Glucoza serica (Glicemia) (investigatii si analize de laborator)

Ce este un test de glucoza serica?

Un test de glucoza serica este un test de sange care evalueaza in principal diabetul, masurand nivelul de glucoza (glicemia) din sange.

Exista doua tipuri principale de testare a glucozei serice:

Testul glicemiei din sange capilar: Testul se efectueaza prin colectarea unei picaturi de sange, de obicei printr-o intepatura in varful degetului. Acest test implica o banda de testare si un glucometru, care arata nivelul de glucoza din sange in cateva secunde.

Testul glicemiei din sange venos: Testul se efectueaza prin recoltarea unei probe de sange dintr-o vena. Probele sunt trimise la un laborator unde sunt analizate.
Testele de glucoza din sangele venos sunt in general mai precise decat testele de glucoza din sangele capilar.
Medicii recomanda adesea testarea glicemiei din sange pentru depistarea diabetului. Deoarece consumul de alimente afecteaza glicemia, testele de glicemie efectuate a jeun (pe nemancate) au o relevanta mai buna a nivelului de glucoza din sange.
Exista, de asemenea, teste de glicemie ce pot fi utilizate la domiciliu (folosind un glucometru) pentru persoanele care au diabet. Persoanele cu diabet de tip 1 trebuie in special sa-si monitorizeze glicemia de mai multe ori pe zi pentru a gestiona eficient afectiunea. Dispozitivele de monitorizare continua a glucozei sunt o alta optiune pentru aceasta afectiune.

 

Ce este glicemia?

Glicemia se refera la concentratia de glucoza din sange. Aceasta poate fi exprimata in miligrame pe decilitru (mg/dl) sau in milimol pe decilitru (mmol/dl).

 

Pentru ce este necesara determinarea glicemiei?

Testul de glucoza serica poate fi recomandat de medic in cadrul analizelor de rutina. De asemenea, este posibil sa existe simptome de hiperglicemie sau de hipoglicemie, care ar putea indica diabet sau o alta afectiune.
Daca se administreaza pe termen lung medicamente care afecteaza nivelul glicemiei, cum ar fi corticosteroizii, este posibil sa fie nevoie de analize de rutina pentru a monitoriza nivelul de glucoza serica. Insa, cea mai frecventa utilizare a unui test de glucoza serica este pentru depistarea diabetului de tip 2. Anumite persoane sunt expuse riscului de a dezvolta diabet de tip 2. 

 

Care sunt simptomele care pot necesita o testare a glucozei serice ?

Medicul poate recomanda un test de glucoza serica daca sunt prezente simptome de glicemie crescuta (hiperglicemie) sau glicemie scazuta (hipoglicemie).
Simptomele diabetului zaharat si ale unei glicemii crescute includ:
- Senzatie accentuata de sete (polidipsie)
- Urinare frecventa (poliurie)
- Oboseala
- Senzatie accentuata de foame (polifagie)
- Pierdere in greutate inexplicabila
- Vedere neclara sau in ceata
- Vindecarea lenta a taieturilor sau ranilor
In plus, pot sa apara varsaturi, respiratie dificila si/sau confuzie. Daca apar astfel de simptome este recomandat un consult medical de urgenta. Este posibil ca aceste simptome sa semnaleze instalarea cetoacidozei metabolice, care este o afectiune ce poate pune viata in pericol.
Simptomele scaderii glicemiei includ:
- Tremurat sau tremor
- Transpiratie si frisoane
- Ameteli 
- Ritm cardiac rapid
- Foame intensa
- Anxietate si iritabilitate
Hipoglicemia severa poate pune viata in pericol.

 

Ce inseamna si cum pot fi interpretate valorile glucozei serice?

Un nivel normal de glucoza in sange pentru o persoana fara diabet este de 70 pana la 99 mg/dL.

Daca nivelul glicemiei a jeun este de 100 pana la 125 mg/dL inseamna de obicei prediabet sau daca nivelul glicemiei este peste 126mg/dL inseamna de obicei diabet. 

Exista mai multe tipuri diferite de diabet. Cele mai comune forme sunt:
Diabet zaharat de tip 2: Acestea apar atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina sau corpul nu o utilizeaza corespunzator (rezistenta la insulina), ceea ce duce la niveluri ridicate de glucoza din sange. Acesta este cel mai frecvent tip de diabet.
Diabet zaharat de tip 1: Aceasta este o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca celulele producatoare de insulina din pancreas din motive necunoscute. Pancreasul nu mai poate produce insulina. La diagnosticare, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 au de obicei glicemie foarte mare (200 mg/dL sau mai mare).
Diabetul gestational: Aceasta afectiune se poate dezvolta la gravide. De obicei, apare la mijlocul sarcinii, intre 24 si 28 de saptamani. Nivelul ridicat de zahar din sange (diabetul) dispare odata ce sarcina se incheie. Persoanele insarcinate sunt urmarite printr-un screening pentru diabetul gestational cu un test de provocare sau un test de toleranta la glucoza.
Alte cauze ale nivelului ridicat de glucoza includ:
- Probleme cu glandele suprarenale, cum ar fi sindromul Cushing
- Probleme cu pancreasul, cum ar fi pancreatita
- Hipertiroidismul
- Experimentarea unui stres semnificativ, cum ar fi din cauza unei interventii chirurgicale sau a unei traume
- Anumite medicamente, in special corticosteroizi

Un rezultat al glicemiei de 70 mg/dL sau mai mic este de obicei considerat scazut.
Episoadele de hipoglicemie sunt frecvente la persoanele cu diabet de tip 1 si la persoanele cu diabet de tip 2 care iau anumite medicamente. Sunt mult mai putin frecvente la persoanele care nu au diabet.


Ce presupune pregatirea pentru testarea glucozei serice?

Inainte de a testa nivelul glucozei serice va trebui ca pacientul sa nu consume alimente sau bauturi, cu exceptia apei timp de opt pana la 10 ore inainte de test.

 

Bibliografie:

Blood Glucose (Sugar) Test, Cleveland Clinic official website
McMillin JM. Blood Glucose. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 141. 
Blood Glucose Test, Medline Plus official website

What is Glycemia?, News Medical official website


Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 23-10-2023

Produse din categoria Glucoza serica (Glicemia)

Non-farma (21)
Adauga in lista de produse favorite
- 30%
Glucometru GL44, Beurer

Glucometru GL44, Beurer

107,00 LEI 74,90 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale