Insolatia (afecțiuni medicale)

Ce este insolatia?

Insolatia este o afectiune cauzata de supraincalzirea corpului cand are loc o expunere prelungita la caldura sau ca urmare a unui efort fizic depus la temperaturi ridicate. Insolatia apare atunci cand corpul nu isi mai poate controla temperatura. Temperatura corpului creste rapid, mecanismul de reglare al temperaturii prin transpiratie colapseaza si corpul nu se mai poate raci. Cand are loc fenomenul de insolatie, temperatura corpului poate creste pana la 40 °C sau mai mult intr-un timp scurt de 10 pana la 15 minute. 
Insolatia necesita tratament de urgenta. Insolatia netratata poate afecta rapid creierul, inima, rinichii si muschii. Consecintele sunt cu atat mai grave cu cat tratamentul este intarziat, crescand astfel riscul de complicatii grave sau deces.

 

Care sunt simptomele insolatiei?

Semnele si simptomele insolatiei includ:
- Temperatura ridicata a corpului. O temperatura a corpului de 40° C sau mai mare, masurata rectal, este semnul principal al insolatiei.
- Afectarea starii mentale si al comportamentului. Confuzia, agitatia, vorbirea gresita, iritabilitatea, delirul, convulsiile si coma pot fi rezultatul insolatiei.
- Afectarea mecanismului de reglare al temperatuii prin transpiratie. In insolatia provocata de vremea calda, pielea se poate simti fierbinte si uscata la atingere. Cu toate acestea, in insolatia provocata de exercitiile fizice intense, pielea se poate simti uscata sau usor umeda.
- Greata si varsaturi. 
- Piele inrosita. Pielea se poate inrosi pe masura ce temperatura corpului creste.
- Respiratie rapida. Respiratia poate deveni rapida si superficiala.
- Frecventa cardiaca rapida. Pulsul poate creste semnificativ din cauza stresului termic. 
- Durere de cap de tip pulsatil.

 

Care sunt masurile de prim ajutor in caz de insolatie?

Se pot lua urmatoarele masuri pentru a ajuta o peroana cu insolatie:
- Apelarea serviciului de urgenta pentru ingrijiri medicale de urgenta.
- Insotirea persoanei afectate pana la sosirea serviciilor medicale de urgenta.
- Mutarea persoanei afectate intr-o zona umbrita, rece si indepartarea imbracamintii exterioare.
- Racirea rapida a persoanei, folosind urmatoarele metode:
• Cu apa rece sau gheata 
• Udarea pielii
• Comprese reci aplicate pe piele
• Inmuierea hainelor in apa rece
• Circularea aerului in jurul persoanei pentru a accelera racirea.

 

Care pot fi cauzele insolatiei?

Insolatia poate aparea in urma:
- Expunerii la un mediu foarte cald. Insolatia apare de obicei dupa expunerea la vreme calda si umeda, in special pentru perioade prelungite. Apare cel mai adesea la adultii in varsta si la persoanele cu boli cronice.
- Activitate intensa. Insolatia provocata de efort este cauzata de o crestere a temperaturii centrale a corpului, cauzata de o activitate fizica intensa pe vreme calda. Orice persoana care face exercitii fizice sau lucreaza pe vreme calda poate suferi un episod de insolatie de efort, dar este cel mai probabil ca acesta sa apara daca organismul nu este obisnuit cu temperaturile ridicate.
- Imbracaminte necorespunzatoare care impiedica transpiratia sa se evapore usor si sa racoreasca corpul.
- Consumul de alcool care poate afecta capacitatea corpului de a regla temperatura.
- Deshidratarea si consumul insuficient de apa pentru a reface lichidele pierdute prin transpiratie.

 

Care sunt factorii de risc ce predispun la insolatie?

Sugarii si varstnicii sunt expusi unui risc deosebit de mare de a face insolatie, deoarece corpul lor ar putea sa nu fie capabil sa regleze temperatura in mod eficient. Sportivii, soldatii si persoanele cu ocupatii care necesita munca fizica in medii calde sunt, de asemenea, susceptibile la insolatie.
Alti factori care cresc riscul pentru insolatie includ:
- Consumul de alcool.
- Sexul masculin.
- Deshidratarea.
- Medicamente care afecteaza capacitatea corpului de a regla temperatura, cum ar fi diureticele, sedativele, tranchilizantele sau medicamentele pentru inima si tensiunea arteriala.
- Anumite boli care afecteaza capacitatea de a transpira, cum ar fi fibroza chistica.
- Anumite afectiuni medicale, cum ar fi probleme cu inima, plamanii, rinichii, ficatul, tiroida sau vasele de sange.
- Purtarea hainelor stramte sau a echipamentelor de protectie.
- Febra mare.
- Obezitatea.
- Istoric de insolatie.
- Conditie fizica slaba.

 

Cum poate fi prevenita insolatia?

Exista un risc mare de insolatie in timpul perioadei calde sau a exercitiilor fizice.
Pentru a preveni epuizarea cauzata de caldura sau insolatie se pot aplica urmatoarele masuri:
- consumarea de bauturi reci, mai ales la efort.
- purtarea hainelor deschise la culoare, largi.
- evitarea soarelui intre orele 11:00 si 15:00.
- evitarea excesului de alcool.
- evitarea exercitiilor fizice extreme.
Copiii, persoanele in varsta si persoanele cu afectiuni de sanatate pe termen lung sunt mai expuse riscului de epuizare prin caldura sau insolatie.

 

Cum poate fi diagnosticata insolatia?

Insolatia poate fi diagnosticata pe baza anamnezei, dar testele de laborator pot confirma diagnosticul, exclude alte cauze ale simptomelor si pot evalua afectarea organelor. Aceste teste includ:
- Masurarea temperaturii rectale pentru a verifica temperatura corpului. O temperatura rectala este cea mai precisa modalitate de a determina temperatura corpului.
- Teste de sange pentru a verifica nivelul de sodiu sau de potasiu din sange si continutul de gaze din sange pentru a determina daca au existat leziuni ale sistemului nervos central.
- Un test de urina pentru a verifica culoarea urinei. De obicei este culoarea acesteia este mai inchisa daca pacientul prezinta o afectiune corelata cu caldura si pentru a verifica functia rinichilor, care poate fi afectata de insolatia.
- Teste ale functiei musculare pentru a verifica daca exista leziuni grave ale tesutului muscular (rabdomioliza).
- Raze X si alte teste imagistice pentru a verifica daca exista leziuni ale organelor interne.

 

Care este tratamentul insolatiei?

Tratamentul impotriva insolatiei se concentreaza pe racirea corpului si aducerea acestuia la o temperatura normala pentru a preveni sau pentru a reduce afectarea creierului si a organelor vitale. Pentru a face acest lucru, medicul poate efectua urmatoarele manevre:
- Bai in apa rece. O baie cu apa rece sau cu gheata s-a dovedit a fi cea mai eficienta modalitate de a scadea rapid temperatura corpului. Acestea se realizeaza sub supraveghere medicala.
- Utilizarea tehnicilor de racire prin evaporare. Temperatura ridicata a corpului mai poate fi scazuta folosind o metoda ce presupune pulverizarea apei reci pe corp in timp ce se ventileaza aer cald. Acest procedeu determina racirea pielii.
- Impachetari cu gheata si paturi cu efect de racire. O alta metoda este infasurarea intr-o patura speciala de racire si aplicarea de gheata pe gat, spate si axile pentru a scadea temperatura.
- Medicamente pentru frisoane. Frisoanele cresc temperatura corpului, facand anumite tratamente mai putin eficiente. In astfel de cazuri, medicul poate administra si un relaxant muscular. 

Stil de viata si remedii la domiciliu

Tratamentul la domiciliu nu este suficient pentru insolatie. Daca apar simptome de insolatie, este recomandata solicitarea ajutorului medical de urgenta. Celelalte persoane ar trebui sa ia masuri pentru a scadea temperatura corpului persoanei in cauza in timp ce asteapta sosirea ajutorului de urgenta. 
Daca se oserva semne de afectiuni corelate cu caldura, este recomandata scaderea temperaturii corpului si impiedicarea evolutiei spre insolatie. Intr-o urgenta termica mai mica, cum ar fi crampele musculare cauzate de caldura sau epuizarea cauzata de caldura, urmatorii pasi pot scadea temperatura corpului:
- Adapostirea intr-un loc umbrit sau cu aer conditionat. 
- Racirea corpului cu cearsafuri umede si cu ventilatie.
- Imbaiere cu apa rece sau dus rece. 
- Rehidratarea. De asemenea, pentru ca are loc o pierdere de electroliti prin transpiratie, acest deficit poate fi completat cusauri de rehidratare sau cu bauturi pentru sportivi ce contin saruri. Daca medicul a restrictionat aportul de lichide sau de sare, este recomandat sfatul acestuia pentru a ajusta cantitatile de saruri.

- Nu este recomandat consumul de bauturi zaharoase sau alcoolice pentru rehidratare. Aceste bauturi pot interfera cu capacitatea corpului de a controla temperatura. De asemenea, bauturile foarte reci pot provoca crampe stomacale.

 

Bibliografie:

Heat Stress – Heat Related Illness, The National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH), CDC official websit

Heatstroke, Mayo Clinic official website

Heat exhaustion and heatstroke, Mayo clinic official website

Heat Stroke: Symptoms and Treatment, WebMD official websit

Heatstroke, Cleveland Clinic official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 07-09-2023

Produse din categoria Insolatia

Non-farma (1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dermato cosmetic
Spray protectie solara pentru piele sensibila Photoderm, SPF 50+, 200 ml, Bioderma

Spray protectie solara pentru piele sensibila Photoderm, SPF...

(5)

Vezi Politica de confidentialitate date personale