Malnutritia in cancer (informatii utile)

Malnutritia in cancer: un risc real, adesea ignorat

 
Stiai ca pana la 80% dintre pacientii cu cancer ajung sa sufere de malnutritie (riscul variind semnificativ in functie de localizarea tumorii, stadiul bolii si contextul clinic), iar 1 din 5 decese oncologice nu este cauzat de boala, ci de malnutritie si complicatiile ei?
Malnutritia nu inseamna doar lipsa alimentatiei. In cazul pacientilor oncologici, ea este adesea rezultatul unui aport alimentar scazut (din cauza bolii sau tratamentului), al unei absorbtii deficitare a nutrientilor si al nevoilor energetice crescute ale organismului aflat in lupta cu cancerul.
 
Ce inseamna, concret, malnutritia (in sensul de subnutritie) si de ce conteaza in oncologie?
 
Este dezechilibrul dintre necesarul nutritional al corpului si ceea ce primeste efectiv, ducand la scadere in greutate, pierderea masei musculare, slabiciune, toleranta scazuta la tratamente, afectarea imunitatii, prelungirea spitalizarii, scaderea calitatea vietii si a sanselor de supravietuire.
 
Semne ca pacientul are nevoie urgenta de ajutor nutritional:
- Pierdere apetitului si al interesului pentru mancare
- Pierderea involuntara in greutate (5% pana la 10% sau mai mult din greutate, in ultimele 3-6 luni)
- Dificultati de alimentare
- Oboseala, lipsa bunei dispozitii, dificultati de concentrare
- Slabiciune musculara (ex. nu mai poate merge la fel de mult sau repede, cum mergea inainte) 
 
Important de stiut:
Slabirea NU este ,,normala" in cancer. Mentinerea masei musculare si a greutatii este esentiala pentru tolerarea tratamentului, reducerea efectelor adverse si cresterea sanselor de supravietuire.
 
Efectele malnutritiei asupra pacientilor oncologici:
Creste toxicitatea terapiei - Pacientii malnutriti sunt mai vulnerabili la efectele adverse ale chimioterapiei si radioterapiei.
Incetineste recuperarea - Vindecarea dupa interventii chirurgicale este mai lenta.
Slabeste sistemul imunitar - Creste riscul de infectii si complicatii.
Scade eficienta tratamentului - Pacientii subnutriti tolereaza mai greu terapiile, ceea ce poate duce la intreruperea sau ajustarea dozelor.
Afecteaza calitatea vietii - Pacientii au mai putina energie, sunt mai vulnerabili psihologic si fizic.
 

Ce putem face?

Potrivit National Cancer Institute, evaluarea riscului de malnutritie ar trebui facuta imediat dupa diagnostic, cu ajutorul unor instrumente special concepute si validate stiintific. 
Interventia nutritionala este esentiala , iar abordarea este important a fi individualizata, in functie de:
- statusul nutritional (ex. normopondere, risc de malnutritie, malnutritie)
- pierderea procentuala in greutate 
- capacitatea de a manca ori prezenta unor tulburari asociate cu riscul nutritional (greata, varsaturi, disfagie, diaree, etc)
- comorbiditati
- nivelul de activitate fizica si starea generala
- dorintele si obiceiurile alimentare ale pacientului
 

Strategii pentru prevenirea si tratamentul malnutritiei

1. Consiliere nutritionala personalizata - Ajustarea dietei pentru a asigura un aport caloric si proteic adecvat.
2. Solutii nutritionale orale - Cand alimentatia normala nu este suficienta, se pot recomanda formulele nutritionale orale bogate in proteine si calorii.
3. Nutritie artificiala - In cazurile severe, se poate recurge la nutritie enterala (prin sonda) sau parenterala (intravenoasa).
 

Concluzie:

 
Malnutritia poate parea uneori invizibila, dar are consecinte reale. Un suport nutritional adecvat poate face diferenta intre un tratament tolerat bine si unul abandonat din cauza complicatiilor. Fiecare pacient merita o strategie nutritionala personalizata pentru a avea sanse mai mari de recuperare si o calitate mai buna a vietii.
 
 
Surse:
 
1. Ravasco P. Nutrition in Cancer Patients. J Clin Med. 2019 Aug 14;8(8):1211. doi: 10.3390/jcm8081211. PMID: 31416154; PMCID: PMC6723589.
2. Bossi, P.; Delrio, P.; Mascheroni, A.; Zanetti, M. The Spectrum of Malnutrition/Cachexia/Sarcopenia in Oncology According to Different Cancer Types and Settings: A Narrative Review. Nutrients 2021, 13, 1980. https://doi.org/10.3390/nu13061980
3. Jann Arends. Malnutrition in cancer patients: Causes, consequences and treatment options. European Journal of Surgical Oncology, 2023, 107074, ISSN 0748-7983, https://doi.org/10.1016/j.ejso.2023.107074
4. Nutrition in cancer care (PDQ(r)): Health professional version. National Cancer Institute.
5. Arends J, Bachmann P, Baracos V, Barthelemy N, Bertz H, Bozzetti F, et al.. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr (2017) 36:11-48. doi:  10.1016/j.clnu.2016.07.015
 

Autor:  Nutritionist Dietetician Ioana Has


Pagina actualizata la data de: 08-04-2025

Produse din categoria Malnutritia in cancer

Non-farma (5)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Supa de pui cu aroma delicata de curry Nutricomp, 200 ml, B Braun

Supa de pui cu aroma delicata de curry Nutricomp, 200 ml, B...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Nutricomp Drink Plus cu banane, 200 ml, B Braun

Nutricomp Drink Plus cu banane, 200 ml, B Braun

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Nutricomp Drink Plus cu ciocolata, 200 ml, B Braun

Nutricomp Drink Plus cu ciocolata, 200 ml, B Braun

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Nutricomp Drink Plus cu capsuni, 200 ml, B Braun

Nutricomp Drink Plus cu capsuni, 200 ml, B Braun

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Nutricomp Drink Plus cu vanilie, 200 ml, B Braun

Nutricomp Drink Plus cu vanilie, 200 ml, B Braun

Vezi Politica de confidentialitate date personale