Ce reprezinta infectia cu Salmonella?
Infectia cu Salmonella (salmoneloza) este o boala bacteriana intestinala provocata de anumite bacterii din genul Salmonella. Salmoneloza variaza din punct de vedere clinic de la gastroenterita comuna cu Salmonella manifestata prin diaree, crampe abdominale si febra pana la febra enterica (inclusiv febra tifoida), care reprezinta o boala sistemica febrila care pune viata in pericol si care necesita terapie antibiotica prompta. Cea mai comuna forma de salmoneloza este o gastroenterita cu Salmonella, care este de obicei o infectie autolimitata si necomplicata.
Cum are loc infectarea cu Salmonella?
Exista peste 1800 de serovariatii ale bacteriilor din genul Salmonella cunoscute, pe care clasificarea actuala le considera a fi specii separate. Speciile de Salmonella patogene ingerate din alimente supravietuiesc trecerii prin bariera acidului gastric si invadeaza mucoasa intestinului subtire si gros producand toxine. Invazia celulelor epiteliale intestinale stimuleaza eliberarea de citokine proinflamatorii care induc o reactie inflamatoare. Raspunsul inflamator acut provoaca diaree si poate duce la ulceratii si distrugerea mucoasei. Bacteriile pot disemina din intestine si pot provoca boli sistemice.
Care sunt cauzele infectiei cu Salmonella?
Bacteriile din genul Salmonella traiesc in intestinele oamenilor, animalelor si pasarilor. Majoritatea oamenilor este infectata cu Salmonella prin consumul de alimente sau apa care a fost contaminata.
• Mancare si apa infectate
Alimentele frecvent infectate includ:
- Carne cruda de pasare si fructe de mare. Fecalele pot infecta carnea cruda a pasarilor de curte in macelarii, in timpul procesarii carnii. Fructele de mare pot fi contaminate daca provin dintr-o sursa de apa contaminata.
- Oua crude sau insuficient fierte. Coaja oului poate reprezenta o sursa de infectare, dar exista si cazuri cand pasarile infectate produc oua care contin Salmonella chiar inainte de formarea cojii. Ouale sunt folosite crude in preparate precum maioneza sau sosul olandez.
- Produse lactate nepasteurizate. Laptele nepasteurizat si produsele lactate nepasteurizate pot fi contaminate cu Salmonella. Procesul de pasteurizare ucide bacteriile daunatoare, inclusiv Salmonella.
- Fructe si legume. Plantatiile de fructe si legume pot fi irigate cu apa contaminata cu Salmonella sau pot fi spalate cu apa contaminata. Contaminarea poate aparea si in bucatarie, cand carnea cruda de pasare intra in contact cu alimentele negatite, precum salata.
• Alimente manipulate necorespunzator si suprafete infectate
Multe alimente devin contaminate atunci cand sunt preparate de persoane care nu respecta regulile de igiena dupa ce utilizeaza toaleta sau dupa ce manipuleaza alimente infestate cu Salmonella.
• Animale, inclusiv animalele de companie infectate
Animalele, inclusiv animalele de companie, in special pasarile si reptilele, pot purta bacterii din genul Salmonella pe pene, pe blana, pe piele sau in fecale. Unele alimente pentru animale de companie pot fi contaminate cu Salmonella si pot infecta animalele.
Care este perioada de incubatie a Salmonellei?
Perioada de incubatie pentru gastroenterita cu Salmonella depinde de incarcatura bacteriana. Simptomele debuteaza de obicei la 6 pana la 48 de ore dupa ingestia de alimente sau apa contaminata si se manifesta frecvent prin greata, varsaturi, diaree si dureri abdominale.
Care sunt simptomele infestarii cu Salmonella?
Sunt recunoscute trei forme clinice de salmoneloza:
• Gastroenterita
• Septicemia
• Febra enterica
Simptomele de debut ale gastroenteritei cu Salmonella sunt de obicei greata, varsaturile, diareea si durerile abdominale. Mialgia, cefaleea, febra (38°C pana la 39°C) si frisoanele sunt sunt frecvente. Totusi, manifestarea principala este diareea. Cel putin doua treimi dintre pacienti raporteaza si crampe abdominale. Durata febrei si a diareei variaza, dar este cuprinsa de obicei intre 2 si 7 zile.
Forma septicemica a infectiei cu Salmonella poate fi o etapa intermediara a infectiei in care pacientul nu prezinta simptome intestinale si bacteriile nu pot fi izolate din probele fecale. Severitatea infectiei si daca bacteria ramane localizata in intestin sau disemineaza in sange pot depinde de rezistenta pacientului si de virulenta bacteriei.
Febrele enterice sunt forme sistemice severe de salmoneloza. Febra enterica cel mai bine studiata este febra tifoida, forma cauzata in principal de Salmonella typhi, dar orice specie de Salmonella poate provoca acest tip de boala. Simptomele incep dupa o perioada de incubatie de 10 pana la 14 zile. Febrele enterice pot fi precedate de gastroenterita, care de obicei se rezolva inainte de debutul bolii sistemice. Simptomele febrei enterice sunt nespecifice si includ febra, anorexie, cefalee, mialgii si constipatie. Febrele enterice sunt infectii severe si pot fi fatale daca antibioticele nu sunt administrate prompt.
Cum poate fi diagnosticata infectia cu Salmonella?
Infectia cu Salmonella este de obicei diagnosticata pe baza simptomelor.
Diagnosticul de infectie cu Salmonella poate fi stabilit prin testarea unei probe de scaun.
Daca medicul suspecteaza o septicemie cu Salmonella, poate fi necesara testarea unei probe de sange pentru a identifica cauza bacteriana.
Care este tratamentul infectiei cu Salmonella?
Majoritatea persoanleor care nu are alte probleme de sanatate se recupereaza in cateva zile pana la o saptamana fara tratament specific.
Hidratarea
Deoarece infectia cu Salmonella poate provoca deshidratare, tratamentul se concentreaza pe inlocuirea lichidelor si electrolitilor pierduti. Daca deshidratarea este severa, poate fi necesara ingrijirea in camera de garda sau spitalizarea, astfel incat fluidele sa poata fi administrate intravenos.
Medicamente
- Antidiareice. Medicamentele precum loperamida poate ajuta la ameliorarea crampelor cauzate de diaree si al reducerea numarului de scaune, insa, poate prelugi durata infectiei cu Salmonella.
- Antibiotice. Medicul poate prescrie antibiotice pentru a ucide bacteriile. Acestea sunt de obicei administrate daca medicul suspecteaza o septicemie, daca infectia este severa, pacientilor cu un sistem imunitar slabit, sugarilor (copii cu varsta mai mica de un an), adultilor in varsta de peste 65 ani si adultilor cu varsta de peste 50 de ani care au probleme medicale adiacente.
Cum poate fi prevenita infectia cu Salmonella?
Riscul contactarii infectiei cu Salmonella poate fi mult redus daca se respecta anumite reguli in ceea ce priveste prepararea alimentelor si in ceea ce priveste contactul cu animalele.
Practici sigure in ceea ce priveste prepararea alimentelor pentru reducerea riscului de Salmonella
Gatitul si pasteurizarea ucid bacteriile din genul Salmonella din alimente. Exista mai multe modalitati de a reduce riscul de Salmonella in timpul pregatirii alimentelor:
- Evitarea prepararii mancarii de catre persoane bolnave.
- Spalatul pe maini cu apa si sapun dupa utilizarea toaletei, dupa pregatirea mancarii si dupa masa.
- Spalarea alimentelor, a suprafetelor si a ustensilelor inainte si dupa utilizare.
- Gatirea alimentelor la o temperatura adecvata inainte de a le consuma.
- Evitarea manipularii altor alimente in timp ce se gateste cu carne cruda, fructe de mare sau oua.
- Refrigerarea sau congelarea carnii si a fructelor de mare inainte de preparare.
- Evitarea consumarii laptelui nepasteurizat sau a alimentelor produse din lapte nepasteurizat.
- Evitarea consumarii apei din surse nesigure sau a alimentelor spalate cu astfel de apa. In calatorii, daca sursa de apa nu este sigura, poate fi utilizata apa imbuteliata pentru baut si gatit.
Reguli in ceea ce priveste animalele pentru a reduce riscul de Salmonella
Aproape orice animal poate fi purtator de Salmonella sau poate purta bacterii din genul Salmonella pe blana, pene, solzi sau piele. Animalele infectate nu vor parea neaparat bolnave. Gainile, ratele, testoasele si soparlele prezinta cel mai mare risc de a fi purtatoare de infectie cu Salmonella.
De aceea este indicat:
- Spalarea mainilor cu apa si sapun dupa atingerea animalelor (inclusiv a animalelor de companie) sau hrana acestora, bolurile cu apa, cutii de gunoi, fecale, custile sau jucariile.
- Evitarea atingerii gurii dupa atingerea animalelor si evitarea consumarii alimentelor in apropierea acestora.
- Evitarea atingerii cu buzele a blanii animalelor.
- Curatarea habitatului animalului de companie (cum ar fi acvariul, cusca sau terariul) sa aiba loc afara, daca este posibil.
Vaccinarea- masura de preventie pentru febra tifoida
Prevenirea febrei tifoide este posibila prin vaccinare, recomandata in special persoanelor care calatoresc sau locuiesc in regiuni cu risc crescut de imbolnavire. Febra tifoida este caracteristica anumitor zone ale lumii, precum America Latina, America de Sud, India, Pakistan sau Egipt, epidemia fiind alimentata de conditiile insalubre de viata si nerespectarea normelor elementare de igiena. Vaccinul isi face efectul daca este administrat cu 1-2 saptamani inainte de calatorie.
Bibliografie:
Salmonella, CDC official website
Salmonella infection, Mayo Clinic official website
Salmonella, Cleveland Clinic officila website
Salmonella infection, Johns Hopkins Medicine official website
Ralph A. Giannella, Salmonella Chapter 21, Medical Microbiology. 4th edition, Baron S, Galveston (TX): University of Texas Medical Branch at Galveston; 1996., NIH official website
Salmonella (Salmonellosis), WebMD official website
Informatii despre febra tifoida, Sfaturi pentru calatori, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) platforma online oficiala
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona