Lentile de contact (informatii utile)

 

 

Ce sunt lentilele de contact?

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale sub forma de disc, cu suprafata curbata, alcatuite dintr-un material plastic subtire si transparent. Acestea adera la filmul lacrimal care acopera corneea si raman fixate pe suprafata globului ocular.
Lentilele de contact pot corecta probleme de vedere cauzate de erori de refractie. O eroare de refractie inseamna ca ochiul nu focalizeaza normal lumina si astfel poate rezulta o imagine neclara. 

 

Ce probleme de vedere pot corecta lentilele de contact?

Lentilele de contact pot corecta urmatoarele probleme de vedere:
- miopie 
- hipermetropie 
- astigmatism 
- prezbiopie 

 

Cate tipuri de lentile de contact exista?

Lentilele de contact sunt fabricate din mai multe tipuri de plastic. Cele mai frecvente tipuri de lentile de contact sunt lentilele de contact dure si lentilele de contact moi.

Lentile de contact dure

Cel mai comun tip de lentile de contact dure sunt lentilele rigide permeabile la gaz (RGP). Acest tip de lentile sunt de obicei realizate din plastic combinat cu alte materiale. Acestea isi mentin forma ferm, dar sunt permeabile pentru oxigen.
Lentilele RGP sunt indicate in mod special persoanelor cu astigmatism sau care sufera de o afectiune numita keratoconus. Acest lucru se datoreaza faptului ca ofera o vedere mai clara decat lentilele moi atunci cand corneea este curbata neuniform. Persoanele care au alergii sau prezinta frecvent depozite de proteine pe lentilele de contact pot prefera, de asemenea, lentilele RGP.

Lentile de contact moi

Majoritatea persoanelor poarta lentile de contact moi. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt mai confortabile. De asemenea, exista si o varietate mai mare pe piata din care se poate alege varianta potrivita.
Exista mai multe tipuri de lentile de contact moi:

Lentile de contat pentru purtare zilnica 
Acest tip de lentile se pun dimineata si se scot seara, inainte de culcare. Majoritatea sunt de unica folosinta, ceea ce inseamna ca in fiecare zi se poarta o noua pereche de lentile de contact. Exista insa si lentile de contact care pot fi schimbate o data pe saptamana, la doua saptamani sau o data la o luna de zile.

Lentile de contact pentru purtare prelungita

Acest tip de lentile de contact pot fi purtate in timpul somnului, dar trebuie indepartate pentru curatare si igienizare cel putin o data pe saptamana. Datorita modului de utilizare, la aceste lentile de contact exista un risc mai mare de infectie oculara.

Lentile de contact torice

Acest tip de lentile pot corecta vederea persoanelor cu astigmatism, desi nu la fel de bine ca lentilele de contact dure. Lentilele torice pot fi pentru purtare zilnica sau prelungita. Acest tip de lentile au un cost mai ridicat.

Lentile de contact colorate

Lentilele de contact care corecteaza vederea pot fi colorate pentru a schimba si culoarea irisului. 

Lentile de contact cosmetice

Acest tip de lentile schimba aspectul ochiului, dar nu corecteaza vederea. In anumite cazuri sunt folosite pentru a ascunde anumite probleme oculare, fie prezente de la nastere, fie cauzate de rani. Pentru a evita infectiile oculare, aceste lentile trebuie tratate ca niste lentile de contact medicale, adica trebuiesc curatate in mod regulat conform instructiunilor.

Alte tipuri de lentile de contact

Lentile de contact pentru prezbiopie. Lentilele de contact pentru prezbiopie sunt concepute pentru a corecta problemele normale de vedere care apar la persoanele cu varsta de peste 40 de ani.
Lentile de contact hibride. Aceste lentile au un centru rigid inconjurat de un inel exterior moale. Combina vederea clara a unei lentile dure cu confortul unei lentile moi.
Lentile de contact sclerale. Aceste lentile permeabile la gaz (GP) se intind peste cornee si se sprijina pe sclera sau partea alba a ochiului. Dimensiunea lor mare ajuta la corectarea problemelor de vedere cauzate de o cornee cu forma neregulata (cum ar fi cicatricile corneene, keratoconul sau interventia chirurgicala). 
Lentile de contact terapeutice (cu rol de pansament). Aceste lentile de contact acopera suprafata corneei pentru a oferi confort dupa o accidentare sau dupa o interventie chirurgicala.

 

Care sunt beneficiile purtarii lentilelor de contact ?

Vederea este foarte importanta pentru orice persoana. O vedere buna asigura atat independenta cat si o stare de bine. Insa, exista optiunea corectarii vederii si pentru persoanele care nu au o vedere perfecta. Aceste optiuni includ ochelari de vedere, lentile de contact sau interventii chirurgicale cu laser. Una dintre cele mai la indemana dintre solutii o constituie purtarea lentilelor de contact.
Purtarea lentilelor de contact are mai multe beneficii:

Pot corecta majoritatea defectelor de vedere

Lentilele de contact corecteaza majoritatea problemelor de vedere, inclusiv:
- Miopie: vedere incetosata la distanta
- Hipermetropie: vedere incetosata la apropiere
- Astigmatism: vedere incetosata atat la distanta, cat si la apropiere
- Presbiopie: vedere incetosata la apropiere la adultii in varsta

Sunt confortabile

Exista o varietate de materiale din care pot fi constituite lentilele de contact, astfel ca, este usor de gasit o optiune potrivita pentru orice persoana.
Lentilele de contact permit, de asemenea, persoanelor sa isi mentina aspectul natural, spre deosebire de purtatul ochelarilor.
Copiii, adolescentii si adultii care poarta lentile de contact sunt mai multumiti in ceea ce priveste aspectul lor fizic si capacitatea de a se angaja in activitati sportive si recreative, comparativ cu cei care poarta ochelari.

Se preteaza mai bine activitatilor sportive

Lentilele de contact raman fixate si imbunatatesc vederea periferica (laterala) in timpul sporturilor si activitatilor.
Lentilele de contact nu se aburesc precum ochelarii la diferente de temperatura sau in timpul activitatilor sportive.
Cei care poarta lentile de contact pot folosi ochelari de soare fara prescriptie medicala care blocheaza radiatia UV pentru a-si proteja ochii de soare. Unele tipuri de lentile de contact pot oferi protectie suplimentara impotriva UV, desi nu inlocuiesc ochelarii de soare.

 

Care sunt riscurile purtarii lentilelor de contact?

Lentilele de contact pot oferi multe beneficii, dar nu sunt lipsite de riscuri, mai ales daca nu sunt respectate regulile de igiena si de intretinere. Majoritatea complicatiilor pot fi tratate cu ajutorul unui oftalmolog. Totusi, infectiile mai grave pot provoca durere si chiar pierderea vederii, in functie de cauza si de cat timp este lasata netratata infectia.

Keratita

Purtarea lentilelor de contact este legata de un risc mai mare de keratita sau de inflamare a corneei. 
Keratita la purtatorii de lentile de contact poate fi cauzata de multi factori. Un tip de keratita, numita keratita microbiana, poate aparea atunci cand microbi precum virusurile, bacteriile, ciupercile sau parazitii (amibe) pot invada ochii. Acest lucru se intampla cand lentilele de contact sunt purtate prea mult timp sau nu sunt ingrijite corect. Keratita microbiana este un tip grav de infectie oculara. Infectiile la purtatorii de lentile de contact, pot conduce chiar la orbire sau la necesitatea transplantului de cornee in cazurile cele mai severe.

Alte complicatii care sunt in mod obisnuit legate de lentilele de contact provoaca, de obicei, simptome mai usoare sau nici un simptom. Acestea se pot rezolva prin renuntarea temporara la purtarea lentilelor de contact sau cu picaturi pentru ochi prescrise de un medic oftalmolog. Unele dintre aceste complicatii includ:
- Alergii care afecteaza ochii
- Conjunctivita papilara gigantica (umflaturi care apar sub pleoapa)
- Abraziunea corneei (leziuni la nivelul corneei)
- Ochi rosii, iritati
- Infiltrate corneene: iritatie a corneei indicand inflamatie si posibila infectie
- Ochi uscati
- Neovascularizare (noi vase de sange care cresc pe cornee, provocand uneori inrosirea ochilor)

Daca apar simptome neplacute si deranjante precum cele de mai jos, este indicata indepartarea lentilelor de contact si daca aceste simptome persista este indicat un consult oftalmologic:
- Ochi iritati, rosii
- Agravarea durerii in sau in jurul ochilor
- Sensibilitate la lumina
- Vedere neclara brusca
- Lacrimare neobisnuita a ochilor sau secretii

 

De la ce varsta se pot purta lentile de contact?

Nu exista recomandari clare in ceea ce priveste varsta de la care pot fi purtate lentile de contact. Acest lucru depinde foarte mult de cat de responsabil este copilul si de sprijinul parintilor in ceea ce priveste plasarea si indepartarea acestora. Copiii de pana la 8 ani in general se pot descurca, in timp ce unii adolescenti ar putea sa nu fie pregatiti inca pentru asumarea unei astfel de responsabilitati. Medicii oftalmologi nu recomanda de obicei lentilele de contact pentru copiii mai mici de 12 ani. Acest lucru se datoreaza faptului ca riscurile depasesc adesea beneficiile la copiii mai mici. Manipularea necorespunzatoare a acestora si nerespectarea conditiilor de igiena pot conduce adesea la infectii oculare.

 

Se poate inota, face baie sau dus cu lentilele de contact ?

Multe persoane care poarta lentile de contact nu stiu ca este de evitat ca lentilele de contact sa intre in contact cu apa, chiar si cand este vorba de dus, inot sau baie.
Contactul cu apa poate determina lentilele de contact moi sa isi schimbe forma, sa se dilate si sa se lipeasca de ochi. Acest lucru este inconfortabil si poate zgaria corneea, ceea ce faciliteaza patrunderea microbilor in ochi si creste riscul de infectie.
Apa nu este sterila. Exista diferite tipuri de bacterii in apa care pot provoca infectii oculare. Una dintre cele mai periculoase bacterii este o amiba numita Acanthamoeba, care se gaseste in mod obisnuit in apa de la robinet, apa lacurilor, apa de fantana si alte surse de apa. Aceasta bacterie poate provoca un tip foarte sever de infectie oculara numita keratita Acanthamoeba, care este adesea foarte dureroasa si dificil de tratat. Desi rar, acest tip de infectie poate duce la necesitatea unui transplant de cornee sau la orbire.

 

Care sunt cele mai importante reguli de igiena pentru mentinerea ochilor sanatosi atunci cand sunt utilizate lentilele de contact?

Nu este recomandata purtarea lentilelor de contact in timpul somnului!

S-a demonstrat ca dormitul purtand lentile de contact provoaca un risc de pana la 8 ori mai mare de aparitie a unei infectii oculare. Doar daca medicul recomanda purtarea lentilelor de contact in timpul somnului, acestea se pot purta pe timpul noptii.

Este recomandata spalarea mainilor inainte de manipularea lentilelor de contact!

Este recomandata spalarea mainilor cu apa si sapun inainte de a atinge lentilele de contact.
Uscarea mainilor este, de asemenea, importanta. Apa poate contine bacterii ce pot ajunge in ochi prin intermediul lentilelor de contact. Este bine ca lentilele de contact sa nu ia niciodata contact cu apa.

Este recomandata curatarea si igienizarea lentilelor de contact conform instructiunilor producatorului!

Lentilele de contact trebuie dezinfectate de fiecare data cand sunt indepartate de pe suprafata ochiului si de fiecare data cand sunt purtate din nou. Clatirea si curatarea lentilelor de contact se efectueaza numai cu solutia special dedicata, niciodata cu apa, saliva sau solutie salina. Se utilizeaza solutie proaspata de fiecare data cand se curata si se dezinfecteaza lentilele de contact. Se va utiliza numai solutia pentru lentile de contact recomandata de medicul oftalmolog.

Se spala mainile cu apa si sapun si se usuca cu un prosop inainte de a atinge lentilele de contact.
Se utilizeaza o metoda de curatare eficienta cum este cea de tipul ,,frecare si clatire". Aceasta metoda este recomandata indiferent de tipul de solutie. Lentilele de contact se freaca cu degetele curate, apoi se clatesc cu solutie de curatare inainte de a le plasa in suportul cu solutie. 

Este important ca suportul pentru lentilele de contact sa fie mentinut in conditii optime de igiena!

Acesta se curata cu solutie sterila pentru lentile de contact, niciodata cu apa si apoi se goleste si se usuca in aer liber. 

Suportul pentru lentile de contact se schimba o data la 3 luni sau mai des, in cazul in care apar crapaturi sau fisuri.

Daca lentilele se depoziteaza in suport pentru o perioada lunga de timp, este recomandata citirea instructiunilor pentru a vedea daca ar trebui redezinfectate inainte de a le purta. Nu se vor purta niciodata lentilele de contact daca acestea au fost depozitate timp de 30 de zile sau mai mult fara a fi redezinfectate.

 

Bibliografie:

Kierstan Boyd, James M Huffman, MD, Contact Lenses for Vision Correction, American Academy of Oftalmology official website

Healthy Contact Lens Wear and Care, CDC official website

How to Take Care of Contact Lenses, American Academy of Oftalmology official website

When Can a Child Wear Contact Lenses?, University of Rochester official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 04-10-2023

Produse din categoria Lentile de contact

Non-farma (17)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -2.00 SofLens 59, 6 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -2.00 SofLens 59, 6 bucati, Bausch Lomb

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -1.25 SofLens 59, 6 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -1.25 SofLens 59, 6 bucati, Bausch Lomb

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -1.00 SofLens 59, 6 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -1.00 SofLens 59, 6 bucati, Bausch Lomb

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -0.75 SofLens 59, 6 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -0.75 SofLens 59, 6 bucati, Bausch Lomb

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -4.00 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -4.00 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -3.75 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -3.75 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -3.25 Biotrue OneDay,, 30 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -3.25 Biotrue OneDay,, 30 bucati, Bausch...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -3.00 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -3.00 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -2.50 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -2.50 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -2.25 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -2.25 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -2.00 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -2.00 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -1.75 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -1.75 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -01.50 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -01.50 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -1.25 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -1.25 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -01.00 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -01.00 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -0.75 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -0.75 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lentile de contact -0.50 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Lentile de contact -0.50 Biotrue OneDay, 30 bucati, Bausch Lomb

Vezi Politica de confidentialitate date personale