Aparitia unui gust amar in gura poate avea diverse cauze, inclusiv consumul anumitor alimente, modificari hormonale si sanatatea orala precara. Tratarea cauzelor subiacente poate ajuta la gestionarea gustului amar in gura.
Care sunt cauzele aparitiei unui gust amar in gura?
Gura uscata
Gura uscata, cunoscuta si sub numele de xerostomie, apare atunci cand glandele salivare nu produc saliva suficienta. Persoanele cu xerostomie pot simti o senzatie de gura uscata si lipicoasa. Acesta ar putea fi rezultatul unor factori precum:
- medicamente, cum ar fi: antidepresive, diuretice, relaxante musculare, antihistaminice
- afectiuni preexistente, cum ar fi: diabet, SIDA, Boala Sjogren, Lupus, boli tiroidiene, radioterapie, chimioterapie, respiratie frecventa pe gura, afectarea nervilor.
Persoanele cu gura uscata persistenta ar trebui sa consulte medicul.
Probleme dentare care cauzeaza gust amar in gura
Igiena dentara deficitara poate cauza probleme de sanatate orala, care pot duce la aparitita unui gust amar in gura, precum:
- gingivita
- carii
- cancer bucal
Multe probleme dentare frecvente pot fi prevenite prin periajul regulat si folosirea atei dentare. O persoana ar trebui, de asemenea, sa efectueze controale regulate la un medic dentist. Folosirea unei ape de gura antibacteriene intre periaje poate ajuta.
Sarcina
O persoana insarcinata poate prezenta un gust metalic sau amar in gura. Aceasta senzatie de obicei dispare de la sine in timp. Modificarile hormonale din timpul sarcinii pot afecta simtul mirosului unei persoane. Acest lucru ii poate face mai sensibili la anumite mirosuri. Le poate afecta simtul gustului si poate duce la acest gust metalic sau amar in gura.
Sindromul gurii arse (Sindromul Burning Mouth)
Acest sindrom este o afectiune care provoaca o senzatie de arsura in gura. Alaturi de aceasta senzatie de arsura, unele persoane pot experimenta si un gust amar sau ranced in gura. Simptomele sindromului pot aparea sporadic, dar pot fi si cronice. Unele persoane cu sindromul gurii arse pot prezenta dificultati atunci cand consuma alimente sau bauturi, in timp ce alte persoane pot simti o ameliorare a simptomelor la consumul acestora.
Menopauza
Persoanele care se confrunta cu menopauza pot avea, de asemenea, un gust amar in gura. Acest lucru se poate datora nivelurilor mai scazute de estrogen din organism, care poate duce la o afectiune secundara, cum ar fi sindromul gurii arse.
Aceasta manifestare se poate datora si uscaciunii persistente a gurii, care este obisnuita la persoanele care se confrunta cu menopauza.
Boala de reflux gastro-esofagian sau reflux acid (gustul amar in gura provocat de regurgitare acida)
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) sau refluxul acid poate fi cauza unui gust amar in gura. Aceste afectiuni apar atunci cand continutul stomacului refuleaza in esofag. Refluxul acid tinde sa fie o problema temporara, in timp ce BRGE este de obicei o problema medicala cronica si de durata. Atat refluxul acid, cat si BRGE pot irita esofagul, provocand o senzatie de arsura in piept sau la nivelul abdomenului. De asemenea, poate provoca un gust neplacut sau amar in gura, care poate persista.
Refluxul biliar ( gustul amar in gura provocat de fiere sau de refularea bilei in stomac si esofag)
Refluxul biliar nu este acelasi cu refluxul acid, desi simptomele lor sunt similare. Refluxul biliar se produce atunci cand bila ajunge inapoi in stomac si in esofag. Acest tip de reflux apare adesea din cauza ulcerelor peptice sau dupa o interventie chirurgicala, cum ar fi bypassul gastric sau indepartarea vezicii biliare.
Daca o persoana varsa bila din cauza refluxului biliar, poate prezenta si alte cateva simptome, inclusiv:
- greata
- durere abdominala
- un gust amar in gura
- arsuri la stomac
- indigestie
Candidoza bucala
Candidoza bucala este o infectie fungica a gurii care este rezultatul dezvoltarii excesive a unui tip de ciuperca numita Candida. Aceasta poate provoca diverse simptome, inclusiv:
- pete albe pe limba, pe obrazul interior, pe cerul gurii sau in gat
- durere sau roseata la nivelul cavitatii bucale
- durere in timpul masticatiei sau in timpul deglutitiei
- craparea pielii sau decolorare colturilor gurii
- pierderea gustului
Unele persoane pot avea, de asemenea, un gust amar sau neplacut in gura.
Sindromul semintelor de pin
Sindromul semintelor de pin poate aparea la unele persoane in decurs de 12-48 de ore dupa consumarea semintelor de pin. Sindromul semintelor de pin se caracterizeaza in general printr-un gust amar sau metalic in gura. Acest lucru poate fi amplificat de consumul altor alimente. Sindromul nucilor de pin poate dura 2-4 saptamani.
Stres si anxietate
Nivelurile ridicate de stres si anxietate pot stimula raspunsul la stres din organism, ceea ce poate altera simtul gustului unei persoane. Anxietatea poate provoca uscaciunea gurii, ceea ce duce frecvent la un gust amar.
Leziuni ale nervilor
Ca si celelalte simturi, papilele gustative sunt conectate direct la nervi. Deteriorarea nervilor poate determina o schimbare a modului in care o persoana experimenteaza si percepe gusturile.
Leziunile nervoase pot rezulta dintr-o vatamare sau in urma unor afectiuni precum:
- epilepsie
- scleroza multipla
- tumori cerebrale
- Paralizia lui Bell
- dementa
Medicamente si suplimente orale ce pot cauza gust amar in gura
La unele persoane, anumite medicamente, suplimente sau tratamente medicale pot provoca un gust amar sau metalic in gura. Acest lucru se poate datora faptului ca medicamentele au un gust amar sau deoarece anumite substantele continute de acestea sunt excretate in saliva.
Medicamentele care pot produce un gust amar includ:
- anumite antibiotice
- unele medicamente pentru tratamentu afectiunilor cardiace
- vitamine care contin minerale sau metale, cum ar fi cuprul, fierul sau zincul
- medicamente cu litiu
Afectiuni medicale ce pot cauza gust amar in gura
Anumite boli, inclusiv infectii ale sinusurilor sau raceala, pot fi insotite de un gust amar in gura.
Tratamente oncologice
O persoana care urmeaza un tratament pentru cancer poate avea un gust amar sau metalic in gura atunci cand consuma alimente sau bauturi. Chimioterapia si tratamentul cu radiatii pot irita papilele gustative la unele persoane, ceea ce poate determina chiar un gust amar sau neplacut in gura atunci cand consuma alimente simple sau lichide.
Care sunt simptomele asociate gustului amar din gura?
Un gust modificat, anormal, persistent in gura este descrisa medical prin termenul de disgeuzie.
Persoanele cu disgeuzie pot experimenta un gust constant pe care adesea il descriu ca fiind:
- amar
- metalic
- ranced
- sarat
Care este tratamentul gustului amar din gura?
Tratament si remedii la domiciuliu pentru gust amar in gura
Tratarea gustului amar din cavitatea bucala implica tratarea cauzei care sta la baza aparitiei acestuia. Medicul poate diagnostica adesea problema intreband despre orice alte simptome si medicamente administrate de catre pacient si efectuand teste suplimentare. Ulterior pot fi recomandate tratamentele adecvate.
Medicamente pentru gustul amar din gura
De exemplu, daca refluxul de acid cauzeaza gustul amar, medicul poate recomanda antiacide fara prescriptie medicala sau pe baza de reteta. Daca problema este diabetul zaharat de tip 2, medicul poate prescrie un medicament antidiabetic.
De asemenea, medicul poate directiona pacientul catre:
- un medic dentist daca se banuieste ca gustul amar este legat de o problema dentara
- un medic endocrinolog daca gustul amar este asociat cu o boala, cum ar fi diabetul zaharat
- un medic reumatolog daca se crede ca pacientul poate suferi de Sindromul Sjogren
Remediile la domiciliu care pot ajuta la reducerea gustului amar din gura includ:
- ingrijirea orala obisnuita, cum ar fi periajul, folosirea atei dentare si utilizarea unei ape de gura antibacteriene
- mestecarea unei gume fara zahar pentru a mentine secretia salivara constanta
- consum adecvat de lichide pe parcursul zilei
- evitarea factorilor de risc pentru refluxul acid, cum ar fi consumul de alimente grase sau picante si reducerea sau eliminarea produselor din tutun si a alcoolului din alimentatie
- clatirea gurii cu o lingurita de bicarbonat de sodiu adaugata la un pahar cu apa
Bibliografie:
Why do I have a bitter taste in my mouth?, Medical News today official website
Why am I vomiting green or yellow bile?, Medical News today official website
What Causes a Bitter Taste in the Mouth?, Healthline official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona