Imobilizarea la pat poate provoca diverse complicatii, mai ales atunci cand nu este asigurata o ingrijire medicala adecvata. Managementul imobilizarii la pat necesita cooperare interdisciplinara intre echipa medicala, pacient si familia acestuia. Managementul poate fi inceput printr-o revizuire geriatrica completa, formularea obiectivelor functionale si construirea planului terapeutic. Ar trebui evaluate si gestionate optim diverse afectiuni medicale si diversi factori externi care pot actiona ca factori de risc ai imobilizarii. Orice complicatie datorata imobilizarii si altor afectiuni concomitente trebuie recunoscuta si gestionata pentru a reduce morbiditatea si mortalitatea. Gestionarea imobilizarii si a complicatiilor acesteia include tratament farmacologic si non-farmacologic.
Care sunt primii pasi in ingrijirea unei persoane imobilizate la pat?
Pentru inceput, ar trebui consultat medicul pentru a intocmi o lista de sarcini medicale necesare si pentru a stabili frecventa necesara a acestor sarcini. Este importanta stabilirea unui program zilnic si/sau saptamanal. Acest lucru va ajuta la organizarea unui plan de ingrijire adecvat.
Ce aspecte sunt importante in ingrijirea unei persoane imobilizate la pat?
Riscul de aparitie al escarelor
Escarele de decubit sunt leziuni ale pielii si ale tesuturilor care rezulta din presiunea prelungita asupra pielii. Escarele de decubit se dezvolta cel mai adesea pe pielea care acopera zone osoase ale corpului, cum ar fi calcaiele, gleznele, soldurile, coatele, zona coloanei vertebrale si cocisul.
Persoanele cu cel mai mare risc de aparitie a escarelor au afectiuni medicale care le limiteaza capacitatea de a schimba pozitiile sau ii fac sa petreaca cea mai mare parte a timpului in pat sau scaun. Repozitionarea regulata a persoanei imobilizate la pat si verificarea starii pielii cel putin o data pe zi poate reduce riscul de escare. Aceasta practica poate ajuta la identificarea escarelor inainte ca acestea sa se agraveze.
Escarele de decubit se pot dezvolta in decurs de ore sau zile. Majoritatea escarelor se vindeca cu tratament, dar unele nu se vindeca niciodata complet.
Semnele de avertizare ale aparitiei escarelor sau ulcerelor de presiune sunt:
- Modificari neobisnuite in culoarea sau textura pielii
- Tumefiere
- Drenaj asemanator puroiului
- O zona a pielii care se simte mai rece sau mai calda la atingere decat alte zone
Gradul de deteriorare a pielii si a tesuturilor variaza de la modificari ale culorii pielii pana la leziuni profunde care implica muschi si oase.
Pentru persoanele care sunt imobilizate la pat, escarele pot aparea pe:
- Spatele sau partile laterale ale capului
- Omoplati
- Sold, partea inferioara a spatelui sau cocis
- Calcaiele, gleznele si pielea din spatele genunchilor
Tratarea escarelor presupune reducerea presiunii asupra pielii afectate, ingrijirea ranilor, controlul durerii si prevenirea infectiilor.
Primul pas in tratarea escarelor este reducerea presiunii si frecarii care au cauzat-o prin repozitionarea frecventa a corpului si utilizarea suprafetelor de sprijin precum saltele si perne speciale.
Ingrijirea escarelor depinde de cat de profunda este rana. In general, este indicate curatarea si uscarea ranii si bandajarea acesteia. Pentru a se vindeca corect, ranile trebuie sa fie lipsite de tesut deteriorat, de tesut mort sau de tesut infectat. Debridarea ranii (indepartarea tesutului deteriorat) se face de catre medic prin clatirea usoara a plagii cu apa sau indepartarea chirurgicala a acestuia.
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot reduce durerea. Acestea pot fi foarte utile inainte sau dupa repozitionare si inainte sau dupa ingrijirea ranilor. Medicamentele topice pentru durere pot fi, de asemenea, utile in timpul ingrijirii ranilor.
Ridicarea si mutarea pacientului impobilizat la pat
Ingrijirea unei persoane imobilizate la pat poate fi o provocare atat din punct de vedere emotional, cat si din puct de vedere fizic. Indeplinirea cerintelor fizice legate de ridicarea, intoarcerea si transferul unei persoane dragi poate pune atat pacientul, cat si ingrijitorul in pericol de ranire.
Cele mai frecvente leziuni suferite de ingrijitorii sunt la nivelul spatelui, gatului si umerilor si sunt adesea cauzate de suprasolicitare si de repetrea aceleasi miscari de ridicare sau de tragere. Un dispozitiv portabil pentru pacient este un tip de echipament medical care faciliteaza mutarea persoanei in si de pe pat, in scaunul cu rotile, la dus sau la toaleta.
Ingrijitorii prezinta cel mai mare risc de ranire atunci cand:
- Muta o persoana dintr-o pozitie inclinata in pat in pozitia de sezut.
- Transfera o persoana dintr-un pat intr-un scaun cu rotile.
- Se apleaca asupra unei persoane pentru perioade lungi de timp.
Folosirea tehnicilor adecvate de ridicare poate ajuta la prevenirea ranilor. Multe comunitati si spitale locale ofera cursuri de formare pentru a ajuta persoanele care nu sunt specializate in a avea grija de un membru al familiei la domiciliu.
Cateva recomandari generale de urmat atunci cand o persoana este ridicata sau mutata dintr-o pozitie sunt:
- Capul si gatul trebuie sa fie aliniate corect cu coloana vertebrala;
- Mentinerea curburii naturale a coloanei vertebrale. Este recomandat sa se flexeze soldurile si genunchii, in locul spatelui.
- Evitarea rasucirii corpul cand se transporta o persoana.
- Mentinerea persoanei care este mutata aroape de corpul persoanei ingrijitoare.
- Mentinerea picioarelor departate la latimea umerilor pentru a mentine echilibrul.
- Utilizarea muschilor picioarelor pentru a ridica si/sau a trage peroana imobilizata.
Daca persoana imobilizata la pat nu coopereaza, este prea grea sau se afla intr-o pozitie incomoda, este importanta solicitarea ajutorului.
Igiena corporala a persoanei imobilizate la pat
Daca pacientul nu se poate imbaia singur, persoana ingrijitoare va trebui sa imbaieze persoana imobilizata. Este important ca inainte sa fie regatitie articolele necesare pentru baie: prosoape de baie, bureti de baie, sapun bland, non-iritant, crema hidratanta, etc.
Procesul de imbaiere la pat poate decurge conform urmatorilor pasi:
- Se aseaza prosoape de baie sub persoana imobilizata pentru a mentine patul uscat.
- Se utilizeaza un prosop sau un burete umed pentru a spala usor ochii si fata. Se evita folosirea sapunului pe fata deoarece ar putea fi iritant.
- Se poate pozitiona corespunzator corpul personei prin rotirea cearceafului sau a paturii de sub corp. In general, se expune doar partea corpului care este curatata activ. Restul corpului se mentine acoperit pentru a asigura caldura.
- Se utilizeaza un alt prosop (curat) umed sau burete pentru a curata restul corpului. Se poate utiliza un sapun de curatare bland pentru corp, dar anumite persoane pot fi sensibile si pot dezvolta iritatii ale pielii.
- Se curata partea superioara a corpului, bratele si picioarele. Se insista in zona din jurul unghiilor si sub unghii.
- Se curate spatele pacientului, organele genitale si zona feselor cu un prosop sau cu un burete. Este important sa fie spalate si uscate toate pliurile pileii.
- Picioarele se pot spala intr-un lavoar cu un prosop sau cu un burete.
- Se poate folosi crema hidratanta si pudra de corp pentru a mentine pielea hidratata si uscata.
Pielea uscata, mai ales daca cineva este predispus la eczeme, poate provoca infectie. Asadar, este importanta folosirea unei creme hidratante blande, fara parfum, pentru a mentine pielea hidratata si pentru a calma zonele uscate sau cu mancarimi, mai ales dupa baie.
Spalarea parului se va efectua de la scalp catre varfuri. Pentru spalarea parului poate fi utilizata o casca pentru spalarea capului special conceputa pentru persoane impobilizate la pat. Aceasta are rol de sampon si balsam si nu necesita clatire.
Ingrijirea unghiilor este foarte importanta. Unghiile lungi sau zimtate pot prezenta o multitudine de riscuri pentru sanatate, in special la persoanele in varsta. Bacteriile se pot acumula sub unghii si se transfera pe piele atunci cand pacientul se atinge sau se zgarie, ceea ce poate duce la infectie. Unghiile trebuie mentine taiate si pilite intr-o forma neteda si rotunjita.
Schimbarea lenjeriei de pat
Persoanele care nu sunt imobilizate la pat pot necesita schimbarea lenjeriei mai des. Lenjeria de pat poate acumula transpiratie, celule moarte, par si resturi de alimente. Cearsafurile trebuie sa fie suficient de mari pentru a acoperi intreaga saltea si pentru a putea fi intinse perfect, fara cute. Ideal ar fi ca cearsafurile sa fie schimbate zilnic.
Igiena orala a persoanei imobilizate la pat
Pentru a mentine dintii si gingiile sanatoase, cavitatea orala trebuie curatata dupa fiecare masa.
Daca este posibil, se recomanda utilizarea atei dentar, periaj si clatirea gurii de cel putin doua ori pe zi.
Mentinerea curateniei si amenajarea camerei persoanei imobilizate la pat
Un mediu dezordonat si insalubru, poate reprezinta, de asemenea, un risc pentru sanatate. Praful in exces poate provoca dificultati de respiratie si alergii.
Dezordinea poate avea un impact negativ si asupra bunastarii mentale si emotionale.
Camera trebuie sa fie curata, usor de aerisit, bine luminata si cu o temperatura de 20-22 grade Celsius. Este importanta prezenta luminii naturale in camera si deschiderea frecventa a ferestrelor atunci cand este posibil pentru a mentine aerul proaspat. La ferestre trebuie sa fie perdele si draperii pentru ca persoana imobilizata sa nu fie deranjata de lumina zilei iar pentru timpul noptii, o veioza poate fi utila.
Bibliografie:
Laksmi PW, Harimurti K, Setiati S, Soejono CH, Aries W, Roosheroe AG. Management of immobilization and its complication for elderly. Acta Med Indones. 2008 Oct;40(4):233-40. PMID: 19151453.
How To Care for Someone Who Is Bedridden at Home, Zaggocare official website
Bedsores (pressure ulcers), Mayo clinic official website
Lifting Techniques for Home Caregivers, OrthoInfo, American Academy of Orthopaedic Surgeons official website
Six hygiene tips for bed bounds seniors, Daily Caring official website
Ingrijirea pacientului imobilizat la pat, Fundatia Crucea Alb-Galbena platforma oficiala
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona