Ce este sistemul imunitar?
Sistemul imunitar protejeaza corpul copilului de invadatorii externi. Acestia includ germeni (cum ar fi bacterii, virusuri si ciuperci) si toxine (substante chimice produse de microbi). Sistemul imunitar este format din diferite organe, celule si proteine care lucreaza impreuna pentru a asigura o stare optima de sanatate.
Din ce este alcatuit sistemul imunitar?
Exista 2 parti principale ale sistemului imunitar:
Sistemul imunitar innascut
Acesta este sistemul imunitar care raspunde cel mai rapid atunci cand identifica un invadator. Este alcatuit din piele, corneea ochiului si membrana mucoasa care captuseste tractul respirator, tractul gastro-intestinal si tractul genito-urinar. Toate acestea creeaza bariere fizice pentru a ajuta la protejarea corpului.
Sistemul imunitar dobandit
Sistemul imunitar dobandit, cu ajutorul sistemului imunitar innascut, produce celule (anticorpi) pentru a proteja corpul de un anumit invadator. Acesti anticorpi sunt dezvoltati de celulele numite limfocite B dupa ce corpul a fost expus invadatorului. Anticorpii raman in corpul copilului. Formarea anticorpilor poate dura cateva zile. Dar, dupa prima expunere, sistemul imunitar va recunoaste invadatorul si se va apara impotriva acestuia. Sistemul imunitar dobandit se modifica in timpul vietii copilului. Imunizarile antreneaza sistemul imunitar al copilului sa produca anticorpi care sa-l protejeze de boli daunatoare.
Celulele ambelor parti ale sistemului imunitar sunt produse in diferite organe ale corpului precum:
- Vegetatiile adenoide sau polipii
- Maduva osoasa - este tesutul moale si spongios gasit in interiorul oaselor.
- Nodulii limfatici- sunt organe mici in forma de fasole, care sunt situate pe tot corpul si se conecteaza prin vasele limfatice.
- Vasele limfatice - sunt o retea de canale care transporta limfocitele catre organele limfoide si in fluxul sanguin.
- Placile lui Peyer - reprezinta tesut limfoid din intestinul subtire.
- Splina - este un organ de marimea unui pumn situat in cavitatea abdominala (abdominala).
- Timusul - este alcatuit din doi lobi care se unesc in fata traheei (traheea) in spatele sternului.
- Amigdalele
Cum puteti creste imunitatea copilului dumneavoastra?
Oferiti copilului o dieta sanatoasa
Puteti oferi copiilor dumneavoastra o dieta alcatuita din multe fructe si legume (se recomanda cinci portii pe zi si ar trebui sa ocupe jumatate din fiecare farfurie), cereale integrale si proteine slabe. O dieta sanatoasa contine, de asemenea, lactate sau o alta sursa de calciu si grasimi sanatoase, cum ar fi uleiurile vegetale.
Alimentele de evitat sunt alimentele procesate, alimentele cu adaos de zahar si alimentele cu grasimi nesanatoase, cum ar fi grasimile saturate gasite in produsele de origine animala. Asta nu inseamna ca copilul nu poate manca niciodata prajituri sau inghetata.
Exista multe suplimente care pretind ca intaresc sistemul imunitar, insa nici unul dintre ele nu inlocuieste o dieta sanatoasa. Daca aveti un copil care refuza legumele avand o dieta limitata, discutati cu medicul dumneavoastra daca vitaminele sau suplimentele sunt o idee buna pentru copilul dumneavoastra.
Asigurati-va ca programul de somn si odihna este respectat
Cu totii avem nevoie de somn pentru a ne reimprospata si a ne reincarca cu energie, la fel si copiii. Cantitatea de somn de care are nevoie un copil variaza in functie de varsta (de la 12 la 16 ore pe zi pentru sugari si de la opt pana la 10 ore pentru adolescenti) si, de asemenea poate varia de la un copil la altul.
Puteti incuraja un somn sanatos limitand ecranele - pentru adolescenti, dispozitivele ar trebui sa fie inchise cu o ora sau doua inainte de culcare si, de preferinta, sa nu fie in dormitor noaptea - si respectand un program regulat.
Incurajati copilul sa fie activ, sa faca miscare sau sa practice un sport
Exercitiile fizice ne mentin sanatosi si scad sansele de imbolnavire. Copiii ar trebui sa fie activi cel putin o ora pe zi. Termenul de "activ" nu trebuie neaparat sa se refere la practicarea unui sport sau la mersul la sala. Ar putea fi jocul de la locul de joaca sau iesirea la plimbare. Daca aveti un copil care face miscare mai multe ore pe zi, asigurati-va ca exercitiul nu acopera orele de somn sau ca nu provoaca epuizare, ambele ar putea cauza probleme cu sistemul imunitar.
Gestionati stresul
Stresul afecteaza sanatatea fizica si psihica si poate predispune la infectii. Asigurati-va ca copiii au timp liber pentru a se juca sia socializa.
Petreceti timp impreuna in familie si creati oportunitati pentru copiii dumneavoastra de a vorbi despre orice ar putea sa-i ingrijoreze. Daca sunteti ingrijorat cu privire la starea de spirit sau la sanatatea emotionala a copilului dumneavoastra, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu un psiholog.
Asigurati-va ca este la zi cu schema de vaccinare
Imunizarile ne protejeaza de numeroase boli. Pentru majoritatea bolilor copilariei exista vaccinuri disponibile.Consultati-va medicul pentru a vedea daca copilul dumneavoastra este la zi cu schema de vaccinare.
Nu uitati de precautiile simple
Toti membrii familiei pot lua masuri de precautie simple pentru a preveni contactarea bolilor:
- Spalati-va pe maini
- Stranutati sau tusiti in pliul cotului
- Purtati masca in spatiile interioare foarte aglomerate sau daca aveti o infectie virala
Daca copilul dumneavoastra sufera de o problema de sanatate care ar putea ingreuna lupta impotriva unei infectii, discutati cu medicul dumneavoastra despre orice precautie suplimentara sau diferita pe care ar trebui sa o luati.
Bibliografie:
The Immune System, Stanford Medicine (Children's Health), official website
Claire McCarthy, MD, Boosting your child’s immune system, Harvard Health Publishing official website
Your Immune System, Kid's Health official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona