In primele 4 - 6 luni de viata, bebelusii au nevoie doar de lapte matern sau de formula de lapte praf pentru sugari pentru a-si satisface necesarul nutritional. Formulele de lapte praf pentru sugari se pot gasi sub forma de pulberi, lichide concentrate si formule gata preparate pentru utilizare.
Exista diferite formule disponibile pentru sugarii cu varsta mai mica de 12 luni care nu consuma din diverse cauze lapte matern. Desi exista unele diferente intre ele, toate formulele pentru sugari contin toti nutrientii de care bebelusii au nevoie pentru a creste si a se dezvolta sanatos. Cu toate acestea, laptele matern reprezinta cea mai buna sursa de hrana pentru sugari si copii mici.
Ce este o formula de lapte praf pentru sugari?
O formula de lapte praf pentru sugari este un produs menit sa inlocuiasca laptele uman pentru a oferi o nutritie adecvata bebelusilor sub 12 luni. Formula pentru bebelusi poate fi, de asemenea, utilizata pentru a suplimenta laptele uman daca sugarul nu poate obtine cantitatea de hrana si aportul nutritional adecvat din laptele matern pe care acesta este capabil sa il consume.
Laptele uman este considerat cea mai adecvata forma de nutritie pentru sugari. Dar, exista unele cazuri in care hranirea cu lapte matern nu este posibila. Ca urmare, hranirea cu lapte praf devine o alternativa sau un substitut pentru alaptare.
Care sunt cauzele ce pot sta la baza optarii pentru o alimentatie pe baza de lapte praf pentru sugari?
Exista multe motive pentru care parintii sau medicii pot alege sa utilizeze sau sa recomande lapte praf in loc de lapte matern.
Cauzele pot include factori medicali si socioeconomici precum:
- productie insuficienta de lapte matern
- o stare de sanatate care impiedica mama sa alapteze
- administrarea unui medicament de catre mama care interzice alaptarea
- afectarea psihologica a mamei
- discomfort sau durere intensa cauzata de procesul de alaptare
- lipsa mamei (abandon, intoarcerea la locul de munca, etc.)
- lipsa dorintei de a alapta
Exista, de asemenea, cauze corelate cu anumite situatii legate de sugar ce pot interfera cu procesul de alaptare:
- prematuritate sau greutate mica la nastere
- imbolnavirea sugarului
- tonus muscular scazut al sugarului, ceea ce ingreuneaza sau face imposibila alimentarea cu lapte matern
- prezenta frenului lingual, o afectiune care restrictioneaza miscarea buzelor si/sau a limbii, ceea ce face dificila alaptarea
- sensibilitate sau intoleranta la laptele matern
Care sunt principalele tipuri de formule de lapte praf pentru sugari?
Principalele forumule de lapte praf pentru sugari sunt:
Formule standard pe baza de lapte de vaca
Aceste formule contin proteine din lapte de vaca care au fost modificate pentru ca produsul sa fie cat mai asemeneator cu laptele matern uman. Formulele pe baza de lapte de vaca contin lactoza si minerale din lapte de vaca. In plus, acestea mai pot contine uleiuri vegetale si alte minerale si vitamine adaugate.
Formule pe baza de soia
Aceste formule contin proteine din soia si nu contin lactoza. Academia Americana de Pediatrie sugereaza utilizarea formulelor pe baza de lapte de vaca atunci cand este posibil, prioritar formulelor pe baza de soia.
Daca parintii nu doresc ca sugarul sa consume proteine animale, Academia Americana de Pediatrie recomanda alaptarea, dar si formulele pe baza de soia reprezinta, de asemenea, o optiune. Formulele pe baza de soia pot fi recomandate pentru sugarii cu galactozemie, o afectiune rara. Aceste formule pot fi utilizate si pentru bebelusii care nu pot digera lactoza, un lucru mai putin intalnit la copiii mai mici de 12 luni.
Exista unele ingrijorari legate de faptul ca soia contine fitoestrogeni. Structura chimica a fitoestrogenilor este similara cu cea a hormonului feminin estrogen. Din acest motiv, exista ingrijorari ca acestea ar putea afecta dezvoltarea reproductiva a bebelusului, in special la bebelusii care consuma doar formula pentru sugari pe baza de soia. De asemenea, formula pe baza de soia prezinta un risc mai mare de a dauna sanatatii dintilor decat formulele din laptele de vaca.
Formulele din soia pot fi utilizate numai daca au fost recomandate sau prescrise de medic.
Formule din proteine din lapte partial hidrolizate
Acest tip de formula reprezinta o formula in care proteinele din lapte sunt descompuse, ceea ce, teoretic, le face mai usor de digerat. Formula partial hidrolizata este utilizata in mod normal pentru sugarii hraniti cu formula de lapte praf care se confrunta cu meteorism abdominal, colici, agitatie si plans.
Unele dintre aceste formule pot avea, de asemenea, o cantitate redusa de lactoza in comparatie cu formula de lapte de vaca.
Formule hipoalergenice (formule din hidrolizat de proteine)
Acest tip de formula poate fi utila pentru sugarii care au alergii la proteinele din lapte si pentru sugarii care prezinta eruptii cutanate sau alte simptome de alergii. Formulele hipoalergenice sunt in general mult mai scumpe decat formulele obisnuite.
Formule fara lactoza
Aceste formule sunt folosite si pentru sugarii cu galactozemie si pentru sugarii care nu pot digera lactoza.
Exista formule speciale pentru bebelusii cu anumite probleme de sanatate. Formulele speciale pot fi utilizate pentru sugarii cu boli de inima, sindroame de malabsorbtie si probleme de digestie al grasimilor sau de procesare a anumitor aminoacizi. Pediatrul va informa parintii daca sugarul are nevoie de o formula speciala. Aceste formule speciale se vor administra numai la recomandarea pediatrului.
Formulele pentru reflux sunt formule preingrosate cu amidon de orez. Acestea sunt de obicei necesare doar pentru sugarii cu reflux care nu iau in greutate.
Formulele pentru sugari prematuri si cu greutate mica la nastere contin de obicei mai multe calorii si minerale pentru a satisface nevoile acestor sugari.
Ce contin formulele de lapte praf pentru sugari?
Formulele pentru sugari sunt dezvoltate astfel incat sa mentina un echilibru intre macro si microelementele continute. Ingredientele tipice pentru formularea laptelui praf pentru sugari si copii sunt carbohidratii, grasimile, proteinele, vitaminele si mineralele. Ingredientele precum izolatul de proteine din zer, laptele praf degresat, concentrat de proteine din zer, obtinute din lapte sunt in general utilizate ca sursa de proteine. Ca sursa de grasime sunt folosite in principal grasimile vegetale, dar si grasimile din laptele animal le pot inlocui.
Carbohidrati
Exista doua categorii principale de carbohidrati: carbohidrati non-glicemici si carbohidrati glicemici. Carbohidratii glicemici sunt absorbiti si digerati in intestinul subtire si ingerarea lor este urmata de cresterea nivelului de glucoaza din sange. Carbohidratii non-glicemici trec nedigerati in intestinul gros si nu conduc la o crestere a glicemiei, exercitand astfel efecte prebiotice. Legislatia UE pentru formulele de lapte praf pentru sugari specifica continutul minim al carbohidratilor totali, care este de 9 g/100 kcal. Carbohidratii glicemici indeplinesc rolul de sursa potentiala de energie pentru sugari.
Proteine
Compozitia formulelor de lapte praf este strict reglementata astfel incat sa contina aproximativ 1,3-1,5 g/100 mL proteine. Continutul proteic este mai mare decat cel din laptele uman pentru a compensa cantitatea de aminoacizi esentiali.
Grasimi
Sursa primara de energie din formulele de lapte praf sunt grasimile, oferind aproape jumatate din necesarul de energie al sugarului. Conform orientarilor actuale ale legislatiei UE, continutul de grasimi al formulelor de lapte praf pentru sugari trebuie sa se situeze intre 4,4 si 6,0 g/100 kcal. In plus, sunt stabilite si cerintele minime pentru acizii grasi esentiali, cum ar fi acidul a-linolenic si acidul linoleic, pe care bebelusii nu ii pot sintetiza.
Minerale si vitamine
Corpul uman nu poate sintetiza multe vitamine si minerale, asa ca acestea trebuie furnizate prin intemediul dietei. Diferite minerale precum fosfor, calciu, sodiu, potasiu, magneziu sunt adaugati sub diferite forme in formulele de lapte praf pentru sugari. Academia Americana de Pediatrie recomanda ca sugarii care nu sunt alaptati sa consume formule pentru sugari imbogatite cu fier in loc de lapte de vaca sau de capra pana la varsta de 12 luni.
Alte ingrediente care pot fi adaugate in formulele de lapte praf sunt: probioticele si prebioticele, lactoferina, inozitol, Colina, L-carnitina, luteina, taurina, etc.
Atunci cand specialistii iau in considerare adaugarea unor ingrediente noi, se analizeaza fiecare pas din procesul de productie, inclusiv materiile prime disponibile, sursele si puritatea acestora, metodele de procesare, ambalarea, conditiile de depozitare si termenul de valabilitate, metodele de preparare la domiciliu si potentialul de a fi utilizat necorespunzator.
Care sunt criteriile dupa care se poate alege o formula de lapte praf?
Nici o marca de formula de lapte praf pentru sugari nu este condsiderata a fi cea mai buna. Recomandarile medicului pediatru sau cele ale medicului neonatolog pot varia de la o situatie la alta si este indicat ca aceste recomandari sa fie respectate.
Din punct de vedere al sigurantei, atunci cand se alege o formula de lapte praf pentru sugari este important:
- verificarea termenului de expirare
- verificarea integritatii sigililiului si a ambalajului care depoziteaza laptele praf
- verificarea atenta a intervalului de varsta pentru care este indicata formula de lapte praf achizitionata
Food and Drug Administration (FDA) si Academia Americana de Pediatrie avertizeaza impotriva folosirii retetelor pentru a produce lapte praf la domiciuliu. Utilizarea acestora poate conduce la probleme grave de sanatate pentru copil. Nevoile nutritionale ale sugarului sunt foarte specifice, mai ales in primul an de viata. De asemenea, acestea pot prezenta, un risc crescut de contaminare, ceea ce ar putea duce la imbolnavirea copilului sau la dezvoltarea unei infectii. Bebelusii cu varsta mai mica de 12 luni ar trebui alaptati sau hraniti cu formule comercializate special concepute pentru a satisface nevoile lor nutritionale.
Atentie! Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea ca cea mai buna sursa de hrana pentru sugari si copii mici. Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF recomanda alaptarea exclusiva la san in primele 6 luni de viata.
Formulele de lapte praf pentru sugari si copii mici se utilizeaza numai la recomandarea medicului specialist conform cu recomandarile acestora.
Bibliografie:
Choosing an Infant Formula, CDC official website
Infant formulas, Medline Plus official website
Bakshi S, Paswan VK, Yadav SP, Bhinchhar BK, Kharkwal S, Rose H, Kanetkar P, Kumar V, Al-Zamani ZAS, Bunkar DS. A comprehensive review on infant formula: nutritional and functional constituents, recent trends in processing and its impact on infants' gut microbiota. Front Nutr. 2023 Jun 21;10:1194679. doi: 10.3389/fnut.2023.1194679. PMID: 37415910; PMCID: PMC10320619.
What to Know About Types of Infant Formula, WebMD official website
Types of Formula for Babies, WebMD official website
Institute of Medicine (US) Committee on the Evaluation of the Addition of Ingredients New to Infant Formula. Infant Formula: Evaluating the Safety of New Ingredients. Washington (DC): National Academies Press (US); 2004. 1, Introduction and Background.
Institute of Medicine (US) Committee on the Evaluation of the Addition of Ingredients New to Infant Formula. Infant Formula: Evaluating the Safety of New Ingredients. Washington (DC): National Academies Press (US); 2004. 3, Comparing Infant Formulas with Human Milk.
Breastfeeding, World Health Organization official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona