Fibromul uterin (informatii utile)

Ce este fibromul uterin?

Fibroamele uterine sunt tumori formate din celule musculare netede si tesut conjunctiv fibros care se dezvolta in uter. Se estimeaza ca 70% pana la 80% dintre femei vor dezvolta fibroame de-a lungul vietii. Fibromul uterin reprezinta o tumoare care se dezvolta la nivelul peretilor uterului. Aceste tumori nu sunt de obicei canceroase. Fibromul nu provoaca intotdeauna simptome, dar poate provoca durere si sangerare.

Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori necanceroase sau benigne ce apar la persoanele aflate la varsta fertila. Sunt cunoscute si sub denumirea de leiomioame si mioame.

Tipuri de fibrom

Exista diferite tipuri de fibrom. Acestea difera in functie de localizarea lor:

• Fibroame intramurale: Fibroamele intramurale reprezinta cel mai frecvent tip de fibrom. Acestea apar in peretele muscular al uterului.

• Fibroame subseroase: Fibroamele subseroase se formeaza in exteriorul uterului. Ele pot atinge dimensiuni mari.

• Fibroame pedunculate: Fibroamele subseroase pot dezvolta un picior si o baza subtire care sustine tumora, acestea fiind cunoscute sub denumirea de fibroame pedunculate.

• Fibroame submucoase: Aceste tipuri de tumori se dezvolta in miometru, stratul muscular mediu al uterului. Tumorile submucoase nu sunt la fel de frecvente ca si alte tipuri de fibroame.

• Fibroame cervicale: Fibroamele cervicale se dezvolta pe colul uterin, portiune care leaga uterul de vagin. De asemenea, reprezinta un tip de fibrom rar.

 

Care sunt cauzele fibroamelor uterine?

Cauzele care duc la dezvoltarea fibroamelor uterine nu sunt complet elucidate. Aparitia acestora poate fi corelata cu nivelul de estrogen. Nivelul crescut de estrogen este asociat cu o expansiune a fibroamelor uterine, pe cand nivelurile scazute de estrogen sunt asociate cu o contractie a acestora.

Factorii genetici pot afecta, de asemenea, dezvoltarea fibroamelor. Excesul de greutate corporala si obezitatea sunt asociate, de asemenea, cu un risc crescut deaparitie al unui fibrom.

 

Cine este expus riscului de a dezvolta fibrom uterin?

Diferiti factori pot creste riscul de a dezvolta fibrom:

• Varsta: Fibroamele sunt mai frecvente la varsta fertila, in special la varsta de 30-40 de ani si pana la menopauza. Dupa menopauza, este mult mai putin probabil sa se formeze fibroame si, de obicei, se micsoreaza daca sunt prezente.

• Istoricul familial: Daca o ruda de gradul I prezinta fibrom, riscul de a dezvolta fibrom creste.

• Etnie: Femeile afro-americane au mai multe sanse de a dezvolta fibrom.

• Obezitate: Femeile supraponderale au un risc mai mare de a dezvolta fibrom. Pentru femeile cu greutate corporala crescuta, riscul de a dezvolta fibrom este de doua pana la trei ori mai mare.

 

Care sunt simptomele fibromului uterin?

Majoritatea femeilor cu fibrom uterin nu prezinta deloc simptome. Cu toate acestea, fibroamele mari sau numeroase pot provoca urmatoarele simptome:

- Menstruatii abundente sau prelungite

- Sangerari intre menstruatii

- Durere pelvina si senzatie de presiune

- Urinare frecventa

- Dureri lombare

- Durere in timpul actului sexual

- Dificultate in a ramane insarcinata

 

Care sunt complicatiile fibromului uterin?

Este neobisnuit ca fibroamele uterine sa provoace consecinte grave asupra sanatatii. Cu toate acestea, femeile pot avea sangerari abundente care pot duce la anemie periculoasa sau la lipsa globulelor rosii.

Rareori, fibroamele mari pot apasa pe vezica urinara si pe uretera. Aceasta presiune poate duce la afectarea rinichilor. Alte complicatii includ infertilitatea si pierderea repetata a sarcinilor.

 

Cum pot fi diagnosticate fibroamele uterine?

Fibromul poate fi identificat cel mai frecvent in timpul unui examen fizic. Medicul poate observa fibromul in timpul unui examen abdominal sau pelvin.

Confirmarea diagnosticului se poate face prin:

• Ecografie. Aceasta este cea mai utilizata scanare pentru identificarea fibromului.

• RMN. Prin aceasta procedura se poate stabili numarul si marimea fibroamelor.

Alte teste utilizate in diagnosticarea fibromului uterin

• Histerosalpingograma: Aceasta investigatie este de obicei utilizata pentru femeile care au probleme in a ramane insarcinate. Prin aceasta investigatie se examineaza interiorul uterului si trompele uterine.

• Histerosonograma: Prin intermediul histerosonogramei se poate vizualiza interiorul uterului. Testul poate confirma prezenta polipilor uterini sau a fibroamelor intracavitare care pot provoca sangerari abundente.

• Laparoscopie: Aceasta procedura permite medicului sa vizualizeze uterul si structurile din jur. Astfel se pot diagnostica afectiuni precum endometrioza, care poate provoca dureri pelvine.

• Histeroscopie: Cu ajutorul acestei proceduri se pot identifica fibroame sau polipi endometriali in cavitatea uterului. Medicul poate elimina, de asemenea, unele tipuri de fibrom in timpul acestei proceduri.

 

Care este tratamentul fibromului uterin?

Medicatia pentru fibromul uterin

• Agonisti ai hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH)

Acest tip de medicamente determina organismul sa produca mai putin estrogen si progesterone, putand conduce la o regresie si la o micsorare a fibroamelor. Agonistii GnRH opresc ciclul menstrual fara a afecta fertilitatea dupa terminarea tratamentului.

Agonistii GnRH pot provoca simptome asemanatoare menopauzei, inclusiv bufeuri, tendinta de a transpira mai mult, uscaciune vaginala si, in unele cazuri, un risc mai mare de osteoporoza.

Agonistii GnRH sunt numai pentru utilizare pe termen scurt sau pot fi recomandate de medic unei persoane inainte de operatie pentru a micsora fibromul.

• Antagonisti ai hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH)

Aceste medicamente pot trata sangerarile menstruale abundente la persoanele cu fibrom uterin care nu au trecut prin menopauza, dar nu micsoreaza fibroamele. Antagonistii GnRH pot fi utilizati timp de pana la doi ani.

• Acid tranexamic

Acest medicament nonhormonal poate reduce menstrele abundente. Se administreaza doar in zilele cu sangerari abundente. Aceste medicamente necesita prescriptive medicala.

• Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, pot reduce durerea, dar nu reduc sangerarea.

• Contraceprive orale

Contraceptivele orale ajuta la reglarea ciclului de ovulatie si pot ajuta la reducerea durerii sau a sangerarii in timpul menstrelor. Se poate utiliza, de asemenea, un dispozitiv intrauterin cu progesterone.

Interventie chirurgicala

Fibroamele severe pot sa nu raspunda la optiunile de tratament obisnuite. In aceste cazuri, interventia chirurgicala poate fi cea mai buna optiune de tratament.

Medicul poate lua in considerare urmatoarele proceduri:

• Histerectomie

O histerectomie este indepartarea partiala sau totala a uterului. Aceasta metoda poate trata fibroamele extrem de mari sau sangerarile excesive. Histerectomia totala poate preveni recidiva fibroamelor. Daca se indeparteaza si ovarele si trompele uterine, efectele secundare pot include reducerea libidoului si menopauza precoce.

• Miomectomie

Aceasta procedura presupune indepartarea fibroamelor din peretele muscular al uterului. Medicii pot efectua miomectomie prin histeroscopie sau laparoscopie.

• Ablatia endometriala

Indepartarea mucoasei uterine poate ajuta daca fibroamele sunt aproape de suprafata interioara a uterului. Ablatia endometriala poate fi o alternativa eficienta la histerectomie pentru unele persoane cu fibrom.

• Embolizarea fibromului uterin

Intreruperea aportului de sange poate micsoreaza fibromul. Ghidat de imagistica cu raze X fluoroscopice, medicul injecteaza o substanta chimica printr-un cateter in arterele care furnizeaza sange fibroamelor. Aceasta procedura reduce sau inlatura simptomele la pana la 90% dintre persoanele cu fibrom, dar nu este potrivita in timpul sarcinii.

Schimbari ale stilului de viata

Mentinerea unei greutati corporale normale prin exercitii fizice regulate si o dieta sanatoasa poate ajuta la moderarea nivelului de estrogen, ceea ce poate ajuta la reducerea fibroamelor.

 

Bibliografie:

Uterine fibroids, Mayo clinic official website

Uterine Fibroids, Cleveland clinic official website

Uterine fibroids, Medline Plus official website

Fibroids: Everything you need to know, Medical News Today official website

All About Fibroids (Uterine Fibroids), Healthline official website

What are fibroids?, UCLA Health official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 25-03-2024

Produse din categoria Fibromul uterin

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale