Fertilizarea in vitro (FIV) (informatii utile)

In-Vitro Fertilization(IVF) - IVF

Sursa foto: Ifvcanada.com

Fertilizarea in vitro (FIV) este una dintre cele mai cunoscute tipuri de tehnologie de reproducere asistata ce consta intr-o serie complexa de proceduri utilizate cu scopul obtinerii unei sarcini sanatoase atunci cand apar probleme legate de infertilitate sau riscul transmiterii anumitor boli genetice.

Fertilizarea in vitro (FIV) este o tehnologie avansata de reproducere care a avut loc cu succes  pentru prima data in Anglia in 1978. Initial, FIV a fost folosita pentru a trata numai infertilitatea cauzata de blocarea trompelor uterine. Astazi, tehnologia FIV a evoluat pentru a deveni un tratament eficient pentru toate cauzele de infertilitate atunci cand tratamentele mai simple nu au avut succes sau nu sunt o optiune. Sansa de succes cu FIV a crescut pe parcurs. Multe clinici ating acum rate de succes cu FIV de 50% sau mai mult pentru pacientii cu un prognostic favorabil.

 

Cum decurge procedura FIV?

Pentru a intelege fertilizarea in vitro, este necesar sa intelegem procesul natural de conceptie. In mijlocul ciclului menstrual, un ovul este eliberat din ovar in trompele uterine. Fertilizarea are loc in trompele uterine, unde ovulul fertilizat ramane cateva zile, timp in care se divide formand un embrion. Cateva zile mai tarziu, embrionul ajunge in uter si se implanteaza in peretele uterin.
Ovarele sunt stimulate cu medicamente injectabile pentru fertilitate pentru a produce mai multe ovule. Ecografia transvaginala si analizele de sange efectuate in acest timp ajuta la identificarea momentului cand ovulele sunt eliberate. In acest moment, ele sunt prelevate vaginal printr-o procedura  care necesita doar o usoara anestezie. Ovulele sunt plasate intr-o cutie Petri si sunt expuse spermei sotului.
A doua zi, ovulele sunt examinate pentru a vedea daca fertilizarea a avut succes. Daca fertilizarea a avut loc, sunt ovulele sunt lasate in vasul Petri pentru a se divide si a deveni embrioni. Dupa cateva zile, unul sau mai multi embrioni sunt plasati in uterul femeii printr-o procedura simpla care, in general, nu este mai incomoda decat un test Papanicolau. Embrionii suplimentari sunt evaluati de catre personalul laboratorului FIV. Daca sunt viabili, ei pot fi criogenati pentru o posibila utilizare ulterioara de catre cuplu.

 

Care sunt pasii procesului de fertilizare in vitro?

Pentru femei

Pasul 1: Suprimarea ciclului menstrual natural
Pentru a suprima ciclul menstrual natural se administreaza un medicament. Medicamentul este administrat fie ca o injectie zilnica pe care veti fi invatata sa o faceti singura. Aceasta etapa dureaza de regula aproximativ 2 saptamani.

Pasul 2: Stimularea ovarelor pentru a produce mai multe ovule
Odata ce ciclul dumneavoastra natural este suprimat, se va administra  un hormon numit hormon de stimulare foliculara (FSH).
FSH creste numarul de ovule produse de ovare la nivelul foliculilor. Acest lucru inseamna ca mai multe ovule pot fi colectate si fertilizate. Astfel mai multi embrioni vor putea fi supusi procedeului de selectie. 

Pasul 3: Urmarirea evolutiei
Clinica va va tine sub supraveghere pe toata durata tratamentului. Veti fi monitorizata ecografic si, in anumite cazuri, pot fi efectuate si teste de sange.
Inainte de recoltarea ovulelor, se efectueaza o injectie cu un hormon numit gonadotrofina corionica umana (hCG) care ajuta la maturizarea ovulelor.

Pasul 4: Colectarea ovuleor
Colectarea ovulelor se realizeaza sub anestezie, cu ajutorul unui ac, sub ghidaj ecografic
Aceasta este o procedura necomplicata care dureaza aproximativ 15 - 20 de minute.
Unele femei pot prezenta crampe sau o mica sangerare vaginala dupa aceasta procedura.

Pasul 5: Fertilizarea ovulelor
Ovulele colectate sunt puse in contact cu spermatozoizii partenerului sau al donatorului intr-un laborator pentru procesul de fertilizare.
In unele cazuri, este posibil ca fiecare ovul sa fie injectat individual cu un singur spermatozoid. Aceasta se numeste injectie intracitoplasmatica sau ICSI.
Ovulele fecundate (embrionii) continua sa creasca in laborator timp de pana la 6 zile inainte de a fi transferate in uter. Vor fi selectati unul sau doi embrioni pentru transfer.
Dupa colectarea ovulelor, se administreaza hormoni ce u rolul de a pregati mucoasa uterina pentru implantarea embrionului. 

Pasul 6: Embriotransferul
La cateva zile dupa colectarea ovulelor, embrionii sunt transferati in uter. 
Aceasta procedura este mai simpla decat procedura de colectarea a ovulelor si este similara cu un test de screening al colului uterin, asa ca de obicei nu este necesara anestezia.
Numarul de embrioni care vor fi transferati trebuie lamurit cu medicul inainte de inceperea tratamentului.

Pentru barbati

In timpul recoltarii ovulelor partenerei, se va solicita si o proba de sperma recoltata recent.
Proba va fi centrifugata la o viteza mare, astfel incat spermatozoizii cei mai viabili vor fi separati.

 

Care sunt procedurile FIV efectuate in laborator si in ce consta acestea?

Spectrul complet de proceduri de laborator FIV sunt:

- Fertilizarea cu injectie intracitoplasmatica a spermatozoizilor (ICSI): ICSI este o metoda eficienta de fertilizare a ovulelor in situatiile in care spermatozoizii sunt insuficienti, parametrii spermatozoizilor sunt compromisi sau cand metodele anterioare de fertilizare au esuat. Prin ICSI, chiar si cele mai severe cazuri de infertilitate masculina - un numar foarte mic de spermatozoizi sau chiar lipsa de spermatozoizi in materialul seminal ejaculat - pot fi tratate cu succes prin FIV. In aceste cazuri, spermatozoizii pot fi obtinuti adesea din capete sau epididim printr-o procedura simpla in ambulatoriu.

- Ecloziune asistata: Pentru ca un embrion sa se implanteze in uter, trebuie sa strapunga zona pellucida, un invelis subtire, proteic, care inconjoara embrionul. Procesul de spargere a embrionului prin zona pellucida se numeste eclozare. Eclozarea poate fi ajutata prin realizarea unei mici deschideri in zona pellucida chiar inainte de transferul embrionului in uter. Ecloziunea asistata este efectuata in mod obisnuit tuturor embrionilor inainte de a fi transferati in uter.

-Inghetarea embrionilor: Surplusul de embrioni care nu sunt transferati in uterul pacientului poate fi inghetat sau crioconservati pentru utilizare ulterioara de catre cuplu. Crioconservarea embrionilor se efectueaza fie in a treia zi dupa extragerea ovulelor, cand embrionul are dimensiunea intre 6 si 8 celule, fie in a cincea sau a sasea zi dupa extragerea ovulelor ( in stadiul  de blastocist). Embrionii care au potentialul de a deveni sarcini de succes in viitor sunt crioconservati.

- Diagnosticul genetic preimplantare (DGP): PGD   implica indepartarea unei singure celule dintr-un embrion in curs de dezvoltare in stadiul de opt celule. Celula este apoi analizata pentru tulburari cromozomiale si/sau genetice specifice. Pentru pacientii cu boli  screening-ul genetic al embrionilor este o tehnica importanta. La acesti pacienti, FIV cuplata cu screeningul embrionar poate reduce foarte mult riscul ca descendentii sa fie afectati de boala.

- Crioconservarea ovocitelor/tesutului ovarian: Exista foarte putine nasteri rezultate din crioconservarea tesutului ovarian si in mod clar este inca experimental. In schimb, inghetarea ovulelor a devenit mult mai de succes in ultimul deceniu si nu mai este considerata experimentala. Congelarea ovulelor poate fi luata in considerare pentru:
• Femeile cu cancer care urmeaza sa fie supuse chimioterapiei, ceea ce poate face ca ovarele lor sa nu mai poata produce ovule in viitor
• Femeile care sunt supuse fertilizarii in vitro si care nu se simt confortabil sa inghete toti sau unii embrioni
• Femei in varsta de 30 de ani care la momentul respectiv nu isi doresc copii

- Screening genetic pentru anomalii cromozomiale:  Aceasta noua tehnica puternica permite indepartarea mai multor celule in stadiul de blastocist. Embrionii pot fi examinati pentru afectiuni genetice mostenite, precum si anomalii cromozomiale. Testand embrionii unei paciente pentru anomalii cromozomiale si selectand numai embrioni normali pentru transfer, sansa pacientului de a avea un copil sanatos creste. 

 

In ce cazuri poate fi recomandata fertilizarea in vitro?

Uneori, FIV este propusa ca tratament primar pentru infertilitate la femeile de peste 40 de ani. FIV poate fi o optiune si daca aveti anumite afectiuni de sanatate. De exemplu, FIV poate fi o optiune daca va gasiti in una dintre urmatoarele situatii:
- Defecte ale trompelor uterine sau blocarea trompelor uterine. Una dintre aceste situatii poate face dificila fecundarea unui ovul sau migrarea acestuiacatre uter.
- Tulburari legate de ovulatie. Daca ovulatia este rara sau absenta, mai putine ovule sunt disponibile pentru fertilizare.
- Endometrioza. Endometrioza apare atunci cand tesutul similar cu mucoasa uterului se implanteaza si creste in afara uterului, afectand adesea functia ovarelor, a uterului si a trompelor uterine.
- Fibroame uterine. Fibroamele sunt tumori benigne din uter. Sunt frecvente la femeile intre 30 si 40 de ani. Fibromul poate interfera cu implantarea ovulului fertilizat.
- Idepartarea anterioara a trompelor. Ligatura trompelor este un tip de sterilizare in care trompele uterine sunt taiate sau blocate pentru a preveni permanent sarcina. Daca doriti sa concepeti dupa ligatura trompelor, FIV poate fi o alternativa la operatia de inversare a ligaturii trompelor.
- Atunci cand este afectata productia sau functionalitatea spermatozoizilor. Concentratia spermatozoizilor sub medie, mobilitate redusa a acestora sau anomaliile in dimensiunea si forma spermatozoizilor pot face dificila fertilizarea unui ovul. Daca sunt gasite anomalii legate de calitatea spermei, ar putea fi necesara o vizita la un specialist in infertilitate pentru a vedea daca exista probleme corectabile sau probleme de sanatate subiacente.
- Infertilitate inexplicabila. Infertilitatea inexplicabila inseamna ca nu a fost gasita nicio cauza a infertilitatii, in ciuda evaluarii cauzelor comune.
- O tulburare genetica. Daca dumneavoastra sau partenerul dumneavoastra sunteti expusi riscului de a transmite o tulburare genetica copilului dumneavoastra, este posibil sa fiti candidati pentru testarea genetica preimplantare - o procedura care implica FIV. Dupa ce ovulele sunt recoltate si fertilizate, acestea sunt examinate pentru anumite probleme genetice, desi nu pot fi gasite toate problemele genetice. Embrionii la care nu se identifica probleme, pot fi transferati in uter.
- Conservarea fertilitatii pentru cancer sau alte afectiuni de sanatate. Daca sunteti pe cale sa incepeti un tratament pentru cancer - cum ar fi radiatiile sau chimioterapia - care v-ar putea afecta fertilitatea, FIV pentru mentinerea fertilitatii poate fi o optiune. Femeile pot avea ovule recoltate din ovare si congelate intr-o stare nefertilizata pentru utilizare ulterioara. Sau ovulele pot fi fertilizate si congelate ca embrioni pentru o utilizare ulterioara.
- Femeile care nu au un uter functional sau pentru care sarcina prezinta un risc grav pentru sanatate ar putea alege FIV folosind o alta persoana pentru a purta sarcina (mama surogat). In acest caz, ovulele femeii sunt fertilizate cu spermatozoizi, dar embrionii rezultati sunt plasati in uterul purtatorului.

 

Care sunt factorii de care poate depinde reusita FIV?

Sansele de a da nastere unui copil sanatos dupa procedura de FIV depinde de diversi factori, printre care:
- Varsta materna. Cu cat sunteti mai tanara, cu atat este mai probabil sa ramaneti insarcinata si sa dati nastere unui copil sanatos folosind propriile ovule in timpul FIV. Femeile cu varsta de 41 de ani si peste sunt adesea sfatuite sa ia in considerare utilizarea ovulelor donatoare in timpul FIV pentru a creste sansele de succes.
- Statutul embrionului. Transferul de embrioni care sunt mai dezvoltati este asociat cu rate mai mari de sarcina in comparatie cu embrionii mai putin dezvoltati (ziua a doua sau a treia). Cu toate acestea, nu toti embrionii supravietuiesc procesului de dezvoltare. Discutati cu medicul dumneavoastra despre situatia dumneavoastra specifica.
- Istoricul reproducerii. Femeile care au nascut anterior au mai multe sanse de a ramane insarcinate folosind FIV decat femeile care nu au nascut niciodata. Ratele de succes sunt mai mici pentru femeile care au folosit anterior FIV de mai multe ori, dar nu au ramas insarcinate.
- Cauza infertilitatii. Avand o cantitate normala de ovule, cresc sansele de a putea ramane insarcinata folosind FIV. Femeile care au endometrioza severa au sanse mai mici sa ramana insarcinate folosind FIV decat femeile care au infertilitate inexplicabila.
- Stilul de viata. Femeile care fumeaza de obicei au mai putine ovule extrase in timpul FIV. Fumatul poate reduce sansele unei femei de a reusi sa ramana insarcinata utilizand FIV cu 50%. Obezitatea va poate reduce sansele de a ramane insarcinata si de a avea un copil. Consumul de alcool, droguri recreative, cofeina excesiva si anumite medicamente poate fi, de asemenea, daunator.

 

Care sunt potentialele riscuri ale FIV?

Riscurile FIV includ:
- Nasteri multiple. FIV creste riscul de nasteri multiple daca mai mult de un embrion este transferat in uter. O sarcina cu mai multi fetusi prezinta un risc mai mare de travaliu timpuriu si greutate mica la nastere decat o sarcina cu un singur fat.
- Nastere prematura si greutate mica la nastere. Cercetarile sugereaza ca FIV creste usor riscul ca bebelusul sa se nasca devreme sau cu o greutate mica la nastere.
- Sindromul de hiperstimulare ovariana. Utilizarea medicamentelor injectabile pentru fertilitate, cum ar fi gonadotropina corionica umana (HCG), pentru a induce ovulatia poate provoca sindromul de hiperstimulare ovariana, in care ovarele dumneavoastra devin mai mari si dureroase.
Simptomele dureaza de obicei o saptamana si includ dureri abdominale usoare, balonare, greata, varsaturi si diaree. Daca ramaneti insarcinata, totusi, simptomele dumneavoastra ar putea dura cateva saptamani. Rareori, este posibila dezvoltarea unei forme mai severe de sindrom de hiperstimulare ovariana care poate provoca, de asemenea, crestere rapida in greutate si dificultati de respiratie.
- Avort. Rata avorturilor spontane pentru femeile care concep folosind FIV i este similara cu cea a femeilor care concepe in mod natural - aproximativ 15% pana la 25% - dar rata creste odata cu varsta mamei.
- Complicatii ale procedurii de extragere a ovulelor. Utilizarea unui ac de aspirare pentru a colecta ovule ar putea cauza sangerare, infectie sau leziuni ale intestinului, vezicii urinare sau unui vas de sange. Riscurile sunt, de asemenea, asociate cu sedarea si anestezia generala, daca este utilizata.
- Sarcina extrauterina. Aproximativ 2% pana la 5% dintre femeile care utilizeaza FIV vor avea o sarcina ectopica - atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza in afara uterului, de obicei intr-una din trompele uterine. Ovulul fertilizat nu poate supravietui in afara uterului si nu exista nicio modalitate de a continua sarcina.
- Defecte congenitale. Varsta mamei este factorul de risc principal in dezvoltarea malformatiilor congenitale, indiferent de modul in care este conceput copilul. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca bebelusii conceputi folosind FIV ar putea avea un risc crescut de anumite defecte congenitale.
- Cancer. Desi unele studii mai vechi au sugerat ca poate exista o legatura intre anumite medicamente utilizate pentru a stimula cresterea ovulelor si dezvoltarea unui anumit tip de tumoare ovariana, studiile mai recente nu sustin aceste constatari. Nu pare sa existe un risc semnificativ crescut de cancer mamar, endometrial, de col uterin sau ovarian dupa FIV.
- Stres. Folosirea FIV poate fi epuizanta din punct de vedere financiar, fizic si emotional. Sprijinul din partea terapeutilor, familiei si prietenilor va poate ajuta pe dvs. si partenerul dumneavoastra sa treaca prin sprovocarile tratamentului pentru infertilitate.

 

Bibliografie:

IVF Procedures, Cleveland Clinic official website

In vitro fertilization (IVF), Mayo Clinic official website

What is IVF?, Planned Parenthood official website

In vitro fertilization, IFV Canada official website (sursa fotografie)

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 31-03-2023

Produse din categoria Fertilizarea in vitro (FIV)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale