Rutina zilnica de ingrijire orala (informatii utile)

 

Sanatatea orala precara poate afecta capacitatea de a manca, de a vorbi, de a zambi si de a exprima emotiile. Sanatatea orala poate afecta, de asemenea si stima de sine a unei persoane. Bolile cavitatii orale variaza de la carii si boli ale gingiilor pana la cancer oral.

Care este legatura dintre sanatatea orala si sanatatea generala?

La fel ca si alte zone ale corpului, cavitatea orala contine bacterii, in mare parte inofensive. Dar gura reprezinta si poarta de intrare pentru bacteriile nocive in tractul digestiv si respirator, iar unele dintre aceste bacterii pot provoca boli. In mod normal, apararea naturala a corpului si o buna igiena orala care consta intr-un periaj zilnic corect si folosirea corecta a atei dentare, sunt suficiente pentru a asigura o sanatate orala optima. 

Periajul dentar

Prima regula a unui periaj corect si eficient este perierea dintilor de doua ori pe zi, zilnic, timp de cel putin doua minute.
Cu toate acestea, nu este importanta doar durata periajului, ci si calitatea acestuia. Pentru o curatare eficienta, periuta de dinti se plaseaza la un unghi de 45 de grade si se insista pe linia gingiei. Se folosesc miscari circulare blande pentru a peria exteriorul, interiorul si suprafetele de mestecat ale fiecarui dinte. Inainte de a finaliza periajul este indicata si curatarea suprafetei limbii. La fel ca folosirea atei dentare zilnice, periajul limbii este un alt pas important, atat pentru indepartarea bacteriilor, cat si pentru improspatarea respiratiei.
Timpul dintre momentul consumului de alimente si periaj este, de asemenea, important. Se poate simti o senzatie neplacuta "de incarcare" la nivelul danturii imediat dupa masa, dar oricat de mult este resimtita nevoia de a curata dintii imediat, este indicata o perioada de asteptare de cel putin o jumatate de ora dupa masa inainte de a efectua periajul. Acizii din alimente si cei produsi de bacteriile orale reduc duritatea smaltului imediat dupa masa si este nevoie de aproximativ o jumatate de ora pentru ca saliva sa restabileasca un pH neutru. Daca se periaza dintii prea devreme, se poate indeparta o parte din smalt impreuna cu placa bacteriana.

Curatarea interdentara

Folosirea atei dentare este un obicei important in rutina de igiena orala deoarece curata si indeparteaza resturile alimentare localizate interdentar, ceea ce reduce placa bacteriana. Placa bacteriana este o pelicula lipicioasa care se acumuleaza pe dinti si contribuie la aparitia cariilor si a bolilor gingivale. Desi majoritatea persoanelor isi perie dintii zilnic, nu toata lumea foloseste ata dentara la fel de regulat precum efectueaza periajului. 
Este importanta folosirea atei dentare corect. Folosirea necorespunzatoare a atei dentare poate dauna atat dintilor, cat si gingiilor. 

Folosirea corecta a atei dentare

Se pregateste o bucata de ata dentara suficient de mare (30-60 cm). Pentru a tine corect ata dentara,se infasoara cea mai mare parte a atei dentare in jurul ambelor degete mijlocii. Se lasa doar aproximativ 2,5-5 cm de ata dentara disponibila pentru curatarea interdentara.
Apoi, se tine ata dentara intinsa intre degetul mare si cel aratator.
Se plaseaza ata dentara intre doi dinti. Se gliseaza usor ata dentara in sus si in jos, frecand-o de ambele parti ale fiecarui dinte. Pe masura ce ata ajunge la gingii, se curbeaza ata dentara la baza dintelui pentru a forma litera C. Acest lucru permite atei sa intre in spatiul dintre gingii si dinte.
Se repeta pasii pana cand sunt curatati toti dintii. Pentru fiecare dinte se foloseste o portiune noua, curata de ata dentara.
In cazul persoanelor ce poarta aparat dentar, se poate utiliza ata dentara cerata (aceasta prezinta un risc mai mic de agatare), periute interdentare sau un irigator bucal.
Cu ajutorul atei dentare se va curata doar partea superioara a dintilor localizata intre gingie si aparat.

Folosirea corecta a periutelor interdentare

Daca exista spatii mari intre dinti, ceea ce face dificila curatarea acestora cu ajutorul atei dentare, o periuta interdentara este instrumentul potrivit.


Pentru cel mai bun efect la curatarea dintre dinti cu periuta interdentara, se pot utiliza urmatoarele tehnici:

- Nu se utilizeaza pasta de dinti pe periuta interdentara decat daca medicul dentist a recomandat acest lucru
- Periuta interdentara se introduce din fata in spate in spatiile dintre dinti
- Se misca incet peria inauntru si in afara spatiului interdentar, de cateva ori. Rotirea periei in interiorul unui spatiu poate avea un efect mai bun, dar manevra trebuie efectuata cu blndete, fara a leza dintele sau gingia.
- Se repeta acest proces pe partea din spate a dintilor
Daca periuta interdentara nu aluneca drept printr-un spatiu, este necesara o periuta mai mica sau, alternativ, de ata dentara. Este importanta alegerea unei periute interdentare de marime potrivita. Folosirea unei periute interdentare prea mici nu va va curata eficient dintii. Daca periuta se blocheaza in spatiile dintre dinti, atunci marimea este prea mare.
De asemenea, este bine sa dispunem de mai multe dimensiuni de periute interdentare disponibile, deoarece deseori exista spatii de dimensiuni diferite intre dinti diferiti. 
La fel ca si in cazul periutelor de dinti, periuta interdentara se schimba periodic. Aceasta se inlocuieste cand incepe sa para uzata, pentru a asigura un efect optim continuu.

Folosirea corecta a dusului bucal

Un dus bucal nu poate inlocui o periuta de dinti traditionala sau ata dentara. 
Se umple rezervorul dispozitivului cu apa calduta, apoi se plaseaza varful aproape de spatiul interdentar. Se tine manerul la un unghi de 90 de grade fata de dinti si se incepe procesul de curatare. Apa iese in pulsuri constante, curatand spatiul interdentar.
Se incepe din spatele cavitatii bucale si se continua spre partea din fata a danturii. Se curata cu atentie partea superioara a dintilor, linia gingiei si spatiile dintre fiecare dinte. Procesul ar trebui sa dureze aproximativ 2 minute. Se goleste rezervorul de apa ramasa pentru a evita dezvoltarea bacteriilor.

Majoritatea stomatologilor considera totusi ca folosirea atei dentare obisnuita este cea mai buna modalitate de a curata spatiul dintre dinti. 
In cazul montarii unui aparat dentar sau in cazul lucrarilor dentare, cum ar fi punti permanente sau fixe, un dus bucal poate fi de ajutor. Poate fi o alegere buna si pentru persoanele cu boala parodontala sau cu o gura extrem de uscata.
De asemenea, este mai usor de folosit de catre persoanele ce sufera de artrita mainii sau alte boli inflamatorii ale mainilor. Copiii sau adolescentii cu aparat dentar prefera utilizarea unui dus bucal.

Cum poate fi intretinuta o igiena orala optima?

Cel mai indicat este stabilirea unei rutine zilnice in care sa sa fie incluse si urmatoarele reguli de igiena orala:

- Perierea dintilor de cel putin doua ori pe zi timp de doua minute de fiecare data. Utilizarea unei perii cu peri moi si a unei paste de dinti cu fluor.
- Folosirea zilnica a atei dentare.
- Folosirea apei de gura pentru a indeparta particulele de alimente ramase dupa periaj si dupa utilizarea atei dentare.
- Adoptarea unei diete sanatoase si limitarea alimentelor si bauturilor zaharoase.
- Inlocuitirea periutei de dinti la fiecare trei pana la patru luni, sau mai devreme daca perii sunt uzati.
- Efectuarea vizitelor regulate la stomatolog.
- Evitatarea consumului de tutun.
De asemenea, este indicata contactarea imediata a medicului dentist de indata ce apare o problema de sanatate orala. 

 

Bibliografie:

Oral health: A window to your overall health, Mayo Clinic official website

Oral Health, CDC official website

Good Tooth Brushing Technique, Dublin Medical Dental official website

Christine Frank, What’s the Best Way to Floss Your Teeth?, Healthline official website

Alicia Barney, What Is a Waterpik?, Web MD official website

https://www.pexels.com/photo/blue-and-white-toothpaste-on-toothbrush-216729/ (sursa foto)

 

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 27-04-2023

Descopera selectia de produse pentru Rutina zilnica de ingrijire orala

Non-farma (60)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale