Ce sunt fisurile anale?
O fisura anala reprezinta o leziune asemeneatoare unei rupturi in mucoasa anala. Fisurile anale sunt o cauza frecventa a durerii anale si a sangerarii rectale, in special in timpul defecatiei. Cauza fisurii anale este traumatismul anal care apare datorita incordarii din timpul procesului de defecatie, autunci cand apare constipatia sau atunci cand scaunele sunt de consistenta dura.
Care sunt cauzele fisurilor anale?
Traumatismele locale determina ruperea mucoasei anale, dar si conditiile medicale preexistente pot juca un rol important in aparitia fisurilor anale. Fisurile anale pot fi cauzate de:
- Constipatie: scaunele voluminoase si dure prezinta un risc mai mare de a provoca leziuni in zona anala.
- Diaree: diareea repetata poate provoca dezvoltarea unei fisuri anale.
- Spasme musculare: Spasmele musculare ale sfincterului anal pot creste riscul de aparitie a unei fisuri anale.
- Sarcina si nasterea: Femeile insarcinate prezinta un risc mai mare de a dezvolta o fisura anala spre sfarsitul sarcinii. Mucoasa anala se poate rupe si in timpul nasterii.
- Infectii cu transmitere sexuala: Infectii cu transmitere sexuala precum sifilisul, HIV, HPV, herpesul si Chlamydia pot creste riscul de a dezvolta o fisura anala.
- Conditii medicale: Unele afectiuni de baza, cum ar fi Boala Crohn, colita ulceroasa si alte boli inflamatorii intestinale pot provoca formarea de ulcere in zona anala.
- Sex anal: Sexul anal poate provoca, in cazuri rare, fisuri anale.
Alti factori care pot influenta aparitia fisurilor anale sunt:
- Scaderea fluxului de sange in zona anala
- Prea multa tensiune in muschii sfincterului care controleaza anusul
Fisurile anale afecteaza in mod egal barbatii si femeile.
Care sunt simptomele fisurilor anale?
Principalele semne si simptome ale unei fisuri anale includ:
- Durere in timpul defecatiei. Durerea este initial ascutita si apoi poate sa apara o senzatie de arsura profunda mai lunga. Frica de durere poate impiedica unii pacienti sa mearga la toaleta, crescand riscul de constipatie.
- Sangerare: Deoarece sangele este proaspat, acesta este de culoare rosu aprins si poate fi observat in scaun.
- Prurit. Mancarimea este localizata in zona anala. Senzatia poate fi intermitenta sau persistenta.
- Disurie: Apare discomfort la urinare si unii pacienti pot urina mai des.
Care sunt complicatiile fisurilor anale?
Complicatiile unei fisuri anale pot include:
- Intarzierea vindecarii. O fisura anala care nu se vindeca in decurs de opt saptamani este considerata cronica si poate necesita tratament suplimentar.
- Recurenta fisurilor anale. Odata ce a aparut o fisura anala, persoana poate fi predispusa sa dezvolte o alta fisura anala.
- O ruptura care se poate extinde la muschii din jur. O fisura anala se poate extinde in sfincterul anal intern. Daca se intampla acest lucru, este mai dificila vindecarea fisurii anale. O fisura nevindecata poate declansa disconfort care poate necesita medicatie sau interventii chirurgicale pentru a reduce durerea si pentru a repara sau indeparta fisura anala.
Cum pot fi diagnosticate fisurile anale?
In scopul stabilirii diagnosticului, medicul va consulta istoricul medical, va efectua anamneza pacientului si va efectua un examen fizic in cadrul caruia va inspecta zona anala. De obicei, acest examen este suficient pentru diagnosticarea unei fisuri anale. O fisura anala acuta, recenta, tipica, arata ca o taietura fina. O fisura anala cronica, consta intr- o ruptura mai profunda. De asemenea, poate avea excrescente carnoase interne sau externe. O fisura anala este considerata cronica daca persista mai mult de opt saptamani.
Medicul poate recomanda teste suplimentare pentru a afla cauza fisurii anale. Testele pot include:
- Anoscopia. Un anoscop este un dispozitiv tubular care este introdus in anus pentru a ajuta medicul sa vizualizeze intern rectul si anusul.
- Sigmoidoscopie flexibila. Medicul va introduce un tub subtire, flexibil, dotat cu o camera video de mici dimensiuni in portiunea inferioara a colonului.
- Colonoscopia. Acest test implica introducerea unui tub flexibil, numit colonoscop, in rect pentru a inspecta intregul colon.
Care este tratamentul fisurilor anale?
Tratamentul fisurilor anale acute
Fisurile anale acute se pot vindeca de la sine si deseori nu necesita tratament, in afara de masuri de autoingrijire. Uneori este necesara o crema pentru ameliorarea temporara a durerii, cum ar fi cremele care au in compozitite lidocaina. Majoritatea fisurilor anale se vindeca in cateva zile pana la cateva saptamani. O fisura anala cronica persista mai mult de opt saptamani. Sub tratament, o fisura anala cronica, se poate vindeca in sase pana la doisprezece saptamani.
Masuri de autoingrijire la domiciliu
- Suplimentarea cu fibre a dietei. Consumul a aproximativ 25 -35 de grame de fibre pe zi poate ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal regulat si la prevenirea fisurilor anale. Alimentele bogate in fibre includ fructele, legumele, nucile si cerealele integrale.
- Consum adecvat de lichide. Lichidele ajuta la prevenirea constipatiei.
- Evitarea incordarii si fortarii in timpul defecatiei. Incordarea creeaza presiune, care poate deschide o leziune vindecata sau poate provoca o noua fisura anala.
- Baile de sezut. Mentinerea in in apa calda a zonei timp de 10 pana la 20 de minute de mai multe ori pe zi poate calma pielea si poate ajuta la relaxarea muschilor anali.
Tratamentul fisurilor anale cronice
Cand apare o fisura anala cronica, tratamentul medical se concentreaza pe relaxarea muschilor sfincterului anal care inconjoara canalul anal. Acest lucru trebuie sa permita fisurii sa inceapa sa se inchida si sa ajute la restabilirea fluxului sangvin catre alte tesuturi.
Tratament medicamentos pentru fisurile anale cornice
Tratamentul medicamentos al fisurilor anale cronice pot include medicamente precum:
- Unguent cu nitroglicerina. Nitroglicerina este un medicament vasodilatator. Aplicat sub forma de crema, poate restabili fluxul sangvin si poate ajuta la relaxarea sfincterului anal.
- Creme cu anestezice topice, cum ar fi lidocaina, pot ajuta la ameliorarea durerii.
- Medicamente blocante ale canalelor de calciu, cum ar fi diltiazem sau nifedipina, sunt o modalitate alternativa de relaxare a vaselor de sange si a muschilor anali. Aceste medicamente pot fi recomandate in cazul in care nitroglicerina nu functioneaza.
- Botox sau toxina botulinica. Ca ultima solutie, o injectie cu botox in muschiul sfincterului anal poate ajuta la relaxarea acestuia. Botoxul este un relaxant muscular. Efectele sale dureaza aproximativ trei luni, oferind timp fisurii anale sa se vindece.
- Laxative de volum. Laxativele precum psyllium absorb apa din intestin pentru a ajuta la umectarea si la eliminarea scaunului.
Tratamentul chirurgical al fisurilor anale
Daca fisura anala nu se vindeca cu tratament medicamentos sau recidiveaza este posibil sa fie necesara o procedura chirurgicala pentru a rezolva aceasta problema, Procedura se numeste sfincterotomie interna. Sub sedare, se face o mica incizie in muschiul sfincterului anal pentru a elibera tensiunea musculara.
Fisurile anale la bebelusi
Daca bebelusul sufera de o fisura anala, este recomandata schimbarea frecventa a scutecelor si spalarea zonei cu apa calda. De asemenea, este recomandat sa se consulte medicul pediatru.
Bibliografie:
Anal fissure, Mayo clinic official website
Anal Fissures, Cleveland Clinic official website
What is anal fissure and what causes it?, Medical News Today official website
Anal fissure, Medline Plus official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona