Fimoza (informatii utile)

Ce este fimoza?

Fimoza este o afectiune in care preputul nu poate fi retractat complet din jurul glandului, facand imposibila decalotarea completa a acestuia. Fimoza este normala la bebelusii si copiii mici necircumcisi, deoarece preputul este inca atasat de gland. Acesta va incepe sa se detaseze in mod natural intre varsta de 2 si 6 ani, sau, uneori mai tarziu. 
Fimoza nu reprezinta neaparat o problema medicala decat in cazul in care devine simptomatica sau ingreuneaza procesul de urinare. Fimoza poate sa apare in mod natural sau poate fi rezultatul unui proces local de cicatrizare. 
Exista doua tipuri de fimoza:
- fiziologica - fimoza fiziologica apare la copii si se rezolva de la sine odata cu cresterea.
- patologica - fimoza patologica este asociat cu o afectiune numita balanita xerotica obliteranta.
Parafimoza apare atunci cand preputul este retras si strans in jurul glandului facand imposibila mutarea acestuia in pozitie normala. 


Care sunt cauzele fimozei?

Fimoza poate fi fiziologica, dar poate sa apara si daca decalotarea are loc fortat. Acest lucru poate determina formarea unei cicatrici fibroase si poate stopa procesul natural de retragere al preputului.
La copii mai mari, fimoza poate sa apara atunci cand sunt prezente:
- infectii repetate ale tractului urinar
- infectie la nivelul preputului
- manipulare brusca si repetata a preputului
- traumatisme ale preputului
La adulti, factorii de risc pentru fimoza includ infectiile cu transmitere sexuala si igiena precara.
Fimoza poate fi cauzata de o afectiumi ale pielii, cum ar fi:
- Eczema
- Psoriazis
- Lichen plan
- Lichen scleros

 

Care sunt simptomele fimozei?

In cazul fimozei, simptomele pot sa difere de la caz la caz si in unele cazuri pot chiar sa fie absente. Cele mai frecvente simptome ale fimozei includ:
- preput care nu este complet retras pana la varsta de 3 ani. La unii baieti retragerea completa a preputului poate avea loc si mai tarziu.
- umflare si sensibilitate la nivelul preputului
- durere la urinare sau un flux redus de urina
- sange in urina
- infectii frecvente ale tractului urinar (ITU) 
- erectii dureroase, care pot face actul sexual dificil in cazul adultilor
- sangerare sau o secretie vascoasa la nivelul preputului sau miros neplacut in cazul aparitiei unei infectii bacteriene numita balanita. Simptomele balanitei mai pot include durere, mancarime, roseata si inflamatie locala, durere la urinare.
Fimoza poate duce atat la inflamarea glandului cat si la inflamarea preputului, numita balanopostita. Aceste afectiuni tind sa fie cauzate si de o igiena deficitara.

Cele mai frecvente simptome ale parafimozei includ:
- umflarea varfului glandului din cauza retragerii preputului si strangularii glandului
- durere
- imposibilitatea de a readuce preputul in pozitie normala
- din cauza obstructionarii circulatiei sangvine de la nivelul glandului, acesta poate capata un aspect rosu sau albastrui
- durere la urinare
- scaderea fluxului urinar
Parafimoza este o afectiune medicala ce reprezinta o urgenta. Daca se suspecteaza aparitia parafimozei la copil, trebuie contactat de urgenta medicul.

 

Cum poate fi stabilit diagnosticul de fimoza?

Diagnosticul de fimoza poate fi pus de catre medic pe baza anamnezei si a unui examen fizic ce presupune examinarea glandului si a preputului.
Medicul poate recomanda atat analize de urina pentru a verifica prezenta infectiilor urinare sau poate preleva o proba de secretie din zona preputului pentru a verifica prezenta infectiilor bacteriene.

 

Care este tratamentul fimozei?

Fimoza patologica care nu se rezolva in mod natural sau provoaca alte complicatii precum: iritatie sau sangerare a glandului, infectii recurente ale preputului (balanopostita), urinare fortata sau dificila, retentie urinara, urinare dureroasa (disurie), infectii ale tractului urinar, erectii dureroase, parafimoza, pot necesita tratament suplimentar. 
Tratamentele pentru fimoza variaza in functie de pacient si de severitatea fimozei. Tratamentele pot consta in: retractie manuala blanda zilnica, aplicare locala de unguent cu corticosteroizi sau circumcizie.

Terapia topica cu unguente ce contin corticosteroizi

Acesta este un tratament eficient in majoritatea cazurilor de fimoza.
Unguentele topice cu substante corticosteroide sunt utilizate pentru a ajuta la inmuierea pielii preputului strans din jurul glandului, astfel incat preputul sa poate fi retras cu usurinta. Medicul va indica frecventa aplicarii impreuna cu intinderea si retractarea manuala a preputului de doua ori pe zi. Odata ce preputul poate fi retras complet, tratamentul poate fi intrerupt dar pacientul va trebui sa continue manevra de retractia manuala zilnica (in timpul bailor calde si in timpul urinarii a preveni reaparitia fimozei. 

Circumcizie

Operatia de circumcizie se refera la indepartarea chirurgicala a preputului. Circumcizia este necesara in cazuri rare, atunci cand medicul urolog sesizeaza esecul tratamentului topic cu corticosteroizi, in cazul fimozei patologice, parafimozei, infectiilor recurente ale tractului urinar sau in cazul balanopostitei severe si recurente.

 

Bibliografie:

Phimosis and Paraphimosis in Children, Univerity of Rochester official website
Everything You Should Know About Phimosis, Healthline official website
What is phimosis?, Medical News Today official website
Phimosis, Departmnet of Urology, Univerity of California official website
Tight foreskin (phimosis), NHS official website
Phimosis, Cleveland Clinic official website
Tight foreskin (phimosis and paraphimosis), Nidirect UK official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 17-01-2024

Produse din categoria Fimoza

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale