Durere epigastrica (informatii utile)

Ce este durerea epigastrica?

Durerea epigastrica reprezinta durerea localizata in zona abdomenului situata intre coaste si buric. In functie de regiunea abdomenului in care este localizata durerea, se poate stabili posibila cauza a acesteia:

- Regiunea din partea stanga superioara cuprinde stomacul, pancreasul (in spatele acestuia) si splina localizata in extrema stanga.

- Regiunea din partea dreapta superioara cuprinde cea mai mare parte a sistemului biliar, inclusiv vezica biliara in extrema dreapta, jumatate din pancreas si cea mai mare parte a ficatului si a cailor biliare.

- Regiunea centrala superioara a abdomenului, numita si regiune epigastrica, cuprinde stomacul, ficatul si pancreasul. Durerea epigastrica poate fi corelata cu probleme la nivelul sistemului biliar sau la nivelul sistemului digestiv.

 

Care sunt cauzele durerii epigastrice?

Durerea epigastrica este un simptom comun al problemelor de natura gastrica si poate fi cauzata de probleme gastrointestinale cronice sau ocazional de crize de indigestie.

Indigestia

Indigestia apare de obicei dupa masa. Dupa consumul de alimente, stomacul produce acid pentru a digera alimentele. Uneori, acidul gastric poate irita mucoasa sistemului digestiv.

Indigestia poate provoca simptome precum: eructatie, balonare, senzatie de plenitudine, greata. Aceste simptome sunt adesea resimtite alaturi de durerea epigastrica.

Refluxul acid si BRGE

Refluxul acid apare atunci cand acidul din stomac utilizat in procesul de digestie ajunge la nivelul esofagului. Simptome comune ale refluxului acid includ: indigestie, arsura sau durere in piept, senzatie de nod in gat sau in piept, resimtirea unui gust acid sau a unui gust asemanator varsaturilor in gura, o durere persistenta in gat sau voce ragusita, tuse persistenta. In timp, refluxul esofagian poate provoca boala de reflux gastroesofagian sau BRGE. Persoanele cu BRGE se confrunta frecvent cu dureri epigastrice si simptome de indigestie si pot necesita tratament si modificari dietetice pentru a gestiona aceasta afectiune.

Mancatul excesiv

Mancatul in exces poate provoca dureri epigastrice, indigestie, reflux acid si arsuri la stomac.

Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza poate fi o alta cauza a durerii epigastrice. Organismul persoanelor cu intoleranta la lactoza nu pot descompune lactoza, un zahar care se gaseste atat in lapte cat si in alte produse derivate din lapte.

Pentru persoanele cu intoleranta la lactoza, consumul de lactate poate provoca dureri epigastrice si alte simptome precum crampe si balonare, greata sau varsaturi si diaree.

Consumul de alcool

De obicei, consumul moderat de alcool nu afecteaza stomacul sau intestinele. Cu toate acestea, consumul exagerat de alcool pe perioade lungi de timp poate provoca inflamatie la nivelul mucoasei stomacului. Aceasta inflamatie poate duce la dureri epigastrice si alte probleme digestive.

Esofagita sau gastrita

Esofagita este o inflamatie a mucoasei care captuseste esofagul. Gastrita reprezinta inflamatia mucoasei stomacului. Daca aceasta inflamatie este lasata netratata, poate crea tesut cicatricial sau sangerare. Alte simptome frecvente includ: gust acid sau asemanator varsaturilor, tuse persistenta, arsuri in piept si la nivelul gatului, probleme la inghitire, greata, varsaturi sau prezenta sangelui in saliva.

Mancatul excesiv

Cand se consuma prea multe alimente, stomacul se poate extinde dincolo de dimensiunea obisnuita si poate pune multa presiune asupra organelor din jur. Aceasta presiune poate provoca dureri la nivelul intestinelor. De asemenea, poate ingreuna respiratia, deoarece plamanii au mai putin spatiu pentru expansiunea din cadrul inspirului. Mancatul excesiv poate provoca, de asemenea, reflux acid. Acest lucru poate provoca arsuri la stomac si reflux acid. Aceste afectiuni pot agrava mult durerea epigastrica resimtita dupa masa.

Hernie hiatala

O hernie hiatala apare atunci cand o parte a stomacului este impinsa in sus prin diafragma spre piept. Acest lucru poate surveni in urma unui accident sau in urma slabirii muschilor diafragmei.

Pe langa durerea epigastrica, alte simptome ale herniilor hiatale includ: durere si iritatie la nivelul gatului, dificultati la inghitire, eructatii, disconfort toracic.

Herniile hiatale afecteaza de obicei persoanele in varsta si pot sa nu provoace dureri epigastrice in toate cazurile.

Ulcer peptic

Ulcerul peptic apare atunci cand mucoasa stomacului sau a intestinului subtire este deteriorata de o infectie bacteriana sau de administrarea anumitor medicamente, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Simptomele bolii ulcerului peptic pot include dureri epigastrice, semne de sangerare interna, oboseala si dificultati de respiratie.

Tulburari la nivelul vezicii biliare

Problemele vezicii biliare pot provoca, de asemenea, dureri epigastrice. Calculii biliari pot bloca deschiderea vezicii biliare sau vezica biliara se poate inflama. Simptomele specifice ale afectiunilor vezicii biliare pot include:

- durere intensa in partea dreapta, superioara a stomacului, dupa masa

- scaun de culoarea argilei

- icter sau ingalbenirea pielii

- pierderea poftei de mancare

- flatulenta si balonare

Sarcina

Este foarte frecventa aparitia durerii epigastrice usoare in timpul sarcinii. Acest lucru este cauzat de obicei de refluxul acid sau de presiunea asupra abdomenului datorate uterului in expansiune. Modificarile nivelului hormonal de-a lungul sarcinii pot, de asemenea, agrava refluxul acid si durerea epigastrica.

Durerea epigastrica severa sau persistenta in timpul sarcinii poate fi un semn al unei afectiuni mai grave, asa ca trebuie consultat medicul.

Alte afectiuni grave ce pot fi cauze ale durerii epigastrice sunt:

• Cancerul pancreatic - aceasta cauza poate fi luata in considerare la orice persoana cu dureri epigastrice inexplicabile, care prezinta in special si pierdere in greutate.

• Pancreatita -se manifesta prin durere acuta care iradiaza spre spate. De obicei este insotita de varsaturi. Semnele si simptomele variaza, dar includ icter, tahicardie, rigiditate abdominala, sensibilitate si decolorare in jurul ombilicului sau a flancurilor.

• Obstructia gastro-intestinala - se manifesta prin durere si colica acuta insotita adesea de distensie si zgomote intestinale. Varsaturile pot reduce durerea si discomfortul.

• Carcinom gastric - poate fi o cauza in special la pacientii de sex masculin care au peste 55 de ani si care fumeaza. In cazurile avansate pot sa apara, de asemenea, pierdere in greutate, varsaturi, mase sau noduli palpabili, hepatomegalie, varsaturi si disfagie.

 

Cand este necesar consultul medicului in cazul durerilor epigastrice?

Durerile epigastrice ocazionale nu sunt de obicei un motiv de ingrijorare, dar orice persoana care prezinta dureri epigastrice severe sau persistente ar trebui sa consulte medicul.

Simptomele care dureaza mai mult de cateva zile sau care apar mai frecvent decat de doua ori pe saptamana si in mod constant pot fi considerate persistente.

Semnele si simptomele complicatiilor severe care necesita tratament prompt includ:

- dificultati de respiratie sau de inghitire

- presiune intensa sau durere care se manifesta ca o senzatie de strangere in piept

- tuse cu sange

- sange in scaun

- greata, varsaturi sau diaree care dureaza mai mult de 24 de ore la adulti

- febra mare

- oboseala extrema sau pierderea cunostintei

Pot fi considerate cauze ale durerii epigastrice care pun viata in pericol urmatoarele afectiuni:

- Peritonita- se manifesta prin durere acuta cu semne de soc si sensibilitate. Acest lucru poate fi agravat de tuse. Abdomenul se poate simti tare la palpare.

- Anevrism de aorta- se poate manifesta prin durere acuta care iradiaza spre spate sau inghinal.

- Preeclampsia- se poate manifesta prin durerea epigastrica semnificativa asociata cu varsaturi.

 

Cum poate fi diagnosticata durerea epigastrica?

Diagnosticarea cauzei durerii epigastrice este esentiala pentru a asigura un tratament adecvat. Medicul poate diagnostica durerea epigastrica pe baza anamnezei.

atunci cand cauza este neclara, medicul poate solicita teste precum:

- teste imagistice, cum ar fi radiografii, ecografii sau endoscopii

- teste de urina pentru a verifica prezenta unor infectii sau a unor tulburari la nivel vezicii urinare

- analize de sange

- teste cardiologice

 

Care este tratamentul durerii epigastrice?

Tratamentul durerii epigastrice depinde de cauza. Daca durerea este cauzata de dieta sau de consum excesiv de alimente, medicul poate recomanda schimbarea obiceiurilor alimentare sau a stilului de viata.

Unele modificari pot include:

- exercitii fizice timp de aproximativ 30 de minute pe zi

- consumarea unor alimente bogate in nutrienti, care nu afecteaza stomacul

- consumul de alimente benefice pentru digestie sau administrarea de suplimente ce pot ameliora simptomele de greata sau varsaturi

Daca durerea provine de la administrarea anumitor medicamente, cum ar fi AINS, medicul poate recomanda oprirea tratamentului, scaderea dozei sau inlocuirea acestuia cu un tratament adecvat. Medicul poate sugera, de asemenea, antiacide sau medicamente care blocheaza secretia acida pentru a calma durerea.

Daca cauza durerii epigastrice este o afectiune de baza, cum ar fi BRGE, esofagul Barrett sau ulcerul peptic, este posibil sa fie nevoie de antibiotice si de tratament pe termen lung pentru a gestiona aceste afectiuni.

Tratarea durerii epigastrice poate varia in functie de cauza. Antiacidele eliberate fara prescriptie medicala sau pe baza de prescriptie medicala pot fi utile pentru a ajuta la reducerea refluxului acid si al durerii epigastrice cauzate de acidul gastric.

 

Bibliografie:

What's Causing My Epigastric Pain and How Can I Find Relief?, Healthline official website

Ten causes of epigastric pain, Medical News Today official website

Upper Abdominal Pain, Cleveland Clinic official website

Epigastric Pain, Patient.info official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 19-12-2023

Produse din categoria Durere epigastrica

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
CarboDigest, 40 capsule, FarmaClass

CarboDigest, 40 capsule, FarmaClass

(1)
18,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Anghinare, 120 comprimate, Dacia Plant

Anghinare, 120 comprimate, Dacia Plant

(7)
33,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Redigest, 30 comprimate, Hofigal

Redigest, 30 comprimate, Hofigal

18,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Redigest Plus, 40 comprimate, Hofigal

Redigest Plus, 40 comprimate, Hofigal

(6)
20,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Reglacid, 60 capsule, Hofigal

Reglacid, 60 capsule, Hofigal

(3)
18,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Redigest, 50 capsule, Hofigal

Redigest, 50 capsule, Hofigal

(13)
20,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Gastrophyt Forte, 30 capsule, Pro Natura

Gastrophyt Forte, 30 capsule, Pro Natura

(1)
14,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Epigastralgin, 25 capsule, Pro Natura

Epigastralgin, 25 capsule, Pro Natura

5,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Bilolit, 30 capsule, Pro Natura

Bilolit, 30 capsule, Pro Natura

9,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Mastic Gum Solaray, 500 mg, 45 capsule, Secom

Mastic Gum Solaray, 500 mg, 45 capsule, Secom

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Gasex, 20 tablete, Himalaya

Gasex, 20 tablete, Himalaya

(7)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Carbune medicinal, 40 comprimate, Elidor

Carbune medicinal, 40 comprimate, Elidor

(7)
16,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Supliment alimentar MagAnghinar, 60 comprimate, Hofigal

Supliment alimentar MagAnghinar, 60 comprimate, Hofigal

(2)
17,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Ceai Anghinare frunze, D112, 50 g, Fares

Ceai Anghinare frunze, D112, 50 g, Fares

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
3 Digest, 30 comprimate, Laropharm

3 Digest, 30 comprimate, Laropharm

(2)
18,50 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale