Legatura dintre protectia solara si cancerul de piele (informatii utile)

 

Radiatia solara si cancerul de piele

Petrecerea timpului in aer liber este o modalitate excelenta de a fi activ fizic, de a reduce stresul si de a creste nivelul de vitamina D. Puteti face aceste lucruri si protejandu-va pielea de radiatia solara. Majoritatea cancerelor de piele sunt cauzate de expunerea excesiva la lumina ultravioleta (UV). Razele UV sunt un tip invizibil de radiatie care provine de la soare, solare si lampi UV. Razele UV pot deteriora celulele pielii. De aceea, protectia impotriva razelor UV este importanta tot anul, nu doar in timpul verii. Razele UV va pot afecta chiar si in zilele innorate si racoroase si pot fi reflectate de suprafete precum apa, cimentul, nisipul si zapada. Razele UV tind sa fie mai puternice intre orele 10 dimineata si 4 dupa amiaza vara si de la ora 9 dimineata la ora 3 dupa amiaza in restul anului.
Puteti verifica prognoza meteo care de obicei specifica si indicele UV ce reprezinta intensitatea razelor UV din fiecare zi. Daca indicele UV este 3 sau mai mare in zona dumneavoastra, protejati-va pielea de expunerea excesiva la soare.

 

Cum poate radiatia UV sa cauzeze cancer de piele?

Expunerea excesiva la radiatia UV poate deteriora ADN-ul din celulele pielii. Daca de-a lungul timpului au loc succesiv, mai multe leziuni la nivelul ADN-ului, acestea pot conduce la o multiplicare necontrolata a celulelor, ceea ce poate genera cancer de piele.
Oricine poate dezvolta cancer de piele, dar unele persoane pot avea un risc mai mare, inclusiv cei care au o piele mai sensibila la soare.
Este important sa va amintiti ca leziunile pielii nu sunt posibile doar in vacante sau in locuri calde si insorite. Soarele este adesea suficient de puternic pentru a provoca leziuni cutanate chiar si cand este innorat.
Desi cu totii avem nevoie de putin soare pentru ca organismul nostru sa produca vitamina D, sunt necesare doar cateva minute de expunere la soare pentru a obtine necesarul zilnic de vitamina D. 

 

Cancerul de piele se poate raspandi?

Da. Cancerul de piele de tip melanom poate creste in profunzimea straturilor pielii si se poate raspandi in alte parti sau organe ale corpului.
Insa, atunci cand cancerul de piele este descoperit intr-un stadiu incipient, este mai probabil ca tratamentul sa aiba succes. 

 

Care sunt criteriile de depistare a unei zone a pielii sau a unei alunite suspecte?

Spuneti medicului dumneavoastra daca observati o modificare a unei alunite, pistrui sau a unei zone normale de piele.
Medicii folosesc o lista de verificare care explica unele dintre semnele melanomului la care trebuie sa acorde atentie.
Unele melanoame se dezvolta din alunite existente. Restul cresc pe piele anterior normala. Deci, daca observati o noua alunita anormala sau o alunita care pare sa creasca rapid sau sa se schimbe, aratati-o medicului dumneavoastra.
Cu cat este detectat mai devreme un melanom, cu atat este mai usor de tratat. Prin urmare, este important sa va consultati cat mai curand posibil daca prezentati modificari ale pielii.
Este important sa stiti cum arata in mod normal pielea dumneavoastra. Acest lucru va ajuta sa observati orice modificare neobisnuita. Pentru partile corpului care sunt greu de vazut, puteti folosi o oglinda. Sau cereti partenerului sau unui prieten sa verifice zonele pielii pe care nu le puteti vedea.
Consultati imediat medicul dumneavoastra daca sunteti ingrijorat sau aveti oricare dintre urmatoarele semne:

- Asimetria
Aceasta se refera la forma alunitei.
Melanoamele pot avea o forma neregulata. Cele doua jumatati ale zonei pot avea forme diferite (asimetrice). Alunitele normale sunt de obicei mai uniforme si cele doua jumatati sunt similare (simetrice).

- Margini
Aceasta se refera la marginile alunitei.
Melanoamele sunt mai susceptibile de a avea margini neregulate (borduri) care ar putea fi neclare sau crestate. Alunitele normale au de obicei o margine neteda, regulata.

- Culoare
Aceasta se refera la culoarea alunitei.
Melanoamele au adesea o culoare neuniforma si contin mai mult de o nuanta. Melanomul poate avea diferite nuante de negru, maro si roz. Alunitele normale au de obicei o culoare uniforma.

- Diametru
Aceasta se refera la cat de mare este alunita.
Majoritatea melanoamelor au o latime mai mare de 6 mm. Alunitele normale au, de obicei, de dimensiunea capatului unui creion sau mai mici.

- Evolutie
Evolutia se refera la modificarea alunitei sau portiunii de piele.
Melanoamele se pot schimba in dimensiune, forma sau culoare. Sau s-ar putea sa observati alte modificari, cum ar fi o alunita care sangereaza, va provoaca mancarime sau formeaza crusta. Alunitele normale raman de obicei de aceeasi dimensiune, forma si culoare.

 

Arsurile solare pot conduce la cancer de piele?

Da. Arsurile solare cresc riscul de cancer.
Arsurile solare reprezinta leziuni ale pielii si raspunsul organismului in incercarea de a repara tesuturile afectate. Este un semn clar ca ADN-ul din celulele pielii a fost deteriorat de o expunre exagerata la radiatia UV.
Daca suferiti o arsura solara o data la doi ani, riscul de cancer de piele de tip melanom se poate tripla fata de o persoana care nu a suferit niciodata o arsura solara.

 

Cremele de protectie si cancerul de piele

Cremele de protectie solara au fost concepute in primul rand pentru a preveni arsurile solare. Studiile epidemiologice au aratat ca persoanele cu antecedente de arsuri solare prezinta un risc mai mare de a dezvolta melanom cutanat. Deoarece utilizarea cremelor solare intarzie aparitia arsurilor solare si, de asemenea, intarzie aparitia unei varietati de alte leziuni ale pielii induse de razele ultraviolete, acest tip de produse au fost sustinute pentru protejarea impotriva cancerului de piele. In general, se presupune ca, cu cat este mai mare capacitatea unei creme de protectie solara de a intarzia arsurile solare, indicata de factorul sau de protectie solara (SPF), cu atat este mai eficienta protectia impotriva melanomului.
Utilizarea zilnica si regulata a protectiei solare cu SPF 15 sau mai ridicat poate reduce riscul de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase cu aproximativ 40% si poate reduce riscul de melanom cu 50%, atunci cand nu va expuneti in mod intentionat la soare.
Ajuta la prevenirea imbatranirii premature a pielii cauzate de soare, inclusiv ridurile, lasarea si petele de varsta.

Cine ar trebui sa foloseasca protectie solara?

Oricine ar trebui sa utilizeze protectie solara! Barbatii, femeile si copiii cu varsta peste 6 luni ar trebui sa foloseasca protectie solara in fiecare zi. 
Bebelusii cu varsta sub 6 luni reprezinta singura exceptie, pielea lor fiind foarte sensibila. Bebelusii sub 6 luni trebuie feriti de soare si este indicat sa poarte imbracaminte de protectie solara daca sunt expusi la soare. Cele mai bune modalitati de protejare a acestora o reprezinta evitarea soarelui in intervalele orare cand soarele este foarte puternic, umbra, acoperirea pielii si a capului. 

Ce tip de protectie solara ar trebui sa folositi?

Cea mai buna protectie solara este cea pe care o preferati din motive personale si, atunci cand o agreati, este si cel mai probabil sa o utilizati. Este important ca aceasta sa fie cu spectru larg si sa aiba SPF cel putin 15.

Care sunt ingredientele cremelor de protectie solara?

Crema de protectie solara contine ingrediente active care impiedica radiatiile UV ale soarelui sa ajunga la piele. Iata cum functioneaza cele doua tipuri de filtre:
- Filtrele fizice (minerale) de protectie solara (inclusiv minerale precum dioxidul de titan si oxidul de zinc) blocheaza si disperseaza radiatia UV (ca un scut) inainte ca acestea sa patrunda in piele.
- Filtrele chimice (cum ar fi avobenzona si octisalatul) absorb razele UV (precum un burete) inainte ca acestea sa va poata afecta pielea.

Sunt sigure cremele de protectie solara?

In timp ce cremele de protectie solara fizice au sanse mai mici de a provoca iritatii ale pielii decat cele chimice, ambele tipuri au fost testate ca fiind sigure si eficiente. De fapt, multe produse de protectie solara disponibile astazi combina ambele tipuri de filtre.


Ce inseamna SPF?

SPF inseamna factor de protectie solara. Numarul ce urmeaza specificatiei SPF va spune cat timp ar dura pentru ca razele UVB ale soarelui sa va arda pielea daca aplicati crema de protectie solara exact asa cum este indicat, in comparatie cu perioada de timp fara protectie solara. Asadar, daca folositi corect un produs cu SPF 30, ar dura de 30 de ori mai mult decat daca nu ati folosi protectie solara pentru ca pielea dumneavoastra sa se arda.

De ce nivel de SPF aveti nevoie? 

Daca va aflati in interior cea mai mare parte a zilei, cu intervale scurte petrecute la soare, puteti utiliza o protectie solara sau un produs cosmetic cu un SPF de 15 sau mai mare. Daca petreceti mult timp in aer liber, mai ales undeva unde soarele este mai puternic, aveti nevoie de o protectie solara SPF 30 sau mai mare, rezistenta la apa. 
Indiferent de SPF, reaplicarea la fiecare doua ore este cheia unei protectii de durata. Crema de protectie solara trebuie, de asemenea, reaplicata imediat dupa inot sau dupa ce ati transpirat.

Ce inseamna o creme de protectie cu spectru larg?

In trecut, majoritatea cremelor de protectie solara includeau doar informatii pe eticheta despre protectia impotriva UVB - razele care provoaca arsurile solare, si nu UVA - razele care cauzeaza bronzarea si imbatranirea prematura. Acum, pentru ca pericolele la care supune actiunea radiatiei UVA sunt bine cunoscute, crema de protectie solara cu spectru larg ofera informatii clare pe eticheta produsului despre protectia atat impotriva UVB, cat si impotriva UVA.


Cand ar trebui sa aplicati protectia solara?

In fiecare zi! Cea mai buna rutina este sa aplicati crema de protectie solara cu 30 de minute inainte de a iesi afara, pentru a permite protectiei solare sa se patrunda in piele. Reaplicati la fiecare doua ore de expunere si imediat dupa inot sau dupa ce ati transpirat excesiv.
Chiar si atunci cand este innorat, pana la 80% din radiatia UV a soarelui ajunge la nivelul solului.

 

Unde ar trebui sa aplicati protectie solara?

Expertii recomanda aplicarea protectiei solare pe intregul corp inainte de a va imbraca pentru ziua respectiva. Ar trebui sa utilizati protectie solara in fiecare parte a corpului expusa la soare, inclusiv in locuri la care va ganditi mai putin: varful urechilor, ceafa, scalp, varful talpilor si in spatele genunchilor.

Cat de multa protectie solara ar trebui sa folosesiti?

Pentru a obtine protectia solara eficienta, aplicati aproximativ un pahar mic (30 ml) plin pe intregul corp. Majoritatea oamenilor aplica mai putin de jumatate din aceasta cantitate, ceea ce nu este corect.
Daca luam in calcul reaplicarea, o familie de patru persoane poate utiliza o sticla de 120 ml de crema de protectie solara de persoana in timpul unei zile lungi in aer liber sau la plaja.

De ce ar trebui sa folositi protectie solara?

Protectia solara reduce expunerea generala la radiatia UV, reduce riscul de cancer de piele si de deteriorare al pielii.

 

Bibliografie:

Sun Safety, Skin Cancer, CDC official website

How does the sun and UV cause cancer?, Cancer Research UK official website

Symptoms of melanoma, Cancer Research UK official website

All About Sunscreen, Skin Cancer Foundation official website

Philippe Autier, Do high factor Sunscreens offer protection from melanoma ?, West J Med. 2000 Jul; 173(1): 58.doi: 10.1136/ewjm.173.1.58

https://img.freepik.com/free-vector/hand-drawn-flat-design-melanoma-illustration_23-2149381786.jpg (sursa foto)

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 


Pagina actualizata la data de: 27-04-2023

Produse din categoria Legatura dintre protectia solara si cancerul de piele

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale