Ochiul este un organ de simt sensibil si fragil. Partea vizibila a ochiului este protejata de pleoape, de gene si de lacrimi. Lacrimile umezesc suprafata oculara, ajuta la indepartarea prafului si a altor substante iritante si protejeaza ochii impotriva infectiilor. La fiecare clipire, pleoapele raspandesc un strat de mucus, lipide si secretie lacrimala, care acopera si protejeaza suprafata expusa a ochiului. Insa, exista si situatii in care acest mecanism de protectie naturala al ochiului nu este suficient. De aceea, este foarte importanta atentia pe care fiecare persoana o acorda igienei oculare.
Cum se efectueaza corect curatarea externa a ochilor?
Igiena oculara externa se efectueaza cu ser fiziologic si comprese sterile. Se sterge ochiul dinspre coltul extern spre coltul intern cu comprese sterile umezite cu ser fiziologic. Se utilizeaza comprese sterile diferite pentru fiecare ochi. Igiena oculara externa poate fi efectuata si cu servetele oculare sterile, special concepute pentru igiena oculara.
In cazul copiilor mai mari si adultilor, igiena oculara externa nu se efectueaza zilnic, ci doar la nevoie.
Daca se observa secretii conjunctivale persistente de culoare galbena sau galben-verzuie, este recomandat sa se efectueze un consult oftalmologic.
In cazul bebelusilor, lacrimile se secreta in cantitate redusa pentru ca glandele lacrimale nu sunt complet maturizate. In primele luni de viata este bine ca igiena externa a ochilor cu ser fiziologic si cu comprese sterile sa se realizeze zilnic, dupa baie. Exista, de asemenea, servetele oculare sterile special concepute pentru igiena oculara a bebelusilor.
Cum se efectueaza curatarea interna a ochilor?
Exista cateva tehnici diferite de curatare a ochilor.
Clatirea ochiului (Irigare oculara)
Clatirea ochiului este utilizata ca si solutie de urgenta pentru curatarea ochiului in cazul in care in ochi patrunde accidental o substanta iritanta sau un corp strain. In cazul in care nu exista o instalatie special conceputa in acest scop, se va utiliza apa curata de la robinet. Suprafata oculara afectata se va expune fluxului continuu de apa. In unele cazuri pot fi utilizate si solutii speciale pentru curatarea ochiului sau ser fiziologic.
In cazul purtarii lentilelor de contact, acestea se indeparteaza inainte de clatirea cu apa, deoarece pot retine substante iritante. Pleoapa se poate mentine ridicata, astfel incat suprafata oculara expusa la fluxul de apa sa fie cat mai mare. Ochiul se clateste timp de 10-15 minute, de la puntea nasului spre exterior. Daca ambii ochi sunt afectati, se alterneaza ochii sau se clatesc ambii ochi simultan.
Curatarea sau indepartarea particulelor din ochi
Cand se incearca indepartarea unor particule libere, impuritati sau gene din ochi pot fi urmati urmatorii pasi:
- spalarea mainilor inainte de a atinge ochii.
- localizarea particulelor sau a corpului strain.
- daca corpul strain nu se indeparteaza prin lacrimare si clipire, prin administrare de lacrimi artificiale sau irigare cu ser fiziologic, acesta poate fi indepartat usor cu un tampon de bumbac curat si umed, compresa sterila sau servetel steril.
Ochii se curata in mod normal prin clipire si prin lacrimare. Deoarece ochii se pot curata singuri, nu este recomandata spalarea frecventa a suprafetei oculare, deoarece acest lucru poate conduce la iritatii si la infectii oculare.
Cand si de ce este necesara curatarea surafetei oculare?
Exista mai multe cauze ce pot conduce la situatii in care ochiul trebuie curatat urgent:
Patrunderea unor substante chimice in ochi
Ochii pot fi afectati de substante chimice solide, lichide, sub forma de pulbere sau aerosoli. Leziunile chimice care au loc la domiciliu sunt cel mai probabil cauzate de sapunuri, dezinfectanti, solventi, cosmetice, produse de curatare etc.
O leziune chimica a ochiului este o urgenta. Deteriorarea tesuturilor oculare poate aparea in decurs de unu pana la cinci minute. De cele mai multe ori, totusi, substantele chimice care vin in contact cu ochiul provoaca doar lezarea suprafetei si nu cauzeaza pierderea vederii. Substantele chimice caustice provoaca cele mai grave leziuni.
Simptomele unei leziuni chimice ale ochiului includ:
- O senzatie de arsura in ochi dupa expunerea la o substanta chimica
- Lacrimare excesiva
- Durere
- Roseata pe suprafata ochilor si a pleoapelor
- Vedere neclara
Imediat dupa expunere se recomanda clatirea ochiului din abundenta cu apa timp de cel putin 10 minute. Unele substante chimice, cum ar fi substantele puternic alcaline, pot necesita spalare timp de 60 de minute.
Leziunile chimice ale ochiului necesita ingrijiri medicale imediate.
Patrunderea unui corp strain in ochi
Nisipul sau impuritatile pot patrunde ocazional in ochi. De obicei, acest lucru nu este grav, iar ochii au capacitatea de a le indeparta. Cu toate acestea, poate fi mai grav atunci cand in ochi patrund fragmente de sticla, de metal sau alte materiale dure. Aceste corpuri straine pot patrunde in tesutul de la suprafata ochilor si pot provoca leziuni si iritatii pe temen lung. In acest caz, nu este recomandata indepartarea corpului strain care este deja incorporat in tesuturile oculare si nu este recomandata nici frecarea ochiului. Aceste actiuni ar putea contribui la o patrundere si mai adanca a corpului strain in tesut.
Este recomandata solicitarea ajutorului medical specializat in cazul in care:
- Corpul strain nu poate fi indepartat din ochi prin irigare oculara
- Corpul strain este incorporat in tesuturile oculare
- Persoana afectata raporteaza vedere anormala
- Persoana afectata raporteaza durere, roseata sau senzatia de corp strain in ochi ce persista mai mult de 24 de ore dupa indepartarea acestuia
Uneori, un corp strain care patrunde in ochi poate zgaria suprafata oculara. Acest lucru se simte adesea ca si cum corpul strain este inca in ochi chiar si dupa ce acesta a fost indepartat. Aceasta senzatie poate persista uneori pana la 24 de ore.
Infectii sau inflamatii oculare
Infectiile, cum este conjunctivita, pot provoca durere si mancarime, inflamatie si roseata in interiorul pleoapei si la nivelul suprafetei oculare. Cele mai frecvente cauze ale infectiilor oculare sunt virusurile sau bacteriile care patrund in ochi. In acest caz este necesara curatarea zonei din jurul ochilor, mai ales daca aceasta implica prezenta unor secretii oculare.
Care sunt regulile ce trebuie respectate pentru o buna igiena oculara si pentru a preveni infectiile oftalmologice?
Exista anumite reguli in ceea ce priveste igiena oculara, importante si in prevenirea infectiilor oftalmologice:
- Spalarea mainilor cu apa calda si sapun timp de cel putin 20 de secunde inainte si dupa curatarea ochilor, sau inainte si dupa aplicarea picaturilor pentru ochi sau a unguentului oftalmic. Daca nu este posibila spalarea mainilor cu apa si sapun, se poate utiliza un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool care contine cel putin 60% alcool pentru a curata mainile.
- Evitarea atingerii sau frecarii ochilori. Acest lucru poate conduce la contaminarea ochiului cu virusuri sau bacterii, poate agrava starea in cazul unei infectii sau poate raspandi infectia de la un ochi la celalalt.
- Nu este recomandata utilizarea aceluiasi flacon de picaturi oftalmice pentru ochiul infectat si cel neinfectat. Este recomandat ca varful picurator sa nu atinga suprafata oculara in timpul instilarii picaturilor, deoarece continutul flaconului se poate contamina cu virusuri si bacterii.
- Curatatarea, depozitatarea si inlocuirea lentilelor de contact conform instructiunilor oftalmologului.
- Nu este recomandata utilizarea in comun a obiectelor personale, cum ar fi perne, prosoape, picaturi pentru ochi, machiaj, pensule pentru farduri, lentile de contact, cutii de depozitare pentru lentile de contact sau ochelari de vedere.
- Este recomandata demachierea inainte de culcare si dezinfectarea periodica a ustensilelor de machiaj.
- Purtarea ochelarilor de protectie in piscine.
- Purtarea ochelarilor de protectie in medii in care exista riscul de vatamare al ochilor.
Bibliografie:
What to know about cleaning eyes, Medical News Today official website
How to Safely Flush Out Your Eye, Healthline official website
Chemical Injury to the Eye, Harvard Health Publishing official website
Foreign object in the eye: First aid, Mayo Clinic official website
Eyes, Kids Health official website
Eye care, HealthDirect official website
Prevention. Pink Eye, CDC official website
Dr. Melania Iancu, Igiena nou nascutului, Centrul medical de diagnostic si tratament "Victor Babes" platforma online
Dr. Marioara Pop, Igiena oculara la bebelusi, platforma online marioarapop.ro
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona