Ingrijirea barbii (informatii utile)

Indiferent de aspectul si de lungimea barbii, este necesara o rutina corecta de ingrijire a acesteia pentru a obtine un aspect estetic si sanatos. Factorii de care depind alegerea procedurilor si produselor necesare intr-o rutina de ingrijire a barbii sunt viteza de crestere si textura firului de par, care variaza de la persoana la persoana.

 

Care este rutina de ingrijire a barbii?

Spalarea fetei si a barbii

Este indicat ca barba si fata se fie spalate zilnic. Prin spalare sunt indepartate impuritatile, sebumul, bacteriile si celulele moarte ale pielii care se acumuleaza pe barba si pe piele in fiecare zi. Daca acestea nu sunt indepartate pot infunda porii si, in timp, se pot dezvolta dverse afectiunidermatologice.

Hidratarea pielii

Chiar daca exista probleme dermatologice acest pas nu trebuie omis din rutina zilnica de ingrijire.

Fara a hidrata pielea, aceasta poate deveni uscata, se poate descuama si poate sa apara pruritul. De asemenea, barba se poate simti aspra si poate sa apara si senzatia de mancarime.

Tipul de piele si lungimea barbii pot fi factori importanti in alegerea tipului de produs hidratant.

In faza incipienta de crestere a barbii, daca exista predispozitie pentru fire de par incarnate, poate avea un parcurs dificil. Pentru a ajuta la prevenirea firelor de par incarnate in aceasta faza, se recomanda folosirea unui exfoliant delicat de 1-2 ori pe saptamana. Imediat dupa, este indicata folosirea unui produs hidratant.

In aceasta faza, se recomanda folosirea unei creme hidratante cu SPF 30 sau mai mare, dedicat tipului de piele (grasa sau predispus la acnee, normala, uscata, mixta sau sensibila). Produsele cu SPF protejeaza pielea de razele ultraviolete. Odata ce barba acopera pielea, se poate face tranzitia catre un balsam de barba sau la alta crema hidratanta.

Tunsul sau barbieritul

Pentru a reduce riscul de a dezvolta o problema a pielii de sub barba, dermatologii recomanda sa se aplice un ulei de ras, crema sau gel inainte de a tunde barba si se foloseste un aparat de ras electric pentru a o tunde. Daca barba este mai lunga, se poate folosi si o foarfeca pentru a o tunde.

In cazul barbieritului gatului sau a altei zone, pentru a reduce riscul de iritatie al pielii si alte probleme, dermatologii recomanda:

- schimbarea lamei de ras la fiecare 5-7 barbieriri

- Procesul de barbierir sa se faca la finalul dusului sau al baii deoarece riscul ca pielea sa se irite este mult mai mic (parul devine mai moale si se barbiereste mai usor)

- Barbierirea sa se faca in sensul cresterii firelor de par (astfel pot fi prevenite firele crescute sub piele)

- Spalarea aparatului de ras dupa fiecare utilizare

- Prevenirea acumularii bacteriilor in aparatul de ras spaland dispozitivele de protectie ale aparatului de ras si depozitandu-le intr-o zona uscata

- Aplicarea cremei hidratante, a balsamului de barba sau a uleiului de barba imediat dupa barbierit

 

 

Care sunt produsele necesare pentru ingrijirea barbii?

Demachiant sau produs pentru spalarea fetei si a barbii

Alegerea demachiantului in functie de tipul de piele:

- Pentru piele grasa sau acnee se poate utiliza un gel de curatare care contine acid salicilic sau acid glicolic preferabil non-comedogenic (care nu infunda porii)

- Pentru piele normala se poate alege un demachiant clasic, noncomedogenic

- Pentru piele uscata se poate opta pentru un demachiant hidratant, fara parfum

- Pentru pielea sensibila este recomandata utilizarea unui demachiant facial cremos, creat pentru pielea sensibila, fara sapun si fara parfum,.

Utilizarea demachiantului

- Se maseaza usor demachiantul atat pe barba, cat si pe piele, folosind miscari circulare.

- Se clateste foarte bine cu apa calduta.

- Se utilizeaza un prosop curat pentru a usca usor fata, lasand pielea putin umeda.

Exfoliant

Este indicata utilizarea unui exfoliant delicat. Exfoliantul se utilizeaza daca daca exista fire care cresc sub piele sau daca exista o predispozitie pentru firele incarnate. Acesta poate fi utilizat de 1-2 ori pe saptamana. Ulterior, se hidrateaza pielea.

Crema hidratanta cu factor de protectie solara

Crema de fata ar trebui sa fie cu SPF cel putin 30, mai ales daca parul se afla in stadiu incipient de crestere si pielea prezinta o expunere mai mare.

Produse hidratante

Daca pielea este predispusa la acnee se recomanda utilizarea unui balsam de barba. Pentru pielea normala sau uscata, se poate utiliza un ulei de barba, iar pentru pielea sensibila se poate utiliza un produs cu textura usoara si hidratanta.

Utilizarea produselor hidratante

- crema hidratanta se aplica imediat dupa spalare sau dupa exfoliere, atat pe piele cat si pe barba

- se maseaza crema hidratanta prin barba

- balsamul sau uleiul de barba se utilizeaza cu moderatie pentru a preveni aspectul gras

 

Trusa pentru barba cu foarfeca, pieptene si perie

Pieptenele pentru barba se foloseste pentru a descalci, coafa si pieptana firele de par atunci cand se tunde barba. De asemenea, dupa ce barba a inceput sa creasca si sa capete o forma, se aplica balsamul pentru barba, uleiul de barba sau crema hidratanta. Apoi, se foloseste un pieptene pentru barba pentru a intinde produsul uniform.

 

 

Care sunt problemele medicale ce pot afecta barba si cum se trateaza?

Exista o serie de probleme pe care le pot dezvoltae persoanele care poarta barba.

Acneea

Persoanele cu barba au sanse mai mari sa dezvolte acnee fata de persoanele fara barba. Acest lucru se datoreaza faptului ca parul facial retine impuritati si sebum. Spalarea fetei cu un demachiant delicat si utilizarea unui tratament local poate ajuta la gestionarea si prevenirea acneei. Daca este o problema cronica, este indicat un consult dermatologic.

Matreata

Dermatita seboreica este cea mai frecventa cauza a matretii care afeceaza barba. Acest tip de matreata este cauzat de o ciuperca numita Malassezia.

Semnele dermatitei seboreice includ:

- matreata

- exces de sebum

- solzi sau cruste albe sau galbene

- piele rosie sau iritata

- mancarime persistenta

Exista multe sampoane pe piata dedicate dermatitei seboreice. Unele contin ca si ingredient activ 1% ketoconazol. Ketoconazolul este un medicament antifungic. De asemenea, sampoanele care contin sulfura de seleniu sau pirition zinc pot ajuta in gestionarea matretii.

 

 

Fire de par incarnate

Persoanele cu barba pot dezvolta fire de par incarnate (pseudofoliculita). Ele apar, in general, in timpul fazei incipiente de crestere a barbii. Se poate reduce riscul de aparitie al acestora daca barbieritul se face imediat dupa dus. Folosirea unui gel de barbierit sau a unei creme de ras, clatirea cu apa calduta si uscarea pielii poate fi de ajutor.

Iritatii ale pielii

Barbierirea poate duce, de asemenea, la iritatii ale pielii (dermatita de contact). Folosirea unui aparat de ras uzat sau care nu se contureaza perfect pe fata, poate creste riscul ca acest lucru sa se intample. Anumite substante chimice sau parfumuri din cremele sau gelurile de barbierit pot contribui, de asemenea, la aparitia iritatiilor. Pentru a evita iritatiile pielii, se poate folosi un aparat de ras nou cu patru sau cinci lame.

 

Infectii ale pielii

Infectiile pielii pot fi provocate de bacterii precum stafilococul auriu. Pielea de sub barba este un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. Daca bacteriile ajung la nivelul foliculilor de par, se poate dezvolta o infectie cunoscuta sub numele de foliculita. Pentru infectii mai severe este posibil sa fie nevoie de un consult medical si de un tratament profesional.

 

Paduchi

Paduchii se pot dezvolta si in barba. Tratamentul este similar cu cel al paduchilor capului. Un sampon special dedicat, eliberat fara prescriptie medicala este adesea suficient pentru a elimina paduchii. Alternativ, barba poate fi rasa.

 

Bibliografie:

A dermatologist's top tips for a healthy beard, American Academy of Dermatology Association

Beard Care: 7 Tips for a Healthy Beard, WebMD official website

Everything You Need to Know About Beard Dandruff, Healthline official website

6 Problems Caused by Beards, WebMd official website

How to Treat Beard Dandruff, WebMd official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 25-04-2024

Produse din categoria Ingrijirea barbii

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale