Entorse (indicații)

Definitie:

Entorsa este un traumatism minor articular, in care nu se pierde contactul permanent intre suprafetele articulare si consta din intinderea sau ruptura unuia sau mai multor ligamente ale unei articulatii.

Cauze:

O entorsa apare atunci cand un ligament se intinde exagerat sau se rupe in timp ce  o articulatie este suprasolicitata. 
Copiii au zone de tesut mai moale, numite placi de crestere, aproape de capetele oaselor. Ligamentele din jurul unei articulatii sunt adesea mai puternice decat aceste placi de crestere, astfel incat copiii sunt mai susceptibili de a suferi o fractura decat o entorsa.

Simptome:

Semnele si simptomele vor varia, in functie de severitatea leziunii si pot include:
-Durere
-Umflatura
-Vanatai
-Capacitate limitata de a misca articulatia afectata
-auzirea sau simtirea unei pocnituri in articulatie in momentul ranirii

Este cazul sa consultati un medic daca:
-articulatia afectata nu are mobilitate sau nu suporta greutate
-este prezenta durerea la nivelul oaselor adiacente articulatiei
-prezentati senzatie de amorteala in zona ranita

Diagnostic:

In timpul examinarii fizice, medicul dumneavoastra va verifica daca exista umflaturi si puncte de sensibilitate la nivelul membrului afectat. Localizarea si intensitatea durerii va pot ajuta sa determinati amploarea si natura traumatismului.

Radiografia poate ajuta la excluderea unei fracturi sau a altor leziuni osoase ca sursa a afectiunii. Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) poate fi, de asemenea, utilizata pentru a ajuta la diagnosticarea extinderii sau agravarii leziunii.

Tratament:

Pentru autoingrijirea imediata a unei entorse sunt recomandate urmatoarele masuri: odihna, gheata, compresie, ridicarea la o inaltime mai mare decat cea a restului corpului:
• Odihna- Evitati activitatile care provoaca durere sau disconfort,dar nu este recomandat sa evitati complet miscarea.
• Gheata-Folositi o punga de gheata sau o baie cu gheata si apa timp de 15 pana la 20 de minute de fiecare data si repetati la fiecare doua pana la trei ore cat timp sunteti treaz in primele zile dupa accidentare.
• Compresia- Pentru a opri umflarea, comprimati zona cu un bandaj elastic pana cand edemul se amelioreaza. Nu-l infasurati prea strans deoarece poate opri sau restrictiona circulatia sangvina in zona in care este aplicat. 
• Ridicarea- Ridicati zona ranita deasupra nivelului inimii, in special noaptea, ceea ce permite gravitatiei sa ajute la reducerea umflaturilor.
Medicamentele pentru durere fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul si paracetamolul pot fi de asemenea utile.

Dupa primele doua zile, incepeti usor sa va reluati activitatea. Ar trebui sa observati o imbunatatire treptata, progresiva a capacitatii articulatiei de a va sustine greutatea sau de a va misca fara durere. Recuperarea dupa entorse poate dura de la cateva zile la luni de zile.

Un terapeut fizic va poate ajuta sa imbunatatiti stabilitatea si rezistenta articulatiei sau a membrului ranit. Medicul dumneavoastra va poate sugera sa imobilizati zona cu o orteza sau o atela. Pentru unele leziuni, cum ar fi un ligament rupt, poate fi luata in considerare o interventie chirurgicala.

 

Bibliografie:

Sprains, Mayo Clinic official website

Sprain versus Strain, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 06-12-2022

Medicamente din categoria Entorse Entorse

Vezi Politica de confidentialitate date personale