Mastopatii (indicații)

Definitie:

Termenul de mastopatie include diferite modificari benigne ale glandelor mamare, cum ar fi noduli, umflaturi sau chisturi. 

Cauze:

Mastopatia apare ca urmare a unui dezechilibru intre hormonii estrogen si progesteron. Organismul produce prea mult estrogen, dar lipseste in acelasi timp progesteronul. Acest lucru stimuleaza glandele mamare, ducand la umflaturi si reactii inflamatorii.

Simptome:

In functie de stadiul bolii, simptomele mastopatiei pot varia ca severitate. Simptomele caracteristice sunt durerea,  senzatia de strangere la san, cu putin timp inainte de perioada menstruala. Umflaturile, nodulii sau chisturile sunt uneori palpabile si ocazional lichidul este secretat din mameloane.
Prin urmare, orice modificare a sanului trebuie examinata de un medic, astfel incat posibilele semne ale cancerului de san sa nu fie omise. 

Diagnosticare:

Mastopatia este diagnosticata pe baza istoricului medical al pacientului si prin palparea sanului. In plus, se efectueaza adesea o examinare cu ultrasunete. Daca exista constatari neclare sau suspecte, se efectueaza o mamografie.

Tratament:

Cauzele mastopatiei nu pot fi tratate. In schimb, tratamentul se concentreaza pe reducerea simptomelor. Se utilizeaza preparate pe baza de plante si pe baza si terapie hormonala (locala si/sistemica).De asemenea, pentru atenuarea durerii se pot administra antiinflamatoare nesteroidiene si analgezice.

In cazuri rare, pacientul poate suferi de mastopatie proliferativa, care contine excrescente de celule atipice ale glandei mamare. Mastopatia proliferativa trebuie monitorizata indeaproape deoarece riscul de a dezvolta cancer de san este mai mare.

 

Bibliografie:

Mastopathy, Hirslander Hospitals official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 03-11-2022

Medicamente din categoria Mastopatii

Medicamente(3)

Vezi Politica de confidentialitate date personale