Uleiuri esentiale vs. uleiuri naturale grase (informatii utile)

Ce sunt uleiurile esentiale?  Ce sunt uleiurile vegetale?

Uleiurile esentiale reprezinta un lichid concentrat, hidrofob, care contine compusi volatili, aromatici din plante. Acestea sunt cunoscute si ca uleiuri volatile, uleiuri eterice sau ca uleiuri extractive. Termenul esential indica faptul ca uleiul poarta un miros sau o esenta distinctiva a plantei. Uleiurile esentiale se obtin in general prin distilare.
Uleiurile naturale sau trigliceridele sunt produsi de esterificare ai glicerinei cu trei acizi grasi. Uleiurile sunt obtinute in mod obisnuit din plantele producatoare de ulei, cum ar fi porumb, floarea soarelui, arahide, soia, masline, palmier, etc.

Care este utilizarea uleiurilor esentiale si a uleiurilor vegetale?

Uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale contin componente volatile aromate si se utilizeaza in aromaterapie, pot fi inhalate sau diluate si aplicate pe piele. Exista mai mult de 90 de tipuri de uleiuri esentiale, fiecare cu miros unic si cu potentiale beneficii pentru sanatate.
Beneficiile pentru sanatate ale uleiurilor esentiale

Stres si anxietate
S-a estimat ca 43% dintre persoanele care sufera de stres si anxietate folosesc o forma de terapie alternativa pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. In ceea ce priveste aromaterapia, studiile initiale au fost pozitive aratand ca uleiurile esentiale pot functiona alaturi de terapia traditionala pentru a reduce anxietatea si stresul. 

Dureri de cap si migrene
In anii '90, doua studii au concluzionat ca aplicarea locala a unui amestec de ulei de menta si etanol pe fruntea si tamplele participantilor amelioreaza durerile de cap. Studii recente au observat, de asemenea, reducerea durerii de cap dupa aplicarea uleiului de menta si lavanda pe piele. In plus, s-a sugerat ca aplicarea unui amestec de musetel si ulei de susan pe tample poate trata durerile de cap si migrenele. 

Somn si insomnie
S-a demonstrat ca mirosul uleiului de lavanda imbunatateste calitatea somnului femeilor dupa nastere, precum si a pacientilor care sufera de boli cardiace. Majoritatea studiilor au aratat ca aroma uleiurilor esentiale, in principal a uleiului de lavanda, a avut efecte benefice asupra somnului.

Actiune antimicrobiana
Studiile de laborator au investigat pe larg uleiurile esentiale, cum ar fi menta si uleiul de arbore de ceai, pentru efectele lor antimicrobiene, observand unele rezultate pozitive. 

Alte utilizari
Uleiurile esentiale prezinta multe aplicatii si in afara aromoterapiei. Multe persoane le folosesc ca si odorizante de camera sau pentru a improspata hainele. Ele sunt, de asemenea, folosite ca parfum natural in produsele cosmetice de casa.In plus, s-a sugerat ca uleiurile esentiale ar putea oferi o alternativa sigura si prietenoasa cu mediul inconjurator la repelentii de tantari, cum ar fi DEET. Studiile au aratat ca unele uleiuri, cum ar fi citronela, pot respinge anumite tipuri de tantari timp de aproximativ 2 ore. Timpul de protectie poate fi prelungit pana la 3 ore atunci cand este utilizat in combinatie cu vanilina.
Uleiurile esentiale sunt in general considerate sigure. Cu toate acestea, pot provoca reactii adverse grave pentru unele persoane, mai ales daca sunt aplicate direct pe piele sau sunt ingerate.

Uleiurile grase vegetale

Uleiurile grase vegetale sunt utilizate atat in industria alimentara, cat si ca uleiuri purtatoare pentru uleiurile esentiale (se utilizeaza la diluarea uleiurilor esentiale). 

Utilizarea uleiurilor vegetale in alimentatie
Uleiurile si grasimile furnizeaza calorii si grasimi esentiale si ajuta corpul sa absoarba vitaminele liposolubile precum A, D, E si K. Tipul de grasime este la fel de important pentru sanatate ca si cantitatea totala de grasime consumata. De aceea este importanta alegerea unor grasimi nesaturate care sunt mai sanatoase. Grasimile saturate si grasimile trans, poate creste colesterolul LDL (colesterol nesanatos) si pot sa scada colesterolul HDL (colesterol sanatos). Acest dezechilibru poate creste riscul de hipertensiune arteriala, ateroscleroza, atac de cord si accident vascular cerebral.
S-a demonstrat ca grasimile mononesaturate imbunatatesc valoarea colesterolului din sange. Surse de grasimi mononesaturate sunt: ulei de masline, ulei de canola, ulei de arahide, avocado, unele nuci (migdale, fistic, caju, nuci pecan si alune).
Grasimile polinesaturate pot sa scada nivelul colesterolului LDL. Cele mai bune surse vegetale de grasimi polinesaturate sunt: uleiuri de canola si de soia, seminte de in, nuci, nuci pecan, nuci de pin, ulei de sofran, ulei de floarea soarelui si de porumb, etc. 
Anumite uleiuri vegetale pot fi utilizate si ca uleiuri purtatoare pentru a dilua anumite uleiuri esentiale.

Utilizarea uleiurilor vegetale ca si uleiuri purtatoare
Uleiurile purtatoare dilueaza uleiurile esentiale concentrate, astfel incat poata fi aplicate pe piele fara a experimenta efecte secundare. Daca se aplica aceste uleiuri direct pe piele pot provoca reactii, cum ar fi iritatii severe, inrosirea pielii sau arsuri.
Uleiurile purtatoare sunt de obicei uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de avocado, derivate din semintele, samburii sau nucile unei plante. Aceste uleiuri sunt obtinute de obicei prin presare la rece. Desi unele sunt inodore, majoritatea uleiurilor purtatoare au un miros slab, dulce sau specific de nuca. Spre deosebire de uleiurile esentiale, acestea nu se evapora.

 

Care sunt diferentele intre uleiurile esentiale si uleiurile grase vegetale?

In concluzie diferentele dintre uleiurile esentiale si cele grase, vegetale sunt:
- Uleiurile esentiale contin componenete volatile, puternic aromate, pe cand uleiurile grase vegetale nu contin componenete puternic aromate
- Uleiurile esentiale se volatilizeaza (se evapora), pe cand uleiurile vegetale grase nu se volatilizeaza
- Uleiurile esentiale se obtin de obicei prin distilarea unor parti vegetale aromate a plantelor, pe cand uleiurile grase vegetale se obtin prin presarea partilor uleioase, grase ale plantelor
- Uleiurile esentiale se utilizeaza de obicei in aromaterapie si in industria cosmetica, pe cand uleiurile vegetale se utilizeaza de obicei in industria alimentara si ca uleiuri purtatoare in cosmetica

 

Bibliografie:
Natural vs. Essential Oil, Cosmetic and toiletries official website
What Are Essential Oils, and Do They Work?, Healthline official website
Dietary fats, oils and cholesterol, Heart and Stroke Foundation of Canada official website
The best carrier oils for essential oils, Medical News today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 29-08-2024

Produse din categoria Uleiuri esentiale vs. uleiuri naturale grase

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale