Definitie:
Epistaxisul reprezinta o sangerare nazala, o pierderea de sange din tesutul care captuseste interiorul nasului.
Sangerarile nazale (numite si epistaxis) sunt frecvente. Aproximativ 60% dintre oameni vor avea cel putin o sangerare nazala in timpul vietii. Localizarea nasului in mijlocul fetei si vascularizatia intensa a mucoasei nazale din aceasta zona predispun la acest fenomen.
Cauze si Simptome:
Sangerarile nazale pot avea multe cauze.
Cea mai frecventa cauza a sangerarilor nazale este aerul uscat. Aerul uscat poate fi cauzat de clima calda si de umiditatea scazuta. In aceste conditii, mucoasa nazala se poate usca, se pot forma cruste si este mai probabil sa apara sangerari in conditiile in care o persoana isi sufla sau curata nasul.
Alte cauze ale sangerarilor nazale includ:
- Strangerea nasului.
- Raceli (infectii ale cailor respiratorii superioare) si sinuzite, in special episoade care provoaca stranut repetat, tuse si suflarea nasului.
-Introducerea unui obiect in nas.
-Leziuni ale nasului si/sau ale fetei.
-Rinite alergice si non-alergice (inflamatia mucoasei nazale).
-Medicamente antiagregant plachetare si medicamente anticoagulante (aspirina, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, warfarina si altele).
-Cocaina si alte droguri inhalate prin nas.
-Iritanti chimici (produse chimice din materiale de curatenie, vapori chimici la locul de munca, alte mirosuri puternice).
-Altitudini mari. Aerul este rarefiat (lipsa oxigenului) si mai uscat pe masura ce creste altitudinea.
-Sept deviat (o forma anormala a peretelui care separa cele doua parti ale nasului).
-Utilizarea frecventa a spray-urilor nazale si a medicamentelor pentru a trata mancarimea, curgerea sau infundarea nasului. Aceste medicamente - antihistaminice si decongestionante - pot usca membranele nazale.
Alte cauze mai putin frecvente ale sangerarilor nazale includ:
-Consumul de alcool.
-Tulburari de sangerare, cum ar fi hemofilia sau boala von Willebrand sau leucemia.
-Tensiune arteriala crescuta.
-Ateroscleroza.
-Chirurgie faciala si nazala.
-Tumori nazale.
-Polipi nazali.
-Sarcina.
Tratament:
Pasi pentru a opri o sangerare nazala:
- Se adopta o pozitie dreapta si se apleaca corpul si capul usor inainte. Acest lucru va impiedica sangele sa curga pe gat, ceea ce poate provoca greata, varsaturi si diaree. (NU se va adopta pozitia intins si nu se va plasa capul intre genunchi)
- Respiratia pe gura. Se utilizeaza un servetel sau o carpa umeda pentru a absorbi sangele.
Se foloseste degetul mare si degetul aratator pentru a prinde partea moale a nasului. Se prinde partea moale a nasului de creasta osoasa care formeaza puntea dintre nari. Strangerea deasupra partii osoase a nasului nu va pune presiune acolo unde trebuie si nu poate ajuta la oprirea sangerarii.
- Se continua ciupirea nasului in mod continuu timp de cel putin 5 minute (cronometrat de ceas) inainte de a verifica daca sangerarea s-a oprit. Daca nasul mai sangereaza, se continua strangerea nasului inca 10 minute.
Daca se doreste, se aplica o punga de gheata pe puntea nasului pentru a ajuta la constrictia vaselor de sange (care va incetini sangerarea) si pentru a oferi confort. Acesta nu este un pas necesar.
Se poate pulveriza un spray decongestionant care se elibereaza fara prescriptie medicala in partea care sangereaza a nasului si apoi se poate aplica presiune pe nas .
Atentie! Aceste spray-uri decongestionante topice nu trebuie utilizate o perioada lunga de timp pemtru ca pot duce la o crestere a sanselor de sangerare nazala.
Dupa ce sangerarea se opreste, trebuie evitata aplecarea, incordarea sau ridicarea obiectelor grele. NU este recomandata suflarea nasului timp de cateva zile.
Metode de tratament disponibile:
Tratamentele depind de cauza si pot include:
- Tifon, bureti nazali speciali din spuma sau un dispozitive gonflabile din latex care sunt introduse in nas pentru a crea presiune la locul sangerarii. Aceste dispozitive sunt lasate sa actioneze timp de 24 pana la 48 de ore inainte de a fi indepartate de catre personal medical specializat.
Sunt disponibili si bureti din material hemostatic sau creioane hemostatice.
- Cauterizare - Aceasta procedura presupune aplicarea unei substante chimice (nitrat de argint) sau electrocauterizare pentru a sigila vasul de sange care sangereaza. Procedura se face cu anestezie locala.
- Ajustari ale tratamentului- Reducerea sau oprirea administrarii anumitor medicamente antiagregant plachetare poate fi de ajutor. In plus, pot fi necesare medicamente pentru controlul tensiunii arteriale. Aceste masuri le poate indica doar medicul, daca este identificata ca si cauza fie un medicament, tulburari de coagulare sau tensiunea arteriala.
- Indepartarea unui corp strain din nas daca aceasta este cauza sangerarii nazale.
- Repararea chirurgicala a unui nas rupt sau corectarea unei deviatii de sept daca aceasta este cauza sangerarii nazale.
- Ligare - In aceasta procedura, vasul de sange spart este legat pentru a opri sangerarea.
Bibliografie:
Nosebleed (Epistaxis) , Clevenland Clinic official website
David E. Tunkel, Samantha Ann, e, Spancer C. Payne, Clinical Practice Guideline: Nosebleed (Epistaxis), Otolaryngol Head Neck Surg, 2020 Jan;162(1_suppl):S1-S38.
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona