Deficitul de vitamine si minerale la copii (informatii utile)

Organismul aflat in crestere al unui copil necesita diferiti nutrienti care joaca un rol foarte important in dezvoltarea optima si prevenirea bolilor nutritionale.
Organismul nu produce acesti micronutrienti sau vitamine si minerale in mod natural, prin urmare, copiii trebuie sa le obtina din dieta lor.

 

Cand pot sa apara deficientele nutritionale?

Un deficit de nutrienti sau malnutritia la copii apare atunci cand un copil are un aport inadecvat sau insuficient de nutrienti sau atunci cand organismul nu absoarbe in mod corespunzator un anumit nutrient.
Aceste deficiente de aport de nutrienti pot duce la numeroase probleme de sanatate, inclusiv incetinirea cresterii, probleme digestive, probleme ale pielii si o dezvoltare defectuoasa a sistemului osos. 

 

Cum se poate asigura necesarul de vitamine si minerale la copii?

Expertii sunt de acord ca majoritatea copiilor ar trebui sa isi asigure aportul de vitamine din alimente, nu din suplimente. Academia Americana de Pediatrie afirma ca copiii sanatosi care primesc o dieta bine echilibrata, nu au nevoie de suplimente cu vitamine peste aportul alimentar recomandat pe care il primesc din alimentele pe care le consuma.
In timp ce multi copii mici pot fi selectivi in ceea ce priveste ceea ce mananca, asta nu inseamna neaparat ca prezinta deficiente nutritionale. Multe alimente comune, inclusiv cerealele pentru micul dejun, laptele si sucul de portocale, sunt imbogatite cu nutrienti importanti, cum ar fi vitaminele B, vitamina D, calciul si fierul. Prin urmare, copilul dumneavoastra poate primi mai multe vitamine si minerale decat credeti.
Nutritia pentru copii se bazeaza pe aceleasi principii ca si alimentatia pentru adulti. Toti oamenii au nevoie de aceleasi tipuri de nutrienti, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la varste diferite.

Alimentele bogate in nutrienti includ:

- Alimente bogate in proteine: alege si fructe de mare, carne slaba de pasare de curte, oua, fasole, mazare, produse din soia si nuci si seminte nesarate.
- Fructe. Incurajeaza-ti copilul sa manance o varietate mare de fructe proaspete, conservate, congelate sau uscate. Cautati fructe conservate care nu contin aditivi sau sunt ambalate in propriul suc. Aceasta inseamna ca are un continut scazut de zahar adaugat. Retineti ca 1/4 de cana de fructe uscate echivaleaza cu o portie de fructe.
- Legume. Serviti copilului o varietate de legume proaspete, conservate, congelate sau uscate. Alegeti mazarea sau fasolea, impreuna cu alte legume colorate (fructele si legumele colorate contin o cantitate mare de antioxidanti precum licopen si antociani) in fiecare saptamana. Atunci cand alegeti legume conservate sau congelate, puteti sa le alegeti pe cele care au un continut mai mic de sodiu.
- Cereale. Alegeti cereale integrale, cum ar fi paine sau paste integrale, fulgi de ovaz, floricele, quinoa sau orez brun sau salbatic.
- Lactate. Incurajeaza-ti copilul sa manance si sa bea produse lactate fara grasimi sau cu continut scazut de grasimi, cum ar fi laptele, iaurtul si branza. Bauturile fortificate din soia sunt, de asemenea, considerate lactate.

O alta parte importanta a unei diete sanatoase este limitarea caloriilor unui copil din zaharuri adaugate, grasimi saturate si sare. Verificati etichetele nutritionale de pe produsele alimentare pentru informatii despre calorii si dimensiunile portiilor.

 

In ce situatii poate fi necesara suplimentarea vitaminelor si mineralelor?

In timp ce majoritatea copiilor obtin ceea ce au nevoie din alimentele pe care le consuma, exista anumite situatii sau afectiuni medicale in care copiii au nevoie de suplimente cu nutrienti sau de diete specializate. De exemplu, bebelusii nascuti prematur pot avea nevoie de suplimente nutritive pentru a-i ajuta in procesul de crestere si dezvoltare. Unii copii pot dezvolta deficit de fier, vitamina D sau calciu care necesita suplimentare.

O alta problema comuna este copiii care dezvolta alergii sau intolerante alimentare care le pot impune sa urmeze o dieta modificata, cum ar fi fara gluten, cu continut scazut de fructoza sau cu continut scazut de lactoza. Aceste diete speciale ar trebui sa fie supravegheate de un dietetician.

 

Care sunt principalele deficiente posibile la copii si ce modificari puteti face in alimentatie?

 

Deficitul de vitamine

Deficit de vitamine din grupul B

Un copil cu par fragil, unghii casante, probleme ale pielii, afte, oboseala si crampe musculare poate avea lipsa si de vitamine din grupul B. Pentru a remedia un deficit de vitamine B, puteti suplimenta dieta copilului dumneavoastra cu peste, carne, lactate, nuci, galbenus de ou, spanac, broccoli si banane. Cerealele integrale ofera si ele acesti nutrienti.

Deficit de vitamina C

Daca copilul dumneavoastra nu are un aport suficient de vitamina C,  poate prezenta sangerari ale gingiilor. 

Scorbutul este un alt efect secundar al deficitului de vitamina C, dar de obicei este evident doar in cazurile severe. Ca urmare a scorbutului, copilul dumneavoastra poate prezenta slabiciune musculara, vanatai frecvente si un sistem imunitar slab.
Fructele si legumele furnizeaza vitamina C. Copiii ar trebui sa manance mai multe portii de fructe si legume proaspete in fiecare zi. Alimentele bogate in vitamina C includ broccoli, patrunjel, kiwi, ardei gras, citrice si alte produse proaspete.

Deficit de vitamina A

Deficitul de vitamina A vine poate conduce la dificultati de vedere. Copilul se poate plange ca nu vede bine in lumina slaba. In plus, copilul dumneavoastra se poate plange de ochi uscati, piele uscata si se poate imbolnavi frecvent. 
Puteti creste aportul de vitamina A al copilului dumneavoastra incurajand o dieta bogata in produse lactate, oua, legume cu frunze, ardeiul gras, morcovii si citrice.

Deficitul de vitamina D

Daca copilul dumneavoastra are un nivel scazut de vitamina D, poate prezenta simptome precum boli ale oaselor, boli hepatice sau boli inflamatorii intestinale. Pentru a construi oase sanatoase si puternice, organismul copilului dumneavoastra are nevoie de vitamina D. In caz contrar, copilul poate suferi fracturi frecvente sau poate avea crampe musculare.
Vitamina D se gaseste in alimente precum lapte fortificat, ficat, galbenus de ou si peste. De asemenea, copilul dumneavoastra poate petrece timp in aer liber, la soare, pentru a-si imbunatati nivelul de vitamina D.

Deficitul de vitamina E

Desi deficitul de vitamina E este rar, acest lucru se poate intampla daca un copil este subnutrit. Deficitul de vitamina E poate duce la slabirea muschilor, probleme cu vederea si tremor. 
Puteti adauga alimente precum migdale, spanacul si avocado in dieta copilului dumneavoastra pentru a preveni deficienta de vitamina E.

 

Deficitul de minerale

Deficitul de calciu

Calciul este un mineral esential pentru sanatatea sistemului osos si dinti, sistemul muscular si pentru sistemul nervos. Daca copilul dumneavoastra prezinta un deficit sever de calciu, acesta poate prezenta par si unghii fragile, piele uscata, crampe musculare, probleme ale smaltului dentar.
Puteti obtine calciu din produse lactate precum lapte, branza si iaurt, peste, cum ar fi sardinele si somonul, tofu si unele legume cu frunze verzi, cum ar fi kale si bok choy. 

Deficitul de Iod

Iodul este important pentru sanatatea glandei tiroide. Un deficit de iod poate avea influenta asupra functionarii corecte a glandei tiroide, poate influenta procesul de crestere si de maturizare sexuala.
Puteti obtine iod din fructe de mare, legume cultivate in sol bogat in iod, sare iodata. Cea mai mare parte a painii foloseste in procesul de panificatie sare iodata. Iodul este esential pentru cresterea normala si dezvoltarea tesuturilor si ajuta la controlul modului in care celulele produc energie si folosesc oxigenul. Femeile insarcinate si care alapteaza au nevoie de niveluri mai mari de iod.

Deficitul de Fier

Fierul este deosebit de important pentru functia creierului si productia de globule rosii si, de asemenea, ajuta la transportul oxigenului in corp. Un deficit de fier poate duce la un aspect palid al pielii, oboseala si irascibilitate, lipsa apetitului.
Puteti obtine fier din carne, ficat, pui, fructe de mare, fasole uscata, galbenusuri de ou si cereale fortificate pentru micul dejun. 

Deficitul de Zinc

Zincul ajuta la cresterea, vindecarea ranilor si functionarea sistemului imunitar. Un deficit de zinc poate influenta dezvoltarea cognitiva si emotionala, imunitatea, starea pielii si a parului. Puteti obtine zinc din carne, pui, fructe de mare, lapte, seminte, tofu si cereale integrale. 

 

Bibliografie:

Jen O'Hara, Vitamins, nutritional supplements and special diets for children, Mayo Clinic press official website

The Signs Your Child Lacks Necessary Vitamins, Y.H. Parih official website

Vitamins and minerals, Raising Children official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Produse din categoria Deficitul de vitamine si minerale la copii

Vezi Politica de confidentialitate date personale