Holera (afecțiuni medicale)

Ce este holera?

Holera este o boala diareica acuta cauzata de infectia intestinului cu bacteria Vibrio cholerae.

Vibrio cholerae este o bacterie gram negativa frecvent raspandita in tarile in curs de dezvoltare. Doua serotipuri au fost identificate in focarele de holera. Serotipul O1 este responsabil pentru toate focarele recente, in timp ce stereotipul O139 provoaca focare sporadice, in special in Asia. V. cholerae se gaseste in alimente (precum crustacee) si in apa neigienizata. Bacteria se raspandeste pe cale fecal-orala si poate avea o raspandire rapida in zonele asociate cu igiena inadecvata a alimentelor si a apei.

 

Care sunt cauzele holerei?

Bacteria Vibrio cholerae provoaca infectia cu holera. Efectele mortale ale bolii sunt rezultatul unei toxine pe care o produce bacteria in intestinul subtire. Toxina determina organismul sa secrete cantitati enorme de apa, ducand la diaree si la o pierdere rapida de lichide si saruri (electroliti).

Vibrio cholerae s-ar putea sa nu provoace imbolnavirea tuturor persoanelor expuse la acesta, dar persoanele infectate pot transmite mai departe bacteriile in scaun si astfel pot contamina alimentele si rezervele de apa. Apa contaminata poate fi principala sursa de infectare cu holera. Bacteria poate fi gasita in:

Apa de suprafata sau din fantani. Fantanile publice contaminate sunt surse frecvente de focare de holera. 
Fructe si legume crude. In zonele in care exista holera, fructele si legumele crude, nedecojite sunt o sursa frecventa de infectie.  In tarile in curs de dezvoltare, ingrasamintele necompostate din gunoi de grajd sau apa de irigare care consta in ape uzate brute pot contamina produsele de camp.

Cereale. In regiunile in care holera este raspandita, cereale precum orezul si meiul care sunt contaminate dupa gatire si tinute la temperatura camerei timp de cateva ore pot reprezenta un mediu prielnic pentru dezvoltarea V. cholerae.

 

Care sunt factorii de risc pentru holera?

Toata lumea poate contacta holera, cu exceptia sugarilor care primesc imunitate de la mamele care alapteaza si care au avut anterior holera. Cu toate acestea, anumiti factori pot vulnerabiliza populatia la boala sau la simptome mai severe.

Factorii de risc pentru holera includ:

Conditii sanitare precare. Astfel de conditii sunt des intalnite in lagare de refugiati, tari sarace si in zonele afectate de foamete, razboi sau dezastre naturale.
Hipoaciditatea sau absenta acidului gastric. V. cholerae nu poate supravietui intr-un mediu acid, iar acidul gastric constituie adesea un scut impotriva infectiilor. Dar persoanele cu niveluri scazute de acid gastric, cum ar fi copiii, adultii in varsta si persoanele care administreaza antiacide, blocanti H-2 sau inhibitori ai pompei de protoni, nu au aceasta protectie, asa ca sunt expusi unui risc mai mare de holera.
Expunerea in comunitate. Riscul de holera creste daca se locuieste intr-un spatiu comun cu persoane care sunt bolnave de holera.
Grup sangvin O. Din motive care nu sunt clare, persoanele cu grupa sangvina O au o probabilitate de doua ori mai mare de a dezvolta holera in comparatie cu persoanele cu alte grupuri sangvine.
Crustacee crude sau insuficient fierte. Desi in tarile industrializate nu mai exista focare de holera, consumul de crustacee din apele despre care se stie ca pot fi purtatoare de V. cholerae pot creste riscul contactarii bolii.

 

 Care pot fi complicatiile holerei?

Holera poate deveni rapid fatala. In cele mai severe cazuri, pierderea rapida a unor cantitati mari de lichide si electroliti poate duce la moarte in cateva ore. In situatii mai putin extreme, persoanele care nu primesc tratament pot muri de deshidratare si soc la cateva ore pana la cateva zile dupa ce simptomele holerei apar pentru prima data.

Desi socul si deshidratarea severa sunt cele mai grave complicatii ale holerei, pot aparea si alte probleme, cum ar fi:

Hipoglicemia (niveluri periculos de scazute de glucoza din sange, principala sursa de energie a organismului). Copiii sunt cei mai expusi riscului acestei complicatii, care poate provoca convulsii, pierderea cunostintei si chiar moartea.

Niveluri scazute de potasiu. Persoanele cu holera pierd cantitati mari de minerale, inclusiv potasiu, in scaunele lor. Nivelurile foarte scazute de potasiu interfereaza cu functia inimii si cu functia nervoasa si pun viata in pericol.
Insuficienta renala. Cand rinichii isi pierd capacitatea de filtrare, in organism se acumuleaza cantitati in exces de lichide, electroliti si toxine. La persoanele cu holera, insuficienta renala insoteste adesea socul.

 

Cum poate fi diagnosticata holera?

Desi semnele si simptomele holerei severe sunt inconfundabile in zonele in care este frecventa, singura modalitate de a confirma un diagnostic este identificarea bacteriilor dintr-o proba de scaun (proba fecala).

Testele rapide pentru holera le permit medicilor din zonele afectate sa confirme rapid un diagnostic de holera. Confirmarea rapida ajuta la scaderea ratelor de deces la inceputul focarelor de holera si conduce la interventii rapide pentru a controla focarele.

 

Care este tratamentul holerei?

Holera necesita tratament imediat, deoarece boala poate provoca moartea in cateva ore.

Rehidratare. Scopul este de a inlocui lichidele si electrolitii pierduti folosind saruri de rehidratare orala. Fara rehidratare, aproximativ jumatate din persoanele cu holera mor. Cu tratament, decesele scad la mai putin de 1%.

Fluide intravenoase. Majoritatea persoanelor cu holera pot fi ajutate doar prin rehidratare orala, dar persoanele sever deshidratate ar putea avea nevoie si de lichide intravenoase.

• Antibiotice. Desi nu este o parte necesara a tratamentului holerei, unele antibiotice pot reduce diareea asociata holerei si pot scurta durata acesteia la persoanele grav bolnave.

Suplimentarea cu zinc. Cercetarile au aratat ca zincul poate reduce diareea si poate scurta durata acesteia la copiii cu holera.

 

Cum poate fi prevenita holera?

Vaccinarea

CDC recomanda vaccinarea persoanelor care calatoresc sau locuiesc in zonele cu transmitere activa a holerei. Inainte de a pleca intr-o calatorie se recomanda verificarea zonelor cu transmitere activa a holerei.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda vaccinarea impotriva holerei in urmatoarele circumstante:
- in zonele in care are loc transmiterea locala a holerei
- in timpul crizelor umanitare cu risc ridicat de holera
- in timpul focarelor de holera
Mai multe vaccinuri pot ajuta la prevenirea holerei. Dar, vaccinurile impotriva holerei nu sunt 100% eficiente. In prezent exista 3 vaccinuri orale aprobate de OMS.

Utilizarea unei surse sigure de apa

- Folosirea apei imbuteliate, cu sigilu intact, pentru a spala dintii, pentru a spala si a pregati mancarea si pentru a face gheata sau bauturi.

- Daca nu este disponibila apa imbuteliata, se recomanda utilizarea apei care a fost fiarta corespunzator anterior, clorurate sau filtrate si folosirea unui filtru care poate elimina bacteriile.
- Folosirea apei imbuteliate .

Spalarea mainilor cu apa curata si sapun:

- Inainte, in timpul si dupa prepararea alimentelor.
- Inainte si dupa ingerarea alimentelor sau inainte de a hrani copii.
- Dupa folosirea toaletei.
- Dupa ingrijirea unei persoane bolnave, cu diaree.


Folosirea toaletelor in siguranta

- Folosirea toaletelor sau gestionarea in siguranta a instalatiilor sanitare pentru eliminarea deseurilor fecale.

•  Gatirea corespunzatoare a alimentelor

- fierberea fructelor de mare si consumarea acestora cat sunt inca fierbinti/calde si curatarea si spalarea cu apa potabila a fructelor si a legumelor.

 

Bibliografie:

Cholera, WHO official website

Cholera, Mayo Clinic official website

Cholera - Vibrio cholerae infection, CDC official website

Matthew Fanous; Kevin C. King, Cholera, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2023

Produse din categoria Holera

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale