Ce este mamografia?
Mamografia este o metoda de screening ce consta intr-un tip specific de imagistica a sanilor (radiografii ale sanilor) care utilizeaza raze X in doze mici pentru a detecta cancerul de san in stadii incipiente, atunci cand inca nu sunt prezente simptome.
Pentru ce este necesara mamografia?
Mamografiile pot ajuta la detectarea cancerului, dar nu pot diagnostica cancerul.
Mamografiile pot detecta tesutul mamar anormal, dar nu pot dovedi ca o zona anormala din san este o modificare maligna.
Pentru cine este rcomandata efectuarea unei mamografii?
Mai multe organizatii, inclusiv Societatea Americana de Cancer si Colegiul American de Radiologie, recomanda efectuarea anuala de mamografii de screening incepand cu varsta de 40 de ani pentru toate femeile cu un risc mediu de a dezvolta cancer de san. Femeile cu risc mediu prezinta un risc mai mic de 15% pe parcursul vietii de a dezvolta cancer de san. Riscul de aparitie a unui nou cancer de san creste pe masura ce persoana inainteaza in varsta.
Femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer de san li se poate recomanda mamografii de screening de la o varsta mai mica, deoarece pot dezvolta cancer de san mai devreme. Medicul poate recomanda screening-uri suplimentare cum ar fi un RMN de san, pe baza evaluarii riscului de cancer de san.
Ocazional, barbatii, pot prezenta un risc ridicat din cauza istoricului lor familial si li se poate recomanda, de asemenea, mamografie de screening.
Daca sunt prezenti oricare dintre urmatorii factori de risc, este recomandat sfatul medicului in legatura cu mamografia de screening:
- Istoric personal de cancer mamar.
- Antecedente familiale de cancer mamar sau ovarian.
- Mutatii genetice mostenite, cum ar fi BRCA1 si BRCA2.
- Anumite boli benigne (necanceroase) ale sanilor, cum ar fi hiperplazia ductala atipica si/sau neoplazia lobulara.
- Sani densi.
Cum pot fi interpretate rezultatele unei mamografii?
Un radiolog va examina mamografia pentru a identifica regiuni cu densitate mare sau zone cu configuratie neobisnuita, care arata diferit de tesutul normal. Aceste zone ar putea reprezenta anomalii, inclusiv tumori canceroase, mase non-canceroase numite tumori benigne, fibroadenoame sau chisturi complexe. Radiologii analizeaza dimensiunea, forma si contrastul unei regiuni anormale, precum si aspectul marginilor unei astfel de zone, toate acestea putand indica posibilitatea de malignitate. Ei cauta, de asemenea, mici acumulari de calciu, numite microcalcificari, care apar ca pete foarte stralucitoare pe o mamografie. Desi de obicei sunt benigne, microcalcificarile pot semnala ocazional prezenta unui anumit tip de cancer. Daca o mamografie arata una sau mai multe regiuni suspecte care nu sunt suficient de sugestive pentru cancer, radiologul poate solicita imagini radiologice suplimentare de mamografie, cu sau fara marire sau compresie suplimentara, sau poate solicita o biopsie. O alta alternativa poate fi recomandarea unui alt tip de studiu imagistic non-invaziv.
Ce presupune pregatirea pentru mamografie?
Programarea
Mamografia presupune o procedura prin care imaginile radiologice sunt efectuate pe parcursul presarii sanilor intre doua platforme. Sanii pot fi sensibili cu o saptamana inainte si in timpul menstruatiei si mamografia ar trebui sa fie programata cu una sau doua saptamani dupa inceperea menstruatiei. Daca pacienta are implanturi mamare, trebuie anuntat medicul inainte de procedura.
Precautii si atentionari
Daca pacienta este insarcinata sau exista posibilitatea sa fie insarcinata sau alapteaza, alte optiuni vor fi discutate cu medicul.
Nu se utilizeaza deodorant, pudra, lotiune sau parfum in ziua examenului, deoarece pot afecta obtinerea unei imagini radiologice precise.
Bijuteriile si piercing-urile trebuie inlaturate inainte de procedura.
Procedura
Inainte de debutul procedurii, pacientei i se va cere sa se dezbrace de la talie in sus si sa inlature bijuteriile. Pacienta va imbraca un halat de unica folosinta. Fiecare san va fi examinat individual prin presarea intre doua placi. Compresia are rolul de a face mai vizibile radiologic zonele mai dense si de a mentine sanul intr-o pozitie fixa. Dupa efectuarea tuturor radiografiilor, pacienta se poate imbraca.
Bibliografie:
Mammography, National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering
Mammography, RadiologyInfo official website
Mammogram Procedure, Johns Hopkins official website
What Is a Mammogram?, CDC official website
Mammogram, Cleveland Clinic official website
Mammograms, National Cancer Insitute officia website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona