Escare de decubit (informatii utile)

Ce sunt escarele?

Escarele de decubit sunt leziuni ale pielii si ale tesutului de sub piele cauzate de presiunea exercitata asupra acesteia, pentru o perioada lunga de timp. Escarele de decubit apar cel mai adesea la nivelel pielii care acopera zonele osoase ale corpului. Escarele de decubit sunt, de asemenea, numite si ulcere de presiune.

Persoanele imobilizate la pat sau care folosesc un scaun cu rotile, sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta escare.

Escarele de decubit apar in etape. Escarele in stadiile 1 si 2 , de obicei, nu necesita interventie chirurgicala, dar ulcerele in stadiile 3 si 4 pot necesita.

Stadiul 1

In acest stadiu, pielea nu este lezata, dar sufera o decolorare. Zona poate fi rosiatica daca pielea are o nuanta deschisa. Decolorarea poate varia de la culoarea albastru la violet daca pielea este mai inchisa la culoare si poate fi mai dificil de observat.

De asemenea, pot sa para simptome precum:

- incalzirea zonei

- tumefiere

- durere

- prurit

- senzatie de arsura

Stadiul 2

In aceasta etapa poate sa apara o leziune supurativa la nivelul pielii. De asemenea, rana poate arata ca o vezicula plina cu lichid. Leziunea este insotita de durere si pielea din jur poate fi decolorata.

Stadiul 3

Ulcerul este mult mai profund, afectand si stratul adipos. Leziunea are aspect cavitar si poate prezenta un miros neplacut.

Stadiul 4

In acest stadiu, ulcerul este foarte profund si poate afecta mai multe straturi de tesut, inclusiv osul. Ulcerul este insotit de tesut mort si de puroi. In aceasta etapa se poate dezvolta o infectie a pielii si a tesuturilor implicate. Leziunea poate descoperi muschi, oase sau tendoane.

 

Care sunt cauzele scarelor?

Desi presiunea asupra pielii este principala cauza a escarelor, alti factori contribuie adesea la dezvoltarea aceastei probleme medicale. Acesti factori pot fi:

- Frecarea unor zone predispuse la aparitia escarelor. Frecarea determina intinderea pielii si afectarea circulatiei sangvine la nivelul pielii. In cazul persoanelor imobilizate la pat, frecarea de asternuturi are loc frecvent si poate fi o cauza majora a aparitiei escarelor.

- Mentinerea prelungita a umiditatii la nivelul zonelor predispuse la escare - Umiditatea cauzata de transpiratie, urina sau de scaun( in cazul pacientilor cu incontinenta) poate provoca iritatie si poate face pielea mai susceptibila la dezvoltarea escarelor.

- Lipsa de mobilitate. Escarele sunt frecvente la persoanele care nu se pot ridica in picioare sau care nu isi pot roti sau rostogoli corpul. Fara aceste miscari mici pe tot parcursul zilei, pielea supusa presiunii nu primeste un aport constant de oxigen si nutrienti. Fluxul de sange este scazut in aceste zone ale pielii.

- Probleme medicale legate de nervii periferici. Escarele sunt frecvente la persoanele care prezinta probleme legate de functionalitatea nervilor periferici. Nervii periferici sunt implicati in simtul tactil si pot afecta capacitatea unei persoane de a simti discomfort sau alte senzatii locale. Astfel, persoana poate sa nu simta sau sa nu constientizeze efectele presiunii prelungite asupra pielii.

- Probleme circulatorii. Persoanele cu ateroscleroza, probleme circulatorii cauzate de diabet pe termen lung sau de edeme, pot prezenta un risc mai crescut de a dezvolta escare. Acest lucru este cauzat de faptului ca fluxul de sange de la nivelul pielii este redus.

- Deficite nutritionale.  Escarele de decubit se pot dezvolta la persoanele care prezinta deficit de proteine, vitamine si minerale.

- Varsta. Persoanele in varsta, in special cele peste 85 de ani, prezinta un risc mai crescut de a dezvolta escare, deoarece pielea devine de obicei mai subtire si mai sensibila odata cu varsta.

Escarele pot duce la complicatii medicale severe, inclusiv infectii osoase si sangvine.

 

Care sunt simptomele escarelor?

Simptomele generale ale escarelor sunt:

- Modificari ale culorii sau texturii pielii

- Umflarea pielii

- Supuratie

- O zona a pielii care se simte mai rece sau mai calda la atingere decat alte zone

- Durere localizata

Fiecare etapa a unui ulcer de decubit se manifesta prin simptome diferite. In functie de stadiu, apar simptome specifice.

Deoarece leziunile de la nivelul pielii pot reprezenta poarta de intrare pentru bacterii, escarele sunt extrem de vulnerabile la infectii. Acest lucru este valabil mai ales daca rana se poate contamina usor cu urina sau cu materii fecale.

Semnele infectarii unei escare pot include:

- Puroi sau drenaj de culoare verde

- Miros neplacut

- Sensibilitate, caldura si roseata  a pielii din jur

- Febra

- Necroza sau tesut mort

 

Cum poate fi diagnosticata o escara?

Un medic poate diagnostica o escare prin examinarea pielii. Testarea este de obicei inutila, cu exceptia cazului in care exista simptome de infectie.

Daca o persoana cu escare dezvolta o infectie, un medic poate solicita diverse teste pentru a stabili daca infectia s-a raspandit si la alte tesuturi. Testele pot include analize de sange, o examinare de laborator a tesuturilor sau a secretiilor din escare. Testele imagistice ce pot fi efectuate in acest caz pot include radiografie, scanare prin rezonanta magnetica (IRM) sau scanare osoasa pentru a identifica infectii osoase precum osteomielita.

 

Cat poate dura vindecarea unei escare?

Multi factori influenteaza durata de vindecare a unei leziuni, inclusiv severitatea leziunii si tipul de tratament, precum si varsta persoanei, starea generala de sanatate, alimentatia si mobilitatea. Escarele pot fi o problema continua la bolnavii cronici care au factori de risc multipli, cum ar fi incontinenta, incapacitatea de a se misca si problemele circulatorii. Schimbarea frecventa a pozitiilor poate ajuta ranile sa se vindece si poate impiedica formarea altora noi.

 

Care este tratamentul escarelor?

Cand escarele sunt in stadii incipiente, acestea pot fi tratate la domiciliu. Ulcerele mai severe necesita consult medical si ingrijire de specialitate.

Alte masuri specifice depind de stadiul escarei.

Urmatoarele reguli generale pot ajuta in gestionarea escarelor:

- Evitarea exercitarii presiunii asupra unor zone predispuse la escare. Acest lucru ar putea implica folosirea pernelor de spuma sau a altor dispozitive medicale pentru a sprijini zonele afectate, schimband pozitia corpului.

- Curatarea si igienizarea ranilor mici. Leziunile minore de la nivelul pielii trebuie ingrijite si spalate cu apa si sapun. Acestea se pot curata cu o solutie salina la fiecare schimbare de pansament.

- Aplicarea pansamentelor. Pansamentul protejeaza rana si accelereaza vindecarea. Exista plasturi special dedicati ce prezinta proprietati antimicrobiene sau  care sunt fabricati din hidrocoloid sau care contin acid alginic.

- Aplicarea tratamentelor topice. Cremele antibacteriene pot ajuta la combaterea infectiilor, in timp ce cremele de tip bariera pot proteja pielea deteriorata sau vulnerabila.

- Abordarea incontinentei. Aaceasta masura ar putea implica utilizarea solutiilor de curatare special dedicate, servetelelor, cremelor de tip bariera, absorbantelor pentru incontinenta si a pampersilor pentru adulti.

- Indepartarea tesutului mort. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea durerii. Medicul poate folosi un jet de apa de inalta presiune sau o interventie chirurgicala pentru a indeparta tesutul mort.

- Utilizarea unei saltele de pat adaptata escarelor. Unele saltele, cum ar fi cele din spuma statica sau cele cu un flux de aer constant, ajuta la eliberarea presiunii.

- Administrarea tratamentului antibiotic recomandat de medic. Medicul poate prescrie antibiotice pentru a trata infectii ale pielii.

- Ajustarea dietei. Desi exista dovezi limitate ca o dieta specifica poate ajuta la tratarea escarelor, suplimentarea cu proteine poate stimula vindecarea si poate reduce dimensiunea ranilor. Aportul suficient de nutrienti esentiali si hidratarea pot ajuta la mentinerea sanatatii generale a organismului.

- Optiuni chirurgicale. Acestea pot include indepartarea tesutului mort, curatarea ranii si inchiderea ranii.

Escarele pot fi tratate si prin urmatoarele proceduri:

- inchiderea plagii asistata cu vid

- stimulare electrica

- oxigenoterapie hiperbara

 

Cum pot fi prevenite escarele?

Escarele de decubit se pot forma chiar daca un pacient primeste ingrijirea medicala adecvata si nu este neglijat. Pentru a ajuta la prevenirea escarelor la o persoana care imobilizata, ingrijirea acesteia poate include urmatoarele strategii:

- Indepartarea presiunii exercitate asupra zonelor vulnerabile - Schimbarea pozitiei persoanei in mod frecvent, atunci cand este posibil sau la fiecare doua ore cand este in pat si la fiecare ora cand sta pe scaun, poate ajuta la prevenirea aparititei escarelor. Utilizarea pernelor pentru a ridica bratele, picioarele, fesele si soldurile persoanei, eliberarea presiunii asupra spatelui cu ajutorul unor saltele speciale, poate ajuta de asemenea.

- Reducerea fenomenului de frecare: evitarea tragerii persoanleor, mutarea acestora prin ridicare si montarea unui trapez deasupra capului pentru a-si ridica pentru scurt timp corpul. Pastrarea curata a patului, fara firimituri si alte particule care pot freca si irita pielea, pot contribui la evitarea aparitiei escarelor.

- Verificarea pielii persoanei cel putin o data pe zi - Detectarea precoce a escarelor poate preveni agravarea acestora.

- Minimalizarea iritatia cauzata de substantele chimice: evitarea antisepticelor iritante,a  peroxidul de hidrogen, a solutiei de iod povidona sau alte substante chimice dure pentru curatarea sau dezinfectarea pielii.

- Incurajarea unei diete variate- Dieta ar trebui sa includa suficiente calorii, proteine, vitamine si minerale. Daca persoana nu poate manca sificient, trebuie cosultat medicul pentru o recomandare in ceea ce priveste suplimentele alimentare.

- Incurajarea miscarii - Exercitiile cresc fluxul sanguin si accelereaza vindecarea. In multe cazuri, chiar si persoanele imobilizate la pat pot face streching sau exercitii simple.

- Pastrarea pielii curate si uscate: curatarea cu apa si, daca este necesar, cu un sapun foarte delicat, uilizarea tampoanelor absorbante pentru a indeparta umezeala din zonele vulnerabile.

 

Bibliografie:

Bedsores (pressure ulcers), Mayo Clinic official website

Bedsores (Pressure Injuries), Cleveland Clinic official website

Pressure ulcers (pressure sores), NHS official website

Pressure Sores: Treatment, Stages, and Symptoms, WebMD official website

Bedsores or pressure ulcers: What you need to know, Medical News today official website

Bedsores: What You Should Know About Decubitus Ulcers, Healthline official website

Bedsores (decubitus ulcers), Harvard Health Poublishing official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 26-04-2024

Produse din categoria Escare de decubit

Non-farma (60)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Punga urinara pediatrica, 100 ml, Speed Farm

Punga urinara pediatrica, 100 ml, Speed Farm

(1)
0,60 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Punga Urinara Adulti cu Evacuare 2000 ml, 1 bucata, Narcis

Punga Urinara Adulti cu Evacuare 2000 ml, 1 bucata, Narcis

2,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pansament hidrogel hydroTac transparent, 10 x 10 cm, 10 bucati, Hartmann

Pansament hidrogel hydroTac transparent, 10 x 10 cm, 10 bucati,...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pansament hidrogel HydroTac transparent, 5 x 7,5 cm, 10 bucati, Hartmann

Pansament hidrogel HydroTac transparent, 5 x 7,5 cm, 10 bucati,...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Scutece tip chilot Pants Plus Night L, 12 bucati, Tena

Scutece tip chilot Pants Plus Night L, 12 bucati, Tena

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Slip pentru incontinenta MoliCare Premium Elastic 6 PIC marime XL (165274), 14 bucati, Hartmann

Slip pentru incontinenta MoliCare Premium Elastic 6 PIC marime...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Absorbante Lady Maxi, 6 bucati, Tena

Absorbante Lady Maxi, 6 bucati, Tena

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Protectie absorbanta Men Level 2 (750796), 10 bucati, Tena

Protectie absorbanta Men Level 2 (750796), 10 bucati, Tena

18,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Scutece tip chilot Pants Normal XL, 120-160 cm, 15 bucati, Tena

Scutece tip chilot Pants Normal XL, 120-160 cm, 15 bucati, Tena

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Scutece tip chilot Pants Normal L (791631), 30 bucati, Tena

Scutece tip chilot Pants Normal L (791631), 30 bucati, Tena

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Scutece tip chilot Pants Normal M (791531), 30 bucati, Tena

Scutece tip chilot Pants Normal M (791531), 30 bucati, Tena

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Scutece MoliCare Premium Elastic 8 picaturi XL (165474), 14 bucati, Hartmann

Scutece MoliCare Premium Elastic 8 picaturi XL (165474), 14...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pantaloni pentru fixarea tampoanelor MoliCare Fixpants, XL 100-160cm (947750), 3 bucati, Hartmann

Pantaloni pentru fixarea tampoanelor MoliCare Fixpants, XL 100-160cm...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pantaloni pentru fixarea tampoanelor MoliCare Fixpants short leg, L 80-120cm (947748), 3 bucati, Hartmann

Pantaloni pentru fixarea tampoanelor MoliCare Fixpants short...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Tampoane pentru incontinenta usoara 4.5 picaturi Molicare Lady pad (168654), 14 bucati, Hartmann

Tampoane pentru incontinenta usoara 4.5 picaturi Molicare Lady...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Tampoane absorbante incontinenta 4 picaturi MoliCare Pad (168102), 28 buc, Hartmann

Tampoane absorbante incontinenta 4 picaturi MoliCare Pad (168102),...

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Tampoane MoliCare Premium lady pad 3 picaturi (168644), 14 bucati, Hartmann

Tampoane MoliCare Premium lady pad 3 picaturi (168644), 14 bucati,...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Slip tip scutec pentru incontinenta Mobile L MoliCare (915833), 14 bucati, Hartmann

Slip tip scutec pentru incontinenta Mobile L MoliCare (915833),...

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Slip tip scutec pentru incontinenta Mobile M MoliCare (915832), 14 bucati, Hartmann

Slip tip scutec pentru incontinenta Mobile M MoliCare (915832),...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Slip tip scutec pentru incontinenta Mobile S MoliCare (915831), 14 bucati, Hartmann

Slip tip scutec pentru incontinenta Mobile S MoliCare (915831),...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pansament activat pentru terapia umeda HudroClean Advance, 5.5 cm (609766), 10 bucati, Hartmann

Pansament activat pentru terapia umeda HudroClean Advance, 5.5...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pansament activat pentru terapia umeda HydroClean Advance, 7.5 x 7.5 cm (609768), 10 bucati, Hartmann

Pansament activat pentru terapia umeda HydroClean Advance, 7.5...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pansament activat pentru terapia umeda HydroClean Advance, 4 cm (409762), 10 bucati, Hartmann

Pansament activat pentru terapia umeda HydroClean Advance, 4...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pansament activat pentru terapia umeda HydroClean Advance, 10 x 10 cm (609772), 10 bucati, Hartmann

Pansament activat pentru terapia umeda HydroClean Advance, 10...

Vezi Politica de confidentialitate date personale