Masuri de protectie impotriva capuselor (informatii utile)

Capusele sunt insecte din clasa Arahnidelor. Acestea pot fi greu de observat deoarece sunt mici si prefera zonele ierboase, abundente in vegetatie si zonele impadurite. De asemenea, se stie ca raspandesc prin muscatura lor boli potential periculoase, cum ar fi Boala Lyme.
Conform Centrului pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC), riscul de a contacta bolile transmise de capuse este cel mai crescut atunci cand vremea incepe sa se incalzeasca deoarece capusele devin mai active. Insa, exista masuri preventive ce pot fi adoptate pentru a evita muscaturile de capuse. 

 

De ce sunt capusele periculoase si ce boli pot transmite?

Dimensiunea mica a capuselor le poate face foarte greu de observat, mai ales daca acestea migreaza spre o zona a corpului precum axila sau zona inghinala. 
Exista mai multe boli pe care capusele le pot raspandi, si de aceea este important ca populatia sa cunoasca simptomele principale ale acestora.
- Boala Lyme: Febra scazuta, dureri articulare, cefalee si o eruptie cutanata circuara, rosie specifica numita eritem migrator.
- Febra patata a Muntilor Stancosi: Febra, dureri de cap si o eruptie cutanata specifica sub forma de pete care apare in special in jurul incheieturilor de la maini si glezne.
- Anaplasmoza sau ehrlichioza: Febra, frisoane, dureri de cap si greata.
- Sindromul alpha-gal: Dezvoltarea unei alergii la carnea rosie dupa ce a avut loc muscatura de capusa.

De obicei, dureaza cel putin 24 de ore din momentul atasarii capusei de corp pana la infectarea persoanei.

 

Unde se gasesc capusele?

Capusele pot fi intalnite in orice zona geografica, indiferent de tipul de vegetatie. Dar, este mult mai probabil sa se gaseasca in zone ierboase sau impadurite sau intr-o curte plina de vegetatie, mai ales in lunile mai calde ale anului. Uneori capusele pot fi intalnite si in curtile ingrijite, cu gazon bine intretinut.
Exista anumite zone in care riscul de a contacta boala Lyme este mai crescut.

 

Care sunt masurile preventive ce pot proteja populatia impotriva capuselor?

Expunerea la capuse poate avea loc pe tot parcursul anului, dar capusele sunt mult mai active in lunile mai calde (aprilie-septembrie). 
Petrecerea timpului in aer liber, activitatile precum campingul, gradinaritul sau vanatoarea pot creste riscul de a contacta capuse.

Cateva dintre masurile preventive in scopul protejarii contra capuselor sunt:

Utilizarea imbracamintii potrivite

Purtarea pantalonilor lungi si a camasilor cu maneca lunga poate fi o buna modalitate de a impiedica capusele sa se ataseze de corp. Purtarea unor culori deschise poate fi de ajutor, deoarece capusele pot fi mai usor de observat pe un fond deschis.

Se poate achizitiona imbracaminte sau echipament tratat cu permetrina. Singurul agent repelent utilizat in prezent pentru tratarea in fabrica a imbracamintii in acest scop este permetrina. 

Utilizarea substantelor repelente

In ceea ce priveste repelentii, exista sase ingrediente active recomandate de Agentia pentru Protectia Mediului (EPA) conform CDC:

- 2-undecanona
- DEET
- IR3535
- Picaridin
- Ulei de eucalipt si de lamaie
- Para-mentan-diol (PMD)
In cazul in care durata timpului petrecut in natura este mai lunga de cateva ore, se pot utiliza repelenti care contin cel putin 20% si cel mult 30% din aceste ingrediente active. Daca timpul petrecut in natura este de doar cateva ore, se pot utiliza repelenti care contin 10% sau mai putin, durata lor de protectie fiind mai scurta. Academia Americana de Pediatrie recomanda ca substantele repelente pe baza de DEET utilizate pentru copii sa nu contina mai mult de 30% din aceasta substanta si sa nu fie aplicate copiilor cu varsta sub 2 luni. O alta optiune ar fi si produsele pe baza de picaridin. Daca se prefera utilizarea unor produse pe baza de substante active naturale, repelentii care contin ulei de eucalipt si de lamaie pot fi o optiune. Trebuie avut in vedere faptul ca nu se utilizeaza produse care contin ulei de eucalipt si lamaie sau PMD la copii sub 3 ani. Repelentul va fi intotdeauna aplicat de catre un adult.

Evitarea contactului cu capusele

Evitarea zonelor impadurite, cu tufe, iarba inalta sau cu frunze asternute reprezinta una dintre cele mai bune masuri preventive.

Verificarea imbracamintii de capuse

Capusele pot fi transportate in casa pe haine. Orice capuse gasita trebuie indepartata. Uscarea rufelor intr-un uscator la temperatura ridicata timp de 10 minute (timp suficient pentru a ucide capusele de pe hainele uscate dupa ce intrati in casa) poate constitui o masura buna de protectie. Daca hainele sunt umede, poate fi nevoie de timp suplimentar pentru uscare. Daca hainele necesita spalare mai intai, se recomanda spalarea cu apa fierbinte. 

Examinarea atenta a echipamentului si a animalelor de companie

Capusele pot ajunge in casa de pe haine si de pe blana animalelor de companie, apoi se pot atasa de o persoana mai tarziu, asa ca examinarea cu atentie a animalelor de companie, a hainelor, a rucsacului sau a gentii de zi cu zi este importanta.

Spalarea corpului si a parului la scurt timp dupa iesirea in aer liber

S-a demonstrat ca dusul in decurs de doua ore de la intrarea in interior reduce riscul de a dezvolta Boala Lyme si poate fi eficient in reducerea riscului altor boli transmise de capuse. Dusul poate ajuta la spalarea capuselor neatasate si este o buna oportunitate de a verifica daca exista capuse atasate.

Autoverificarea corporala 

Efectuarea unei verificari complete a corpului la intoarcerea din zonele potential infestate de capuse, inclusiv din propria curte poate fi o masura eficienta de protectie. Este importanta verificarea atenta mai ales a urmatoarelor parti ale corpului:
- Zona axilara (sub brat)
- In si in jurul urechilor
- In interiorul buricului
- Spatele genunchilor
- Pe scalp si in jurul parului
- Zona inghinala
- In jurul taliei

Verificarea si ingrijirea curtii 

Puteti lua astfel de masuri daca capusele sunt destul de frecvent intalnite in apropierea casei. Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru persoanele care locuiesc in zonele rurale sau care au curti mari, umbrite.
- Greblarea frunzelor si indepartrea lor din curte.
- Tunderea gazonului si curatarea ierbii inalte din jurul casei.
- Crearea unei bariere late din pietris sau lemn intre gazon si zonele impadurite. Acest lucru va limita numarul de capuse care migreaza in curte.
- Stivuirea lemnului intr-o zona uscata.
- Plasarea locurilor de joaca si a teraselor departe de marginile curtii si de copaci.
- Construirea de garduri pentru a descuraja orice animal nedorit sa intre in curte. Animalele salbatice si cainii fara stapan pot purta capuse.
- Scoaterea deseurilor din curte. Prin eliminarea acestora se poate reduce numarul de locuri in care s-ar putea ascunde capusele.
- Utilizarea pesticidelor este o alta optiune pentru prevenirea capuselor din curte. In timp ce pesticidele pot fi utile, ele pot fi si periculoase. Este extrem de important ca folosirea pesticidelor sa se realizeze conform instructiunilor si sa fie depozitate corespunzator. 

 

Bibliografie:

Preventing tick bites, CDC official website

How To Protect Yourself Against Ticks and Diseases They Carry, Health Essentials, Cleveland Clinic offiial website

Understanding and preventing tick bites, NIH Medline Plus Magazine official website

Repellent-Treated Clothing, EPA official website

Preventing ticks in the yard, CDC official website

Gordon E. Schutze, M.D., FAAP, Repellents part of arsenal in war against insects, Volume 34, Issue 6, June 2013, American Academy of Pediatrics official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 21-06-2023

Produse din categoria Masuri de protectie impotriva capuselor

Non-farma (4)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Lotiune impotriva capuselor, 100 ml, Autan

Lotiune impotriva capuselor, 100 ml, Autan

(1)
26,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Roll-on repelent impotriva tantarilor si capuselor Parasites Santaderm, 60 ml, Viva Pharma

Roll-on repelent impotriva tantarilor si capuselor Parasites...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Spray repelent impotriva tantarilor si a capuselor Parasites Santaderm, 100 ml, Viva Pharma

Spray repelent impotriva tantarilor si a capuselor Parasites...

(7)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Spray anti tantari si capuse Bouclier Insect, 100 ml, Pediakid

Spray anti tantari si capuse Bouclier Insect, 100 ml, Pediakid

(2)

Vezi Politica de confidentialitate date personale