Febra (informatii utile)

Ce este febra?

Febra, sau pirexia, reprezinta cresterea temperaturii centrale a corpului peste un punct de referinta stabilit si reglat de centrul de termoreglare al corpului localizat la nivelul hipotalamusului. Aceasta crestere a temperaturii corpului se datoreaza adesea unui proces fiziologic declansat de factori infectiosi sau neinfectiosi, cum ar fi inflamatia, malignitatea sau procesele autoimune. Aceste procese presupun eliberarea de mediatori imunologici, care declanseaza centrul termoreglator al hipotalamusului, ducand la cresterea temperaturii centrale a corpului.

 

Care este temperatura normala a corpului?

Temperatura normala a corpului uman este de aproximativ 37 de grade Celsius sau 98,6 grade Fahrenheit si variaza cu aproximativ 0,5 C pe parcursul zilei. Aceasta variatie a temperaturii centrale a corpului rezulta din procesele fiziologice normale din corpul uman, inclusiv modificari metabolice, cicluri de somn-veghe, variabilitate hormonala si niveluri de activitate. Totusi, in cazul febrei, cresterea temperaturii centrale a corpului este adesea mai mare de 0,5 C si este atribuita unei substante pirogene care induce febra.

 

Cum este clasificata febra?

Febra poate fi clasificata in functie de valoarea acesteia:
- Febra scazuta: 37,3 - 38,0 grade Celsius 
- Febra moderata: 38,1 - 39,0 grade Celsius
- Febra inalta: 39,1 pana la 41 grade Celsius
- Hipertermie: mai mare de 41 grade Celsius 
Febra este dferita de hipertermiei sau de hiperpirexie. In caul febrei, cresterea temperaturii determinata de hipotalamus permite corpului mentinerea temperaturii si cresterea controlata a temperaturii centrale, asigurand functionalitatea tuturor sistemelor si organelor. In hipertermie, cresterea temperaturii centrale a corpului depaseste limitele temperaturii de referinta si capacitatea de reglare a hipotalamusului.

 

Care pot fi cauzele febrei?

Febra are multe cauze si poate fi un simptom al multor boli. Conditiile medicale care provoaca frecvent febra includ:
- Infectii bacteriene
- Infectii virale, cum ar fi gripa sau COVID-19
- Infectii gastrointestinale 
- Infectii ale tractului urinar
- Infectii ale pielii
De asemenea, febra poate fi cauzata de:
- O reactie la anumite medicamente
- Vaccinare
- Tulburari autoimune
- Cancer

 

Care sunt simptomele asociate cu febra?

Semnele si simptomele asociate febrei pot include:
- Transpiratie
- Frisoane 
- Dureri de cap
- Dureri musculare
- Pierderea poftei de mancare
- Iritabilitate
- Deshidratare
- Slabiciune si oboseala generala

Bebelusii si copiii pot prezenta, de asemenea:
- Dureri de urechi (sau tras de urechi)
- Tipete
- Pierderea poftei de mancare
- Sete persistenta
- Debit urinar scazut 

 

Care sunt complicatiile febrei?

Majoritatea episoadelor febrile se amelioreaza fara complicatii, dar uneori pot sa apara complicatii rare, mai ales la copiii mici. Daca copilul are varsta cuprinsa intre 6 luni si 5 ani, febra l-ar putea expune riscului de convulsii febrile. Acestea apar de obicei atunci cand febra copilului este mai mare de 38 de grade Celsius.
Semnele si simptomele convulsiilor febrile includ pierderea cunostintei si tremorul bratelor si al picioarelor. Convulsiile febrile apar, de obicei, in primele 24 de ore de la declansarea episodului febril. 
Febra netratata peste 41 grade Celsius, de asemenea, poate predispune la complicatii. Daca temperatura corpului atinge acest nivel, functionalitatea organelor este afectata si acestea pot ceda.
Chiar si febra moderata poate fi periculoasa pentru adultii cu tulburari pulmonare sau cardiace, deoarece febra determina cresterea ritmului respirator si al ritmului cardiac. Febra poate, de asemenea, agrava starea psihica a persoanelor cu dementa.

 

Cum se masoara temperatura corpului?

Exista mai multe tipuri de termometre pentru masurarea temperaturii corporale: termometre orale, rectale, auriculare, frontale (pentru frunte) si axilare.
Termometrele orale si rectale ofera in general cea mai precisa masurare a temperaturii corpului. Termometrele pentru ureche sau frunte ofera masuratori mai putin precise ale temperaturii. Atunci cand se comunica medicului valoarea temperaturii corporale, trebuie mentionate atat citirea, cat si tipul de termometru utilizat.

 

Cand trebuie solicitat ajutor medical in caz de febra?

Febra in sine nu poate fi un motiv de alarma sau un motiv pentru a apela la un medic. Cu toate acestea, exista anumite circumstante in care este necesara solicitarea ajutorului medical. 

Ajutorul medical in cazul febrei la sugari si copii mici

Febra este un motiv special de ingrijorare la sugari si la copii mici. Trebuie apelat medicul in cazul in care copilul:
- este mai mic de 3 luni si are o temperatura rectala de 38 grade Celsius sau mai mare.
- are varsta cuprinsa intre 3 si 6 luni si are o temperatura rectala mai mare de 38,9 grade Celsius sau are o temperatura mai scazuta, dar pare neobisnuit de iritabil, lent sau irascibil.
- are varsta cuprinsa intre 7 si 24 de luni si are o temperatura rectala mai mare de 38,9 grade Celsius, care dureaza mai mult de o zi, dar nu prezinta alte simptome. Daca copilul prezinta si alte semne si simptome, cum ar fi rinoree, tuse sau diaree, medicul trebuie apelat mai devreme.

Ajutorul medical in cazul febrei la copii

Probabil ca nu exista niciun motiv de alarma daca copilul prezinta febra, dar este receptiv. Acest lucru inseana ca acesta face contact vizual cu adultul, raspunde la expresiile faciale ale acestuia si la vocea sa, poate bea lichide si se joaca.
Trebuie apelat medicul daca copilul:
- Este apatic, confuz sau are un contact vizual redus cu adultul care il ingrijeste.
- Este iritabil, varsa in mod repetat, are o durere severa de cap, dureri in gat, dureri de stomac sau alte simptome care provoaca mult disconfort.
- Are febra care dureaza mai mult de trei zile.
- Are convulsii asociate cu febra. Este indicat sa se apeleze serviciul de urgenta daca criza dureaza mai mult de cinci minute sau copilul nu isi revine repede.

Ajutorul medical in cazul febrei la adulti

Este indicat sa se apeleze medicul daca temperatura depaseste 39,4 grade Celsius sau mai mare. Trebuie solicitata imediat asistenta medicala daca oricare dintre aceste semne sau simptome insotesc febra:
- Cefalee severa
- Eruptie cutanata
- Sensibilitate neobisnuita la lumina puternica
- Gat intepenit si durere la aplecarea capului inainte
- Confuzie mentala, comportament ciudat sau afectarea vorbirii
- Varsaturi persistente
- Dificultati de respiratie sau durere in piept
- Durere abdominala
- Durere la urinare
- Convulsii 

 

Cum poate fi diagnosticata febra?

Febra este un simptom, nu o afectiune. Un medic poate diagnostica febra verificand temperatura corpului pacientului, dar va trebui, de asemenea, sa diagnosticheze si cauza febrei. In acest scop, se efectueaza un examen fizic, se efectueaza anamneza si se studiaza istoricul medical al pacientului.
Daca persoana a suferit recent o alta infectie, daca a suferit recent o interventie chirurgicala sau daca exista durere sau tumefiere intr-o anumita zona, acest lucru poate ajuta la identificarea infectiei cauzatoare de febra.
Pentru a confirma diagnosticul, medicul poate recomanda:
- teste de sange
- teste de urina
- teste imagistice
Tratamentul prescris de medic va depinde intotdeauna si de cauza febrei.

 

Care este tratamentul febrei?

Pentru o febra scazuta, este posibil ca medicul sa nu recomande tratament. Febra peste 38,9 grade Celsius tinde sa provoace disconfort si adesea necesita tratament.

Medicamente fara prescriptie medicala utilizate in tratamentul febrei

In cazul febrei mari sau care provoaca disconfort, medicul poate recomanda medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi analgezicele antipiretice, precum paracetamolul, sau antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul.
Aceste medicamente se pot utiliza conform instructiunilor de pe prospect sau conform recomandarilor medicului sau al faracistului. Nu se administreaza aspirina copiilor, deoarece aceasta poate declansa o tulburare potential fatala, cunoscuta sub numele de Sindrom Reye.
Este indicat consultul medical in cazul in care febra nu se amelioreaza dupa administrarea acestor medicamente.

Medicamente pe baza de prescriptie medicala utilizate in tratamentul febrei

Medicul poate prescrie alte medicamente in functie de cauza febrei sau in functie de afectiunea de baza care cauzeaza febra. Tratarea cauzei de baza poate reduce semnele si simptomele, inclusiv febra.

Tratamentul febrei la sugari

Sugarii, in special cei mai mici de doua luni, ar putea avea nevoie de internare in spital pentru testari si tratament. 

Remedii la domiciliu pentru febra

- Consum crescut de lichide. Consumul de lichide poate reduce pierderea de caldura si poate ameliora deshidratarea. Sugarii sub 6 luni ar trebui sa consume numai lapte matern sau formula.
- Odihna. Odihna este necesara pentru refacerea organismului. Activitatea fizica poate creste temeperatura corporala.
- Administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala. Administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala poate fi o modalitate buna de a gestiona o febra usoara la domiciliu.

 

Bibliografie:

Fever, Cleveland Clinic official webaite
Fever, Mayi Clinic official website
Fever: What you need to know, Medical ews today official website
Fever: Causes, Symptoms, and Treatment, WebMD official website
Balli S, Shumway KR, Sharan S. Physiology, Fever. [Updated 2023 Sep 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
High temperature (fever) in adults, NHS official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 14-10-2024

Produse din categoria Febra

Medicamente(60)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale