Ce este o durere in gat?
O durere in gat este o senzatie dureroasa, de uscaciune, de iritatie sau de arsura, la nivelul gatului care, deseori, se agraveaza odata cu procesul de inghitire. Cele mai frecvente cauza ale durerilor in gat sunt infectiile virale sau factorii de mediu precum aerul uscat si substantele iritante.
Care sunt cauzele durerii in gat?
Durerile in gat pot fi provocate de virusuri, precum cele raspunzatoare de gripa sau de raceala.
Bolile virale care provoaca dureri in gat includ:
- Raceala
- Gripa
- Mononucleoza
- Pojar
- Varicela
- COVID-19
De asemena, si multe infectii bacteriene pot provoca dureri in gat. Cel mai frecvent agent cauzator este Streptococcus pyogenes (streptococul de grup A) care cauzeaza faringita streptococica.
Alti agenti cauzatori ai durerii in gat pot fi:
- Alergenii. Alergiile la parul animalelor de companie, mucegaiuri, praf si polen pot provoca dureri in gat. Problema poate fi agravata de fenomenul de picurarea postnazala, care poate irita si inflama suplimentar gatul.
- Aerul uscat. Aerul uscat din spatiile inchise provoca o senzatie de uscaciune si de iritatie la nivelul gatului. Respiratul pe gura cauzat de congestia nazala poate provoca, de asemenea, durere in gat.
- Substantele iritante. Poluarea aerului si poluarea din spatiile inchise cu substante din fumul de tutun sau alte substantele chimice, pot provoca o durere cronica in gat. Mestecatul tutunului, consumul de alcool si consumul de alimente picante, de asemenea, pot irita gatul.
- Incordarea musculara. Muschii gatului pot fi excesiv incordati atunci o persoana tipa, vorbeste tare sau indelungat fara pauze si acest lucru poate provoca durere in gat.
- Boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Boala de reflux gastroesofagian presupune refularea continutului gastric in esofag. Alte semne sau simptome pot include arsuri gastrice, raguseala, regurgitare a continutului stomacal si senzatia de nod in gat.
- Infectia cu HIV. O durere in gat si alte simptome asemanatoare gripei apar uneori timpuriu in cazul infectarii cu HIV. De asemenea, o persoana infectata cu HIV, poate avea o durere cronica sau recurenta in gat din cauza unei infectii fungice sau din cauza unei infectii virale.
- Tumori. Tumorile gatului, limbii sau ale laringelui pot provoca dureri in gat. Alte semne sau simptome pot include raguseala, dificultati la inghitire, respiratie zgomotoasa, nod in gat si prezenta sangelui in saliva sau in sputa.
Cele mai multe dureri de gat apar din cauza unei infectii virale, cum ar fi raceala sau gripa.
Care sunt simptomele unei dureri in gat?
Simptomele unei dureri in gat pot varia in functie de cauza acesteia. Durerea in gat se poate manifesta ca o senzatie de iritatie si zgarietura, senzatie de arsura sau de uscaciune.
Aceasta se poate intensifica in momentul vorbirii sau in momentul inghitirii. De asemenea, gatul sau amigdalele se pot inrosi. Uneori, pe amigdale se pot forma pete albe sau zone cu puroi. Aceste pete albe sunt mai frecvente in faringitele streptococice decat in durerile in gat de cauza virala.
Pe langa durerea in gat, este posibil sa apara si alte simptome precum:
- congestie nazala
- rinoree
- stranut
- tuse
- febra
- frisoane
- ganglioni inflamati la nivelul gatului
- voce ragusita
- dureri corporale
- durere de cap
- dificultati la inghitire
- pierderea poftei de mancare
Durerea de gat din faringita streptococica
Durerea in gat poate fi un simptom al faringitei streptococice, care este o infectie cauzata de Streptococcus pyogenes. Pe langa durerea in gat, faringita streptococica poate provoca si alte simptome precum: durere la inghitire, febra, ganglioni limfatici mariti, dureri de cap, dureri de stomac, amigdale rosii sau marite, care deseori prezinta pete albe pe suprafata lor, mici pete rosii pe cerul gurii, greata sau varsaturi. Spre deosebire de alte afectiuni care pot provoca dureri in gat, faringitia streptococica nu este asociata cu tuse, rinoree, ochi rosii sau raguseala. Faringita streptococica necesita tratament cu un antibiotic.
Durerea de gat de cauza bacteriana
O durere in gat este cauzata de obicei de infectii virale. In cele mai multe cazuri, o durere in gat cauzata de o infectie virala se amelioreaza de la sine, in timp, fara nici un tratament. Pe de alta parte, o durere in gat cauzata de o infectie bacteriana poate necesita tratament cu antibiotice pentru a preveni complicatiile. Daca simptomele sunt severe sau daca durerea in gat dureaza mai mult de o saptamana, trebuie consultat medicul.
Cum sunt diagnosticate durerile in gat?
In scopul diagnosticarii si a identificarii cauzei durerii in gat, medicul efectueaza un examen fizic al pacientului. Pentru a confirma diagnosticul, medicul poate recomanda diverse teste suplimentare:
Test Antigen Streptococ betahemolitic grup A
In multe cazuri, medicii folosesc un test simplu pentru a detecta bacteriile streptococice, cauza faringitei streptococice. Testul este nedureros si dureaza foarte putin. Medicul obtine o proba cu ajutorul unui tampon steril din partea din spate a gatului si trimite proba la un laborator pentru testare. Rezultatul testului rapid poate fi obtinut in cateva minute. In cazul in care testul rapid este negativ, dar exista semne puternice de faringita streptococica, medicul poate repeta testul si poate solicita o analiza a culturii bacteriene. Acest test dureaza cateva zile, dar este mai exact.
Exudat faringian si exudat nazal
Medicul poate solicita un exudat nazal sau faringian pentru a confirma cauza simptomelor pacientului.
Radiografie toracica
Medicul poate solicita o radiografie toracica in cazul in care suspecteaza ca o afectiune pulmonara este cauza simptomelor.
Diagnosticul amigdalitei
In cadrul examenului fizic medicul poate verifica semne ale amigdalitei, precum amigdale rosii, umflate, cu pete albe si ganglioni limfatici inflamati. De asemenea, poate solicita un test streptococic pentru a exclude cauza streptococica.
Cum se trateaza durerea in gat?
Tratamentul durerii in gat de cauza virala
O durere in gat cauzata de o infectie virala dureaza de obicei cinci pana la sapte zile si, de obicei, nu necesita tratament medical. Remedii precum consumul de bauturi calde sau gargara cu apa cu sare pot ajuta la ameliorarea acestora. Administrarea unor medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala precum cele pe baza de paracetamol sau ibuprofen, pot atenua durerea. Antibioticele nu ajuta la tratarea unei infectii virale. Intotdeauna trebuie administrate copiilor preparate si medicamente adecvate varstei lor. Nu se va administra niciodata aspirina copiilor sau adolescentilor, deoarece este asociata cu sindromul Reye, o afectiune rara, dar care poate pune viata in pericol. De asemenea, se pot utiliza comprimate de supt sau spray-uri care contin extracte de plante, substante cu efect anestezic, analgezic sau antiinflamator.
Tratarea infectiilor bacteriene
Daca durerea in gat este cauzata de o infectie bacteriana, medicul sau pediatrul va prescrie antibiotice. Tratamentul trebuie administrat complet, in concordanta cu prescriptia medicala, chiar daca simptomele au disparut.
Alte tratamente
Daca o durere in gat este un simptom al unei alte afectiuni decat o infectie virala sau bacteriana, probabil ca vor fi luate in considerare alte tratamente in functie de diagnostic:
- Medicamente antihistaminice eliberate fara prescriptie medicala: antihistaminicele pot ameliora fenomenul de picurarea postnazala corelat cu alergiile.
- Antiacide fara prescriptie medicala: antiacidele pot ajuta la ameliorarea refluxului acid care provoaca arsuri la stomac si dureri in gat. Alti pasi, cum ar fi evitarea meselor voluminoase chiar inainte de culcare, pot ajuta.
- Apa de gura cu prescriptie medicala: pentru o durere severa in gat legata de afectiuni precum cancerul, medicul poate prescrie o apa de gura speciala care contine de regula anumite substante cu efect anestezic local.
Bibliografie:
Sore throat, Mayo Clinic official website
Sore Throat 101: Symptoms, Causes, and Treatment, Healthline official website
Sore throat, NHS official website
Sore Throat (Pharyngitis), Cleveland Clinic official website
How to deal with a sore throat, Medical News Today official website
Sore Throat, CDC official website
Is Your Sore Throat a Cold, Strep Throat, or Tonsillitis?, WebMD official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona