Eritemul infectios (Boala obrajilor palmuiti, A 5-a boala a copilariei) (afecțiuni medicale)

Ce este eritemul infectios?

A cincea boala a copilariei, cunoscuta si sub numele de eritem infectios, este o infectie virala frecventa in randul copiilor de varsta scolara sau mai mici. Este cauzata de parvovirusul B19, care se raspandeste prin contact direct cu fluidele sau mucusul din nasul sau din cavitatea orala a unei persoane infectate. A cincea boala a copilariei provoaca o eruptie de culoare rosu aprins cu aspect de ,,obraji palmuiti" care nu apare pana cand o persoana infectata nu mai este contagioasa. A cincea boala a copilariei este, de obicei, o boala usoara, iar unele persoane infectate s-ar putea sa nu isi dea seama ca o au.
Focarele de eritem infectios apar de obicei la sfarsitul iernii si la inceputul primaverii. Cand apar focare in randul scolarilor, 10% pana la 60% dintre copiii susceptibili pot dezvolta simptome. Parvovirusul B19 infecteaza numai oamenii si nu este acelasi cu parvovirusul care infecteaza cainii.

 

Care este cauza eritemului infectios?

Eritemul infectios este cauzat de parvovirusul B19. Acest parvovirus infecteaza doar oamenii. Alte forme de virus pot infecta cainii si pisicile.

 

Cum se transmite eritemul infectios?

Eritemul infectios se raspandeste prin sange si prin picaturi respiratorii care ajung in aer atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta. 
In momentul in care apare eruptia cutanata, copiii nu mai sunt contagiosi si pot merge la scoala sau la gradinita. Perioada de incubatie (timpul dintre infectie si semnele sau simptomele bolii) este de obicei de 4-14 zile, dar poate atinge chiar si 21 de zile.

 

Care sunt simptomele eritemului infectios?

Uneori, a cincea boala a copilariei nu provoaca niciun simptom. 
Cand apar simptome, acestea pot include simptome usoare similare racelii:
- nas infundat
- secretii nazale
- febra usoara
- dureri corporale
- dureri de cap
- oboseala
Aceste simptome trec dupa trei sau patru zile si sunt urmate , mai ales la copii, de o eruptie cutanata rosu aprins care debuteaza de obicei pe obraji (cu aspect de "obraji palmuiti").

ebb8e8e3-2bd8-413c-a90f-38d608f63297

Eritem facial cu aspect de "obraji palmuiti", Sursa poza: Harvard Health Publishing ( health.harvard.edu)

Aceasta eruptie faciala este urmata de o eruptie cutanata, plata, care apare pe brate, picioare, trunchi si fese. Eruptia cu pete poate fi insotita de mancarime si poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani inainte pana se estompeaza. Chiar si dupa ce eruptia cutanata dispare, uneori poate reaparea daca pielea este iritata prin frecare, caldura, frig, exercitii fizice sau expunerea la soare.
Adolescentii si adultii cu a cincea boala pot sa nu prezinte niciun simptom sau pot dezvolta eruptii cutanate tipice, dureri articulare si umflaturi (cel mai adesea la nivelul degetelor, incheieturilor si genunchilor) sau ambele.
Copiii care sufera de tulburari ale sangelui, cum ar fi anemia cu celule in forma de secera si anemia hemolitica sau cei imunocompromisi sau care sufera de cancer rareori dezvolta eruptia cutanata specifica eritemului infectios. In schimb, ei pot dezvolta anemie severa (numar de globule rosii scazut) ca urmare a infectarii cu parvovirusul B19. Simptomele pot include paloare, respiratie rapida, puls rapid, febra si stare generala de rau (un sentiment general de rau).

 

Cum poate fi diagnosticat eritemul infectios?

De obicei, medicul poate diagnostica eritemul infectios observand eruptia tipica dee "obraji palmuiti" fara febra sau alte semne de boala. A cincea boala a copilariei este rareori diagnosticata inainte de aparitia eruptiei cutanate, deoarece este posibil sa nu existe simptome precoce sau acestea sunt usoare si nespecifice. 
In cazuri rare, se fac analize de sange pentru a cauta anticorpi specifici impotriva parvovirusului B19. Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar pentru a ajuta la protejarea organismului impotriva virusurilor sau a altor invadatori. Virusul in sine, sau ADN-ul sau viral, poate fi de asemenea detectat in sangele unor pacienti.

 

Care este durata eritemului infectios?

A cincea boala a copilariei dispare de obicei in trei saptamani, dar eruptia poate dura mai mult. Desi durerile articulare la adolescenti pot dura cateva saptamani sau luni, de obicei nu exista probleme articulare pe termen lung.

 

Cum poate fi prevenit eritemul infectios?

A cincea boala a copilariei se raspandeste prin picaturile de saliva produse de tuse si stranut sau de pe suprafetele contaminate. Este dificil de evitat expunerea la boala, deoarece a cincea boala a copilariei atinge maximul de contagiozitate cu trei pana la 14 zile inainte de aparitia eruptiei caracteristice. In acest timp, majoritatea persoanelor infectate nu stiu ca sunt bolnave si caeste posibil sa raspandeasca boala si altora.
Cand apar focare de eritem infectios intr-o comunitate, spalarea frecventa a mainilor poate ajuta la prevenirea raspandirii bolii. Este deosebit de important sa va spalati pe maini inainte de a manca si dupa ce ati atins obiecte ce pot fi contaminate (servetele murdare, pahare de baut, ustensile de mancat). 
In prezent, nu exista un vaccin aprobat impotriva eritemului infectios, desi cel putin un vaccin este testat.

 

Care este tratamentul eritemului infectios?

Deoarece a cincea boala a copilariei este o boala usoara, de obicei nu necesita tratament. Ingrijirea la domiciliu a unui copil a carui eruptie cutanata este insotita de mancarime poate include bai cu fulgi de ovaz sau alte tratamente pentru baie antiprurit fara prescriptie medicala. Adolescentii cu dureri articulare pot fi tratati cu analgezice care se elibereaza fara prescriptie medicala.
Aspirina nu trebuie administrata niciodata copiilor cu febra sau boli asemanatoare gripei, inclusiv eritem infectios, din cauza riscului de aparitie a sindromului Reye, o problema grava care se dezvolta la unii copii care au avut anumite boli virale si au fost tratati cu aspirina.

Copiii si adultii cu tulburari ale sangelui (anemie falciforma, anemie hemolitica) si copiii care au cancer sau care prezinta o deficienta imunitara au un risc crescut de imbolnavire grava ca urmare a celei de-a cincea boli a copilariei. Pacientilor cu deficienta imunitara li se poate administra imunoglobulina intravenoasa care contine anticorpi impotriva parvovirusului B19.

 

 

Bibliografie:

Fifth Disease (Erythema Infectiosum), Harvard Health Publishing official website

Fifth Disease, WebMD official website

Glenn L Zellman, MD; Chief Editor: Dirk M Elston, MD, Erythema Infectiosum, Medscape official website

Fifth Disease, CDC official website

Sean Kostolansky; James R. Waymack, Erythema Infectiosum, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan, NIH, National Library of Medicine official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Produse din categoria Eritemul infectios (Boala obrajilor palmuiti, A 5-a boala a copilariei)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale