Menopauza (informatii utile)

Perimenopauza reprezinta perioada de tranzitie catre menopauza, momentul in care in organism incep sa apara modificari la nivel hormonal si la nivelul sistemului de reproducere.

Menopauza  reprezinta o etapa din viata femeilor ce marcheaza sfarsitul perioade de reproducere. Instalarea acesteia poate fi stabilita dupa ce au trecut 12 luni fara menstruatie.
Menopauza este un proces biologic natural. Simptomele menopauzei pot perturba somnul, pot reduce energia sau pot afecta sanatatea emotionala. 

Postmenopauza reprezinta perioada ce urmeaza dupa menopauza. Unele femei continua sa experimenteze simptomele menopauzei si in postmenopauza.


Care sunt simptomele perimenopauzei?

Perimenopauza este perioada care precede menopauza. In perimenopauza pot sa apara urmatoarele semne si simptome:
- perioade menstruale neregulate - uscaciune vaginala - bufeuri - frisoane - transpiratii nocturne - probleme de somn - schimbari de dispozitie - crestere in greutate si metabolism incetinit - rarirea parului si uscarea pielii - pierderea plenitudinii sanilor


In timpul perimenopauzei, semnele si simptomele, inclusiv modificarile menstruatiei, pot varia in functie de organism. 
Adesea, perioadele menstruale pot lipsi o luna si pot reveni, sau pot lipsi cateva luni si apoi pot incepe sa apara din nou timp de cateva luni. Menstruatiile tind sa apara si pe cicluri mai scurte si mai apropiate. Chiar daca perioada menstruala este una neregulata, sarcina este posibila. Daca nu este prezenta menstruatia, dar nu se stie sigur daca a inceput tranzitia spre menopauza, se poate efectua un test de sarcina. Se poate tine legatura cu medicul pe parcursul acestei perioade.


Care sunt simptomele menopauzei?

Modificarile hormonale asociate menopauzei pot afecta starea fizica, emotionala, mentala si sociala. 
Simptomele asociate menopauzei includ:
- bufeuri si transpiratii nocturne. Bufeurile se refera la o senzatie brusca de caldura la nivelul fetei, gatului si pieptului, adesea insotita de inrosirea pielii, transpiratie, palpitatii si senzatii acute de disconfort fizic care pot dura cateva minute
- modificari ale regularitatii si fluxului ciclului menstrual, culminand cu absenta menstruatiei
- uscaciune vaginala, durere in timpul actului sexual si incontinenta
- insomnie
- modificari ale dispozitiei, depresie si/sau anxietate.

Se apeleaza intotdeauna la medic daca apar sangerari vaginale dupa instalarea menopauzei.

Cand se instaleaza menopauza:

Cauze naturale
Scaderea naturala a hormonilor de reproducere. 
La varsta de 30 de ani si peste aceasta varsta, ovarele incep sa produca mai putin estrogen si progesteron - hormonii care regleaza menstruatia - si fertilitatea scade.
La 40 de ani, perioadele menstruale pot deveni mai lungi sau mai scurte, mai grele sau mai usoare si mai mult sau mai putin frecvente, pana cand in cele din urma - in medie, pana la 51 de ani ovarele nu mai elibereaza ovule si nu se mai produce menstruatia.


Insuficienta ovariana primara
Aproximativ 1% dintre femei experimenteaza menopauza inainte de 40 de ani (menopauza prematura). Menopauza prematura poate rezulta din incapacitatea ovarelor de a produce niveluri normale de hormoni de reproducere (insuficienta ovariana primara), care poate proveni din factori genetici sau boli autoimune. Dar adesea nu poate fi gasita nici o cauza a menopauzei premature. Pentru aceste femei, terapia hormonala este de obicei recomandata cel putin pana la varsta naturala la care apare menopauza pentru a proteja sistemul nervos, sistemul cardio-vascular si sistemul osos.


 

Cauze corelate cu afectiuni si interventii chirurgicale

Chirurgie care indeparteaza ovarele (ooforectomie).
Ovarele produc hormoni, inclusiv estrogen si progesteron, care regleaza ciclul menstrual. Operatia de indepartare a ovarelor provoaca menopauza imediata. Menstruatia se opreste si este posibil sa apara bufeuri si alte semne si simptome de menopauza. Semnele si simptomele pot fi severe, deoarece modificarile hormonale apar brusc si nu treptat pe parcursul mai multor ani.



Chimioterapia si radioterapie. 
Aceste terapii pentru cancer pot induce menopauza, provocand simptome precum bufeuri, in timpul tratamentului sau la scurt timp dupa tratament. Stoparea menstruatiei nu este intotdeauna permanenta dupa chimioterapie, asa ca masurile contraceptive se pot aplica in continuare. Radioterapia afecteaza functia ovariana numai daca radiatiile sunt directionate catre ovare. Radioterapia catre alte parti ale corpului, cum ar fi tesutul mamar sau capul si gatul, in principiu nu afecteaza ovarele.


Dupa menopauza, riscul de a dezvolta anumite simptome si anumite afectiuni medicale creste.

Boli cardiovasculare
Cand nivelul de estrogen scade, riscul de boli cardiovasculare creste. Avantajul femeilor fata de barbati in ceea ce priveste bolile cardiovasculare dispare treptat odata cu scaderea semnificativa a nivelului de estrogen dupa menopauza. Studiile au demonstrat ca estrogenul protejeaza celulele miocardului si pe cele endoteliale (din endoteliul vascular) de apoptoza (moarte celulara) si necroza celulara. De asemenea, poate exercita actiune antiaging si actiune antiinflamatoare.



Osteoporoza
Aceasta afectiune face ca oasele sa devina fragile si slabe, ceea ce duce la un risc crescut de fracturi. Postmenopauza este caracterizata de pierderea densitatii osoase intr-un ritm rapid, crescand riscul de osteoporoza. Femeile aflate in postmenopauza diagnosticate cu osteoporoza sunt in special susceptibile la fracturile coloanei vertebrale, soldurilor si incheieturilor.



Incontinenta urinara
Pe masura ce tesuturile vaginului si uretrei isi pierd elasticitatea, este posibil sa apara o nevoie impetuoasa de a urina, urmata de o pierdere involuntara de urina (incontinenta urinara) sau pierderea de urina atunci cand persoana tuseste, rade sau ridica greutati (incontinenta de efort). Este posibil sa apara mai des infectii ale tractului urinar.
Intarirea muschilor podelei pelvine cu exercitii Kegel si utilizarea unui estrogen vaginal local pot ajuta la ameliorarea simptomelor incontinentei. Terapia hormonala poate fi, de asemenea, o optiune de tratament eficienta pentru gestionarea afectiunilor tractului urinar ce apar la menopauza si pentru modificarile vaginale care pot duce la incontinenta urinara.



Uscaciunea vaginala
Uscaciunea vaginala datorata scaderii gradului de hidratare si de elasticitate al mucoasei poate provoca disconfort si sangerari usoare in timpul actului sexual. De asemenea, poate sa scada dorinta de activitate sexuala (libidoul).
Cremele si lubrifiantii vaginali pe baza de apa pot ajuta. Daca un lubrifiant vaginal nu este suficient, la recomandarea medicului poate fi utilizat un tratament vaginal pe baza de estrogeni, disponibil sub forma de crema vaginala, comprimate intravaginale sau inel vaginal.



Cresterea in greutate
Multe femei iau in greutate in timpul tranzitiei la menopauza si dupa menopauza deoarece metabolismul incetineste.


Diagnostic
Semnele si simptomele menopauzei sunt de obicei suficiente pentru a stabili daca a inceput instalarea menopauzei. Daca exista ingrijorari legate de menstruatii neregulate sau bufeuri, se poate apela la medic. In unele cazuri, poate fi recomandata o evaluare suplimentara. De obicei, testele nu sunt necesare pentru a diagnostica menopauza. Dar, in anumite circumstante, medicul poate recomanda analize de sange pentru a verifica nivelul hormonului foliculostimulant (FSH) si estrogenul (estradiol), deoarece nivelul de FSH creste si cel de estradiol scade pe masura ce se instaleaza menopauza. Medicul poate recomanda si evaluarea nivelului hormonului de stimulare a tiroidei (TSH), deoarece o tiroida subactiva (hipotiroidismul) poate provoca simptome similare cu cele ale menopauzei. Astfel poate fi stabilit daca hipotiroidismul este sau nu una dintre cauzele simptomelor prezente.


Tratament
Tratamentele asociate perioadei de menopauza se concentreaza pe ameliorarea semnelor si simptomelor asociate acesteia. Totodata, acestea sustin prevenirea si gestionarea afectiunilor cronice dictate de inaintarea in varsta.Tratamentele pot include terapia hormonala, terapia cu estrogeni fiind cea mai eficienta optiune de tratament pentru ameliorarea bufeurilor din menopauza. In functie de nevoile individuale, medicii pot recomanda medicamente pentru prevenirea sau tratarea osteoporozei. Sunt disponibile mai multe medicamente care ajuta la reducerea pierderii osoase si a riscului de fracturi. Medicul poate prescrie si suplimente de vitamina D.


 

Stil de viata si remedii la domiciliu

Atenuarea bufeurilor 
Imbracamintea subtire, hidratarea cu apa rece sau evitarea spatiilor calduroase pot ajuta in gestionarea bufeurilor. Se poate incerca identificarea si eliminarea factorilor care declanseaza bufeurile. Pentru multe femei, factorii declansatori pot include bauturi fierbinti, cofeina, alimente picante, alcool, stres, vremea calda.



Reducerea disconfortului vaginal
In perioada menopauzei, datorita uscaciunii mucoasei vaginale, poate sa apara disconfort vaginal in anumite situatii precum contactul sexual sau utilizarea unor dipozitive pentru exercitii Kegel. In aceste cazuri, se poate utiliza un lubrifiant vaginal fara prescriptie medicala. 



Dormitul suficient
Evitarea cofeinei si evitarea alcoolului inainte de culcare pot ajuta la obtinerea unui somn odihnitor.


 
Practicarea tehnicilor de relaxare
Tehnici precum respiratia profunda, respiratia ritmata, meditatia ghidata, masajul si relaxarea musculara progresiva pot ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei.


 
Intarirea musculaturii pelvine
Exercitiile pentru muschii planseului pelvin, numite exercitii Kegel, pot imbunatati unele forme de incontinenta urinara.


 
O dieta echilibrata
Includerea in alimentatie a fructelor, legumelor si cerealelor integrale poate avea un efect benefic. Limitarea grasimilor saturate, uleiurilor si zaharurilor poate aduce schimbari semnificative in bine pentru starea de sanatate.



Stoparea fumatului
Fumatul creste riscul de boli de inima, accident vascular cerebral, osteoporoza, cancer si o serie de alte probleme de sanatate. De asemenea, poate creste frecventa bufeurilor.


 
Practicarea regulata a activitatii fizice.
Acest obicei poate proteja impotriva bolilor de inima, diabetului, osteoporozei si a altor afectiuni asociate cu imbatranirea si sedentarismul.


Suplimente alimentare pe baza de fitoestrogeni.

Unele tratamente complementare si alternative care au fost sau sunt inca studiate includ estrogeni din plante (fitoestrogeni). Acesti estrogeni apar in mod natural in anumite alimente. Exista doua tipuri principale de fitoestrogeni: izoflavone si lignani. Izoflavonele se gasesc in boabele de soia, linte, naut si alte leguminoase. Lignanii apar in semintele de in, cerealele integrale si unele fructe si legume. Exista si suplimente ce contin aceste substante si este bine sa fie consultat medicul inainte de administrare


Menopause, Mayo clinic official website

Menopause, NHS official website
What is menopause? National Institute of Aging official website

Santoro N. Perimenopause: From Research to Practice. J Womens Health (Larchmt). 2016 Apr;25(4):332-9. doi: 10.1089/jwh.2015.5556. Epub 2015 Dec 10. PMID: 26653408; PMCID: PMC4834516.
 
Menopause, World Health Organization official website
 
Okeke T, Anyaehie U, Ezenyeaku C. Premature menopause. Ann Med Health Sci Res. 2013 Jan;3(1):90-5. doi: 10.4103/2141-9248.109458. PMID: 23634337; PMCID: PMC3634232.
 
Knowlton AA, Lee AR. Estrogen and the cardiovascular system. Pharmacol Ther. 2012 Jul;135(1):54-70. doi: 10.1016/j.pharmthera.2012.03.007. Epub 2012 Mar 28. PMID: 22484805; PMCID: PMC5688223.
 
Postmenopause: Symptoms and impact, Medical News Today official website
 
After the menopause, NHS inform official website
 
 
 
 


Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 19-10-2023

Medicamente din categoria Menopauza

Non-farma (30)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale