Ce este icterul neonatal?
Icterul neonatal este o manifestare clinica in care bilirubina totala serica creste peste valoarea normala (hiperbilirubinemie neonatala), ceea ce cauzeaza cumularea acesteia in pielea sugarului. Acest lucru conduce la aparitia unor trasaturi caracteristice precum ingalbenitea mucoaselor si a pielii.
Icterul neonatal este afectiunea medicala cel mai frecvent intalnita in primele doua saptamani de viata ale copilului. Aproximativ 60% din nou-nascutii la termen si 80% dintre nou-nascutii prematuri dezvolta icter clinic in prima saptamana dupa nastere.
Icterul neonatal este de obicei o afectiune usoara, tranzitorie si autolimitata, cunoscuta si sub numele de icter fiziologic.
Tratamentul poate fi foarte simplu, de la cresterea aportului de fluide al bebelusului si modificarea tiparului de hranire pana la un tratament foarte complex. Alegerea tratamentului se face in functie de severitatea icterului, de cauza cresterii bilirubinei sau de tipul bilirubinei crescute.
Care sunt cauzele icterului neonatal?
Aspectul galben provine din acumularea in piele a unui pigment galben numit bilirubina. Imediat dupa nastere, corpul bebelusului trebuie sa descompuna globulele rosii si sa produca altele noi. Culoarea rosie a sangelui provine de la o substanta numita hemoglobina, care transporta oxigenul. Pe masura ce celulele sunt descompuse, hemoglobina se modifica la nivelul ficatului transformandu-se in bilirubina. Deoarece ficatul sugarului este inca imatur, nu poate sustine in totalitate intregul proces de eliminare al bilirubinei si de aceea bilirubina se va cumula la nivelul pielii si mucoaselor.
Exista doua tipuri de bilirubina: bilirubina neconjugata si bilirubina conjugata. Cand icterul neonatal este identificat clinic, trebuie determinata etiologia de baza a hiperbilirubinemiei neonatale. La majoritatea nou-nascutilor, hiperbilirubinemia neconjugata este cauza icterului clinic. Cu toate acestea, unii sugari prezinta hiperbilirubinemie conjugata, care este intotdeauna patologica si semnifica o etiologie medicala subiacenta.
De asemenea, exista doua tipuri de icter care pot sa apara la nou-nascutii care sunt alaptati. Ambele tipuri sunt de obicei inofensive.
- Icterul de alaptare este observat la bebelusii alaptati in prima saptamana de viata. Este mai probabil sa apara atunci cand bebelusii nu consuma suficient lapte matern, ceea ce duce la deshidratare.
- Icterul laptelui matern poate aparea la unii bebelusi sanatosi, alaptati, dupa ziua a 7-a de viata. Este probabil sa atinga apogeul in saptamanile 2 si 3, dar poate persista la niveluri scazute timp de o luna sau mai mult. Problema poate fi cauzata de modul in care substantele din laptele matern afecteaza descompunerea bilirubinei in ficat. Acest tip de icter este diferit de icterul de la alaptare.
Icterul sever al nou-nascutului poate aparea daca copilul are o afectiune care creste numarul de celule rosii din sange, cum ar fi:
- Un anumit tip de anemie
- Incompatibilitate de Rh sau incompatibilitate de grup sangvin ABO
- Sangerare sub scalp (cefalohematom) cauzata de o nastere dificila
- Niveluri mai ridicate de celule rosii din sange, care este mai frecventa la copiii cu greutatea mai mica decat normal si la unii gemeni
- Infectii
- Lipsa anumitor enzime
Anumiti factori care ingreuneaza eliminarea bilirubinei din organism pot duce, de asemenea, la icter mai sever, inclusiv:
- Anumite medicamente
- Infectii prezente la nastere, cum ar fi rubeola, sifilisul
- Boli care afecteaza ficatul sau tractul biliar, cum ar fi fibroza chistica sau hepatita
- Nivel scazut de oxigen din sange (hipoxie)
- Infectii (sepsis)
- Tulburari genetice sau mostenite
Bebelusii prematuri au un risc mai mare de a dezvolta icter decat bebelusii nascuti la termen.
Care sunt simptomele icterului neonatal si cat dureaza icterul neonatal?
Primul simptom al icterului neonatal este ingalbenirea pielii si al albului ochilor. Pielea sugarului poate avea aspect galben inca din prima sau a doua zi de viata. Icterul debuteaza de obicei la nivelul fetei si capului, progresand catre umeri, brate si restul corpului, inclusiv catre picioare. Aspectul se poate accentua in jurul varstei de 3 pana la 4 zile si apoi se amelioreaza treptat.
Uneori, aspectul galben poate sa apara mai devreme (la scurt timp dupa nastere), poate dura mai mult de 5-6 zile sau poate fi mult mai pronuntat. In acest caz este necesar un consult medical pentru a verifica daca sunt indicate si alte testari.
De asemenea, culoarea urinei bebelusului se poate schimba de la galben foarte deschis la maro foarte inchis. In acelasi mod, culoarea scaunului bebelusului poate varia de la o culoare galben-mustar (normala) la bej deschis. Desi foarte rara in primele zile de viata, prezenta unei urini foarte inchise la culoare sau a scaunului bej deschis trebuie evaluata imediat de un medic.
Cum poate fi diagnosticat icterul neonatal?
Multe spitale verifica nivelul total al bilirubinei la toti bebelusii la varsta de aproximativ 24 de ore. Spitalele folosesc sonde care pot estima nivelul bilirubinei doar prin atingerea pielii. Nivelurile anormale de bilirubina trebuie confirmate de determinari sangvine.
Daca medicul este ingrijorat de severitatea icterului, se efectueaza un test de sange numit nivel bilirubina serica totala folosind o cantitate foarte mica de sange. Daca rezultatul este anormal, medicul poate recomanda determinari mai specifice precum:
- Bilirubina neconjugata sau indirecta: Acest pigment este crescut mai ales la sugarii cu icter neonatal. Este bilirubina asociata cu distrugerea normala a globulelor rosii mai vechi.
In unele cazuri, nivelul bilirubinei indirecte poate creste foarte mult. Medicii sunt ingrijorati daca nivelurile de bilirubina sunt mai mari de 20-25 mg/dl si vor incepe tratamentul pentru a impiedica bilirubina sa ajunga la acest nivel. Un nivel de bilirubina indirecta situat la sau peste 20-25 mg/dl poate provoca anumite probleme la nivel crerebral.
- Bilirubina conjugata sau directa: Bilirubina conjugata este forma de bilirubina care se elimina din organism. In acest caz, din motive variate, aceasta nu poate fi eliminata si se cumuleaza in piele. In cazul acesta poate sa apara si o coloratie inchisa a urinei si o coloratie bej deschis a scaunului. In cazul cresterii anormale a bilirubinei conjugate, simptomele pot fi foarte diferite de cele ale icterului neonatal normal. Bebelusii pot fi foarte iritabili, agitati, pot avea febra sau pot fi asimptomatici. Un medic gastroenterolog pediatru poate colabora cu medicul neonatalog in scopul stabilirii cauzei. Boala hepatica este diagnosticata prin teste de sange suplimentare. Medicul specialist poate recomanda o ecografie sau alte analize de specialitate. De asemenea, la recomandarea medicului poate fi efectuata si o biopsie hepatica, in care o mica proba de tesut hepatic este prelevata pentru examinare la microscop.
Testele suplimentare ce pot fi efetuate pentru diagnosticarea icterului neonatal includ:
- Hemoleucograma completa
- Testul Coombs
- Numarul de reticulocite
Pot fi necesare teste suplimentare pentru bebelusii care au nevoie de tratament sau al caror nivel total de bilirubina creste mai repede decat normal.
Care este tratamentul icterului neonatal?
Tratamentul pentru icterul neonatal nu este necesar de cele mai multe ori.
Cand este nevoie de tratament, tipul de tratament va depinde de:
- Nivelul bilirubinei
- Cat de repede creste nivelul bilirubinei
- Daca copilul s-a nascut prematur
- Varsta copilului
Un copil va avea nevoie de tratament daca nivelul bilirubinei este prea mare sau creste prea repede. Un copil cu icter trebuie sa consume mai multe lichide ce pot proveni din lapte matern sau din formula. Trebuie consultat medicul inainte de a administra nou-nascutului formula suplimentara.
In cazuri rare, un copil poate primi lichide suplimentare intravenos.
Unii nou-nascuti trebuie tratati inainte de a parasi spitalul. Alti copii ar putea avea nevoie sa se intoarca la spital pentru tratament. Tratamentul in spital dureaza de obicei 1 pana la 2 zile.
Uneori, un anumit tip de lumina este utilizata la sugarii ale caror niveluri ale bilirubinei sunt foarte ridicate. Acest tip de lumina functioneaza ajutand la descompunerea bilirubinei din piele. Acest tip de tratament se numeste fototerapie. Bebelusul este plasat sub aceasta lumina intr-un pat cald, inchis, pentru a mentine o temperatura constanta. Bebelusul va purta doar un scutec si protectii speciale de ochi pentru protejarea acestora. Alaptarea trebuie continuata in timpul fototerapiei, daca este posibil.
In cele mai severe cazuri de icter, este necesara o transfuzie sangvina. Administrarea de imunoglobuline intravenoase bebelusilor care au icter sever poate fi, de asemenea, eficienta in reducerea nivelului de bilirubina.
Bibliografie:
Ansong-Assoku B, Shah SD, Adnan M, et al. Neonatal Jaundice. [Updated 2024 Feb 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
Infant jaundice, Mayo Clinic official website
Newborn jaundice, Medline Plus official website
Neonatal Jaundice, American College of Gastroenterology official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona