Fumatul pasiv (informatii utile)

Ce este fumatul pasiv?

Fumul pasiv este de fapt fumul de tutun din mediu. Este un amestec de 2 forme de fum care provin de la arderea tutunului:
Fumul principal: Fumul expirat de o persoana care fumeaza.
Fum secundar: Fumul de la capatul aprins al unei tigari, pipe sau trabuc, sau tutun care arde intr-o narghilea. Acest tip de fum are concentratii mai mari de nicotina si agenti cancerigeni (carcinogeni) decat fumul principal.
Cand oamenii care nu fumeaza sunt expusi la fumul pasiv, se numeste fumat involuntar sau fumat pasiv. Cand inspiri fumul pasiv, consumi nicotina si substante chimice toxice la fel cum o fac oamenii care fumeaza. Cu cat respiri mai mult fumul pasiv, cu atat nivelurile acestor substante chimice daunatoare din corpul tau sunt mai mari.

De ce este fumatul pasiv o problema?

Fumul pasiv are aceleasi substante chimice nocive pe care le inhaleaza oamenii care fumeaza. Nu exista un nivel sigur de expunere la fumatul pasiv.

Fumul pasiv provoaca cancer
Se stie ca fumatul pasiv provoaca cancer. Are peste 7.000 de substante chimice, inclusiv cel putin 70 care pot provoca cancer.
Fumatul pasiv cauzeaza cancer pulmonar, chiar si la persoanele care nu au fumat niciodata. Exista, de asemenea, unele dovezi care sugereaza ca ar putea fi legat la adulti de cancere precum cel de:
- Laringe 
- Nazofaringe (partea gatului din spatele nasului)
- Sinusurile nazale
- San
Expunerea mamelor si bebelusilor la fumul pasiv este posibil legata de anumite tipuri de cancere din copilarie:
- Limfom
- Leucemie
- Tumori cerebrale
- Fumul pasiv provoaca alte boli si deces
Fumatul pasiv poate fi, de asemenea, daunator in alte moduri. De exemplu, respirarea fumului pasiv afecteaza inima si vasele de sange, ceea ce creste riscul de a avea un atac de cord. Expunerea la fumatul pasiv creste riscul de a dezvolta si de a muri din cauza bolilor de inima. De asemenea, creste riscul de a avea si de a muri din cauza unui accident vascular cerebral.

Fumul pasiv afecteaza sanatatea copiilor 
Copiii mici sunt cei mai afectati de fumatul pasiv si cel mai putin capabili sa il evite. Cea mai mare parte a expunerii lor la fumul pasiv provine de la adultii care fumeaza acasa. Studiile arata ca copiii ai caror parinti fumeaza:
- Se imbolnavesc mai des
- Au mai multe infectii pulmonare (cum ar fi bronsita si pneumonia)
- Sunt mai predispusi sa tuseasca, sa respire suierator si sa aiba dificultati de respiratie
- Fac mai multe infectii ale urechii
Fumatul pasiv poate declansa, de asemenea, crize de astm sau agraveaza simptomele astmului.
La copiii foarte mici, fumatul pasiv creste, de asemenea, riscul pentru probleme mai grave, inclusiv sindromul mortii subite a sugarului (SIDS).


Este mirosul persistent de tutun daunator?

Exista foarte putine cercetari pana acum privind daca mirosurile persistente de fum de tutun sau reziduurile de pe suprafete pot provoca cancer la oameni. Cercetarile arata ca particulele din fumul de tutun pasiv se pot depune in praf si pe suprafete si raman acolo mult timp dupa ce fumul dispare. Unele studii sugereaza ca particulele pot dura luni de zile. Chiar daca nu mai sunt sub forma de fum, cercetatorii numesc adesea acest fum, fum de mana a treia sau fum rezidual de tutun.
S-a demonstrat ca particulele care se depun din fumul de tutun se combina cu gazele din aer pentru a forma compusi care cauzeaza cancer si care se depun pe suprafete. De exemplu, unii dintre agentii cancerigeni despre care se stie ca provoaca cancer pulmonar au fost gasiti in probe de praf prelevate din casele persoanelor care fumeaza. Cercetarile au aratat, de asemenea, ca fumatul poate deteriora ADN-ul uman in culturile celulare si ar putea creste riscul de cancer pulmonar la animalele de laborator.
Desi nu este inca clar daca astfel de reziduuri de fum pot provoca cancer, orice efecte ar fi probabil mici in comparatie cu expunerea directa la fumul pasiv. Totusi, compusii pot fi agitati si inhalati cu alt praf de casa si pot fi, de asemenea,inhalati accidental. Din acest motiv, orice risc pe care il prezinta compusii este probabil mai mare pentru bebelusii si copiii care se joaca pe podea si adesea pun lucruri in gura.
Riscurile pentru sanatate ale fumatului pasiv sunt un domeniu activ de cercetare.

Este daunatoare inhalarea pasiva a aerosolilor din tigarile electronice?

Pe masura ce tigarile electronice si dispozitivele similare au devenit mai populare in ultimii ani, o preocupare din ce in ce mai mare este daca aerosolul particulelor minuscule expirat de utilizatori, denumit uneori vapori second-hand, este daunator altor persoane care il inspira.
Oamenii de stiinta inca studiaza despre efectele asupra sanatatii ale expunerii la aerosoli de tigari electronice. Inhalatul pasiv ii poate expune pe altii la nicotina si, eventual, la alte substante chimice daunatoare.
Politicile fara fumat si fara tutun deja in vigoare ar trebui sa acopere si tigarile electronice. Acest lucru ii va ajuta pe cei care nu sunt utilizatori sa evite sa fie expusi la aerosolii potential daunatori ale tigarilor electronice.

Bibliografie:

Health Risks of Secondhand Smoke, American Cancer Society official website

Health Effects of Secondhand Smoke, American Lung Association

Autor: farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 07-12-2022

Produse din categoria Fumatul pasiv

Vezi Politica de confidentialitate date personale