Factorul Rh si Incompatibilitatea de Rh (informatii utile)

Ce este factorul Rh?

Factorul Rh sau factorul Rhesus este un tip de proteina aflat la exteriorul sau la suprafata celulelor rosii din sange, numite eritrocite. Exista cinci antigene Rh principale pe suprafata eritrocitelor, dintre care cel mai important este antigenul Rh D. Antigenul Rh D este cel mai imunogen, ceea ce inseamna ca poate provoca un raspuns imun. Rh-ul se mosteneste de la parintii biologici. Persoanele care prezinta aceasta proteina au un Rh pozitiv, persoanele care nu prezinta aceasta proteina, au un Rh negativ. Majoritatea oamenilor are Rh pozitiv.
In timpul sarcinii, pot sa apara complicatii daca mama are Rh pozitiv si fatul are Rh negativ. Aceasta conditie medicala poarta denumirea de incompatibilitate de factor Rh. Sunt disponibile tratamente pentru a preveni complicatiile incompatibilitatii Rh.

 

Care este importanta Rh-ului?

Factorul Rh este unul dintre antigenele pe care medicii le folosesc pentru a determina compatibilitatea sangelui. Verificarea compatibilitatii sangelui este o procedura de rutina in timpul sarcinii, transfuziilor de sange si in cazul donarii de sange.
Daca o persoana se confrunta cu incompatibilitate de Rh in timpul sarcinii, daca are Rh negativ, iar copilul are Rh pozitiv, poate produce anticorpi anti-D. Acest lucru poate provoca complicatii cu viitoarele sarcini. In plus, factorul Rh este important in cazul donarii de sange si in cazul transfuziilor. De exemplu, o persoana cu Rh negativ poate primi doar sange cu Rh negativ. In caz contrar, primitorul pot prezenta o reactie hemolitica la transfuzie, care poate provoca complicatii grave.

 

Ce cauzeaza incompatibilitatea de Rh?

Incompatibilitatea de Rh apare atunci cand o persoana care are Rh negativ ramane insarcinata, iar fatul are Rh pozitiv. Sistemul imunitar reactioneaza la aceasta incompatibilitate si creeaza anticorpi. Acesti anticorpi provoaca un atac imunitar impotriva globulelor rosii ale fatului, considerate de catre organismul mamei ca fiind straine si potential periculoase. 
In mod normal, sangele mamei nu intra in contact cu sangele copilului pe parcursul sarcinii. Insa, exista posibilitatea ca o cantitate mica de sange fetal sa intre in contact cu sangele mamei in timpul travaliului si al nasterii pe cale vaginala sau prin operatie de cezariana. 
Acest lucru se mai poate intampla si in urmatoarele situatii:
- in timpul efectuarii unor teste precum amniocenteza si prelevarea de vilozitati coriale 
- in timpul oricarei sangerari vaginale de pe parcursul sarcinii
- in cazul unor leziuni sau a unor traumatisme la nivelul abdomenului
- daca au loc complicatii timpurii ale sarcinii, cum ar fi avortul spontan sau sarcina extrauterina
- pe parcursul procedeului de intoarcere a fatului cu capul in jos pentru nastere, atunci cand este necesar

 

Care sunt complicatiile incompatibilitatii de Rh?

Complicatiile incompatibilitatii de Rh nu apar de obicei in timpul primei sarcini. Acest lucru se datoreaza faptului ca este putin probabil ca sangele mamei sa intre in contact cu sangele fatului pana la nastere, ceea ce inseamna ca anticorpii nu se vor forma decat dupa nasterea fatului. Cu toate acestea, medicul testeaza factorul Rh chiar daca este prima sarcina.
Incompatibilitatea Rh devine o problema la a doua sarcina cu un copil cu Rh pozitiv. In acest caz, organismul mamei va produce anticorpi. Acesti anticorpi pot constitui cauza complicatiilor. Odata ce organismul mamei identifica Rh-ul pozitiv al fatului, anticorpii pot trece in sangele fatului si pot ataca celulele rosii din sange. Aceasta conditie medicala se numeste Boala Rh. Boala Rh poate pune viata copilului in pericol.

Incompatibilitatea Rh nu afecteaza persoana insarcinata. La fat, in schimb, poate provoca anemie hemolitica. Anemia hemolitica distruge globulele rosii ale fatului mai repede decat le poate inlocui.
Efectele incompatibilitatii de Rh pot varia de la usoare la severe. Aceste efecte pot include, de asemenea:
- Icter
- Insuficienta hepatica
- Insuficienta cardiaca
- Moartea fatului 
Pentru efecte secundare usoare, fatul poate sa nu aiba nevoie de niciun tratament. Majoritatea copiilor se recupereaza complet dupa un caz usor de boala Rh.
In cazurile severe, se pot efectua transfuzii de sange. Aceasta procedura ajuta la inlocuirea celulelor rosii din sange. Medicii pot folosi lampi cu lumina speciala pentru a ajuta la reducerea nivelului de bilirubina la nou nascutii care au icter. Poate fi necesara nasterea prematura pentru a evita complicatiile grave ale anemiei.
Detectarea incompatibilitatii Rh la inceputul sarcinii este cea mai buna modalitate de a preveni complicatiile grave.


Cine poate dezvolta incompatibilitate de Rh?

Femeile insarcinate care prezinta Rh negativ sunt expuse riscului de incompatibilitate de Rh daca raman insarcinate cu un copil care are Rh pozitiv. 

 

Cum se poate identifica Rh-ul?

Testul factorului Rh
Testul factorului Rh este un simplu test de sange pe care fiecare femeie insarcinatata il efectueaza in primul trimestru de sarcina si determina daca Rh-ul mamei este pozitiv sau negativ.

 

Cum este diagnosticata incompatibilitatea de Rh?

Incompatibilitatea de Rh se poate stabili pe baza unor teste de sange. La debutul sarcinii, medicul ginecolog recomanda de obicei efectuarea unui test de Rh pentru a stabili Rh-ul mamei. Daca Rh-ul mamei este pozitiv nu exista risc de incompatibilitate de Rh. In schimb, daca Rh-ul mamei este negativ si screeningul pentru anticorpi este negativ, medicul va recomanda administrarea de imunoglobuline Rh pentru a preveni formarea anticorpilor. De obicei, administrarea imunoglobulinei Rh se efectueaza la aproximativ 28 de saptamani de sarcina si se repeta la 72 de ore dupa nastere, in cazul in care copilul are Rh pozitiv.

 

Cum este tratata incompatibilitatea de Rh?

Imunoglobulina Rh este un medicament care impiedica organismul mamei sa produca anticorpi Rh. Este util doar daca organismul mamei nu a produs deja anticorpi Rh. Imunoglobulina Rh se administreaza injectabil. 
Daca organismul mamei a dezvoltat deja anticorpi Rh, fatul este expus riscului de a dezvolta Boala Rh. Deoarece administrarea de imunoglobulina Rh este ineficienta in acest caz, cel mai bun tratament este monitorizarea atenta a sarcinii, de obicei prin investigatii cu ultrasunete.
Daca examenele cu ultrasunete arata ca fatul are anemie severa, poate fi necesara nasterea timpurie (inainte de 37 de saptamani de sarcina). O alta optiune poate fi o transfuzie de sange prin cordonul ombilical in timp ce fatul este inca in uter.

 

Poate fi prevenita incompatibilitatea Rh?

Deoarece factorul Rh este genetic, nu este posibila prevenirea incompatibilitatii de Rh. Cea mai buna preventie este identificarea factorului Rh.

 

Bibliografie:

Rh Factor, Cleveland Clinic official website
Rh factor blood test, Mayo Clinic official website
The Rh Factor: How It Can Affect Your Pregnancy, American College of Obstetricians and Gynecologists official website
What to know about the Rh factor, Medical News today official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 07-10-2024

Produse din categoria Factorul Rh si Incompatibilitatea de Rh

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale