Intarzierea menstruatiei (informatii utile)

Cercetarile arata ca prevalenta ciclurilor menstruale neregulate in polulatie variaza intre 5-35,6%, in functie de varsta, ocupatie si tara de resedinta a persoanei.
Intarzierea menstruatiei poate fi un semn al sarcinii, dar poate fi si rezultatul unei perioade mai stresante, a unei afectiuni sau a utilizarii anumitor medicamente. Cauzele pot varia de la dezechilibre hormonale la afectiuni medicale grave.
Exista, de asemenea, doua momente in care este normal ca menstruatia sa fie neregulata: perioada de debut a mentruatiei si in timpul tranzitiei catre menopauza. Este foarte important consultul medicului pentru a stabili cu exactitate care este cauza intarzierii menstruatiei.


Ce este menstruatia si care sunt etapele ciclului menstrual?

Ciclul menstrual este un termen ce descrie succesiunea de evenimente care au loc in organism lunar, in timp ce acesta se pregateste pentru o posibila sarcina. Ciclul menstrual este perioada cuprinsa intre prima zi a menstruatiei si prima zi a urmatoarei menstruatii. Ciclul fiecarei persoane poate fi usor diferit, dar procesul este acelasi.

Etapele ciclului menstrual sunt:
Faza menstruala (menstruatia): Aceasta faza incepe in prima zi a menstruatiei. Mucoasa uterului se desprinde si este eliminata pe cale vaginala, daca sarcina nu are loc. Aceasta faza dureaza de regula intre trei si cinci zile.
Faza foliculara: Aceasta faza incepe in ziua menstruatiei si se termina in ziua ovulatiei (se suprapune cu faza menstruala si se termina in momentul ovulatiei). In acest timp, nivelul estrogenului creste, ceea ce face ca mucoasa uterului sa se ingroase. Tot in aceasta faza, un alt hormon, hormonul foliculostimulant (FSH), determina cresterea foliculilor la nivelul ovarelor. Intre zilele 10 -14, unul dintre foliculii in curs de dezvoltare va forma un ovul.
Ovulatia: Aceasta faza are loc aproximativ in ziua 14 dintr-un ciclu menstrual de 28 de zile. O crestere brusca a unui alt hormon, hormonul luteinizant (LH), face ca ovarul sa elibereze ovulul. Astfel are loc ovulatia.
Faza luteala: Aceasta faza dureaza din aproximativ ziua 15 pana in ziua 28. Ovulul este eliberat de ovar si se deplaseaza prin trompele uterine catre uter. Nivelul progesteronului creste pentru a ajuta la pregatirea mucoasei uterine pentru sarcina. Daca ovulul este fertilizat de spermatozoizi si se ataseaza de peretele uterin, fenomen numit implantare, se produce sarcina. Daca sarcina nu are loc, nivelurile de estrogen si progesteron scad, iar mucoasa groasa a uterului se elimina in timpul menstruatiei.

 

Cat timp este normal sa intarzie menstruatia ?

Majoritatea persoanelor care nu au ajuns la menopauza prezinta menstruatie la un interval regulat de aproximativ 28 de zile. Cu toate acestea, un ciclu menstrual sanatos poate varia de la 21 pana la 40 de zile. Daca menstruatia nu se incadreaza in aceste intervale, se poate spune ca exista o intarziere a menstruatiei.


Care sunt cele mai frecvente cauze ale intarzierii menstruatitie?

Stresul

Nivelul de stres care poate provoca aceasta dereglare menstruala ar trebui sa fie unul sever sau neobisnuit. Stresul intens intrerupe productia hormonului de eliberare a gonadotropinelor (GnRH), un hormon care regleaza ovulatia si ciclul menstrual si acest lucru poate afecta regularitatea menstruatiei. Atat stresul fizic, cat si cel psihologic pot provoca o perioada intarzierea menstruatiei. 

Sindromul ovarelor polichistice 

Persoanele cu sindromul ovarelor polichistice prezinta dezechilibre hormonale ce pot provoca modificari ale menstruatiei. Simptomele Sindromului ovarelor polichistice includ pe langa intarzierea menstruatiei si alte simpptome precum: 
- Modificari ale greutatii corporale
- Infertilitate
- Acnee
- Caderea sau rarirea parului
- Pilozitate faciala si corporala
- Obezitate

Insuficienta ovariana primara

Insuficienta ovariana primara apare atunci cand activitatea ovarelor este afectata inaintea varstei de 40 de ani. Acest lucru poate cauza menstruatii neregulate si probleme legate de fertilitate. Este posibil ca principala cauza a aparitiei insuficientei ovariene primare sa fie legata de functia foliculara, acesta fiind locul de maturare al ovulelor.

Afectiuni cronice

Afectiunile cronice care pot afecta ciclul menstrual includ:
- Tumori hipofizare (care pot fi maligne sau benigne)
- Afectiuni ale glandei suprarenale
- Chisturi ovariene
- Disfunctie hepatica
- Diabet

Afectiuni acute

Unele boli acute pot duce la pierderea rapida in greutate, la deficienta nutritionala sau la disfunctie hormonala. Aceste conditii pot duce si la lipsa menstruatiei sau la dereglari menstruale.

Exercitii fizice extreme

Exercitiile fizice extreme pot provoca modificari ale hormonilor pituitari si tiroidieni, care pot avea un impact asupra ovulatiei si asupra menstruatiei. Aceste modificari menstruale se produc atunci cand exercitiul fizic reprezinta un stres pentru organism, cand exercitiile solicitante se intind pe perioade lungi de timp si sunt foarte intense.

Medicamente

Unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, antipsihoticele, medicamentele tiroidiene, anticonvulsivantele si unele medicamente pentru chimioterapie, pot cauza absenta sau intarzierea menstruatiei.

Sarcina extrauterina

Sarcina ectopica apare atunci cand o sarcina se implanteaza in afara mucoasei uterului. Simptomele sarcinii ectopice includ crampe in abdomenul inferior, slabiciune sau ameteli, greata si sensibilitate la nivelul sanilor. Unele femei pot prezenta si sangerare vaginala sau spotting.
Sarcina ectopica este o afectiune care poate pune viata in pericol.
  
Perimenopauza sau menopauza
Perimenopauza este perioada de tranzitie catre menopauza. In aceasta perioada, menstruatiile pot fi modificate ca si volum sau mai putin frecvente. Menopauza este caracterizata de lipsa ovulatiei si de lipsa menstruatiei.

Contraceptia

Diferite tipuri de contraceptive si diferite metode de contraceptie pot afecta ciclul menstrual in moduri diferite. 

Probleme tiroidiene

Hormonii tiroidieni au multiple functii, inclusiv in reglarea ciclului menstrual. Cand nu exista un echilibru optim al hormonilor tiroidieni, este posibil sa apara menstruatii neregulate. 

Schimbari in rutina personala

Schimbarea fusului orar sau lucrul in ture de noapte poate perturba ceasul biologic si poate conduce la perioade menstruale neregulate.

Perioada primei menstruatii

Dupa ce apare prima menstruatie din viata unei femei, organismul sufera o adaptare si poate dura o perioada de timp pana cand menstruatiile devin regulate.

Alaptarea

In perioada alaptarii menstruatia poate sa lipseasca, insa acest lucru nu inseamna ca sarcina nu poate sa apara.


Care sunt tratamentele disponibile pentru menstruatii neregulate?

Tratamentele pentru menstruatii neregulate variaza adesea in functie de manifestarea si de tipul dereglarii menstruale si de anumiti factori.
Tratamentul pentru menstruatii neregulate care se datoreaza sangerarii anovulatorii (absenta menstruatieie, menstruatii rare si neregulate) includ:
- Contraceptive orale
- Tratament ciclic cu progesteron
- Tratamente pentru o tulburare de baza care cauzeaza probleme menstruale, cum ar fi consilierea si terapia nutritionala pentru o tulburare de alimentatie

Tratamentul pentru menstruatii neregulate care se datoreaza sangerarii ovulatorii (sangerari menstruale abundente sau prelungite) includ:
- Dispozitiv intrauterin eliberator de hormoni
- Utilizarea diferitelor medicamente (cum ar fi cele care contin progestativ sau acid tranexamic) sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

Cand cauza este structurala sau daca managementul medical este ineficient, atunci pot fi luate in considerare urmatoarele optiuni:
- Indepartarea chirurgicala a polipilor sau fibromului uterin
- Embolizarea arterei uterine, o procedura de blocare a fluxului de sange catre uter
- Ablatia endometriala, o procedura de cauterizare a vaselor de sange din mucoasa endometriala a uterului
- Histerectomie


Bibliografie:

Missed or late periods, NHS official website
Kwak Y, Kim Y, Baek KA. Prevalence of irregular menstruation according to socioeconomic status: A population-based nationwide cross-sectional study. PLoS One. 2019 Mar 19;14(3):e0214071. doi: 10.1371/journal.pone.0214071. PMID: 30889222; PMCID: PMC6424400.
Eight possible causes of a late period, Medical News today official website
Why Is My Period Late? 8 Reasons Besides Pregnancy, Healthline official website
16 Reasons Why You Missed Your Period, VeryWellHealth official website
How Late Can a Period Be Before You Know You're Pregnant?, MedicineNet official website
Menstrual Cycle, Cleveland Clinic official website
What are the common treatments for menstrual irregularities?, NIH official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 20-02-2024

Produse din categoria Intarzierea menstruatiei

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale