Igiena orala la copii (informatii utile)

Dintii sanatosi sunt importanti pentru sanatatea generala a copilului dumneavoastra. Acestia ajuta copilul sa manance si sa vorbeasca. O ingrijirea orala riguroasa ajuta la stabilirea unor obiceiuri dentare bune pe masura ce copilul dumneavoastra creste. Ingrijirea defectuoasa a cavitatii bucale poate duce la infectii, boli sau alte probleme ale dintilor. Cariile netratate pot provoca dureri si infectii care pot conduce la probleme ce interfereaza cu o buna hranire, procesul vorbirii, socializarea, jocul si invatarea. 
Mai mult de jumatate dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 8 ani au avut o carie la cel putin unul dintre dintii de lapte (primari).
Mai mult de jumatate dintre adolescentii cu varsta cuprinsa intre 12 si 19 ani au avut o carie la cel putin unul dintre dintii permanenti.
Copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 19 ani din familii cu venituri mici au o probabilitate de doua ori mai mare (25%) sa aiba carii, comparativ cu copiii din familii cu venituri mai mari (11%).

 

Cum pot fi prevenite cariile dentare?

Insa, cariile pot fi prevenite. Produsele cu fluor pot preveni aproximativ o treime (33%) din carii la dintii primari (de lapte). Copiii care traiesc in comunitati cu apa de la robinet fluorurate au mai putine carii decat copiii a caror apa nu este fluorurata. In mod similar, copiii care se perieaza zilnic cu pasta de dinti cu fluor va avea mai putine carii.
Tehnicile de sigilare dentara pot preveni, de asemenea, cariile pentru mai multi ani. Aplicarea de etansare dentara pe suprafetele de mestecat ale dintilor din spate previne 80% din carii.

 

Care este rutina de igiena orala potrivita pentru bebelusi si copii?

 

Pentru Bebelusi

Stergeti gingiile de doua ori pe zi cu o compresa moale si curata dimineata dupa prima hranire si chiar inainte de culcare pentru a sterge bacteriile si zaharurile care pot cauza carii.
Cand apar dintii, incepeti sa ii periati de doua ori pe zi cu o periuta de dinti moale, cu peri mici si apa plata.
Discutati cu medicul dentist sau medicul dumneavoastra despre utilizarea produselor cu fluor de indata ce apare primul dinte. Pentru copiii mai mici de 2 ani, consultati mai intai medicul sau dentistul cu privire la utilizarea pastei de dinti cu fluor.

Pentru copii

Puteti spala copilul pe dinti de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor.
Ajutati-va copilul sa se spele pe dinti pana cand are abilitati bune de periaj.
Daca copilul dumneavoastra are mai putin de 6 ani, urmariti-l in timpul periajului. Asigurati-va ca foloseste o cantitate de pasta de dinti de marimea unui bob de mazare si ca nu o inghite.
Cereti stomatologului copilului dumneavoastra sa utilizeze etansanti dentari atunci cand este cazul.

Igiena dentara in sarcina

O sanatate dentara buna este importanta in sarcina.
Cand sunteti insarcinata, s-ar putea sa fiti mai predispusa la bolile gingiilor si la carii, care pot afecta sanatatea bebelusului. Urmati urmatorii pasi pentru a va proteja dintii:
- Consultati un dentist inainte de a naste.
- Spalati-va pe dinti de doua ori pe zi.
- Utilizati ata dentara zilnic.


Care sunt factorii de risc pentru carii?

Riscul copilului dumneavoastra de a dezvolta carii poate fi mai mare daca:
- Membrii familiei (fratii mai mari, surorile sau parintii) au carii.
- Copilul mananca sau bea o multime de alimente si bauturi dulci.
- Copilul poarta aparat dentar sau ortodontic .
Daca oricare dintre aceste specificatii se aplica copilului dumneavoastra, asigurati-va ca discutati cu medicul dentist, pediatrul sau cu medicul de familie pentru a va asigura ca luati masuri suplimentare pentru a proteja dintii copilului dumneavoastra.

 

Care este tehnica de periaj corecta la copii?

Deoarece fiecare cavitate orala este diferita, exista mai mult de o tehnica de periaj care s-a dovedit a fi eficienta. Alegerea tehnicii de periaj care este cea mai potrivita pentru copilul dumneavoastra depinde in mare masura de pozitiile dintilor si de starea gingiilor. Consultati medicul dentist pediatru al copilului dumneavoastra pentru a determina care tehnica de periaj este cea mai potrivita.
In general, majoritatea stomatologilor recomanda o tehnica circulara pentru periaj. Aceasta include periajul doar a unui grup mic de dinti, acoperind treptat intreaga gura. Se subliniaza importanta mentinerii unei miscari circulare sau eliptice, deoarece utilizarea unei miscari inainte si inapoi poate provoca urmatoarele:
- Retractie gingivala
- Expunerea suprafetei radacinii
- Uzura suprafetei radacinii la linia gingiei

In schimb, stomatologii recomanda urmatoarea metoda:
Pasul 1: Asezati periuta de dinti langa dinti la un unghi de 45 de grade.
Pasul 2: Periati usor doar un grup mic de dinti la un moment dat (intr-o miscare circulara sau eliptica) pana cand toata gura este acoperita.
Pasul 3: Periati exteriorul dintilor, interiorul dintilor si suprafetele de mestecat.
Pasul 4: Periati usor limba pentru a indeparta bacteriile si pentru a improspata respiratia.
Pasul 5: Repetati pasii unu pana la patru de cel putin doua ori pe zi, mai ales dupa mese si gustari.

Ce tip de periuta de dinti ar trebui folosita?

Un cap de periuta de dinti ar trebui sa fie mic si ar trebui sa aiba un maner potrivit pentru apucare ferma. Perii periei trebuie sa fie moi si rotunjiti la capete. Acest lucru ajuta la asigurarea faptului ca perii periei sunt blanzi cu gingiile si cu suprafetele dintilor. Perii moi, va permit sa ajungeti in spatiul interdentar si la suprafata localizata la linia gingiei pentru a indeparta placa bacteriana fara a deteriora gingiile. Unele perii sunt prea abrazivi si pot uza smaltul dintilor. Astfel, in majoritatea cazurilor, perii medii si tari nu sunt recomandati. La periaj este nevoie doar de o presiune usoara pentru a indeparta placa. Presiunea excesiva poate determina retragerea gingiilor si poate afecta suprafata dintelui.

Cat de des este necesar periajul?

In general, periajul este recomandat de doua ori pe zi timp de cel putin trei pana la patru minute de fiecare data.
Stomatologii sfatuiesc copii sa se spele pe dinti si pe parcursul zilei si sa poarte un set portabil (periuta si pasta de dinti) penru igiena orala.

Ce este pasta de dinti?

Pasta de dinti este compusa din urmatoarele ingrediente de curatare (in procente aproximative):
- Umectant si apa (75 %)
- Substanta abraziva (20 %)
- Agenti de spumare si aromatizare (2 %)
- Agent tampon pentru reglarea ph-ului (2 %)
- Agenti de colorare, lianti si opacizanti (1,5%)
- Fluor (0,24%)
Periajul cu pasta de dinti (in special cu pasta de dinti cu fluor) ajuta la:
- Indepartarea placii dentare
- Remineralizare (intarirea smaltului care a fost atacat de acizi)
- Indepartarea petelor de pe dinti
- Asigura o respiratie proaspata


Ce tip de pasta de dinti poate fi utilizata?

Fluorul este cel mai important ingredient al pastei de dinti. Atata timp cat pasta de dinti contine fluor, marca sau tipul (pasta, gel sau pudra) nu conteaza in general. Toate pastele de dinti cu fluor functioneaza eficient pentru a combate placa bacteriana si cariile si pentru a curata smaltul dintilor. 

Pentru copii cu varsta mai mica, la care riscul de inghitire este crescut, se recomanda pastele de dinti care contin compusi chimici care nu prezinta risuri majore la inghitire si care au proprietati asemanatoare fluorului.

 

Bibliografie:

Dental Hygiene: How to Care for Your Child’s Teeth, Family doctor official website

Children’s Oral Health, CDC official website

Brushing and Toothpaste for Children, Children's Hospital of Philadelphia official website

 

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Produse din categoria Igiena orala la copii

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale