Dezechilibrul florei vaginale (Disbioza vaginala) (informatii utile)

Flora vaginala si producerea dezechilibrelor vaginale

O flora vaginala sanatoasa protejeaza organismul impotriva infectiilor urogenitale. Flora vaginala este formata din multe tipuri diferite de bacterii, bacteriile predominante fiind lactobacilii. Aceste bacterii benefice joaca un rol cheie in apararea impotriva infectiilor. Lactobacilii ofera protectie impotriva bacteriilor din mediul extern si previn proliferarea bacteriilor vaginale care se pot inmulti anormal de repede, provocand vaginoza.

Lactobacilii protejeaza impotriva infectiilor vaginale prin simpla colonizare a spatiului disponibil. De asemenea, produc acid lactic si peroxid de hidrogen. Acidul lactic ajuta la mentinerea unui pH si a unei florei vaginale sanatoase. Peroxidul de hidrogen inhiba cresterea excesiva a bacteriilor ,,rele" care provoaca infectii. Cand nivelul de lactobacili este perturbat si flora vaginala devine dezechilibrata, riscul de a dezvolta o infectie vaginala creste. Infectiile pot provoca simptome neplacute, cum ar fi mancarime, iritatii, arsuri, scurgeri anormale si miros vaginal neplacut.
Echilibrul dintre bacteriile benefice si nocive din vagin este foarte fragil, dezechilibrul aparand daca pH-ul vaginal nu este suficient de acid. pH-ul vaginal ar trebui sa se situeze undeva intre 3,8 si 4,5. Daca vaginul nu este suficient de acid din cauza lipsei de lactobacili, atunci ciupercile si bacteriile ,,rele" sunt capabile sa se reproduca mai mult decat de obicei. Doua exemple de infectie care apar in acest fel sunt candidozele (cauzata de cresterea excesiva a ciupercii Candida) si vaginoza bacteriana (cauzata de cresterea excesiva a dicerselor bacteriilor ,,rele").

Factori de risc

Factorii fiziologici sau externi care pot creste riscul unui dezechilibru al florei vaginale si, prin urmare, al infectiilor vaginale includ urmatorii:
- Antibiotice
- Fumat
- Spalarea incorecta sau excesiva a zonei genuiale
- Modificari hormonale ca urmare a sarcinii, utilizarii contraceptivelor sau menopauzei
- Sex neprotejat
- Stres
- Sauna sau piscina
- Imbracamintea sau lenjeria de corp sintetica sau stramta
- Balsamul de rufe
- Dusuri vaginale
- Dispozitive intrauterine

Simptome:

Dezechilibrele florei vaginale reprezinta principalele cauze ale vaginitelor bacteriene care se manifesta prin mancarimi, scurgeri vaginale, usturime, inflamarea mucoasei, senzatie de discomfort in timpul unor activitati si in timpul actului sexual.

Diagnosticul

Diagnosticul poate fi stabilit pe baza simptomelor si a examenului de secretie vaginala.

Tratament

Tratamentul consta de regula in preparate probiotice cu administrare orala sau vaginala, in administrarea antibioticelor si al antimicoticelor, in functie de tipul de disbioza.
Probioticele, bacterii care apar in mod natural in organism, sunt adesea recomandate ca tratament pentru dezechilibrul florei vaginale. Probioticele ajuta la restabilirea unui nivel sanatos de lactobacili. Prin mentinerea unui echilibru sanatos al florei vaginale, apararea organismului impotriva infectiilor este restabilita.

 

Bibliografie:

Dr. Catherine Shaffer, Ph.D, Vagin al Flora, News Medical Life Science website

Yiwen Han, Zhaoxia Liu ,Tingtao Chen, Role of Vaginal Microbiota Dysbiosis in Gynecological Diseases and the Potential Interventions, Front. Microbiol., 18 June 2021

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 


Pagina actualizata la data de: 26-05-2023

Medicamente din categoria Dezechilibrul florei vaginale (Disbioza vaginala)

Vezi Politica de confidentialitate date personale