Ce este Escherichia coli (E. coli)?
Escherichia coli (E. coli) reprezinta un grup mare si divers de bacterii care se gasesc in mediul inconjurator, in alimente si in intestinele oamenilor si animalelor. Desi majoritatea tulpinilor de E. coli sunt inofensive, unele pot provoca diaree, infectii ale tractului urinar si boli respiratorii cum ar fi pneumonia.
Cum poate provoca E. Coli infectie urinara?
Infectiile tractului urinar sunt uneori cauzate si de E. Coli atunci cand bacteria patrunde din tractul gastrointestinal in tractul urinar. Acest lucru se poate intampla mai usor la femei, deoarece anusul este localizat aproape de uretra (tubul prin care urina este eliminata din organism). Bacteriile E. coli pot calatori prin uretra pana la vezica si chiar pana la uretere si rinichi. Este important ca igiena si curatarea zonei intime sa se faca din fata catre spate astfel incat sa nu se raspandeasca accidental bacterii din anus catre uretra.
Cele mai frecvente infectii ale tractului urinar cauzate de E. coli sunt infectia vezicii urinare (cistita), infectia uretrei (uretrita) si infectia rinichilor.
Care sunt tulpinile de E. Coli ce pot provoaca diaree?
Sunt cunoscute sase tulpini diferite de E. coli care provoaca diaree. Aceste tulpini sunt:
E. coli producatoare de toxina Shiga (STEC): Acest tip de E. Coli provoaca diaree prin producerea unei toxine numita Shiga. Aceasta toxina dauneaza mucoasei intestinului subtire si provoaca diaree. STEC mai este numita si E. coli O157:H sau E. coli O157
Exista si alte tipuri de STEC care sunt numite non-O157 STEC. Aceste tulpini provoaca boli similare cu tulpina O157, dar exista sanse mai mici ca infectia sa conduca la complicatii grave.
- E. coli enterotoxigena (ETEC): ETEC este cunoscuta ca si cauza principala a diareei calatorilor. Infectara cu acest tip de tulpina are ca si cauza consumul de alimente sau apa contaminata.
- E. coli enteroagregativa (EAEC): EAEC este un agent patogen care cauzeaza diaree acuta si persistenta (mai mult de 14 zile) la sugari. EAEC este, de asemenea, un agent patogen important asociat cu diareea calatorilor si focare diareice din tarile industrializate.
- E. coli enteroinvaziv (EIEC): EIEC provoaca diaree apoasa prin invazia celulelor epiteliale ale colonului. Nu produce enterotoxine. Simptomele includ crampe abdominale, stare de rau, tenesmus (senzatie urgenta de a defeca fara a avea loc eliminarea scaunului) si ocazional febra.
- E. coli enteropatogena (EPIC): EPIC este asociata cu diareea infantila.
- E. coli cu aderenta difuza (DAEC): Acest subtip de E. coli acopera uniform suprafata celulelor, ceea ce o deosebeste de alte tipuri. Poate provoca diaree in special la copiii mici.
Care sunt simptomele diareei cu E. coli?
Persoanele care se infecteaza cu tulpina STEC de E. coli pot avea urmatoarele simptome:
- Dureri de stomac si crampe.
- Diaree care poate varia de la diaree apoasa la diaree sangvinolenta.
- Oboseala.
- Pierderea poftei de mancare sau greata.
- Varsaturi.
- Febra scazuta< 38,5 degC (nu toate persoanele prezinta acest simptom).
Sindromul hemolitic uremic
Aproximativ 5 pana la 10% dintre persoanele care sunt diagnosticate cu infectie STEC dezvolta o complicatie care poate pune viata in pericol cunoscuta sub numele de sindrom hemolitic uremic. Sindromul hemolitic uremic se dezvolta la aproximativ 7 zile de la prima aparitie a simptomelor, cand diareea se amelioreaza.
Simptomele dezvoltarii sindromului hemolitic uremic includ scaderea frecventei urinare, senzatia de oboseala foarte mare si pierderea pigmentarii roz a obrajilor si a interiorului pleoapelor inferioare. Persoanele care dezvolta acest sindrom ar trebui sa fie spitalizate, deoarece rinichii lor pot inceta sa functioneze si pot dezvolta alte probleme grave. Majoritatea persoanelor se recupereaza in cateva saptamani, dar sunt si cazuri cand pacientii sufera leziuni permanente sau in care survine decesul.
Care sunt cauzele diareei cu E. Coli?
Sursele potentiale de expunerela E. Coli includ alimente sau apa contaminate si contactul direct cu o persoana infectata.
Alimente contaminate
Cea mai frecventa cauza a infectiei cu E. coli este consumul de alimente contaminate, cum ar fi:
- Carne de vita. Cand vitele sunt sacrificate, bacteriile E. coli din intestinele lor pot infecta carnea. Carnea de vita tocata combina carnea de la multe animale diferite, crescand riscul de contaminare.
- Lapte nepasteurizat. Bacteriile E. coli de pe ugerul unei vaci sau de pe echipamentul de muls pot patrunde in laptele crud.
- Produse proaspete. Deseurile de la fermele de vite pot contamina solul in care se cultiva fructe si legume. Anumite legume, cum ar fi spanacul si salata verde, sunt deosebit de vulnerabile la acest tip de contaminare.
Apa contaminata
Deseurile fecale pot polua apele subterane si de suprafata, inclusiv izvoarele, raurile, lacurile si apa folosita pentru irigarea culturilor. Desi sistemele publice de apa folosesc clorul, lumina ultravioleta sau ozonul pentru a elimina E. coli, unele focare de E. coli au fost corelate cu surse de apa potabila din orase mari.
Fantanile de apa sunt un motiv mai mare de ingrijorare, deoarece multe persoane nu dezinfecteaza apa. Sursele de apa din mediul rural sunt cele mai susceptibile de a fi contaminate. Unele persoane au fost, de asemenea, infectate cu E. coli dupa ce au inotat in piscine sau lacuri contaminate.
Contact personal direct
Bacteriile E. coli se pot transmite cu usurinta de la o persoana la alta, mai ales atunci cand adultii si copiii infectati nu respecta regulile de igiena.
Cum este diagnosticata diareea cu E. Coli?
Diagnosticul poate fi stabilit prin examen de coprocultura (examinarea unei probe recoltate din scaun).
Care este tratamentul diareei cu E. Coli?
Majoritatea infectiilor cu E. coli se vindeca de la sine. Diareea cu E. coli poate fi gestionata corespunzator consumand multe lichide pentru a substitui lichidele pierdute prin diaree si/sau varsaturi. De asemenea, odihna poate ajuta mult in procesul de refacere al organismului.
De obicei, nu se administreaza antibiotice pentru infectia cu STEC O157, deoarece pot agrava boala si pot creste riscului de sindrom hemolitic uremic. De asemenea, nu se administreaza medicatie antidiareica (cum ar fi subsalicilat de bismut sau loperamida), deoarece ar putea retine E. coli in organism, favorizand stagnarea toxinei in organism si ar putea creste sansele de aparitie al sindromului hemolitic uremic.
Ameliorarea bolii apare de obicei in aproximativ cinci pana la sapte zile de la debutul simptomatologiei
Cum poate fi prevenita infectia cu E. Coli?
Cele mai importante masuri de preventie a diareei cu E. Coli sunt:
- Spalarea mainilor inainte si dupa gatit, dupa manipularea carnii crude, dupa folosirea toaletei, dupa schimbarea scutecelor sau dupa contactul cu animalele. Daca persoana este infectata cu E. coli, este importanta si curatarea cu apa si sapun sub unghii unde bacteriile se pot acumula. Uscarea mainilor este recomandat sa se faca cu prosoape de hartie in loc de prosoape de panza pentru a evita transferul bacteriilor.
- Evitarea spalarii carnii inainte de a o gati. Spalarea carnii ar putea raspandi bacteriile pe suprafete, ustensile si alte alimente din apropiere.
- Utilizarea unei placi de taiat din plastic sau ceramica pentru a taia carnea cruda. Aceste materiale pot fi curatate mai usor si mai bine decat placile de taiat din lemn. Poate fi evitata contaminarea incrucisata a alimentelor daca se utilizeaza placi diferite pentru taiat carnea si legumele sau curatarea placii cu detergent si apa fierbinte daca se utilizeaza aceeasi placa de taiat pentru carne si legume.
- Clatirea tuturor fructelor si legumelor crude sub jet de apa rece inainte de a le consuma.
- Carnea insuficient gatita este o sursa de contaminare cu E. coli. Gatitul corespunzatoralimentelor ucide bacteriile.
Bibliografie:
Escherichia coli (E. coli) O157, NHS inform official website
E. coli, Mayo Clinic official website
E. coli (Escherichia coli), CDC official websit
E. coli Infection, Cleveland Clinic official website
Enteroaggregative Escherichia Coli, Escherichia coli (Second Edition), 2013, Science Direct official website
What’s the Significance of Enteroinvasive E. coli (EIEC), Enteropathogenic E. coli (EPEC), and Enteroaggregative E. coli (EAEC) in Stool?, American Society of Microbiology official website
Ochoa TJ, Contreras CA. Enteropathogenic escherichia coli infection in children. Curr Opin Infect Dis. 2011 Oct;24(5):478-83. doi: 10.1097/QCO.0b013e32834a8b8b. PMID: 21857511; PMCID: PMC3277943.
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona