Iodura de potasiu (informatii utile)

Ce este Iodura de potasiu?

Iodura de potasiu (KI) este sarea de potasiu a iodului stabil (neradioactiv). Poate ajuta la blocarea absorbției iodului radioactiv de către țesutul glandei tiroide mărind rata de eliminare prin procese fiziologice naturale şi astfel reducând riscul de cancer tiroidian.
Glanda tiroidă este cea mai sensibilă parte a corpului la iodul radioactiv.

Ce este important de ştiut despre Iodura de potasiu?

Iodura de potasiu protejează doar glanda tiroidă, nu şi alte parți ale corpului de efectele iodului radioactive.
Iodura de potasiu nu protejează corpul de alte elemente radioactive, în afară de iodul radioactiv.
Sarea de bucătarie şi alte alimente bogate în iod nu pot înlocui Iodura de potasiu, deoarece nu conțin o cantitate suficientă de iod stabil pentru a bloca fixarea iodului radioactiv.

Când putem administra Iodura de potasiu?

Iodura de potasiu se administrează DOAR CU RECOMANDAREA MEDICULUI SPECIALIST.

Cum acționează Iodura de potasiu?

Glanda tiroidă nu poate diferenția iodul stabil de iodul radioactiv, absorbind ambele forme. Iodura de potasiu blochează fixarea iodul radioactiv la nivelul glandei tiroide. Când o persoană administrează tablete cu iodură de potasiu, iodul stabil este fixat (aborbit) de glanda tiroidă, se suprasaturează țesutul tiroidian (devine plin de iod), astfel încat nu mai pot absorbi alte cantitați de iod (forma stabilă sau radioactivă) pentru urmatoarele 24 ore.

Care sunt factorii care pot influența efectul Iodurii de potasiu?

Iodura de potasiu nu oferă o protecție de 100% în cazul radiației nucleare cu emisii de iod radioactiv.
Eficacitatea administrării depinde de mai multi factori:
- timpul dintre contaminare şi administrarea KI - cu cât mai repede se administrează KI, cu atât mai mult timp are țesutul tiroidian pentru a se satura de iod stabil, fixând o cantitate mai mica de iod radioactiv;
- rata de absorbție - cantitatea de iod stabil fixat de glanda tiroidă depinde foarte mult de timpul în care acesta ajunge în circulația sangvină;
- nivelul radiației (iodului radioactiv) - minimalizând nivelul radiației, scăzând gradul de contaminare se limitează cantitatea de iod radioactiv ce este absorbită de glanda tiroidă.
În acest scop se recomandă adapostirea, evitând expunerea la radiații şi în cazul în care a existat o expunere, se recomandă schimbarea hainelor şi spalarea corpului.

Cum se administrează iodura de potasiu?

Copiii (incluzând şi copiii alăptaţi) sunt cei mai sensibili la acest tip de radiație şi prezintă cel mai mare risc de contaminare. În cazul copiilor nou-născuți, se recomandă stabilirea dozei de către medic şi urmărirea funcției tiroidiene.
Persoanele tinere (între 18 ani şi 40 de ani) sunt mai puțin sensibile la acest tip de radiație față de copii. Acestei categorii de vârstă îi este recomandată administrarea dozei de KI stabilite în cazul contaminării sau în cazul în care sunt expuse unui risc de contaminare. Doza depinde de vârsta şi de greutatea corporală.
Femeile însărcinate sunt o categorie de risc, deoarece iodul radioactiv poate traversa placenta şi poate afecta fetusul în dezvoltare. Doza este stabilită de către medic.
Adulților cu vârsta peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de KI , deoarece riscul de a dezvolta cancer tiroidian este redus la această categorie de vârsta şi riscul de reacții adverse este mai mare. Excepție fac situațiile în care autoritațile oficiale anuntă un nivel ridicat de radiație sau persoanele din această categorie fac parte din echipaje de intervenție cu expunere mare la radiație.

Care sunt reacțiile adverse ale Iodurii de potasiu?

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele:
- erupţie trecătoare pe piele (reacție adversă rară);
- reacţii de hipersensibilitate, cum sunt umflare a glandelor salivare, dureri de cap, respiraţie şuierătoare, tuse şi stomac deranjat;
- tulburări autoimune induse de iod (boala Grave, boala Hashimoto), gușă noduară tiroidiană și hipotiroidism sau hipertiroidism temporar indus de iod;
- glandă tiroidă hiperactivă (caracterizată prin pierdere în greutate, creştere a poftei de mâncare, intoleranţă la căldură şi creştere a transpiraţiei), inflamarea tiroidei;
- glanda tiroidă mărită, cu sau fără dezvoltare a mixedemului (o afecţiune în care există o îngroşare a pielii şi a ţesuturilor organismului, mai ales la nivelul feţei);
- depresie, nervozitate, impotență și insomnie (după administrarea continuă);
- sialadenită (o inflamație a glandei salivare), tulburări gastrointestinale.

Autor: Farmacist Mârza Andreea Simona

 ● Potassium Iodide, Radiations Emergencies, Centers for Disease Control and Prevention.
 ● Frequently Asked Questions on Potassium Iodide (KI), Bioterrorism and drug preparedness, U.S. Food & Drug Administration (FDA) official website.
 ● Potassium Iodide, Medlineplus official website.
 ● Protecția la Radiații, Ghid pentru situații de urgentă, CNE Cernavodă.
 ● Agenția Natională a Medicamentului (ANM) - platforma online oficială.
  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 22-12-2023

Produse care contin Iodura de potasiu

Non-farma (1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Iod Nutrisorb, 15 ml, BioCare

Iod Nutrisorb, 15 ml, BioCare

Vezi Politica de confidentialitate date personale