Depresia postnatala (Depresia postpartum) (informatii utile)

Ce este depresia postnatala si care sunt simptomele acesteia?

Conform Manualului de Diagnostic si Statistic al Tulburarilor Mintale (DSM-5), depresia postnatala este definita ca un episod depresiv major cu debutul in decurs de 4 saptamani de la nastere. Urmatoarele noua simptome sunt prezente aproape in fiecare zi si reprezinta o schimbare fata de rutina anterioara:

- Dispozitia depresiva prezenta in cea mai mare parte a zilei

- Pierderea interesului sau a placerii in cea mai mare parte a zilei

- Insomnie sau hipersomnie

- Apatie sau agitatie

- Inutilitate sau vinovatie

- Pierderea energiei sau oboseala

- Idee sau tentativa de suicid si ganduri recurente despre moarte

- Afectarea concentrarii si a capacitatii de a lua decizii

- Modificarea greutatii sau a apetitului (schimbarea greutatii cu 5% pe parcursul unei luni)

In cea de-a zecea revizuire a Clasificarii statistice internationale a bolilor si a problemelor de sanatate asociate (ICD-10), debutul depresiei postpartum este definit ca avand loc in decurs de 6 saptamani de la nastere. ICD-10 descrie un episod depresiv astfel:

In episoadele depresive tipice usoare, moderate sau severe, pacientul are o dispozitie depresiva cu scaderea activitatii si a energiei. Capacitatea de distractie, interes si concentrare este redusa. Pacientul se simte foarte obosit dupa efortul minim, prezinta tulburari de somn si scaderea apetitului. Vinovatia sau lipsa de valoare sunt de obicei prezente, impreuna cu scaderea stimei de sine si a increderii in sine. Simptome somatice, cum ar fi anhedonia apar frecvent impreuna cu agitatie, pierderea in greutate, pierderea libidoului, scaderea apetitului si retard psihomotoriu marcat. Aceste simptome variaza putin de la o zi la alta si nu raspund la circumstante. Un episod depresiv poate fi clasificat ca usor, moderat sau sever si depinde de severitatea si de numarul simptomelor.

Simptomele includ starea de spirit depresiva, pierderea interesului, modificari ale tiparelor de somn, schimbarea apetitului, sentimente de inutilitate, incapacitatea de a se concentra si idee suicidara. Femeile pot experimenta, de asemenea, anxietate. Pacientii cu depresie postnatala pot avea, de asemenea, simptome psihotice, care includ iluzii si halucinatii.

Depresia postnatala poate duce la dezvoltarea unei legaturi afective defectuoase intre mama si sugar, esecul alaptarii, comportament parental negativ, certuri conjugale, precum si la afectarea dezvoltarii fizice si psihologice a copilului.

 

Dupa nastere, pana la 80% dintre femei pot dezvolta ,,baby blues" intre ziua 3 si ziua 10 postpartum. ,,Baby blues" trece intr-o zi sau doua si este diferit de depresia postnatala.

Unele femei sufera de depresie in timpul sarcinii, aceasta purtand numele de depresie prenatala. Depresia prenatala si postnatala sunt cunoscute impreuna ca depresie perinatala. De asemenea, partenerii de cuplu pot dezvolta depresie inainte si dupa nasterea unui copil.

 

De ce apare depresia postnatala?

Cauzele depresiei postnatale

Nu se cunosc in prezent cu certutidene cauzele depresiei postnatale. Se crede ca factorii de stres, factorii genetici, hormonali si psihologici, dar si factorii sociali joaca un rol important in dezvoltarea depresiei postnatale.

Factorii genetici: Studiile arata ca antecedentele familiale de depresie postpartum cresc riscul de aparitie al acesteia.

Factori hormonali: Schimbarile hormonale rapide ale nivelului estradiolului si progesteronului, dupa nastere, pot fi un potential factor de stres la femeile susceptibile, iar aceste modificari pot duce la aparitia simptomelor depresive. Oxitocina si prolactina joaca, de asemenea, un rol important in patogeneza depresiei postnatale. Acesti hormoni regleaza reflexul de scurgere a laptelui, precum si sinteza laptelui matern. Se observa adesea ca esecul lactatiei si debutul depresiei postnatale apar in acelasi timp.

Factori emotionali: Lipsa de somn, senzatia de coplesire, stima de sine scazuta si increderea in sine scazuta pot contribui la aparitia depresiei postpartum.

Factori sociali: Izolarea sociala si modificarea relatiilor sociale odata cu nasterea pot influenta si pot predispune la aparitia despresiei postnatale.

 

Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea depresiei postnatale?

Factori psihologici: Istoricul de depresie si anxietate, sindromul premenstrual (PMS), atitudinea negativa fata de copil, reticenta fata de sexul copilului si antecedentele de abuz sexual sunt factori care pot predispune si pot contribui la dezvoltarea depresiei postpartum.

Factori de risc obstetrici: Sarcina cu risc, care include cezariana de urgenta si spitalizari in timpul sarcinii, nasterea prematura, sunt asociate cu depresia postnatala.

Factori sociali: Lipsa sprijinului social poate provoca depresie postpartum. Violenta domestica sub forma de abuz sexual si fizic al sotului si abuzul verbal poate fi, de asemenea, un factor cauzator in dezvoltarea bolii. Fumatul in timpul sarcinii este un factor de risc pentru dezvoltarea depresiei postnatale.

Stilul de viata: Obiceiurile alimentare, somnul si activitatea fizica pot influenta aparita depresiei postpartum. Vitamina B6 este implicata in depresia postpartum prin conversia sa in triptofan si, mai tarziu, in serotonina, care, la randul sau, afecteaza starea de spirit. Ciclul somnului se numara printre factorii care influenteaza riscul de depresie. Este evident ca scaderea duratei si calitatii somnului sunt asociate cu depresia postpartum. Activitatea fizica si exercitiile fizice pot reduce simptomele depresive, imbunatatind stima de sine si crescand nivelul endorfinelor endogene si opioide, ceea ce aduce efecte pozitive asupra sanatatii mintale.

 

Cum poate fi diagnosticata depresia postnatala si care sunt simptomele caracteristice?

Depresia postpartum este diagnosticata atunci cand cel putin cinci simptome depresive sunt prezente timp de cel putin 2 saptamani.

In timpul evaluarii, este important studierea istoricului pacientei in ceea ce priveste consumul de droguri si alcool, obiceiurile de fumat si toate medicamentele prescrise si eliberate fara prescriptie medicala.

Screening-ul pentru depresia postnatala poate fi facut in 2 pana la 6 luni dupa nastere. Una dintre cele mai frecvent utilizate metode de screening este Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS). Este un chestionar de 10 intrebari despre starea psihica si afectiva din ultimele 7 zile si dureaza cateva minute. Este indicat ca acest chestionar sa fie completat impreuna cu medicul specialist, pentru ca acesta sa ofere toate lamuririle pe parcursul efectuarii. Un scor egal sau mai mare de 13 poate indica o expunere a pacientei la riscul de a dezvolta depresie postnatala.

Acest test de screening nu poate diagnostica singur depresia postnatala ci ofera un punct de plecare pentru teste clinice suplimentare. Obiectivele evaluarii clinice sunt constituirea diagnosticului, evaluarea riscului de suicid, omucid si in acest caz de obicei pruncucid, si excluderea altor boli psihiatrice.

 

Cum se trateaza depresia postpartum?

Depresia postpartum este adesea tratata cu ajutorul psihoterapiei, medicatiei sau prin asocierea celor doua.

Psihoterapia

Terapia cognitiv-comportamentala (CBT) si psihoterapia interpersonala sunt utilizate pentru gestionarea depresiei postpartum. Acestea reprezinta optiuni de tratament de prima linie pentru femeile cu depresie peripartum usoara pana la moderata, mai ales daca mamele nu doresc sa administreze medicatie si urmeaza sa alapteze.

Antidepresive

Medicul specialist psihiatru poate prescrie antidepresive potrivite in depresia postnatala. O combinatie de terapie si medicamente antidepresive este recomandata de obicei in depresie moderata pana la severa. Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sunt de electie. Inhibitorii recaptarii serotoninei-norepinefrinei (ISRN) sau mirtazapina pot fi recomandate de catre medic daca ISRS-urile sunt ineficiente. Odata atinsa o doza eficienta, se continua, de regula, tratamentul timp de 6 pana la 12 luni pentru a preveni recidiva simptomelor.

Alte medicamente

Cand este necesar, alte medicamente pot fi adaugate tratamentului.

Brexanolone este primul medicament aprobat de U.S. Food and Drug Administration special pentru depresia postpartum la femeile adulte. Brexanolone incetineste scaderea rapida a nivelului anumitor hormoni dupa nastere, ceea ce poate duce la depresie postpartum. Potentialele efecte secundare necesita administrarea in spital, sub supraveghere medicala. Din acest motiv, tratamentul nu este inca disponibil pe scara larga. Este in studiu o alta substanta ce prezinta efecte promitatoare, asemenatoare brexanolonei, ce va putea fi administrata oral sub forma de tablete si care poate sa nu prezinte efectele secundare ale brexanolonei.

 

Cum poate fi prevenita depresia postnatala?

Exista masuri ce pot fi luate in timpul sarcinii pentru a ajuta la mentinerea starii de bine, cum ar fi adoptarea unui stil de viata sanatos, apelarea la specialisti pentru a discuta problemele care genereaza griji si anxietate, participarea la cursuri prenatale si legarea de prietenii cu femei insarcinate sau cu alti parinti.

Inainte de a ramane insarcinata sau pe timpul sarcinii, este important consultul unui medic in cazul in care exista antecedente de depresie sau probleme de sanatate mintala sau daca un membru al familiei a avut probleme de sanatate mintala dupa nastere (de exemplu, mama sau sora).

 

Bibliografie:

Overview - Postnatal depression, NHS official website

Postnatal depression, Royal College of Psychiatrist official website

Postpartum depression, Mayo Clinic official website

Mughal S, Azhar Y, Siddiqui W. Postpartum Depression. [Updated 2022 Oct 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 22-04-2024

Produse din categoria Depresia postnatala (Depresia postpartum)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale