Ingrijirea geriatrica si afectiunile frecvente in randul persoanelor in varsta (informatii utile)

 

 

 

Corpurile noastre se schimba odata cu timpul, iar ingrijirea medicala trebuie adaptata varstei.

Geriatria este specialitatea axata pe ingrijirea de inalta calitate a persoanelor in varsta ce isi propune sa imbunatateasca sanatatea, independenta si calitatea vietii acestora, fiind centrata pe persoana, insemnand ca pune accent pe deciziile, valorile si preferintele personale ale pacientului.

 

Cine poate beneficia de serviciile de geriatrie?

Deoarece geriatria este centrata pe persoana, diferite persoane pot beneficia de expertiza geriatrica in momente diferite. Nu exista o regula stricta, dar este, in general, indicat sa incepeti sa lucrati cu un profesionist in geriatrie atunci cand:
- Starea unei persoane in varsta se agraveaza sau devine fragila (acest lucru tinde sa se intample dupa varsta de 75 de ani sau cand sunt atunci cand este afectata de o serie de afectiuni de sanatate).
- Familia, prietenii sau alti ingrijitori ai unei persoane in varsta incep sa simta un stres considerabil legat de ingrijire.
- Adultii in varsta sau persoanele care ii ingrijesc incep sa aiba probleme din cauza tratamentelor complexe sau in lucrul cu diferiti profesionisti din domeniul sanatatii, avand multiple nevoi de sanatate.

 

Care este importanta geriatriei?

Speranta de viata globala a crescut, la fel si populatia de pacienti in varsta. Din cauza multiplelor comorbiditati, populatia geriatrica are nevoi speciale.
Populatia in varsta (varsta > 65 de ani) este in crestere in intreaga lume, ceea ce duce la cresterea necesitatii spitalizarii.
Din cauza comorbiditatilor multiple si a fragilitatii, varstnicii sunt expusi unui risc crescut de a dezvolta complicatii. Populatia in varsta variaza si in ceea ce priveste functionarea cognitiva, fizica si sociala si, prin urmare, necesita niveluri diferite de ingrijire in functie de nevoile individuale si in functie de statutul functional.
Evaluarea geriatrica, prin urmare, include o abordare coordonata ce cuprinde evaluarea fizica, functionala si psihosociala a persoanelor in varsta si formuleaza un plan integrat de ingrijire.

 

Care sunt aspectele urmarite si evaluate de geriatrie?

Stare functionala 

Evaluarea capacitatii cuiva de a efectua activitatile necesare pentru a trai independent cuprinde evaluarea starii functionale. 
Aceasta poate fi impartita in doua aspecte:
 - activitati de baza ale vietii de zi cu zi, care includ activitati de ingrijire personala, cum ar fi hranirea, imbracarea, imbaierea, toaleta, ingrijirea, controlul miscarilor vezicii urinare si intestinului etc. 
- activitati instrumentale de zi cu zi, care include activitati desfasurate pentru a duce un trai independent, cum ar fi luarea de medicamente, cumparaturile, pregatirea meselor, conducerea/utilizarea transportului public, gestionarea finantelor, efectuarea lucrarilor casnice, utilizarea telefonului etc. Indicii utilizati in mod obisnuit pentru a evalua astfel de activitati sunt indicele Katz pentru activitatile de zi cu zi si scara Lawton pentru activitatile instrumentale.
Informatiile despre starea functionala pot fi obtinute si prin adresarea intrebarilor deschise despre activitatile zilnice. Starea functionala este direct afectata de sanatatea fizica, asa ca orice modificare a starii functionale ar trebui sa determine o evaluare suplimentara. 

Sanatatea fizica

Evaluarea geriatrica ar trebui sa includa istoricul medical detaliat si examenul fizic, cu accent deosebit pe probleme specifice varstnicilor, cum ar fi vederea, auzul, alimentatia, prevenirea caderilor, incontinenta urinara, osteoporoza si sanatatea preventiva.

Vederea

Problemele cu vederea afecteaza starea functionala a pacientilor in varsta, in special functii precum condusul, pregatirea meselor, gestionarea banilor. Sunt asociate, de asemenea, cu caderi, declin cognitiv si depresie la varstnici. 
Cauzele frecvente ale problemelor vizuale la varstnici sunt cataracta, glaucomul, prezbiopia, degenerescenta maculara, retinopatia diabetica si retinopatia hipertensiva. 
U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) nu a gasit suficiente dovezi pentru a recomanda screening-ul vizual de rutina la pacientii in varsta. Cu toate acestea, orice scadere a capacitatii functionale, a cognitiei sau a caderilor ar trebui sa determine o evaluare vizuala. Acest lucru se poate face cu o diagrama Snellen, chestionare sau examen fundoscopic direct. Spre deosebire de USPSTF, Academia Americana de Oftalmologie recomanda examene oftalmologice complete la fiecare 1 pana la 2 ani pentru adultii de 65 de ani si peste.

Auzul

Pierderea auzului este a treia cea mai frecventa afectiune la pacientii in varsta. La fel ca deficitul de vedere, pierderea auzului este asociata cu declin functional, cognitie slaba si dementa, izolare sociala si depresie. USPSTF nu recomanda screening-ul de rutina pentru pierderea auzului la pacientii mai in varsta din cauza dovezilor insuficiente. Cu toate acestea, declinul cognitiv, al capacitatii functionale sau al dispozitiei ar trebui sa conduca la screening-ul auditiv. Testul rapid, cum ar fi testul de voce in soapta, s-a dovedit a fi foarte sensibil si specific pentru screening. Pacientii care nu promoveaza testul de screening ar trebui sa fie indrumati la un otolaringolog pentru o posibila nevoie de un aparat auditiv.

Nutritie

Pana la 15% din populatia in varsta care locuieste in comunitate este afectata de malnutritie, care este asociata cu o scadere a sanatatii fizice, cum ar fi vindecarea slaba a ranilor, anemie, disfunctie imunitara, cognitie slaba, declin functional si o crestere generala a mortalitatii. Pe langa cauzele organice (afectiuni medicale cronice, malignitate, dentitie afectata etc.), diverse cauze psihosociale (depresie, alcoolism, izolare, doliu etc.) duc si la malnutritie la varstnici. Desi nu exista un singur test de screening de laborator pentru aceasta afectiune, evaluarea clinica, cantarirea in cadrul vizitelor la clinica si diverse instrumente validate, cum ar fi Mini Evaluarea Nutritionala (MNA) sau Indexul Riscului Nutritional Geriatric (GNRI) pot fi utilizate pentru evaluarea nutritionala la pacientii varstnici.  

Caderile

Aproximativ 28% dintre adultii in varsta raporteaza ca au cazut cel putin o data in ultimul an, conform unui studiu recent din Statele Unite. Pe langa pericolele evidente pentru sanatate, cum ar fi fracturile de sold si traumatismele, caderile cauzeaza, de asemenea, limitari in activitatile fizice si sociale in mod direct si din cauza fricii de a cadea indirect, ducand in continuare la declinul functional. Societatea Americana de Geriatrie recomanda ca toti adultii peste 65 de ani sa fie testati anual pentru caderi si instabilitate. 
O revizuire sistematica a 18 studii a raportat referitor la cadere, a identificat urmatorii factori de risc: antecedente de cadere, tulburari de mers sau echilibru, hipotensiune ortostatica, tulburari de vedere, tulburari cognitive, afectare a activitatilor vietii zilnice si medicamente precum benzodiazepine, antidepresive, diuretice, etc.  

Incontinenta urinara

Cele mai multe studii arata prevalenta incontinentei urinare de 25-45% si creste si mai mult odata cu imbatranirea. Cu toate acestea, incontinenta urinara nu este o consecinta normala sau inevitabila. Pacientii cu incontinenta urinara nu participa la activitati sociale care conduc la izolare, risc crescut de depresie si dizabilitate functionala. De asemenea, poate creste riscul de caderi, fracturi, afecteaza sanatatea sexuala si provoaca o reducere generala a calitatii vietii.

Osteoporoza si artrita

Osteoporoza si osteopenia sunt frecvente la varstnici si pot duce la fracturi si traumatisme usoare. Pierderea osoasa cauzata de imbatranire si menopauza la femei pune pacientii in varsta si femeile aflate in postmenopauza la un risc crescut de osteoporoza. Datorita riscului crescut al acestora, USPSTF recomanda screening-ul de rutina la femeile peste 65 de ani pentru osteoporoza. Masurile preventive la varstnici ar trebui sa includa diagnosticul precoce, suplimentele nutritionale cu calciu si vitamina D si prevenirea caderilor.
Osteoartrita  este o cauza majora a dizabilitatii si durerii la pacientii in varsta. Aproximativ 50% dintre persoanei vor avea modificari osteoartritice la genunchi pana la varsta de 65 de ani si aproape toata lumea va avea cel putin o articulatie afectata cu osteoartrita pana la varsta de 75 de ani. 


Sanatate preventiva

Sanatatea preventiva include screening-ul pentru boli precum diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, cancer etc. Identificarea timpurie si tratamentul pot fi benefice in diabet, hipertensiune arteriala, precum si in anumite afectiuni maligne. Cu toate acestea, Societatea Americana de Geriatrie a recomandat ca astfel de screening-uri sa se bazeze pe preferintele pacientului, speranta de viata si conditiile considerate comorbiditati, mai degraba decat doar pe criterii bazate pe varsta. Pacientii mai in varsta pot avea multe afectiuni considerate comorbiditati care le pot scurta viata, prin urmare beneficiile potentiale ale unor astfel de teste de screening ar trebui luate in considerare inainte de screening. Din acelasi motiv, screening-ul ar trebui sa se concentreze asupra afectiunilor tratabile care pot oferi beneficii imediate calitatii vietii lor, mai degraba decat asupra bolilor asimptomatice.
In mod similar, infectiile care pot fi prevenite prin vaccin, cum ar fi gripa, pneumonia, herpes zoster etc., reprezinta cauze majore mortalitate la pacientii in varsta. Prin urmare, majoritatea societatilor recomanda sa urmeze vaccinuri de rutina pentru pacientii in varsta: vaccin antigripal, vaccin pneumococic, vaccin impotriva herpes zoster si tetanos, vaccin impotriva difteriei si vaccinul pertussis acelular. 


Polimedicatia

Administrarea mai multor medicamente poate provoca efecte adverse grave din cauza medicamentelor in sine, a interactiunii medicament-medicament si a interactiunii medicament-boala. Lista de medicamente ar trebui analizata pentru a vedea daca semnele si simptomele noi la varstnici se datoreaza medicamentelor prescrise. Prin urmare, este important sa se faca o reanalizare a medicamentelor administrate cel putin o data pe an.

Evaluarea cognitiva

Prevalenta deficientei cognitive usoare si a dementei creste odata cu varsta. Prevalenta dementei este de aproximativ 5% pana la 7%, iar cea a deficientei cognitive usoare este de aproximativ 4 ori mai mare decat a dementei. Detectarea precoce a unor astfel de afectiuni poate ajuta la determinarea cauzelor reversibile si la initierea timpurie a interventiilor farmacologice adecvate.

Insomnia

Insomnia este una dintre problemele frecvente ale pacientilor in varsta. Somnul slab calitativ este asociat cu oboseala crescuta, caderi, plasarea in azilul de batrani, calitatea proasta a vietii si mortalitate generala. Calitatea somnului scade odata cu inaintarea in varsta. Tulburarile de somn pot fi primare, cum ar fi insomnia, sindromul picioarelor nelinistite, apneea obstructiva in somn sau secundare afectiunilor medicale psihiatrice, comportamentale, de mediu sau datorate unor reactii adverse ale unor medicamentelor. Evaluarea tulburarii de somn ar trebui sa includa evaluarea cauzelor secundare, daca exista. 

Depresie

Aproape jumatate din cazurile de depresie au debutul la 60 de ani sau mai mult. Depresia este asociata cu scaderea cognitiei, a functionarii fizice si sociale, a ingrijirii de sine si a independentei. Optiunile de tratament, cand sunt diagnosticate precoce, includ psihoterapia si medicamentele antidepresive. 


Cum putem optimiza siguranta varstnicilor la domiciliu?


Aproximativ 57.000 de adulti peste 65 de ani au murit din cauza ranilor neintentionate in 2018, conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), dintre care mai mult de jumatate se estimeaza ca se datoreaza caderilor. Scaderea sanatatii generale la batranete, impreuna cu izolarea duce la un risc mai mare de accidente la domiciliu. Medicii ar trebui sa discute despre modalitati comune de a preveni caderile acasa, cum ar fi lumini, balustrade si dispozitive de asistenta la mers. 

 

Bibliografie:

Kiran Ghimire; Ranjan Dahal, Geriatric Care Special Needs Assessment, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan, NIH official website

About Geriatrics, American Geriatrics Society (AGS) official website

https://www.freepik.com/free-vector/nursing-home-concept-illustration_9319783.htm (sursa foto)

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 


Pagina actualizata la data de: 27-04-2023

Produse din categoria Ingrijirea geriatrica si afectiunile frecvente in randul persoanelor in varsta

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale