Infectia cu Clostridium difficile (informatii utile)

Ce este infectia cu Clostridium difficile?

Infectia cu Clostridium difficile este o infectie bacteriana agresiva ce afecteaza colonul. Infectia mai poarta denumirea de colita pseudomembranoasa. Aceasta se manifesta de regula printr-un sindrom diareic, iar in cazurile cu evolutie severa poate sa apara dilatarea colonului si afectarea intregului organism de catre toxinele eliberate la acest nivel de catre bacterie.

Clostridium difficile este o bacterie gram pozitiva,  anaeroba , ce poate forma spori. Forma sporulata reprezinta forma de rezistenta a bacteriei la conditiile nefavorabile de mediu si poate persista in mediu luni de zile. Forma vegetativa a bacteriei, secretoare de toxine, ste si forma activa  siare rezistenta mai scazuta, rezistand in mediu pana la 24 de ore.

 

 

Cum se transmite Infectia cu Clostridium difficile?

Infectarea cu Clostridium difficile se produce pe cale digestiva, prin ingerare si patrunderea bacteriei in intestinul gazdei. Sursa infectarii poate fi reprezentata de: pacienti cu boala manifesta clinic prin diaree, purtatori asimptomatici si de mediul extern contaminat (obiecte de uz personal, aparatura medicala, suprafete).

 

 

Care sunt cauzele infectiei cu Clostridium difficile?

Cele mai frecvente cauze ale infectiei cu Clostridium difficile sunt:

 

Antibioterapia

Antibioterapia este cea mai frecventa cauza a infectiei cu Clostridium difficile. Majoritatea antibioticelor, distrug atat bacteriile nocive, cat si bacteriile benefice care colonizeaza tractul intestinal. Afectarea microbiomului intestinal contribuie la o dezvoltare necontrolata a bacteriei Clostridium difficile. Orice antibiotic poate provoca infectia cu Clostridium difficile, insa incidenta este mai crescuta in cazul antibioticelor precum:

- Clindamicina

- Cefalosporine

- Penicilinele

- Fluorochinolone

 

Scaderea aciditatii gastrice

Administrarea inhibitorilor pompei de protoni ( un tip de medicament folosit pentru a reduce aciditatea gastrica), gastritele cronice atrofice, tubul de aspiratie gastrica mentinut pentru mai mult timp, pot creste, de asemenea, riscul de infectie cu Clostridium difficile.

 

Afectiunile care favorizeaza infectia cu Clostridium difficile sunt:

- Bolile inflamatorii cronice intestinale, inclusiv boala Crohn, boala Hirschprung (megacolonul congenital), ischemia intestinala si colita ulceroasa, afecteaza integritatea intestinala in timp si poate predispune la infectie cu Clostridium difficile.

- Imunitate redusa in general, bolile ce provoaca imunodepresie precum cancerul, HIV, dar si administrarea medicamentelor imunosupresioare pot favoriza dezvoltarea infectiilor cu Clostridium difficile. Bolile cronice debilitante (ciroza hepatica, diabetul zaharat dezechilibrat, insuficienta renala cronica), reprezinta, de asemenea un factor favorizant al acestei infectii.

 

Alti factori de risc asociati cu infectia cu Clostridium difficile sunt:

- Varsta. Varsta de peste 65 de ani creste riscul de infectie cu Clostridium difficile de zece ori. Acest lucru poate fi legat de scaderea imunitatii generale, de administrarea mai multor medicamente sau de traiul intr-un azil sau intr-un camin de batrani. Sugarii, al caror sistem imunitar este inca in curs de dezvoltare, dezvolta mai des infectie cu Clostridium difficile.

- Spitalizarea sau institutionalizarea. Clostridium difficile se raspandeste cu usurinta in spitale si in azilurile de batrani, unde poate infecta aproximativ 20% dintre persoane.

Infectia poate sa apara si la persoane care nu prezinta factori de risc.

 

 

Care sunt simptomele infectiei cu Clostridium diffiicile?

Simptomele apar adesea in decurs de 5 pana la 10 zile dupadebutul unui tratament cu antibiotice. Dar simptomele pot sa apara si imediat, in prima zi sau pana la trei luni mai tarziu.

Infectie usoara pana la moderata

Cele mai frecvente simptome ale infectiei cu Clostridium  difficile usoare pana la moderate sunt:

- Scaune diareice de consistenta apoasa de trei sau de mai multe ori pe zi, mai mult de 24 de ore

- Crampe abdominale usoare si sensibilitate abdominala

Infectie severa

Persoanele care sufera de o infectie severa cu Clostridium difficile tind sa piarda prea mult lichid corporal si sa se deshidrateze. Ar putea fi nevoie ca acesti pacienti sa fie internati in spital pentru tratamentul deshidratariisa .

Infectia cu Clostridium difficile poate provoca inflamarea severa a colonului. Simptomele infectiei severe includ:

- Scaune diareice apoase de 10 pana la 15 ori pe zi

- Crampe abdominale si durere, care pot fi severe

- Ritm cardiac rapid

- Deshidratare

- Febra

- Greata

- Cresterea numarului de globule albe

- Insuficienta renala

- Pierderea poftei de mancare

- Abdomen crescut in volum

- Pierdere in greutate

- Prezenta sangelui sau a puroiului in scaun

Infectia severa si brusca cu Clostridium difficile poate provoca inflamarea si dilatarea colonului, numita megacolon toxic si sepsis, in care raspunsul organismului la infectie afecteaza intreg organismul. Persoanele care au megacolon toxic sau sepsis sunt internate la o unitate de terapie intensiva din cadrul unui spital. Insa aceste situatii sunt rare.

 

Care pot fi complicatiile Infectiei cu Clostridium difficile?

Complicatiile infectiei cu Clostridium difficile pot fi:

- Deshidratarea. Deshidratarea poate fi cauzata de diareea apoasa severa. Pierderea de lichide poate provoca pe langa deshidratare si eliminarea electrolitilor din organism. In cazuri severe, poate duce la scaderea marcata a tensiunii arteriale si poate fi periculoasa pentru sanatatea pacientului.

- Insuficienta renala. In unele cazuri, deshidratarea poate fi foarte rapida si poate afecta functia renala, putand provoca chiar insuficienta renala.

- Megacolon toxic. Aceasta este o afectiune rara in care colonel se dilata din cauza gazelor si a scaunului ce nu mai pot fi eliminate. Daca ramane netratata, aceasta afectiune poate conduce la perforatia peretelui colonului.  Bacteriile pot patrunde, de asemenea, in fluxul sanguin. Megacolonul toxic poate fi fatal si necesita interventie chirurgicala de urgenta.

- Perforatie intestinala. Aceasta afectiune rezulta din deteriorarea mucoasei colonului sau poate sa apara ca urmare a agravarii megacolonului toxic. Continutul colonului poate ajunge in cavitatea abdominala ducand la o afectiune ce poate fi fatala, numita peritonita.

 

 

Cum poate fi diagnosticata infectia cu Clostridium difficile?

Exista mai  multe teste ce pot fi efectuate pentru diagnosticarea infectiei cu Clostridium difficile:

- Testul PCR din scaun. Acesta  reprezinta standardul de aur pentru diagnosticarea infectiei cu Clostridium difficile, avand sensibilitate si specificitate ridicata.

- Determinarea toxinelor A si B din scaunprin tehnici imunoenzimatice. Aceasta este cea mai utilizata metoda de determinare a infectiei cu Clostridium difficile.

- Determinarea glutamat dehidrogenazei (GDH) din scaun. Este un test de screening care atesta prezenta tulpinilor de Clostridium difficile, fara precizarea caracterului toxigen al tulpinii.

Daca medicul suspecteaza probleme grave ale colonului poate efectua o colonoscopie ce poate pune in evidenta aspectul intern al colonului si imagini sugestive pentru colita pseudomembranoasa. De asemenea, poare recomanda radiografii sau o scanari CT la nivel intestinal.

 

 

Care este tratamentul infectiei cu Clostridium difficile?

Regimul alimentar in Infectia cu Clostridium difficile

Regimul alimentar este individualizat si este stabilit de catre medic. De regula, in faza acuta a bolii se pune accent pe hidratare si pe o alimentatie corecta pentru a preveni deshidratarea si malnutritia. Alimentele ce trebie evitate, de obicei in faza acuta sunt: laptele, dulciurile si alimentele bogate in zaharuri, fructi si legume crude, nefierte, muraturi, maioneza, varza, fasole, cartofi fierti, vinete sis alate ce contin mult ulei.

 

Infectia necomplicata cu Clostridium difficile

Primul pas in tratamentul infectiei cu Clostridium difficile este stoparea antibioterapeiei in cazul in care afectiunea a debutat pe fondul administrarii de antibiotie. Uneori, aceasta practica este suficienta, deoarece intestinal are capacitatea naturala de a se reface si de a eradica infectia. In cazul in care nu se intampla acest lucru, medicul poate prescrie un tratament medicamentos. Frecvent prescrise in infectia cu Clostridium difficile sunt: metronidazolul, vancomicina, fidaxomicina. Daca infectia este mai severa, pacientul va fi tratat in cadrul spitalului.

In spital, medicul poate administra antibiotic pe cale intravenoasa, impreuna cu alte lichide pentru a preveni deshidratarea. In unele cazuri, se pot administra medicamente direct la nivelul colonului sub forma de clisma.

 

Infectie complicata cu Clostridium difficile

Colectomia

In cazul complicatiilor severe, pacientul poate fi internat in cadrul departamentului de terapie intensiva. In cazuri rare, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala de urgenta pentru a elimina sursa infectiei din colon. Aceasta se numeste colectomie.

Dupa recuperare, optiunile de tratament sunt:

- Repetarea antibioterapiei. Medicul poate recomanda o cura cu antibiotic mai lunga sau poate modifica substanta medicamentoasa recomandata. Dupa o cura de durata cu antibiotice, medicul poate recomanda probiotice pentru a ajuta la restabilirea echilibrului intestinal.

- Transplant de microbiota fecala. Atunci cand terapia cu antibiotice nu functioneaza, transplantul de microbiota fecala s-a dovedit extrem de eficient in prevenirea recurentei infectiei cu Clostridium difficile. Transplantul fecal implica transferul unei probe de scaun prelucrate medical de la un donator sanatos intr-un colon bolnav. Proba este colonizata cu bacterii benefice care ajuta la restabilirea unui microbiom intestinal sanatos.

 

 

Bibliografie:

 Clostridium difficile infection, Mayo Clinic official website

Clostridium difficile (Clostridioides difficile) Infection, Cleveland Clinic official website

Clostridium difficile (Clostridioides difficile), CDC official website

Clostridium Difficile (C. Diff), WebMD official website

Clostridium difficile (C. diff) infection, NHS official website

Smits WK, Lyras D, Lacy DB, Wilcox MH, Kuijper EJ. Clostridium difficile infection. Nat Rev Dis Primers. 2016 Apr 7;2:16020. doi: 10.1038/nrdp.2016.20. PMID: 27158839; PMCID: PMC5453186.

Medic Asist. univ dr. Valeriu Gheorghita, medic specialist Boli Infectioase, Sectia Boli  Infectioase si Patologie Tropicala, Infectia cu Clostridium difficile: cauze, simptome si tratament, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" platforma online oficiala

Gabriel-Adrian Popescu, Edit Szekely, Irina Codita, Daniela Talapan, Roxana Serban, Gabriela Ruja, Ghid de diagnostic, tratament si prevenire a infectiilor determinate de Clostridium difficile (Editia a 2-a), Ghiduri si Protocoale, CNSCBT platforma online oficiala

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 24-01-2024

Produse din categoria Infectia cu Clostridium difficile

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale