Deshidratarea (informatii utile)

Ce este deshidratarea?

Deshidratarea apare atunci cand necesarul de lichide al organismului nu este la un nivel optim si aportul exogen de lichide este insuficient. Cand continutul de apa din corp este redus, echilibrul mineralelor este perturbat si pot sa apara anomalii in ceea ce priveste functionarea organismului. 

 

Care este rolul apei in organism?

Avand in vedere ca apa reprezinta aproximativ 60% din greutatea corporala, hidratarea este deosebit de importanta. Apa indeplineste o multitudine de functii importante pentru organism printre care:
- reglarea temperaturii corpului
- mentinerea umiditatii mucoaselor si tesuturilor de la nivelul ochilor, cavitatii orale si cavitatii nazale
- protejarea organelor si a tesuturilor corpului
- transportul nutrientilor si oxigenului catre celule
- umectarea cartilajelor si articulatiilor 
- reduce riscul de suprasolicitare al rinichilor si al ficatului prin eliminarea toxinelor
- ajuta la dizolvarea mineralelor si a nutrientilor, crescand absobtia acestora

 

Ce cantitate de apa ar trebui sa consumam?

Cantitatea de apa necesara organismului depinde de greutatea, varsta, nivelul de activitate, climatul din mediul inconjurator si de alti factori. Persoanele cu diabet, boli de inima, fibroza chistica si alte afectiuni ar trebui sa fie precaute. Cantitatea de apa optima poate depinde si de clima. Desi recomandarea standard este de a consuma minim opt pahare de apa pe zi, poate fi indicata o discutie cu medicul pentru a confirma cantitatea de apa potrivita fiecarei persoane in parte.

In fiecare zi, functia respiratorie, transpiratia, excretia urinara si functia intestinala consuma echivalentul a 8-12 pahare de lichid. In general, barbatii au nevoie de cel putin 12 pahare de lichid pe zi, in timp ce femeile au nevoie de minimum noua pahare. Factorii care cresc necesarul de lichide includ exercitiile fizice, vremea calda, altitudinea mare, o dieta bogata in fibre si pierderile crescute de lichide cauzate de consumul de cofeina si alcool.
Hidratarea adecvata variaza de la persoana la persoana. O modalitate practica de a monitoriza hidratarea este prin observarea culorii urinei dimineata. Urina de culoarea paiului sau limonadei este un semn de hidratare adecvata. Urina de culoare inchisa, indica deshidratare.
Desi necesarul de lichide ar trebui satisfacut printr-un consum adecvat de apa, bauturile precum supe, lapte, suc 100% de fructe si ceaiuri decofeinizate sunt o optiune buna, de asemenea. Fructele si legumele contin si o cantitate destul de ridicata de apa. Deoarece este greu de urmarit cantitatea de apa provenita din alimente, cel mai bine este sa se consume cel putin opt pahare de lichide pe zi.

 

Care sunt cauzele deshidratarii?

Uneori, deshidratarea apare din cauza consumului insuficient de lichide. Unele afectiuni, programul aglomerat sau lipsa de acces la apa potabila, pot contribui la deshidratarea organismului.

Alte cauze ale deshidratarii ar putea include:
- Diaree, varsaturi. Diareea acuta, severa, adica diareea care apare brusc si violent, poate provoca o pierdere foarte mare de apa si electroliti intr-o perioada scurta de timp. Daca varsaturile sunt insotite de diaree, pierderile de lichide si minerale pot fi si mai mari.
- Febra. In general, cu cat febra este mai mare, cu atat deshidratarea poate fi mai severa.
- Transpiratie excesiva. O cantitate considerabila de apa si electroliti se pot pierde prin transpiratie. Este recomandata inlocuirea lichidelor si electrolitilor pe masura ce se efectueaza activitati ce provoaca transpiratie excesiva. Vremea calda si umeda creste de asemenea cantitatea de transpiratie si de lichide pierdute.
- Urinare frecventa sau cantitati mari de urina eliminate. Acest lucru se poate datora diabetului nediagnosticat sau necontrolat. Anumite medicamente, cum ar fi diureticele si unele medicamente pentru tensiunea arteriala, pot duce, de asemenea, la deshidratare.

 

Care sunt factorii de risc pentru deshidratare?

Oricine se poate deshidrata daca nu consuma suficienta apa. Sugarii si copiii sunt expusi unui risc mai mare, deoarece pot fi in imposibilitatea de a comunica necesitatea de a bea apa. Acest lucru este deosebit de important mai ales atunci cand sunt bolnavi. Prin urmare, monitorizarea cantitatatii de lichide pe care copilul o consuma, este importanta.
Adultii cu varsta de 65 de ani si peste sunt, de asemenea, expusi unui risc mai mare de a se deshidrata. Corpul unei persoane in varsta contine un volum mai mic de apa si sentimentul de constientizare al senzatiei de sete poate fi diminuat. Ingrijitorii persoanelor cu probleme de memorie ar trebui sa le ofere frecvent apa. 
Persoanele cu boli cronice precum diabetul necontrolat sau netratat, sunt expuse unui risc ridicat de deshidratare. Bolile de rinichi cresc, de asemenea, riscul, la fel ca si medicamentele diuretice. 
Persoanele care lucreaza sau fac exercitii fizice in aer liber, cand aerul este cald si umed, prezinta un risc de deshidratare mai mare. Acest lucru se intampla pentru ca atunci cand aerul este umed, transpiratia nu se poate evapora si corpul nu se poate racori la fel de repede ca in mod normal, iar acest lucru poate duce la cresterea temperaturii corpului si la nevoia de a consuma mai multe lichide.

 

Care sunt simptomele deshidratarii?

Setea nu este intotdeauna un indicator timpuriu al nevoii de apa a organismului. Multi oameni, in special adultii in varsta, nu simt sete pana cand nu sunt deja deshidratati. De aceea este importanta cresterea aportul de apa pe vreme calda sau atunci cand sunt prezente anumite afectiuni.
Semnele si simptomele deshidratarii pot fi diferite si in functie de varsta.

Sugar sau copil mic:

- gura si limba uscate
- absenta lacrimilor atunci cand plange
- nici un scutec udat timp de trei ore
- ochi scufundati in orbite
- fontanela afundata 
- apatie sau iritabilitate

Adult:

- sete extrema
- urinari mai putin frecvente
- urina de culoare inchisa
- oboseala
- ameteala
- confuzie

Este necesar consultul unui medic atunci cand:
- diaree timp de 24 de ore sau mai mult
- iritabilitate, confuzie, somnolenta
- scaun cu sange sau de culoare neagra

 

Care sunt complicatiile ce pot surveni in urma deshidratarii?

Deshidratarea poate duce la complicatii grave, inclusiv:

Manifestari cauzate de caldura. Aceste manifestari pot varia de la crampe usoare pana la epuizare termica sau un insolatie, afectiuni ce pot pune viata in pericol.
Probleme urinare si renale. Crizele prelungite sau repetate de deshidratare pot provoca infectii ale tractului urinar, pietre la rinichi si chiar insuficienta renala.
Convulsii. Electrolitii, cum ar fi potasiul si sodiul, ajuta la transportul semnalelor electrice de la celula la celula. Deshidratarea severa poate duce la contractii musculare involuntare si uneori la pierderea constientei.
Soc hipovolemic. Aceasta este una dintre cele mai grave si amenintatoare de viata complicatii ale deshidratarii. Apare atunci cand volumul sangvin scazut determina o scadere a tensiunii arteriale si a cantitatii de oxigen din organism.

 

Cum poate fi diagnosticata deshidratarea?

Medicul poate diagnostica starea de deshidratare pe baza simptomelor si a unui examen fizic. Testele de laborator pot diagnostica, de asemenea, deshidratarea. Aceste teste pot include:
• Teste de sange pentru a verifica nivelul electrolitilor si functia renala
• Teste de urina pentru a verifica posibilele cauze ale deshidratarii

 

Cum poate fi tratata deshidratarea?

Singurul tratament eficient pentru deshidratare este inlocuirea lichidelor pierdute si a electrolitilor. Cea mai buna abordare a tratamentului pentru deshidratare depinde de varsta, de severitatea deshidratarii si de cauza acesteia.
Pentru sugarii si copiii care sunt deshidratati din cauza diareei, varsaturilor sau a febrei, pot fi utilizate solutii de rehidratare orala fara prescriptie medicala. Aceste solutii contin apa si saruri in proportii specifice pentru a completa atat fluidele, cat si electrolitii.
Majoritatea adultilor cu deshidratare usoara pana la moderata din cauza diareei, varsaturilor sau febrei isi pot imbunatati starea consumand mai multa apa sau alte lichide. Diareea poate fi agravata de sucul de fructe si de bauturile racoritoare.
Pentru persoanele care fac exercitii in aer liber pe vreme calda sau umeda, apa rece este cea mai indicata. Bauturile pentru sportivi care contin electroliti si o solutie de carbohidrati pot fi de asemenea utile.
Copiii si adultii care sunt sever deshidratati trebuie tratati de personalul de urgenta din ambulanta sau in camera de garda a spitalului. Sarurile si fluidele administrate intravenos sunt absorbite rapid si asigura o recuperare mai rapida.


Bibliografie:

Dehydration, NHS inform official website
Dehydration, Mayo Clinic official website
Dehydration, Cleveland Clinic official website
What is Dehydration? What Causes It?, WebMD official website
Water: Essential for your body, Mayo Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 07-09-2023

Produse din categoria Deshidratarea

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale