Ce este intermittent fasting sau postul intermitent?
Intermitent fasting sau postul intermitent este un plan de alimentatie care presupune perioade de post alimentar ce alterneaza cu perioade de alimentatie intr-un orar bine stabilit si regulat. Aceasta dieta se concentreaza pe perioadele de timp in care se consuma alimente si nu pe natura alimentelor consumate.
Variantele cele mai populare de post intermitent sau de post alimentar includ:
• Intermitent fasting in zile alternative- presupune adoptarea unei diete normale intr-o zi si in ziua urmatoare post alimentar sau consumarea unei mese mici ( sub 500 de calorii).
• Intermitent fasting 5:2 post- se consuma o dieta normala cinci zile pe saptamana si se posteste doua zile pe saptamana.
• Intermitent fasting zilnic cu restrictii pe perioade de timp- se mananca normal, dar numai intr-o fereastra de opt ore in fiecare zi.
Ce alimente se pot consuma in timpul intermittent fasting/postului intermitent ?
In timpul orelor de post intermitent, sunt permise apa si bauturile fara calorii, cum ar fi cafeaua neagra si ceaiul.
In timpul perioadelor in care se pot consuma alimente, alimentatia ar trebui sa fie una normala. Nu este indicat ca in timpul orelor de masa sa se consume alimente prajite, foarte grase sau foarte bogate in calorii. Totusi, avantajele postului intermitent consta in posibilitatea de a consuma o gama foarte variata de alimente in timpul orelor de masa.
Care pot fi beneficiile intermittent fasting-ului sau postului intermitent?
Postui intermitent/ Intermittent fasting poate produce modificari hormonale, celulare si genetice
Nivelul de insulina din sange scade semnificativ, ceea ce favorizeaza arderea grasimilor.
Nivelul hormonului de crestere (HGH) poate creste si poate favoriza arderea grasimilor si dezvoltarea masei musculare. Postul intermitent poate declansa un proces de reparare celulara si eliminare a toxinelor din celule.
De asemenea, pot sa apara mai multe modificari benefice la nivelul mai multor gene si molecule corelate cu longevitatea si protectie impotriva bolilor.
Postul intermitent sau intermittent fasting poate ajuta la scaderea in greutate si la reducerea grasimii viscerale
Multe persoane adopta ca si stil de alimentatie postul intermitent pentru a pierde in greutate. In general, postul intermitent conduce la reducerea numarului de mese. Daca nu se compenseaza deficitul caloric in timpul celorlalte mese, in timp, se vor consuma mai putine calorii. In plus, postul intermitent imbunatateste functia hormonala favorizand pierderea in greutate. Niveluri mai scazute de insulina, niveluri mai mari de HGH si niveluri crescute de norepinefrina, toate cresc arderea grasimii corporale. Din acest motiv, postul pe termen scurt poate imbunatati metabolismul, ajutand la arderea mai multor calorii.
Postul intermitent sau intermittent fasting poate reduce rezistenta la insulina, scazand riscul de diabet de tip 2
S-a demonstrat ca postul intermitent prezinta beneficii pentru reducerea rezistentei la insulina si pentru controlul glicemiei. Acest lucru poate proteja impotriva diabetului de tip 2.
Un studiu din 2018 pe model animal la subiectii cu diabet a aratat, de asemenea, ca postul intermitent a imbunatatit ratele de supravietuire si a protejat impotriva retinopatiei diabetice, o complicatie a diabetului care poate duce la orbire. Aceste rezultate sugereaza ca postul intermitent poate avea rol protector pentru persoanele care sunt expuse riscului de a dezvolta diabet de tip 2.
Postul intermitent sau intermittent fasting poate reduce stresul oxidativ si inflamatia
Potrivit unei analize din anul 2018, postul intermitent poate creste rezistenta corpului la stresul oxidativ. In plus, un studiu din anul 2019 sugereaza ca postul intermitent poate ajuta la combaterea inflamatiei.
Postul intermitent sau intermittent fasting poate fi benefic pentru sanatatea inimii
Diferiti markeri, cunoscuti ca factori de risc, sunt corelati cu o incidenta mai mica sau mai mare de aparitia a bolilor de inima. S-a demonstrat ca postul intermitent reduce mai multi factori de risc pentru boli de inima, inclusiv:
• nivelurile glicemiei;
• tensiunea arteriala;
• trigliceridele;
• colesterolul total si LDL colesterolul;
• markerii inflamatori;
Postul intermitent sau intermittent fasting poate induce diverse procese de reparare celulara
In timpul postului intermitent, celulele din corp declanseaza un proces numit autofagie. In acest proces, celulele se descompun si metabolizeaza reziduuri proteice si proteine disfunctionale care se acumuleaza in interiorul lor in timp. Autofagia crescuta poate oferi protectie impotriva mai multor boli, inclusiv impotriva afectiunilor oncologice si impotriva bolilor neurodegenerative.
S-a demonstrat ca postul intermitent ajuta la prevenirea cancerului in studiile pe animale si in unele studii pe oameni. Cercetarile la oameni sugereaza, de asemenea, ca postul intermitent poate ajuta la reducerea efectelor secundare ale chimioterapiei.
Postul intermitent sau intermittent fasting poate sustine sanatatea creierului
Postul intermitent sau intermittent fasting poate avea beneficii pentru sanatatea creierului
Postul intermitent poate ajuta la reducerea:
• stresul oxidativ;
• inflamatiei;
• glicemiei;
• rezistentei la insulina;
Cercetarile pe animale au aratat ca postul intermitent poate stimula regenerarea celulelor nervoase, acest lucru fiind benefic pentru functionarea creierului.
Postul intermitent poate creste, de asemenea, nivelurile unui hormon numit factor neurotrofic derivat din creier (BDNF). Un deficit de BDNF poate fi implicat in depresie si alte afectiuni ale creierului.
In plus, cercetarile sugereaza ca postul intermitent poate ajuta la protejarea impotriva leziunilor cerebrale cauzate de accident vascular cerebral.
Postul intermitent sau intermittent fasting poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boala Alzheimer
Autorii unei recenzii din 2023 au ajuns la concluzia ca postul intermitent poate ajuta la intarzierea aparitiei bolii Alzheimer sau la reducerea severitatii acesteia. Studiile pe animale sugereaza, de asemenea, ca postul intermitent poate proteja impotriva altor boli neurodegenerative, inclusiv boala Parkinson si boala Huntington. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste teorii.
Care sunt potentialele reactii adverse ale intermittent fasting/postului intermitent?
Postul intermitent poate avea efecte secundare neplacute, dar acestea dispar de obicei in decurs de o luna. Efectele secundare pot include:
• foame;
• oboseala;
• insomnie;
• greata;
• dureri de cap;
Care sunt riscurile si contraindicatiile intermittent fasting/postului intermitent?
Postul intermitent este sigur pentru majoritatea persoanelor, insa nu este indicat pentru oricine.
Unele persoane ar trebui sa evite postul intermitent sau sa il urmeze doar sub supravegherea atenta a unui medic. Aceste categorii de persoane includ:
• copii si adolescenti sub 18 ani;
• persoane cu diabet zaharat avansat sau cu medicatie pentru diabet;
• persoanele cu antecedente de tulburari de alimentatie, cum ar fi anorexia sau bulimia;
• femei insarcinate sau care alapteaza;
• persoane cu boli renale sau calculi renali;
• persoane cu reflux gastroesofagian;
Daca o persoana prezinta si alte afectiuni cornice, este indicat sa consulte medicul inainte de a adopta acest tip de plan de alimentatie.
• Intermittent Fasting: What is it, and how does it work?, Johns Hopkins Medicine official website
• What Is Intermittent Fasting and How Does It Work?, Healthline official website
• Beli E, Yan Y, Moldovan L, Vieira CP, Gao R, Duan Y, Prasad R, Bhatwadekar A, White FA, Townsend SD, Chan L, Ryan CN, Morton D, Moldovan EG, Chu FI, Oudit GY, Derendorf H, Adorini L, Wang XX, Evans-Molina C, Mirmira RG, Boulton ME, Yoder MC, Li Q, Levi M, Busik JV, Grant MB. Restructuring of the Gut Microbiome by Intermittent Fasting Prevents Retinopathy and Prolongs Survival in db/db Mice. Diabetes. 2018 Sep;67(9):1867-1879. doi: 10.2337/db18-0158. Epub 2018 Apr 30. PMID: 29712667; PMCID: PMC6110320.
• Aftab Ahmed, Farhan Saeed, Muhammad Umair Arshad, Muhammad Afzaal, Ali Imran, Shinawar Waseem Ali, Bushra Niaz, Awais Ahmad & Muhammad Imran (2018) Impact of intermittent fasting on human health: an extended review of metabolic cascades, International Journal of Food Properties, 21:1, 2700-2713, DOI: 10.1080/10942912.2018.1560312
• Elias A, Padinjakara N, Lautenschlager NT. Effects of intermittent fasting on cognitive health and Alzheimer's disease. Nutr Rev. 2023 Aug 10;81(9):1225-1233. doi: 10.1093/nutrit/nuad021. PMID: 37043764; PMCID: PMC10413426.
• Brocchi A, Rebelos E, Dardano A, Mantuano M, Daniele G. Effects of Intermittent Fasting on Brain Metabolism. Nutrients. 2022 Mar 17;14(6):1275. doi: 10.3390/nu14061275. PMID: 35334932; PMCID: PMC8954770.
• Vasim I, Majeed CN, DeBoer MD. Intermittent Fasting and Metabolic Health. Nutrients. 2022 Jan 31;14(3):631. doi: 10.3390/nu14030631. PMID: 35276989; PMCID: PMC8839325.
• Kang J, Shi X, Fu J, Li H, Ma E, Chen W. Effects of an Intermittent Fasting 5:2 Plus Program on Body Weight in Chinese Adults with Overweight or Obesity: A Pilot Study. Nutrients. 2022 Nov 9;14(22):4734. doi: 10.3390/nu14224734. PMID: 36432420; PMCID: PMC9698935.
• de Groot, S., Pijl, H., van der Hoeven, J.J.M. et al. Effects of short-term fasting on cancer treatment. J Exp Clin Cancer Res 38, 209 (2019). https://doi.org/10.1186/s13046-019-1189-9
• Nutrition and healthy eating, Mayo Clinic official website
• What are the benefits of intermittent fasting?, Medical News Today
• Intermittent fasting: The positive news continues, Harvard Health Publisher official website
• Song DK, Kim YW. Beneficial effects of intermittent fasting: a narrative review. J Yeungnam Med Sci. 2023 Jan;40(1):4-11. doi: 10.12701/jyms.2022.00010. Epub 2022 Apr 4. PMID: 35368155; PMCID: PMC9946909.
• Health benefits of intermittent fasting (and tips for making it work), UCLA Healyh official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona
Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.