Examenul coproparazitologic (investigatii si analize de laborator)

Ce reprezinta un examen coproparazitologic?

Un examen coproparazitologic identifica parazitii si ouale acestora dintr-o proba de scaun. Parazitii intestinali pot trai in sistemul digestiv si pot provoca boli. Parazitii intestinali afecteaza zeci de milioane de oameni din intreaga lume. Majoritatea infectiilor cu paraziti dispar de la sine sau sunt usor de tratat. 

 

De ce este necesar un examen coproparazitologic?

Un examen coproparazitologic identifica parazitii ce infecteaza sistemul digestiv. Testul poate fi folosit pentru a verifica eficienta unui tratament in cazul in care deja este stabilit un diagnostic de parazitoza intestinala.

 

Care sunt simptomele care pot semnala necesitatea unui examen coproparazitologic?

Medicul poate recomanda un examen coproparazitologic daca apar simptome specifice de infectie cu paraziti intestinali (parazitoza intestinala). Acestea includ:
- Diaree
- Balonare
- Greata sau senzatie de rau
- Crampe abdominale
- Scaune grase care plutesc
- Pierdere in greutate neintentionata
- Deshidratare
- Scaun cu sange
- Mucus in scaun
- Mancarime la nivel anal
Unele dintre cei mai frecventi paraziti sunt Giardia, Cryptosporidium si oxiuri. Oxiurii sunt frecventi la copii si pot provoca mancarimi anale, care de obicei se agraveaza noaptea. 
Uneori, aceste simptome dispar fara tratament, iar testarea nu este necesara.

Acest test poate fi efectuat si daca pacientul prezinta factori de risc pentru dezvoltarea complicatiilor in cazul unei infectii parazitare:
- Varsta. Sugarii si adultii in varsta au un sistem imunitar mai slab. Acest lucru poate duce la o evolutie potential periculoasa a parazitozelor intestinale.
- Unele afectiuni. Anumite boli precum HIV/SIDA si cancerul pot slabi sistemul imunitar.
- Anumite medicamente. Unele afectiuni medicale sunt tratate cu medicamente care suprima sistemul imunitar. Acest lucru poate agrava o parazitoza intestinala.
- Agravarea simptomelor. Daca simptomele nu se amelioreaza in timp, este posibil sa fie nevoie de medicamente sau de alt tratament.

 

Care sunt parametri normali si cum se interpreteaza un examen coproparazitologic?

Un rezultat negativ inseamna ca nu au fost identificati paraziti intestinali. Acest rezultat poate insemna ca nu exista o infectie cu paraziti sau ca parazitii nu au fost in numar suficient de mare pentru a fi detectati. Medicul poate retesta si/sau recomanda diferite teste pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic exact.
Un rezultat pozitiv inseamna ca au fost identificati paraziti intestinali. Rezultatele vor arata, de asemenea, tipul si numarul de paraziti identificati in cadrul testului.

 

Ce presupune pregatirea probei pentru examenul coproparazitologic si cum se recolteaza aceasta?

Nu exista masuri speciale ce trebuie adoptate inainte de recoltarea probei.
Se recolteaza o proba de scaun in recipientul special furnizat de medic, de catre laborator sau achizitionat de la farmacie. Este important ca proba sa nu fie contaminata cu apa, urina, hartie igienica sau sapun. Prelevarea se face cu ajutorul spatulei cu care este dotat coprocultorul.
Este posibil sa fie necesara recoltarea mai multor mostre de scaun pe o perioada de cateva zile. Acest lucru se datoreaza faptului ca parazitii pot sa nu fie detectati in fiecare proba. Esantioanele multiple cresc sansele ca parazitii sa fie identificati.
Unele medicamente pot afecta rezultatele pana la o saptamana dupa incetarea administrarii acestora. Acestea includ:
- Bismut
- Bariu
- Laxative uleioase
- Antiacide
- Antibiotice
- Unele medicamente antidiareice
Este posibil sa fie necesara sistarea anumitor tratamente, insa numai la recomandarea medicului, inainte de a efectua examenul coproparazitologic pentru a asigura acuratetea testului. 
Daca sunt prezente mancarimi anale frecvente, un alt test specific, pentru identificarea oxiurilor poate fi efectuat. Acesta se numeste amprenta anala. O banda adeziva se lipeste in zona anusului inainte de culcare pentru a colecta ouale de oxiuri pe parcursul noptii. Banda adeziva se examineaza ulterior la microscop.

 

Bibliografie: 

What Is a Stool Ova and Parasite Test (O&P)?, WebMD official website
Stool Test: Ova and Parasites (O&P), Kidsheath official website
Ova and Parasite Test, Medline Plus official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 23-10-2023

Produse din categoria Examenul coproparazitologic

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale