Ce este durerea in piept?
Durerea in piept este poate fi descrisa ca un disconfort in orice zona a pieptului. Aceasta poate iradia si in alte zone ale corpului, inclusiv in zona bratelor, a gatului sau a maxilarului. Durerile toracice pot fi de intensitate diferita. De asemenea, este posibil ca durerea toracica sa se simta ca o senzatie de strangere sau presiune insotita de durere.
Durerea in piept poate avea durata diferita, de la cateva minute, la cateva ore. In unele cazuri, poate dura sase luni sau mai mult. Aceasta se poate agrava adesea in timpul efortului si se poate ameliora in repaus.
Trebuie solicitata asistenta medicala de urgenta pentru durerea in piept care prezinta semnalmentele unui atac de cord sau a unei alte probleme medicale care poate pune viata in pericol.
Care sunt cauzele si simptomele asociate durerii in piept?
Durerea in piept poate fi cauzata de o problema cardiaca, dar poate rezulta si din alte cauze precum o infectie pulmonara, o contractura musculara, o leziune a coastelor sau din cauza unui atac de panica. Unele dintre aceste afectiuni sunt grave si necesita ingrijiri medicale.
Dureri in piept provocate de probleme cardiace
Diverse probleme cardiace pot provoca dureri in piept.
- Infarctul- Durerea in piept este unul dintre principalele simptome ale unui atac de cord. Celelalte simptome sunt: durere la nivelul maxilarului, gatului, spatelui sau umerilor, ameteli sau slabiciune, dificultati de respiratie. Femeile, in special, pot prezenta, de asemenea, oboseala brusca, greata sau varsaturi. Atacul de cord necesita ajutor medical de urgenta cat mai rapid. Obtinerea unui tratament prompt creste sansele de supravietuire ale unei persoane si poate reduce severitatea leziunilor inimii.
- Miocardita- Miocardita reprezinta o inflamatie a muschiului inimii, care are ca rezultat simptome ce sunt similare cu cele ale unui atac de cord: durere in piept, dificultati de respiratie, batai rapide sau neregulate ale inimii. Miocardita este cauzata de obicei de o infectie virala, potrivit British Heart Foundation.
- Angina pectorala- Angina se simte ca o durere insotita de senzatie de strangere sau presiune pe piept. Aceasta apare atunci cand inima nu primeste suficient sange oxigenat. Durerea poate iradia si la nivelul umarului, spatelui, gatului, bratelor si maxilarului. De asemenea, angina pectorala se poate manifesta si ca o indigestie. Angina este cel mai frecvent simptom al bolii coronariene.
- Anevrism de aorta si disectie aortica- Disectia aortica reprezinta o ruptura sau separare a straturilor interioare ale peretilor aortei, artera principala care conduce sangele catre inima. Acest lucru poate duce la o acumulare de sange in artera si la o largire a acesteia ce poate cauza ruperea aortei. Disectia de aorta si nevrismul de aorta sever sunt urgente si necesita ajutor medical imediat.
- Disectia arterei coronare- Disectia arterei coronare are loc atunci cand exista o ruptura in peretele arterei coronare. Daca stratul de la interiorul arterei se rupe, sangele se poate scurge si se poate cumula, putand conduce la un posibil atac de cord. Durerea brusca si intensa care se simte ca o senzatie de rupere in piept, gat, spate sau abdomen poate fi un simptom al disectiei arterei coronare. Disectia arterei coronare este o afectiune rara, dar grava.
- Pericardita- Pericardita reprezinta inflamarea invelisului inimii. Simptomele pericarditei sunt: durere severa in piept in spatele sternului, o acumulare de lichid in jurul inimii, soc obstructiv. Cauzele pericarditei pot fi diverse: infectii, malignitate, boli autoimune, traumatisme si unele medicamente.
- Prolaps de valva mitrala- Prolapsul de valva mitrala reprezinta o valva a inimii care nu se inchide complet. In cazurile usoare, aceasta afectiune poate fi asimptomatica. Insa, daca apar simptome, acestea includ: batai rapide ale inimii, disconfort toracic, oboseala.
- Cardiomiopatie hipertrofica- Cardiomiopatia hipertrofica reprezinta ingrosarea peretilor inimii, acest lucru fortand inima la un efort suplimentar pentru a pompa sange. Simptomele cardiomiopatiei hipertrofice includ: durere in piept, modificari ale ritmului cardiac, dificultati de respiratie, ameteala, ameteli, lesin, umflarea picioarelor si a abdomenului.
Probleme pulmonare care pot provoca dureri in piept
Diverse probleme pulmonare pot provoca dureri in piept:
- Hipertensiune pulmonara- Hipertensiunea pulmonara reprezinta o tensiunea arteriala ridicata in arterele care transporta sangele la plamani. In unele cazuri, acest lucru poate provoca dureri in piept. Alte simptome ce pot insoti durerea in piept sunt: dispnee si lesin in timpul exercitiilor fizice, dificultati de respiratie la aplecare, oboseala, edeme.
- Pleurezie- Pleurezia reprezinta inflamarea membranei plamanilor. Pleurezia se poate manifesta prin simptome precum: durere in piept sau in umar (durerea se poate agrava in momentul respiratiei, la tuse si stranut sau la miscarea partii superioare a trunchiului).
- Pneumonie- Infectiile pulmonare, cum ar fi pneumonia, pot provoca dureri in piept ascutite sau junghiuri, mai ales la inspir profund sau la tuse. Alte simptome ale pneumoniei includ: febra, transpiratie si frisoane, tuse productiva, dificultati de respiratie, respiratie rapida, superficiala, apetit scazut si oboseala, greata si varsaturi (la copii mici), confuzie (la persoanele in varsta).
- Embolie pulmonara- O embolie pulmonara reprezinta formarea unui cheag de sange intr-o artera care alimenteaza plamanii cu sange. Simptomele comune includ: durere in piept, mai ales la inspir, dureri de spate, dificultati de respiratie, tuse cu sange, durere sau umflare a picioarelor, transpiratie, ameteli, lesin, semne de hipoxie. Emboliile pulmonare pot pune viata in pericol daca nu se administreaza tratament urgent.
- COVID-19- O persoana care sufera de COVID-19 poate prezenta simptome respiratorii, durere sau presiune in piept. Este necesara solicitarea ajutorului medical daca persoana prezinta si: durere persistenta sau presiune in piept, dificultati de respiratie, confuzie.
- Tuberculoza- Tuberculoza este o infectie bacteriana care afecteaza de obicei plamanii. Tuberculoza se poate manifesta prin: durere in piept, o tuse severa uneori cu sange sau sputa, pierdere in greutate, febra si transpiratii nocturne.
- Astmul- Astmul este o tulburare respiratorie frecventa, caracterizata prin inflamarea cailor respiratorii, care poate provoca dureri in piept. Alte simptome includ: senzatie de apasare in piept, dificultati de respiratie, tuse, respiratie suieratoare.
Probleme digestive si gastrointestinale care pot provoca dureri in piept
- Pancreatita- Pancreatita reprezinta o inflamare a pancreasului. Pancreatita acuta este cauzata de obicei de calculii biliari. Simptomele specifice pot fi: dureri abdominale superioare, care pot incepe brusc sau lent, usoare sau severe, cu durata de cateva zile, abdomen umflat sau sensibil, greata si varsaturi, febra, durere care iradiaza spre spate.
- Spasme esofagiene- Simptomele spasmelor esofagiene includ: durere in piept, dificultate la inghitire, regurgitare, arsuri gastrice.
- Hipersensibilitate esofagiana- La o persoana cu hipersensibilitate esofagiana, senzatiile care nu sunt de obicei dureroase pot provoca dureri severe. In acest caz, celulele din esofag pot fi deosebit de sensibile la acid.
- Ruptura esofagiana- O ruptura esofagiana poate aparea dupa o procedura care implica esofagul sau dupa o leziune traumatica. Alte simptome posibile includ: voma, dificultati de respiratie sau respiratie rapida.
- Ulcer peptic- Ulcerele peptice reprezinta leziuni la nivelul mucoasei stomacului. Acestea pot cauza dureri abdominale sau in abdomenul superior imediat dupa masa, balonare, greata, varsaturi.
- Boala de reflux gastro-esofagian reprezinta refularea continutului gastric in esofag. Boala de reflux gastro-esofagian se poate manifesta prin durere in piept, regurgitare, greata si varsaturi, dificultate la inghitire sau durere la inghitire, tuse si raguseala.
Alte cauze ale durerii in piept
- Atacul de panica- Printre simptomele unui atac de panica se pot numara: durerea in piept, batai rapide ale inimii, teama, greata, ameteala, transpiratie, tremor.
- Hernie hiatala- Hernia hiatala reprezinta impingerea stomacului in sus, spre piept. Daca partea superioara a stomacului este impinsa in partea superioara a pieptului dupa masa, poate provoca simptome de reflux gastro-esofagian precum durere in piept, reflux, arsuri gastrice.
- Costocondrita- Costocondrita reprezinta inflamarea cartilajului cutiei toracice ce poate provoca durere si sensibilitate in piept.
- Contractie musculara- Inflamatia muschilor si a tendoanelor din jurul coastelor poate duce la dureri persistente in piept. Daca durerea se agraveaza odata cu activitatea, atunci poate fi un simptom al unei contracturi musculare.
- Leziune la nivelul coastelor- Leziunile coastelor, cum ar fi fisuri, rupturi si fracturi, pot provoca dureri in piept. O persoana cu o coasta fracturata poate prezenta simptome precum durere sau disconfort in piept sau spate, incapacitatea de a respira profund, miscare neobisnuita in peretele toracic.
Cum poate fi diagnosticata durerea in piept?
Unele dintre primele teste pe care un medic le poate solicita atunci cand intentioneaza sa stabileasca principala cauza a durerii in piept includ:
- Electrocardiograma (EKG). Acest test rapid masoara activitatea electrica a inimii. In scopul efectuarii testarii, sunt plasati electrozi in anumite zone ale corpului. Firele conecteaza electrozii la un computer, care afiseaza sau imprima rezultatele testului.
- Analize de sange. Prezenta anumitor proteine poate semnala afectarea inimii dupa un atac de cord. Se pot efectua analize de sange pentru a verifica aceste proteine.
- Radiografia toracica. Printr-o radiografie toracica se poate verifica starea plamanilor si dimensiunea si forma inimii si a vaselor de sange.
- Tomografie computerizata (CT). Scanarile CT pot identifica un cheag de sange localizat la nivel pulmonar sau pot identifica o disectie aortica.
In functie de rezultatele testelor imediate pentru durerea in piept, este posibil sa fie necesare mai multe investigatii, care pot include:
- Ecocardiograma. Ecografia cardiaca poate ajuta la vizualizarea inimiii si a fluxului de sange de la nivelul inimii.
- Tomografie computerizata (CT). Diferite tipuri de scanari CT pot fi utilizate pentru a identifica diferite probleme circulatorii sau cardiace.
- Test de stres la efort. Aceste teste implica adesea efortul precum mersul pe o banda de alergare sau mersul pe o bicicleta stationara in timp ce ritmul cardiac este monitorizat. Testele de efort ajuta la evaluarea activitatii cardiace in conditii de efort fizic.
Care este tratamentul durerilor in piept?
Tratamentul durerii toracice variaza in functie de cauza acesteia.
Medicamentele folosite pentru a trata unele dintre cele mai frecvente cauze ale durerii in piept includ:
- Nitroglicerina
- Antitrombotice
- Antiagregant plachetare
- Anticoagulante
- Antiacide
- Antidepresive
Proceduri chirurgicale si alte proceduri pentru tratamentul durerii in piept
- Angioplastie si plasarea de stent. Acest tratament ajuta la indepartarea unui blocaj dintr-o artera care conduce sangele catre inima.
- Bypass coronarian. Acest tip de interventie chirurgicala pe cord deschis creeaza un nou traseu de curgere al sangelui in jurul unui blocaj preexistent.
Cum poate fi prevenita durerea in piept?
Durerile in piept pot fi prevenite prin reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiace, vasculare si de alta natura urmand un stil de viata sanatos. Urmatoarele masuri ar putea ajuta la reducerea incidentei aparitiei durerilor toracice:
- Adoptarea unei diete sanatoase. Medicul curant sau medicul nutritionist poate ajuta pacientul sa isi creeze un plan de nutritie adaptat nevoilor sale
- Gestionarea conditiilor de sanatate preexistente, cum ar fi hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut si diabetul.
- Efectuarea miscarii si a unor exercitii fizice adaptate conditiei fizice si problemelor de sanatate existente
- Atingerea si mentinerea unei greutati optime
- Limitarea cantitatii de alcool consumate
- Renuntarea la utilizarea produselor din tutun
Bibliografie:
What's Causing My Chest Pain?, WebMD official website
Chest Pain, Cleveland Clinic official website
Chest pain, Mayo Clinic official website
What could cause chest pain?, Medical News today official website
Chest Pain, NHS UK official website
What Are the Causes of Chest Pain?, Healthline official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona