Degeraturi (informatii utile)

Ce sunt degeraturile?

Degeraturile sunt leziuni cauzate de inghetarea pielii si a tesuturilor subiacente. In timpul degeraturilor, temperatura scazuta conduce la formarea de cristale de gheata in interiorul tesuturilor ce provoaca o afectare a acestora. Temperaturile scazute favorizeaza si coagularea sangelui. Cu cat expunerea la frig este mai accentuata, pot exista leziuni ale tesuturilor mai profunde, inclusiv ale oaselor. 
Degeraturile pot afecta orice parte a corpuluii, dar este mai probabil sa apara la nivelul extremitatilor (maini, in special degete; picioare, in special degete, fata si nas, urechi).
Acestea apar in conditii de vreme rece, cand temperatura scade sub 0 grade Celsius. Riscul de a dezvolta degeraturi creste in urmatoarele situatii:
- pe timpul iernii
- in conditii meteorologice cu vant rece si puternic
- la altitudini mari

 

Care sunt cauzele degeraturilor?

Degeraturile apar atunci cand extremitatile corpului sunt expuse o perioada indelungata la conditii de inghet. Lipsa hainelor adecvate, lipsa de adapost si expunerea la frig sunt factori de risc frecvet intalniti. Unele conditii medicale pot limita capacitatea unei persoane de a evita temperaturile scazute extreme sau pot expune anumite parti ale corpului la deteriorarea cauzata de frig. Exemple in acest sens sunt: abuzul de alcool sau de droguri, diabetul, bolile mintale, alimentatia deficitara sau deshidratarea. Zonele corpului care au suferit degeraturi anterior prezinta, de asemenea, un risc mai mare de a suferi noi leziuni.

 

Care sunt simptomele degeraturilor?

Simptomele degeraturilor variaza in functie de stadiul acestora si de severitatea leziunilor.

Stadiile degeraturilor

Stadiul I

In prima etapa a degeraturilor, este posibil sa se observe o coloratie rosie pana la violet sau mai deschisa decat nuanta naturala a pielii. De asemenea, pielea se poate simti rece, usor dureroasa, amortita si pot sa apara furnicaturi. Daca apar aceste simptome, este important ca persoana sa se adaposteasca intr-un spatiu calduros si sa expuna zona afectata a pielii la apa calda (niciodata fierbinte). Ulterior, este posibil sa se observe aparitia unor mici umflaturi rosii pe piele. 

Stadiul II- Degeraturi superficiale (de suprafata)

Aceasta este a doua etapa a degeraturilor si necesita tratament medical. Pielea s-ar putea simti calda, dar apa din piele ingheata incet si formeaza cristale de gheata. Pielea contine peste 60% apa. Acest lucru poate provoca o senzatie de intepaturi. In plus, pielea se poate umfla. Dupa reincalzire, este posibil sa apara pete dureroase sau zone violete sau albastre, asemanatoare vanatailor. Pielea s-ar putea exfolia si ar putea sa apara senzatia de arsura. De asemenea, este posibil sa apara vezicule pline de lichid in zona dupa aproximativ o zi.

Stadiul III- Degeraturi severe (profunde)

In a treia etapa a degeraturilor, straturile inferioare ale pielii (tesutul subcutanat) ingheata si se instaleaza amorteala accentuata. Este posibil ca zonele afectate ale corpului sa devina imobile, imposibil de miscat. In acest caz trebuie solicitat ajutor medical. Pe pielea degerata vor aparea vezicule mari la o zi sau doua dupa expunerea la rece. Pielea degerata devine neagra din cauza tesutului mort. Pielea poate forma un invelis tare si negru care cade de la sine sau care poate fi indepartat de un medic.

 

Cum sunt diagnosticate degeraturile?

Nu exista un test specific pentru diagnosticarea degeraturilor. Degeraturile sunt diagnosticate pe baza semnelor si simptomelor. In scopul stabilirii diagnosticului medicul efectueaza anamneza, efectueaza un examen fizic si consulta istoricul medical al pacientului.

Medicul poate recomanda si o radiografie sau un alt tip de scanare pentru a vedea daca exista leziuni grave ale oaselor sau ale muschilor. Daca apar degeraturi severe, se pot solicita si alte testari cum ar fi scanarea cu Technetiu-99 sau angiografia prin rezonanta magnetica, pentru ca medicul sa stabileasca daca optiunea de tratament este amputarea si care este portiunea de tesut ce trebuie amputata.

 

Care este tratamentul degeraturilor?

Tratamentul pentru degeraturi variaza in functie de stadiu.

Pielea afectata de degeraturi usoare poate fi tratata in modul urmator:
- se indeparteaza hainele si incaltamintea si se schimba cu unele uscate si calduroase
- pielea afectata se expune la apa calda (nu fierbinte). Acesta va fi un proces de reincalzire lent, care poate dura cel putin 30 de minute.
- zonele afectate se pot acoperi cu o patura calduroasa
- caldura nu se va aplica direct pe piele pentru a evita arsurile

Daca semnele si simptomele degeraturilor sunt cele specifice unor leziuni severe, este crucial sa se obtina tratament medical cat mai rapid. 
Medicul poate trata degeraturile in mai multe moduri:
- temperatura corpului poate fi crescuta cu ajutorul bailor cu apa calda sau aplicand comprese calde si umede pe piele timp de pana la 30 de minute
- medicul poate aplica pansamente pe pielea degerata, tinand degetele de la maini si de la picioare separate pentru a evita frecarea
- in cazul in care fluxul de sange este afectat, medicul poate administra lichide si medicamente intravenos. Medicatia administrata in acest caz este medicatia trombolitica. Un exemplu este activatorul de plasminogen tisular, numit si TPA. Studiile asupra persoanelor cu degeraturi severe arata ca TPA poate reduce riscul de amputare. Este folosit uneori in situatii grave si in decurs de 24 de ore de la expunerea la frig. Un alt medicament care imbunatateste fluxul sanguin este iloprost. A fost recent aprobat de FDA pentru degeraturi severe la adulti. Poate reduce riscul de amputare a degetelor de la maini sau de la picioare. 
- medicul poate administra, de asemenea, si medicamente antibiotice si analgezice
- medicul poate administra tratamente pentru rehidratare deoarece degeraturile deshidrateaza tesuturile
- medicul poate administra terapie cu oxigen. Pentru degeraturi extreme, acest tratament, numit terapie cu oxigen hiperbaric ajuta unii pacienti sa se vindece mai repede prin cresterea nivelului de oxigen din sange
 - medicul poate efectua debridarea leziunii- pentru a se vindeca corect, pielea degerata trebuie sa fie lipsita de tesut deteriorat, mort sau infectat. Aceasta procedura de indepartare a acestui tesut se numeste debridare.
- medicul poate efectua interventii chirurgicale. Persoanele care au suferit degeraturi severe pot avea nevoie, in timp, de o interventie chirurgicala sau de amputare pentru a indeparta tesutul mort.

 

Bibliografie:

Frostbite, Mayo Clinic official website
Frostbite, Cleveland Clinic official website
Frostbite, WebMD official website
Frostbite in Hands, American Society for Surgery of the Hand official website
Frostbite, Medline Plus official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 05-12-2024

Produse din categoria Degeraturi

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale