Interesul pentru un stil de viata cat mai sanatos a crescut mult in ultimii ani, odata cu dezvoltarea diversitatii de produse disponibile pe piata. Astfel, au aparut categorii noi de produse precum produsele ecologice (eco), biologice (bio) sau organice. Insa, intrebarea pe care ne-o punem cu totii este ce sunt aceste produse, care este diferenta dintre ele si daca renteaza investitia financiara in acest tip de produse. |
Ce inseamna eco, bio, organic ?
Termenii eco, bio si organic exprima acelasi lucru, sunt folositi pentru a desemna aceleasi caracteristici ale produselor. In functie de tara, se pot folosi diferite exprimari, insa, in esenta, comunica acelasi lucru. Produsele definite in acest mod se supun unui set de reguli si masuri in ceea ce priveste productia, prelucrarea, transportul si stocare, aplicabile in tara respectiva.
Un produs ecologic, biologic sau organic nu contine pesticide sau substante chimice toxice, hormoni de crestere sintetici sau antibiotice, OMG, aditivi sau conservanti artificiali si materia prima este cultivata si crescuta folosind metode de agricultura ecologica.
Romania face parte din Uniunea Europeana, iar produsele certificate drept ecologice, biologice sau organice se supun legislatiei Uniunii Europene. Acest set de reguli se aplica tuturor stadiilor de productie, procesare si distributie, cat si a controlului acestora, etichetarii, dar si in publicitatea aplicabila produselor ecologice.
Principiile generale pe care ar trebui sa le indeplineasca productia ecologica se refera la:
• folosirea unor sisteme ecologice care utilizeaza resurse naturale;
• limitarea utilizarii de materii prime externe sau restrangerea acestora la materii prime produse ecologic, substante naturale sau derivate din cele naturale sau ingrasaminte minerale cu solubilitate scazuta;
• limitarea stricta a utilizarii de materii prime chimice de sinteza la cazurile exceptionale;
Practic, legislatia in vigoare urmareste obtinerea unui produs finit cat mai natural si un impact minim asupra mediului, impunanad un set de reguli pentru fiecare segment de productie in parte.
In ceea ce priveste regulile aplicabile agriculturii ecologice, cele mai importante cerinte sunt:
• mentinerea si imbunatatirea calitatii solului prin masuri ecologice cum ar fi alternarea culturilor;
• utilizarea de resurse si materii prime regenerabile si evitarea exploatarii;
• mentinerea sanatatii plantelor si animaleleor prin metode preventive naturale si impunerea tratamentului chimic sau medicamentos doar in cazurile strict necesare;
• hranirea animalelor cu hrana ecologica alcatuita din ingrediente agricole produse ecologic si din substante naturale si aplicarea unor practici de crestere a animalelor care stimuleaza sistemul imunitar precum accesul la zone in aer liber si pasuni;
In cadrul procesarii alimentelor se utilizeaza diverse metode de procesare si aditivi, substante cu diferite roluri in generarea aspectului, gustului si esteticii produsului finit. Din pacate, cestea nu sunt in multe cazuri benefice pentru sanatate. Din acest motiv, exista cerinte ce vizeaza si aceasta etapa de productie:
• producerea alimentelor ecologice din ingrediente agricole
ecologice;
• limitarea utilizarii aditivilor alimentari, a ingredientelor neecologice si a micronutrientilor si auxiliarilor tehnologici, astfel incat acestia sa fie utilizati in cea mai mica masura si doar in cazul unei nevoi tehnologice esentiale sau in scopuri nutritionale speciale;
• procesarea atenta a hranei, de preferinta prin metode biologice, mecanice si fizice;
Ca si conditii generale, este interzisa:
• Utilizarea OMG-urilor (organismelor modificate genetic) - Se interzice utilizarea in productia ecologica a OMG-urilor si a produselor realizate din sau prin OMG-uri ca: alimente, hrana pentru animale, auxiliari tehnologici, produse fitofarmaceutice, fertilizatori, amelioratori de sol, seminte, material de inmultire vegetativ, microorganisme si animale.
• Utilizarea radiatiilor ionizante - Se interzice utilizarea de radiatii ionizante pentru tratarea alimentelor ecologice sau a hranei ecologice pentru animale ori a materiilor prime utilizate pentru producerea alimentelor ecologice sau a hranei ecologice pentru animale.
Cum avem certitudinea ca un produs este intr-adevar ecologic, biologic, organic?
Produsele certificate ecologic, biologic, organic, nu contin doar inscriptia de pe ambalaj care comunica publicului consumator natura produsului. Pe langa aceasta incrisptie, pe produs apare si sigla UE pentru produse ecologice, numarul de cod al organismului de control si locul in care au fost cultivate si crescute materiile prime agricole care compun produsul.
Sigla UE pentru produse ecologice ofera o identitate vizuala pentru produsele ecologice produse in Uniunea Europeana. Cu ajutorul ei, consumatorii pot identifica mai usor produsele ecologice, iar fermierii si le pot promova si vinde pe intreg teritoriul UE.
Sigla poate fi utilizata pentru:
• produsele care au fost certificate ca fiind ecologice de catre o agentie sau un organism autorizat de control, pentru aceasta, ele trebuind sa indeplineasca anumite conditii stricte de productie, prelucrare, transport si stocare.
• produse in compozitia carora intra ingrediente ecologice in proportie de cel putin 95 %, iar restul de 5 % respecta alte conditii stricte. Nu este permisa folosirea aceluiasi ingredient in forma ecologica si neecologica.
Numarul de cod al organismului de control care apare langa sigla UE pentru produse ecologice este un cod de identificare al organismului de control care a reglementat activitatea operatorului si care a desfasurat cea mai recenta operatie de productie sau procesare.
Indicatia locului unde s-a cultivat materia prima agricola din care se compune produsul apare in acelasi camp vizual cu sigla si poate fi afisata sub una dintre urmatoarele forme:
• ,,Agricultura UE", atunci cand materia prima agricola a fost cultivata in UE;
• ,,Agricultura non-UE", atunci cand materia agricola prima a fost cultivata in tari terte;
• ,,Agricultura UE/non-UE", atunci cand o parte dinmateria agricola prima a fost cultivata pe teritoriul Comunitatii, iar alta parte a fost cultivata in tari terte.
Indicatia ,,UE" sau ,,non-UE" poate fi inlocuita sau completata cu numele unui stat, in cazul in care intreaga materie prima agricola din care se compune produsul a fost cultivata in statul respectiv, cu o abatere de maxim 2%.
Cand se utilizeaza sigla pentru produse ecologice?
Sigla este obligatorie pentru majoritatea produselor ecologice si trebuie afisata respectand anumite reguli. Acest ajuta la prevenirea confuziei in randul consumatorilor si contribuie la mentinerea increderii in alimentele bio si sprijina autoritatile in actiunile de control.
Sigla TREBUIE sa fie utilizata pentru:
• toate produsele alimentare preambalate din UE, obtinute si vandute ca produse ecologice in UE.
In plus, sigla poate fi utilizata OPTIONAL pentru:
• produsele importate care respecta normele UE privind importul produselor ecologice;
• produsele ecologice care nu sunt preambalate;
• produsele ecologice din UE introduse pe pietele tarilor terte;
• ca parte a campaniilor de informare destinate educarii publicului cu privire la schema de desemnare a produselor ecologice (atata timp cat campania nu este inselatoare sau nu este utilizata pentru a pretinde ca un produs neecologic indeplineste cerintele unui produs ecologic).
Sigla NU poate fi utilizata pentru:
• produse care contin ingrediente ecologice in proportie mai mica de 95 %;
• operatiuni de catering in masa, cum ar fi in restaurante sau spitale;
• produse care nu intra in sfera de aplicare a normelor privind productia ecologica de alimente, cum ar fi produsele cosmetice sau produsele obtinute prin vanatoare si pescuit;
• produse in ,,conversie" (in cazul carora metodele de productie ecologica sunt proaspat introduse, iar substantele neecologice pot persista in sol sau in corpul animalelor).
• Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice, precum si de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91, eur-lex.europa.eu platforma online oficiala• Sigla UE pentru produse ecologice, Agriculture and rural development, Comisia Europeana, agriculture.ec.europa.eu platforma online oficiala• Natural vs. Organic: Does the label matter?, Rodale Institute offiicial website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona
Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.