Ganglionii limfatici si limfadenopatiile (informatii utile)

Ce sunt ganglionii limfatici si care este rolul lor?

Sistemul limfatic este compus din vase limfatice si organe limfatice, cum ar fi timusul, amigdalele, ganglionii limfatici si splina. Acestea au un rolimportant pentru sistemul imunitar, in filtrarea si drenarea lichidului interstitial si pentru regenerarea celulara. 
Lichidul care circula prin vasele capilarele terminale revine in sistemul vascular prin vasele limfatice superficiale si profunde, care la randul lor conduc lichidul in ductul limfatic drept si ductul toracic. Ductul limfatic drept si ductul toracic dreneaza lichidul in arterele subclaviei drepte, respectiv, stangi.
Ganglionii limfatici se gasesc la convergenta vaselor de sange majore, iar un adult poate avea aproximativ 800 de ganglioni localizati in mod normal la nivelul gatului, axilei, toracelui, abdomenului si la nivel inghinal. Acestia sunt mici glande responsabile de filtrarea lichidului din sistemul limfatic. Prin acest proces sunt eliminati din organism diversi agenti patogeni si anumite toxine provenite din metabolismul celular. 

 

Ce sunt adenopatiile limfatice?

Limfadenopatia sau adenopatia limfatica se refera la ganglioni care sunt anormali in ceea ce priveste dimensiunea, consistenta sau numarul. Limfadenopatia poate fi localizata sau difuza. Aproximativ 75% din majoritatea limfadenopatiilor sunt localizate, iar aproximativ 50% dintre acestea apar in regiunile capului si gatului. Limfadenopatia generalizata, care implica doua sau mai multe regiuni discontinue, apare in 25% dintre limfadenopatii.

 

Care sunt cauzele adenopatiilor de la nivelul ganglionilor limfatici?

Exista mai multe cauze potentiale ale limfadenopatiei, acestea variind de la cauze infectioase si autoimune la cauze maligne si limfoproliferative.
Exista o gama larga de etiologii infectioase, care includ organisme bacteriene, fungice, virale, micobacteriene, spiroche si protozoare. 
Tulburarile autoimune care pot contribui la aparitia limfadenopatiilor includ, dar nu se limiteaza la: sarcoidoza, amiloidoza, lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoida. 
Bolile maligne precum limfomul, leucemia, cancerul metastatic si cancerele localizate la nivelul capului si gatului sunt, de asemenea, cauze frecvente ale limfadenopatiei. 
Tulburarile limfoproliferative precum limfohistiocitoza hemofagocitara se pot manifesta si prin cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici.

Etiologiile pot fi determinate pe baza grupelor de ganglioni limfatici implicati:

- Limfadenopatia submandibulara este in mod obisnuit de origine infectioasa, avand de multe ori origine virala.
- Limfadenopatia cervicala posterioara poate rezulta din infectii bacteriene si virale localizate, precum si din limfom.
- Limfadenopatia axilara poate fi, de asemenea, corelata cu limfomul sau cu malignitate sanului, dar pot fi implicate si infectiile. 
- Limfadenopatia inghinala poate fi cauzata de infectii locale cu transmitere sexuala, limfom si afectiuni maligne pelvine.

 

Care sunt simptomele adenopatiilor de la nivelul ganglionilor limfatici?

Simptomele frecventa in cazul adenopatiilor limfatice pot include:
- Sensibilitate si durere la nivelul ganglionilor limfatici
- Cresterea in dimensiune a ganglionilor lmfatici

In functie de cauza modificarilor de la nivelul ganglionilor limfatici, alte semne si simptome pe care o persoana le poate manifesta includ:
- Secretii nazale, dureri in gat, febra si alte simptome specifice unei infectii a cailor respiratorii superioare, in cazul unei infectii bacteriene sau virale
- Inflamarea generala a ganglionilor limfatici din tot corpul. Cand se intampla acest lucru, poate fi vorba de o infectare virala, cum ar fi infectarea cu HIV sau mononucleoza, sau o tulburare a sistemului imunitar, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoida.
- Ganglioni duri, imobili, cu crestere rapida, in cazul cancerului sau limfomului 

 

Cum pot fi diagnosticate adenopatiile de la nivelul ganglionilor limfatici?

Examinare fizica

Cand limfadenopatia este localizata, medicul examineaza regiunea drenata de ganglioni pentru a identifica semne de infectie, leziuni ale pielii sau tumori. Se examineaza, de regula, si alte zone ganglionare pentru a exclude posibilitatea unei limfadenopatii generalizate. 
Daca sunt detectati ganglioni limfatici, sunt analizate urmatoarele caracteristici:
- Marimea. Ganglionii sunt in general considerati a fi normali daca au pana la 1 cm in diametru. 
- Durere/Sensibilitate. Cand un ganglion limfatic creste rapid in dimensiune, capsula acestuia se extinde si provoaca durere. Durerea este de obicei rezultatul unui proces inflamator sau supurativ, dar durerea poate rezulta si din hemoragia in centrul necrotic al unui nodul malign. Prezenta sau absenta sensibilitatii nu diferentiaza in mod sigur nodulii benini de maligni.
- Duritatea. Nodulii duri sunt de obicei un semn de cancer, de obicei metastatic. Ganglionii foarte fermi pot semnaliza un limfom. Ganglionii mai moi sunt rezultatul infectiilor sau afectiunilor inflamatorii. 
- Localizare. Localizarea anatomica a adenopatiei poate fi de ajutor in ceea ce priveste ingustarea spectrului diagnosticului diferentiat. 
La pacientii cu limfadenopatie generalizata, examenul fizic se concentreaza pe identificarea semnelor unor boli sistemice. Cele mai utile caracteristici sunt eruptia cutanata, leziunile mucoasei, hepatomegalia, splenomegalia sau artrita. Splenomegalia si limfadenopatia apar concomitent in multe afectiuni, inclusiv sindroame de tip mononucleoza, leucemie limfocitara, limfom si sarcoidoza.

Evaluarea clinica 

Testele de laborator pot fi utile in confirmarea cauzei limfadenopatiei. Prezenta anumitor sindroame clinice caracteristice poate ajuta medicul sa determine o cauza a limfadenopatiei.

Sindroame de tip mononucleoza
Pacientii cu aceste sindroame prezinta limfadenopatie, oboseala, stare de rau, febra si un numar crescut de limfocite atipice. Mononucleoza se datoreaza cel mai frecvent infectiei cu virusul Epstein-Barr. Prezenta sindromului tipic si rezultatele pozitive la un test de anticorpi (testul Monospot) confirma diagnosticul. 
Daca anticorpii virusului Epstein-Barr sunt absenti, trebuie luate in considerare si alte cauze ale sindromului de mononucleoza. Acestea includ toxoplasmoza, infectia cu citomegalovirus, faringita streptococica, infectia cu hepatita B si infectia cu virusul imunodeficientei umane acute (HIV). Infectiile acute cu citomegalovirus si toxoplasma pot fi identificate pri masurarea serologica a anticorpilor IgM specifici.

Sindromul ulceroglandular
Cauzele mai frecvente ale acestui sindrom includ infectia cu streptococ, boala zgarieturii de pisica si boala Lyme.

Sindromul oculoglandular
Cauzele comune ale acestui sindrom includ kerato-conjunctivita virala si boala de zgarietura de pisica rezultata dintr-o leziune oculara.

Infectia HIV
Marirea ganglionilor limfatici care persista cel putin trei luni in cel putin doua locuri extrainghinale, este definita ca limfadenopatie generalizata persistenta si este frecventa la pacientii aflati in stadiile incipiente ale infectiei cu HIV. Alte cauze ale limfadenopatiei generalizate la pacientii infectati cu HIV includ sarcomul Kaposi, infectia cu citomegalovirus, toxoplasmoza, tuberculoza, criptococoza, sifilisul si limfomul.

Limfadenopatie generalizata de cauza necunoscuta
Daca nu se poate pune un diagnostic, medicul poate efectua o biopsie a ganglionului. 

Limfadenopatie localizata de cauza necunoascuta
Daca limfadenopatia este localizata, decizia cu privire la momentul biopsiei este mai dificila. Pacientii cu antecedente clinice benigne, care in urma examenului fizic nu prezinta suspiciuni si nici alte simptome, de obicei sunt reexaminati in trei pana la patru saptamani pentru a vedea daca ganglionii limfatici au regresat sau au disparut. Pacientii cu limfadenopatie localizata inexplicabila care prezinta simptome, factori de risc pentru malignitate sau limfadenopatie care persista timp de trei pana la patru saptamani pot fi supusi unei biopsii. Biopsia trebuie evitata la pacientii cu o boala virala probabila, deoarece patologia ganglionilor limfatici la acesti pacienti poate duce la un diagnostic fals pozitiv de malignitate.

Pentru a identifica alte anomalii sau tumori localizate la nivelul ganglionilor limfatici se pot efectua si teste imagistice precum CT-ul.

 

Care este tratamentul adenopatiilor de la nivelul ganglionilor?

Adenopatiile limfatice cauzate de inflectii virale sunt trecatoare si se rezolva de obicei de la sine. Tratamentul adenopatiilor limfatice depinde de cauza:
- Cauza infectioasa. Daca adenopatia este cauzata de o infectie bacteriana, tratamentul recomandat de medic va fi cel antibiotic. 
- Cauza imunitara. Daca ganglionii limfatici modificati sunt rezultatul anumitor afectiuni, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoida, tratamentul va fi specific afectiunii de baza.
- Cauza oncologica. Modificarile ganglionilor limfatici cauzate de cancer necesita tratament oncologic. In functie de tipul de cancer, tratamentul poate implica interventii chirurgicale, radioterapie sau chimioterapie.

Masuri de autoingrijire la domiciliu

Daca ganglionii limfatici sunt mariti, sensibili sau durerosi, s-ar putea sa se obtina o ameliorare adoptand urmatoarele masuri:
- Aplicarea de comprese calde
- Administrarea de medicamente si analgezice fara prescriptie medicala (OTC) la sfatul medicului sau farmacistului
- Odihna si hidratare adecvata

 

Bibliografie:

Maini R, Nagalli S. Lymphadenopathy. [Updated 2023 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
Swollen Lymph Nodes, Cleveland Clinic official website
Ferrer R. Lymphadenopathy: differential diagnosis and evaluation. Am Fam Physician. 1998 Oct 15;58(6):1313-20. PMID: 9803196.
Karpf M. Lymphadenopathy. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 149.
What are lymph nodes?, Medical News today official website
Swollen lymph nodes, Mayo clinic official website
Bujoreanu I, Gupta V. Anatomy, Lymph Nodes. [Updated 2023 Jul 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 07-08-2024

Produse din categoria Ganglionii limfatici si limfadenopatiile

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale