Ce este furia laptelui?
Angorjarea sanilor denumita popular si "furia laptelui" este o conditie medicala care apare frecvent in prima saptamana dupa nastere si reprezinta inflamarea si marirea in volum a sanilor cauzata de o secretie mare de lapte si de prezenta unui volum mare de fluide precum sangele si limfa la nivelul acestora. Organismul se pregateste pentru cresterea secretiei de lapte, intensificand circulatia sangvina si limfatica de la nivelul sanilor. Acest lucru duce la un volum crescut de lichid intre tesuturile mamare, ceea ce poate provoca durere si alte simptome.
Angorjarea sanilor poate afecta procesul alaptarii, poate duce la intreruperea timpurie a alaptarii si este asociata cu boli mai grave, inclusiv infectii la nivelul sanilor.
Care sunt cauzele aparitiei furiei laptelui?
Cresterea cantitatii de sange si de limfa de la nivelul sanilor poate provoca angorjarea sanilor.
Aceste modificari fiziologice se petrec pentru a sustine procesul de lactatie.
Angorjarea sanilor si hiperlactatia
Hiperlactatia, numita si supraproductie de lapte matern, apare atunci cand corpul produce mai mult lapte decat este necesar pentru hranirea bebelusului. Angorjarea sanilor poate fi un simptom al hiperlactatiei.
Angorjarea sanilor si cancerul de san inflamator
Angorjarea sanilor afecteaza de obicei ambii sani. Cancerul de san inflamator afecteaza de obicei un singur san. Acest tip de cancer are si alte simptome precum modificari ale culorii sau texturii pielii. Alte forme de cancer de san pot cauza inflamarea si marirea unui singur san din cauza blocarii cananlelor lactifere. In cazul angorjarii unui singur san, este important sa fie consultat medicul pentru a exclude posibilitatea aparitiei cancerului de san inflamator.
Care sunt simptomele furiei laptelui?
Simptomele furiei laptelui sunt:
- senzatie locala de caldura (sanii se pot simti fierbinti)
- senzatie de greutate la nivelul sanilor
- durere la nivelul sanilor, uneori severa
- tumefierea sanilor care se poate extinde pana la nivelul axilei
- transpiratii, febra, frisoane (rareori)
Febra si frisoanele pot sa apara ca urmare a procesului inflamator de la nivelul sanilor. Mastita inflamatorie sau mastita bacteriana poate provoca simptome similare, insa este caracterizata si de inrosirea sanilor. Mastita reprezinta infundarea unui canal lactifer. Ulterior, acest lucru poate conduce la inflamatie si chiar infectie. De aceea, este important sa se consulte un medic daca se observa modificari de orice fel la nivelul sanilor.
Angorjarea sanilor sau furia laptelui se poate manifesta si prin aparitia unor noduli si prin aplatizarea mameloanelor cauzata de marirea in volum si de intarirea sanilor. Acest lucru poate provoca dificultati in atasarea bebelusului la san.
Exista posibilitatea ca angorjarea sanilor sa blocheze canalele lactifere si sa duca la o infectie a sanilor, in cazul in care aceasta este severa.
Cat dureaza furia laptelui?
Furia laptelui ar trebui sa dureze de obicei maxim doua saptamani dupa nasterea copilului. In anumite cazuri, furia laptelui poate dura mai mult. In aceste cazuri este indicat sa se consulte medicul.
Cum poate fi diagnosticata furia laptelui?
Angorjarea sanilor este o afectiune temporara pe care medicii o pot identifica in timpul unui examen fizic. Medicul poate pune intrebari despre simptome, durata acestora si despre particularitati privind procesul de alaptare. Toate aceste informatii pot ajuta la identificarea cauzei simptomelor aparute.
Care este tratamentul furiei laptelui?
Tratament si masuri ce pot fi adoptate la domiciliu
Alaptarea bebelusului
Desi in cazul aparitiei furiei laptelui, atasarea bebelusului la san poate fi dificila sau dureroasa, aceasta reprezinta una dintre principalele modalitati prin care poate fi reglata secretia de lapte si prin care pot fi reduse simptomele. Daca atasarea bebelusului este dureroasa din cauza snului prea plin, se poate detensiona sanul prin utilizarea unei pompe de san si ulterior atasarea copilului la san poate avea loc mai usor.
Masajul si aplicarea compreselor calde
De asemenea, angorjarea sanilor poate fi ameliorata prin masaj, dus cald sau prin aplicarea de comprese calde pe sani inainte de alaptare. Daca aceste remedii nu functioneaza, nu este indicat sa se insiste deoarece caldura poate agrava uneori fenomenul de inflamatie si poate provoca eliminarea dificila a laptelui matern. De asemenea, este indicat sa se utilizeze o tehnica de masaj recomandata de medic.
Daca apare febra, secretii la nivelul mameloanelor sau dureri corporale, trebuie consultat medicul.
Administrarea de medicamente cu efect analgezic
In cazul in care s-a initiat procesul de alaptare, este indicat sfatul medicului in legatura cu administrarea analgezicelor, deoarece exista medicamente a caror substanta activa poate ajunge in laptele matern si ulterior in organismal bebelusului.
Masajul prin presiune inversa
Aceasta procedura presuspune apasarea usoara pe zona din jurul mamelonului timp de aproximativ un minut pentru a incarca deplasarea lichidelor cumulate in acea zona spre o zona mai indepartata de mamelon. Astfel, atasarea bebelusului la san poate deveni mai usoara.
Adoptarea anumitor pozitii pentru alaptarea bebelusului
Pozitia culcata, in lateral, poate ajuta copilul sa se ataseze mai usor atunci cand sanii mamei sunt angorjati.
Purtarea unui sutien cu sustinere buna
Purtarea u nui sutien cu sustinere buna este esentiala in aceasta perioada. Presiunea constanta a unui sutien potrivit poate ajuta la favorizarea circulatiei fluidelor la nivelul sanului si poate impiedica stagnarea acestora. Medicul poate oferi recomandari in cee ace priveste alegerea unui sutien potrivit.
Remedii naturale pentru furia laptelui (sani angorjati)
Comprese cu frunze de varza
Compresele cu frunze de varza pot sa reduca durerea si inflamatia. Un studiu a aratat ca frunzele de varza reci sunt la fel de eficiente ca si compresele calde pentru disconfortul si angorjarea sanilor. Frunzele de varza se spala, se usuca si se mentin la rece in frigider. Se acopera sanul cu frunzele de varza sau acestea se pot introduce in sutien. Dupa 20 de minute se indeparteaza frunzele de varza, sanul se spala si se usuca. Frunzele de varza nu se aplica pe mamelon.
Uleiuri esentiale
Unele studii au demonstrat ca uleiurile esentiale pot ajuta si in caz de mastita. De exemplu, uleiul de arbore de ceai contine un compus numit terpinen-4-ol, care are proprietati antibacteriene, antifungice si antiinflamatoare. Acesta poate fi aplicat local, diluandu-l corespunzator, conform instructiunilor, cu un ulei purtator cum ar fi uleiul de masline sau uleiul de migdale.
Uleiul de arbore de ceai poate fi toxic daca este inghitit, asa ca este indicat sa se clateasca bine zonele de la nivelul sanului care poate intra in contact direct cu gura bebelusului in timpul alaptarii.
Cum poate fi prevenita furia laptelui?
Alaptarea bebelusului la cerere
Alaptarea bebelusului la 2-3 ore poate preveni incarcarea sanilor cu lapte. In cazul in care se sare o sesiune de alaptare, sanul poate fi golit cu ajutorul unei pompe de san.
Hidratarea adecvata si o dieta sanatoasa
Cresterea aportului de apa si de lichide poate creste atunci cand trebuie sustinut procesul de alaptare. Cresterea aportului de apa si lichide poate influenta pozititv cantitatea de lapte matern produsa de organism. O secretie adecvata de lapte poate sustine mai multe sesiuni de alaptare si scade posibilitatea infundarii canaleleor lactifere si posibilitatea de angorjare a sanilor.
Expertii recomanda consumul a 13 cani de lichide in fiecare zi in cazul unei mame care alapteaza.
Unele studii sustin ca vitamina C ajuta la tratarea mastitei la bovine. Insa sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma acest beneficiu si la oameni. O modalitate buna de a adauga vitamina C in alimentatie, este consumul de alimente bogate in vitamina C, inclusiv: portocale, ardei rosii, kiwi, broccoli, varza de Bruxelles, cartofi, conopida, rosii, etc.
Bibliografie:
Breast pain and breastfeeding, NHS official website
Breast Engorgement, Cleveland Clinic official website
Breast Engorgement, WebMD official website
Mangesi L, Dowswell T. Treatments for breast engorgement during lactation. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Sep 8;(9):CD006946. doi: 10.1002/14651858.CD006946.pub2. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2016;(6):CD006946. PMID: 20824853; PMCID: PMC4161489.
How to Treat Mastitis at Home, Healthline official website
Taga I, Lan CQ, Altosaar I. Plant essential oils and mastitis disease: their potential inhibitory effects on pro-inflammatory cytokine production in response to bacteria related inflammation. Nat Prod Commun. 2012 May;7(5):675-82. PMID: 22799106.
Disha, Disha, Avinash Kaur Rana, Amarjeet Kaur and Vanita Suri. "Effect of chilled cabbage leaves vs. hot compression on breast engorgement among post natal mothers admitted in a tertiary care hospital." Nursing & Midwifery Research Journal 11 (2015): 24 - 32.
Matsui T. Vitamin C nutrition in cattle. Asian-Australas J Anim Sci. 2012 May;25(5):597-605. doi: 10.5713/ajas.2012.r.01. PMID: 25049602; PMCID: PMC4093111.
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona